Saturday, June 29, 2013

Geng Mamak

Putera Umno chief and Baling MP Azeez Rahim will be the new chairman of Tabung Haji, one of the biggest and most successful GLCs.

Opinions are well divided as to whether he is the right guy for the job (read Rocky's Bru). Me? I reserve my comment.


However, PM Najib should also consider another 'mamak' who is much more senior than Azeez. Reezal Merican, one of the big names during Pak Lah's era and now MP for Kepala Batas, deserves a good position too.

Not fair to leave him out. What do you think, readers?

And now that 'the most powerful mamak' Nor Mohd Yakcop is already out of the picture, someone from Penang will be only fair to replace him.

NOTE: Remember the notorious Geng Mamak? No, no connection whatsoever with the posting... but the word 'mamak' is so popular, don't you agree?

35 comments:

Anonymous said...

Somewhere last or early this year, azeez was caught red handed trying to SMUGGLE OUT of gaza USD500K cash that he was supposed to give to people in gaza. It turns out he was caught by the Egypt securities with a lot of cash in hands. Somehow he managed to pass the Egyptian Securities.
If somebody check his background while he was the car dealer back in PJ, one could easily get open secrets information that surely will make najib and TH scared.

Anonymous said...

too many cooks spoil the soup.

too many mamaks is semak!

anti-cronyism said...

are u mad to recommend reezal for a position?

have u forgotten what was he, how was he and what he did during paklah's era?

please laaaa!!!!

penangan said...

salam tn,

saya suka posting ringkas yang 'menyindir' ni.

apa maksud tuan? sokong atau tidak?

apa pun, saya berpendapat tak perlulah reezal pegang sebarang jawatan buat masa ni.

bagi azeez, dah rezeki dia...

Anonymous said...

apa la PM ni.

asal mamak je, bawak masuk... asal mamak je, bagi jawatan.

ramai lagi yang layak untuk pelbagai jawatan GLC dan agensi kerajaan.

azeez ni memang hebat dalam cari publisiti tapi tak perlulah angkat dia setinggi tu!

adikong said...

my simple comment:

HA HA HA HA HA HA HA HA
HAHAHAHAHA

KIH KIH KIH KIH!!!!!

masih di BH said...

jai,

aku rasa kita perlu beri peluang kepada azeez untuk buktikan kemampuannya. biarpun muda, dia sudah banyak membuat amal dan kebajikan, termasuk di peringkat antarabangsa.

janganlah hanya kerana dia takda sijil besar, kita perlekehkan dia.

tak baiklah macam ni. PM mesti ada sebab kukuh untuk lantik dia, kan?

kais pagi, makan pagi said...

bro,

here is one of the comments from rocky'sbru:

Saya kenal Azeez. ini kisah hidupnya. Sekolah rendah di sk bukit bintang. sekolah menengah di Sm bukit bintang PJ. GAGAL SRP. Masuk vanto akedemy PJ dan ambil SRP sekali lagi dan gagal SRP sekali lagi sbg pelajar persendirian. Lepas itu dia kerja di Shah Motel di Pj sebagai pelayan. Sambil tu dia mula jual kereta terpakai di kalangan kawan2 dia. Dulu dia duduk di kg ghandi jln klang lama. kemudian dia pindah ke rumah panjang dekat sg way. dia buka kedai kereta terpakai di pj. Nama kedai KTA- Kereta Terpakai Azeez.Banyak buat duit bila dia jual kereta kat pensyarah ITM dsb. Masuk politik melalui kenalan di Baling. Dia lahir dan membesar di Petaling Jaya. Emak dia 100% mamak. dia janda 5 anak lelaki. Ayah dia rahim ( 100% mamak) tinggalkan anak2 dia dan kawin lain. ayah dia dulu pernah bawa teksi. pas tu berniaga kedai makan dsb.adik beradik dia nasir, rashid, rahman dan mutalib.Dia bohong satu dunia yg dia ada MBA dari "Preston" universiti. Tak pernah ambil SPM tahu2 dah "beli" MBA. Dia kalau baca ni pasti terkejut sbb maklumat ini betul 100%....

Anonymous said...

wow!

hebat azeez ni.

kalau ada reezal naina merican, lagi hebat GLC2 kita ni!

adoiiiii....

mamak atas meja said...

whats wrong with u people?

azeez can deliver.

believe me!

Anonymous said...

No Surprise. UMNO needs to replenish the Mamak Pool to keep the Melayus in Subservience.

Shahrizat will fight to retain her Post. KJ will hold his own as leader of UMNO Youth. Mahathir will continue to keep Najib on his leash.

Everything in Control Ma.



Hail DKK

mamak penang said...

awat yg hangpa sakit hati sangat dengan azeez ni?

dia ni orang melayu, islam. bagi la peluang pada dia untuk bimbing tabung haji.

takkan nak bagi kat cina pulak kot?

muda tak bermakna tak buleh buat keja!

Anonymous said...

i think najib was a bit too fast in choosing a candidate to fill up the position...

Anonymous said...

what a punchy and insinuating headline!

hahahaah!!!!

Anonymous said...

LOL why soo many of you follow DAPigs footsetp to degrading and spread hate about mamak ???

DAPigs hate and racist about mamak bcoz they very unite in Penang .

To against UMNO in Penang , DAPigs need against and racially talking about mamak..

at least this mamak have contribute many thing for the community and Islam...

Takkan nak pilih cina DAPigs kott yang kuat merompak dan menipu !!!

Melayu or mamak still they're Islam .. jangan terjebak dengan perangkap puak racist DAPigs untuk bersikap perkauman mengenai mamak

Anonymous said...

He is a Muslim and that is good enough for me!

After all Mahathir is mamak,Anwar is mamak

Anonymous said...

Teringat Azeez lari ikut jalan belakang dibantu Saiful SUSK Nor Omar bila masa Massage Parlour kena raid

Anonymous said...

UMNO.......United Mamak National Organisation.......Mamak adalah India yg diMelayukan olih UMNO.......amat menyedihkan bila bangsa serumpun di anggap pendatang keling dari benua India diangg sebangsa.
Sebelum UMNO terus mengkhianati bangsa Melayu elok parti tinggalan penjajah ini dikuburkan.

Anonymous said...

anon 10.38am

jangan buat fitnah sebarangan atau termakan fitnah pas.berita tersebut tidak benar.jika kamu punyai bukti yang cukup kemukakan berita pengangkapan drp pihak berkuasa egpyt.

saya pun blh cakap penulis blog just read pernah ditangkap bersama dadah 50kg di kuala lumpur. atas kepandaian beliau maka beliau dilepaskan oleh polis yang menangkapnya.

boleh ke begitu ?

Anonymous said...

i am not against any mamak but some mamak in the government really are assholes!

Anonymous said...

reezal?

sorry folks!

i dont like him at all, not after what he did during paklah's era!

Izham said...

I am a depositor in Tabung Haji since early 1990's. If this is indeed true, then I would from Monday withdraw all my savings as a sign of protest. Never trust this guy. Its worse than putting dracula in charge of the blood bank.

I encourage all depositors to follow suit. This is the only and most effective way to show our displeasure. Najib is surely committing major political faux-pas with this move.

Who is advising him?

Izham said...

I am a Tabung Haji account holder and have been so since 1990's. On Monday, I am going to to close my account and transfer my funds elsewhere as asign of protest. Why on earth is he appointed Chairman I cannot comprehend. It is worse than putting dracula in charge of the blood bank.

Jabatan Haji said...

Azeez telah menjadi pengerusi anak syarikat kepada tabung haji, TH Real Estate yang beroperasi di Arab Saudi. Sejak 2010, TH Real Estate masih belum mempunyai revenue tetapi gaji CEO (yang juga kawan baik kepada Jasmi, abang kepada Ismee Ismail) dinaikkan dari RM30k sebulan ke RM70k sebulan. Petikan dari penyata kewangan TH Real Estate 2012 "No revenue has been recognised by the company from its main activities as the company did not undertake any such activities during the financial year." Jike Azeez sudah ternyata gagal sama sekali dalam menerajui anak syarikat tabung haji (TH Real Estate), sudah tentu beliau tidak layak untuk menjadi pengerusi kepada tabung haji.

Anonymous said...

And yet again, NAJIB FAILED...BADLY and MISERABLY.....please don't blame these people. It is the final authorization from PM that matters....

I now suspect Najib is out to destroy Malaysia. That is why he surrounds and keep around him all the incompetent guys (including his beloved OO, the "wonder boy")

UMNO memenbers, fellow Malaysians, lend me your ears...WE HAVE TO RID NAJIB BEFOREW HE DOES ANYMORE DAMAGE TO OUR BELOVED MALAYSIA.

The CEO of CIMB is already bad, but now his brother too????

ALLAH Please help us Malaysians from the stupidty of Najib and his band of nincompoops

Anonymous said...

I hope he no longer drinks to lead tabung haji...kalau masih minum arak....hmmmm...hancurlah islam di malaysia...astaghfirullah..

Anonymous said...

mee mamak

rojak mamak

warung mamak

cendol mamak

restoran mamak

kedai mamak

too many about mamak... and now mamak rules!

Anonymous said...

apa daaa.


bagi can la kat mamak2 ni perintah lagi.

dah berzaman dah diorang jadi bos kita!

Anonymous said...

What about the mamaks in the civil service? The KSN had been parachuted over and above so many more senior and better contenders. Ditto the min. Of Finance Sec. Gen.

Anonymous said...

Masa azeez sdang beria2 menyokong pak lah dan menghentam najib dulu, najib dimaklumkan mengenai latarbelakang azeez sehingga menggiling2 kepala. Tapi mcm biasa azeez guna duit untuk menghampiri najib. Semua same je beb, cakap je bedegar2...sbb itu sesiapa yg tahu cerita sebenar mereka ini sangat meluat sebenarnya.

Anonymous said...

Tuan2,
Ini bkn isu peribadi tapi isu amanah yg wajib dijawab di akhirat kelak. Klu azeez sanggup berbohong satu dunia mengenai kelayakan akademiknya, apa lagi yg dia sanggup buat? Atau kita maafkan dia sbb dia dah bertaubat mcm anwar ibrahim?

Anonymous said...

Satu lagi cerita rekaan bujai. . .Hahaha

Anonymous said...

Brader, cerita macam ni semua boleh buat. Aku pun kenal Azeez. Apa yg ko cakap ni banyak tak betul. Ini fitnah tahap haram punya., bapak Azeez dan mak Azeez masih suami isteri lagi. Mana kau reka cerita ni? Mashitah suruh buat ka? Cheq tau Mashitah nak palam sama Azeez. Dia hantar anjing dia merata buat2 cite bodoh tak masuk akal ni. Btw kalau fia takde spm mana bisa dia ambil degree, masa Azeez ambik degree di Preston ianya masih universiti yg sah. Kemudiannya baru ianya ditarik akkreditasinya. Check your facts bro. Dont just hantam kromo kalau ya pun benci jgn buat fitnah bodoh mcm ni.

Peace

Pendeposit Tabung Haji said...

Dengar khabar Pengerusi baru Azeez Mashook telah mengarahkan Jabatan Komunikasi Tabung Haji untuk menjemput pihak akhbar, media dan bloggers jemputan untuk aktiviti tahunan ke Mekah dan Madinah pada bulan Ramadhan dan musim Haji. Senarai pendek akan diumumkan dalam jangka masa terdekat. Kepada sesiapa yang berminat, sila hubungi Ketua Jabatan Komunikasi Tabung Haji. Seperti biasa, tujuan utama lawatan adalah untuk memberi gambaran yang tepat betapa hebatnya mutu perkhidmatan Tabung Haji di persada antarabangsa.

Dengar khabar Pengerusi baru Azeez Mashook akan menjemput pihak media melihat operasi anak syarikat TH di Arab Saudi iaitu TH Real Estate Company (TH RE) yang telah ditubuhkan pada 2009. Pasti pihak media ingin tahu mengapa TH Real Estate Company yang masih tidak mampu memberi sebarang pendapatan (zero revenue) perlu menghabiskan SR2.5 juta setahun untuk kos gaji dan elaun pekerja yang hanya 5 orang sahaja (1 CEO, 2 orang pekerja Malaysia dan 2 pekerja Arab)? Pihak media pasti ingin tahu benarkah gaji CEO TH Real Estate telah dinaikkan dari RM30k sebulan ke RM70k sebulan? Azeez Mashook yang juga selaku Pengerusi TH Real Estate Company pasti akan mengambil kesempatan yang terbaik ini untuk mejelaskan kepada pihak media bahawa CEO TH Real Estate Company bukanlah kawan karib Jasmi Ismail, iaitu abang dengan CEO Tabung Haji seperti yang digembar-gemburkan oleh pihak yang tidak bertanggung jawab.

Azeez Mashook akan menerangkan kepada pihak media matlamat utama Tabung Haji adalah untuk terus mencatat keuntungan tahunan melebihi RM2 billion dan mampu memberi dividen yang kompetif >8% setahun kepada para pelabur. Maka itu, tidak perlu pihak media mempersonalkan jarak hotel penempatan jemaah Muasasah di Mekah yang amat jauh (sekitar 1 km) dari Masjidil Haram dan isu sarapan pagi yang masih tidak mampu disediakan oleh Tabung Haji. Pihak media perlu sedia maklum, Tabung Haji telah sekian lama menyediakan pakej2 mewah (yang berharga >RM30k) kepada jemaah2 yang cerewet tentang isu remeh temeh seperti jarak penginapan dan sarapan pagi.

Selepas lawatan ke Mekah dan Madinah, dengar khabar Azeez Mashook akan menjemput pihak media melawat 2 bangunan yang baru dibeli Tabung Haji di London dengan jumlah pelaburan £370 (RM1.8 billion). Azeez Mashook juga akan menjelaskan kepada pihak media mengapa Tabung Haji perlu aggresif membuat pelaburan di bidang hartanah di London walaupun operasi haji hanya bertumpu di Mekah dan Madinah sahaja. Azeez Mashook juga akan menerangkan kepada pihak media keputusan Tabung Haji untuk membeli bangunan di 151 Buckingham Palace Road pada harga yang lebih tinggi (£205 juta) dari harga pasaran (<£190 juta).

Azeez Mashook akan mengesahkan kepada pihak media sama ada penyewa (Little Ship Sailing Club) di 10 Queen Street Place London hanya menyediakan minuman keras dan makanan tidak halal kepada semua pelanggan atau hanya kepada pelanggan yang bukan Islam. Kenyataan Azeez Mashook adalah amat penting kerana ada desas desus bangunan di 10 Queen Street Place London mempunyai penyewa (Little Ship Sailing Club) yang menyediakan minuman keras dan makanan tidak halal kepada pelanggan (laman web: http://littleshipclub.co.uk/). Azeez Mashook selaku Pengerusi Tabung Haji yang baru dan semestinya berwibawa dan berpandangan jauh akan memastikan semua pelaburan Tabung Haji terumanya di London adalah 100% berteraskan prinsip syariah

Setelah penat dengan sesi lawatan dan soal jawab, pihak media juga akan dijemput untuk menjamu selera di rumah baru CEO Ismee Raja Lanun di Notting Hills yang berharga 5 juta (tolong jangan tanya mana CEO dapat duit sebanyak itu). Pada keesokan hari, pihak media akan dibawa membeli belah di Harrods dan melawat kedai Louis Vuitton di New Bond Street di mana Pak Menteri, Jamil Keldai baru sahaja mengambil tempahan kasutnya pada 2 minggu yang lalu.

bersambung....

Pendeposit Tabung Haji said...

bersambung...

Untuk acara tempatan, di ibu negara, Azeez Mashook juga akan menjemput pihak media untuk sesi dialogue di bangunan 13-tingkat di Bangsar South yang baru dibeli Tabung Haji pada 2012 dengan harga RM102 juta. Yang menarik tentang bangunan di Bangsar South ini ialah keputusan Tabung Haji untuk membeli hartanas itu walaupun penyewa utama akan tamat kontrak menyewa pada 2014. Mungkin pada masa sesi soal jawab dengan pihak media nanti, Azeez Mashook akan mendapat ilham untuk menjawab segala teka teki yang tersurat dan tersirat. Azeez Mashook juga akan berkongsi dengan pihak media segala pulangan pelaburan dari kesemua pelaburan yang dibuat oleh Tabung Haji dari ekuiti, pendapatan tetap, perladangan, IT dan hartanah. Pada sesi ini, pihak media akan dapat melihat betapa hebatnya Tabung Haji dalam memastikan semua pelaburan berjaya memberi pulangan yang memberangsangkan.

Pada acara kemuncak, Azeez Mashook juga akan menjelaskan keputusan Tabung Haji untuk memberi kontrak baik pulih (renovation) 3 tingkat di Bangunan HQ Jalan Tun Razak kepada anak syarikatnya (Seri Libana Sdn Bhd) tidak ada kena mengena dengan jawatan beliau sebagai ahli Pengarah. Tetapi kerana kelulusan MBA beliau yang begitu prestij dari universiti terkemuka di Amerika Syarikat. Maka itu, tidak hairan jika segala perbelanjaan untuk melobby kontrak tersebut akan ditanggung 100% oleh Tabung Haji.

Untuk membuktikan ketelusan Tabung Haji dan komitmen penuh beliau sebagai Pengerusi yang berwibawa dan prihatin, Azeez Mashook akan mengumumkan wakil-wakil pendeposit Tabung Haji akan diberi beberapa kerusi tetap di ahli lembaga pengarah dan panel pelaburan. Jika syarikat yang tersenarai di Bursa Malaysia akan mengadakan AGM setiap tahun, Tabung Haji akan mengada sesi “AGM” dengan pendeposit-pemdeposit Tabung Haji pada setiap penggal untuk memberi maklumat terkini operasi dan untuk mendapat maklum balas dari pendeposit-pendeposit dari masa ke semasa.

Azeez Mashook akan juga mengesahkan bahawa ahli perniagaan tersohor, Shaik Akmal Shaikh Alaudin (rakan karib Kalimullah Hassan dan Nor Mohamed Yakcop) tidak mempunyai sebarang kuasa untuk mempengaruhi CEO Ismee Raja Lanun bagi mendapatkan projek2 lukratif dan pelaburan yang akan dibuat oleh Tabung Haji di dalam dan luar negara.

Lawatan ke Arab Saudi, London dan sesi dialog di Bangsar South ternyata akan memberi peluang kepada Tabung Haji untuk berkongsi idea, strategi dan rancangan masa depan pihak pengurusan yang begitu professional demi memberi perkhidmatan yang terbaik kepada pendeposit2 dan bakal2 jemaah sekalian. Pasti pihak akhbar, media dan bloggers jemputan tidak akan melepaskan peluang keemasan ini.

Sekian Terima Kasih.