Sunday, October 21, 2012

Nik Aziz allows rape?

A-ah! This is serious, man!

Did PAS spiritual leader Nik Aziz really say that women who dress up indecently deserves to be rape? Whether they are Muslims or not, rape seems the ultimate 'punishment' for the Kelantan Mentri Besar.

He said that abut 4 years ago. Whether he meant it or not, that's what we call 'statement of immorality'. And coming from Nik Aziz, nobody would want to believe it!

But MCA has the proof:
Datuk Seri Dr Chua Soi Lek agreed today with a Wanita MCA leader’s view that PAS condones the raping of non-Muslim women, pointing out that the party’s spiritual leader Datuk Nik Aziz Nik Mat had made the opinion clear in a speech four years ago.
The MCA president alleged that in the 2008 speech, Nik Aziz had said that women who do not “tutup aurat” (protect their modesty) “deserved to be raped”.
“And the reason he gave was that this is because the eye is connected to the genitalia so when you see… you get provoked.
“This is not what I am saying… this is what Nik Aziz said. I can get you a tape immediately if you are interesting in seeing (Nik Aziz’s speech),” he told reporters after chairing a special briefing with MCA delegates ahead of the party’s main annual general meeting (AGM) tomorrow.
Dr Chua was ask to comment on a Malaysiakini report quoting Wanita MCA vice-chairman Senator Heng Seai Kie as saying during the wing’s AGM earlier today that PAS condones the raping of women who do not conform to the Islamic dress code.
According to the news portal’s report, Heng, in trying to explain how the Islamic hudud law would affect both the Muslims and non-Muslims, had cited Nik Aziz’s 2008 speech, which can be found on YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=jFZSgOhf7L0).
Nik Aziz may have forgotten it (if he had said it). Whether the statement was taken out of context or not, its wrong for him to pass such a 'ruling'.

Does hudud allow it?

Let's hear to what Pak Guru has got to say...

23 comments:

melayu deli said...

perlu siasat terlebih dahulu sama ada benar atau tidak nik aziz berkata begitu, encik.

kaum lain memang la tak sukakan pas tetapi memfitnah seorang pak guru tidak berapa digemari orang islam, malah orang melayu sendiri.

Anonymous said...

PAS allows rape

PKR allows sodomy

DAP allows close proximity.

what a combination!

pro-Pakatan said...

so, whats the big deal if PAS allows rape!

umno is worse for allowing killings, corruption and other criminal at top level.

mca is finding an issue to romp nik aziz on hudud law and this seems to fit them well but they didnt really understand what nik aziz meant when he said that.

penangan said...

salam tn,

jika benar nik aziz ada berkata sedemikian, ia sesuatu yang amat dikesalkan, apatah lagi ia datangnya daripada seorang yang digelar ulama.

kita serupa said...

another crap by MCA, and you are among the only few who believe in what they say.

MCA is losing steam to face the general election. their leaders and members are afraid of their own mind game on hudud.

there wont be any hudud if pakatan wins the election as PKR and DAP are opposing it.

PAS is only playing sentiment to scare away the non-muslims when they actually know its not easy to implement the islamic law in a multiracial society.

MCA is accusing nik aziz of making such a statement when the fact is, what he actually meant is those who dress up indecently can easily invite rapist to 'maul' them.

MCa does not understand simple bahasa... more than 5 decades after merdeka!

Anonymous said...

nik aziz should apologise to malaysian women for saying that!

what a shame!

pembaca banyak blog said...

jai,

aku rasa apa yang dimaksudkan oleh nik aziz ialah wanita yang berpakaian menjolok mata boleh mengundang masalah seperti rogol.

walaupun aku tak sokong pas dan politik nik aziz, aku rasa mca tak faham apa yang dimaksudkan oleh nik aziz ketika membuat kenyataan itu.

aku pun berpendapat memang padan muka wanita berpakaian seksi dan menjolok mata dirogol oleh perogol. ia salah mereka sendiri kerana sengaja mengundang bahaya!

nik aziz tidak menyebutnya sebagai satu bentuk hukuman tetapi sebagai peringatan kepada wanita agar menjaga pakaian dan aurat mereka.

itu saja.

Anonymous said...

to soi lek, pls understand nik aziz's statement before jumping to conclusion.

he didnt mean what he said, la.

what he meant is, those who got raped cannot blame it on the rapist alone but should also blame themselves for putting up sexy dress which can even arouse an elephant!

kilimanjaro said...

dah tua dah nik aziz ni, elok berundur je dan tumpukan masa kepada detik2 terakhir dia.

berhentilah daripada membuat kenyataan yang tak berapa elok seperti ini.

budak pejabat LGE said...

apa nak herankan.

kalau betul nik aziz cakap, dah memang perangai dia macam tu.

yg tak patutnya ialah mca.

kenapa nak heboh2kan isu ni?

wanita yang kena rogol biasanya yang suka pakai seksi, dedah sana dedah sini. bila dah kena rogol, salahkan perogol dan lupa tentang sifatnya yang suka mengeluarkan air liur jantan yang bernafsu serakah.

nik aziz cuma bagi peringatan, bukannya hukuman!

apa la sooi lek ni!

Tipu Punya Olang said...

Bujai,

memang Islam itu di musuhi oleh bukan islam.
Itu pun lu tak paham.
Lu pun tak suka Islam ka Jai?

sharifah said...

Saya dengar sendiri Nik Aziz cakap begitu. Dia kata kalau perempuan tak tutup aurat, memang padanlah kena rogol. Sejak dengar kata2 Nik Aziz dulu, saya memang dah tak ada hormat untuk dia langsung. Lepas dengar syarahannya, saya risau sekiranya pengikut2 taksub Pas yang tak berfikiran(seperti yang sanggup tidur atas jalan atau yang sanggup defend ambabiburger), take it as a green light to rape. Saya harap2 pemimpin2 kita jangan bercakap tanpa berfikir.

Anonymous said...

Better if he had said - Jantan Melayu banyak yg buas, tak reti kawal nafsu pantang nampak betis/peha sikit dia dah mengelebah sebab kepala otak dia tak ada pikir benda lain.

Anonymous said...

I thought umno s dream is to form a unity govt with PAS with the way they are unleashing nasha Hasan Ali on them Because it's the way to beat off dap and PKR and form the govt with malay seats
So why are you an umno blogger criticizing nik aziz

low-flyer said...

as usual, pak guru will deny that he had made such a statement.

ever since joining pakatan rakyat, he learns how to lie... just like anwar ibrahim and lim guan eng!

bani ansar said...

dah banyak benda mengarut dah dengan pas ni.

nampaknya rakyat dan ahlinya kena perhalusi lagi fungsi dan matlamat parti ni... adakah ia masih parti islam atau bukan.

kenyataan sebegini bukan saja memburukkan pas di mata orang bukan islam, malah nama baik orang islam turut terjejas.

Anonymous said...

We ALWAY assume 'rape' are conducted by male on female. Nowadays with senseless and homo people like Mr Omega, it can be male on male.

Does that mean the victim was indecently attired and was asking for it too.

So RAPE crime has NOTHING to do with the way one dresses.

Anonymous said...

Mana ada Islam dimusuhi oleh orang bukan Islam?

Ada ke?

Kalau betul lah Islam dimusuhi oleh orang bukan Islam boleh aku tanya 1 soalan cepu emas kat hang penipu punya olang

'Kalau Islam dimusuhi oleh orang bukan Islam yang PAShit dok pi kerjasama dengan DAPig yang terang-terang kafir harbi tu buat apa?!'

Anonymous said...

kalau mca ada bukti, hebahkan.

kalau takda, minta maaf kepada nik aziz.

abis cerita.

aku tak memihak mana2...

Anonymous said...

Anon 12:38 PM,

MCA ada buktilah!

Sebab itu MCA berani mengeluarkan kenyataan di atas!

Kau ada baca atau tak posting bujai nih?!

Nampak tak yang bujai dah tunjuk salinan setiap perkataan-perkataan yang dituturkan oleh wali selipas tu!

Kat situ Wali selipar katakan yang perempuan 'deserved' dirogol jika berpakaian seksi!

Dari pemahaman aku, 'deserved' jika diterjemahkan membawa maksud 'layak, patut atau boleh'!

Jadi sudah terang lagi bersuluh yang wali selipar tu memang cakap 'perempuan layak dirogol sekiranya berpakaian seksi'!

Nih lah masalahnya dengan orang yang tidak mahu membaca, tapi nak juga hantar komen!

Wali selipar nih memang dah nyanyuk sebenarnya!

Anonymous said...

Apa yang handak dihairankan dengan kenyataan Nik Najis Tin Sardin ini!

Kan dulu Nik Najis nih pernah kata yang 'Tuhan itu mencarut!'

Nik Najis pun keluarkan kenyataan yang 'Ustaz Nasa lidah panjang'!

Jadi, tiada apa yang hendak dihairankan jika Nik Najis keluarkan kenyataan merepek nih lagi!

Anonymous said...

I advise that every women in Malaysia that felt insulted by Pok Nik ridiculous statement to make a police report because that wali selipar obviously tried to encourage crime against women!

Pok Nik statement clearly abuse the women rights in Malaysia to wear what they want!

So, if the women in Malaysia doesn't want Malaysia to be the second Taliban country, I advise that they doesn't vote the Parti Ajaran Setan in the next GE!

Anonymous said...

Patutlah kadar HIV di Kelantan yang paling tinggi di Malaysia!

Sebab Pok Nik 'HALALKAN' rogol!