Monday, September 10, 2012

Mersing Laguna: Comments and sentiments

Anonymous Anonymous said...
bila masa dan siapa suroh Sultan ni mencampori hal bisness???Is he the CEO pf the state or he is the sultan yang boleh membuat keputusan
September 9, 2012 4:04 PM
This is one of many comments to my earlier posting What happens to Mersing Laguna?. I wonder who wrote such a comment but he/she is obviously someone who just wanted to join the room without having any knowledge whatsoever about the head and tail of the issue.

I am also of the opinion that the reader is just another person who doesn't know the duty of a Sultan as the head of state and his rights in making such a decision.

In cancelling the Mersing Laguna RM22 billion project, the Sultan (as many comments agreed) did use his righteous discretion after taking into consideration some important aspects of it.

One of the readers nicknamed Bentayan posted a series of comments defending His Majesty's decision and reasons as to why the project was cancelled.

Bentayan said...
kamu lebih teruk dari Radiant.
Apa yang kamu boleh buat untuk Mersing?
Johore tak terjejas sikit pun, Sultan tetap makan tak abis, tapi kehidupan kami di Mersing takkan berubah kerana Cik Seri Mersing yang bijak pandai tak nak create projek macam Laguna kat kampung halaman sendiri.
Kalau setakat kejar projek Kerajaan, kamu boleh join Kelab Kontraktor Kelas F UMNO.

September 9, 2012 1:32 AM
 However, a fair comment came from an Anon, referring to what Bentayan had written.
  
Dear Bentayan,We share your strong sentiments about Mersing as the family and I had planned to retire in Mersing after recently acquiring a small plot of land there.
Your respect to the recently deceased is equally shared..INNALILLAHI..
However among friends in the technical field , we had been very sceptical about this development plan from day one.
The idea of creating
artificial island is just not feasible or way out.
If Dubai has natural lagoons and islands like Mersing, even they might not have built the Jumeira Palm .
Just look at the Dangga Bay.
Dredging works which started many many years back are still on-going today.
Master developer had since changed hands, yet not much progress can be seen.
You wrote.."Sekurang-kurangnya Radiant Starfish/Mersing Laguna mengeluarkan belanja yang besar untuk membuat kajian, membayar perunding, membuat EIA dan sebagainya"..
This raised a bigger question which maybe the commentor Mat September 8, 2012 8:34 PM, can answer.
The right consultants paid with proper fees will come out with good ,feasible plans that can be implemented.

wak
September 10, 2012 11:44 AM
Delete
Whatever it is, the Sultan has made his decision. Although many were hoping that the project - already made headlines worldwide when it was launched earlier this year - would be salvaged, I personally believe the Sultan has every rights to know what is taking place in his state, and for that reason, his consent should be sought.

The comments posted gave us a wider picture of the sentiments shrouding Mersing Laguna.

Projects come, projects go but for such a mammoth, it takes a lot of things into consideration.

21 comments:

pak tam said...

Komen yg paling atas tu memang biadap, kurang ajar.

Elok skmm siasat siapa dan di mana dia.

Ckp tak berlapik!

Anonymous said...

The sultan did the right decision. However, if another party is capable to take over the project, i dont think his majesty will not consider.

an observer said...

Bro,

The sentiment rooted from the high hope and expectation by most people of mersing, esp those whose land prices shot high after the project was launched.

Now that it has been cancelled, their hope dashed and it frustrates them.

But on the sultan's part, he is a man of principle. If the developer failed to raise its paid up, then its against all corporate basic requirements.

The sultan did the right thing there.

Of course he wants the best for johor!

penangan said...

Salam tn,

Baginda seorang pemimpin yg bijaksana. Keputusan yg diambil tidak langsung membelakangkan kepentingan rakyat, terutamanya penduduk mersing tetapi lebih kepada memastikan yg projek itu nanti tidak menjadi gajah putih.

Jadi, eloklah semua faktor ini diperhalusi terlebih dahulu sebelum kita membuat komen atau ulasan negatif.

ayon, kukup said...

Siapa mangkuk yg pertikai bidang kuasa sultan tu?

Nak kena kerat lidah ni!

tau fu fa seller said...

Waaaaaa!

Boiling issue, it seems.

My comment is - i need money to feed a wife, 9 kids and my ageing parents!

himalaya said...

raja adil, raja disembah,

raja zalim, raja disanggah.

dalam hal ini, baginda sultan johor membuat keputusan yang bijak selepas mengambil kira segala faktor yang boleh menjejaskan projek berkenaan dan yang boleh memusnahkan harapan rakyat baginda di mersing.

andaikata projek itu diteruskan manakala pemaju gagal menepati syarat untuk menaikkan modal berbayarnya, ia tidak akan memberi apa2 jaminan yang ia akan siap, malah mungkin akan terjejas atau terbengkalai begitu saja.

kecuali baginda sedia memberi lanjutan masa kepada pemaju, yang kita semua maklum masih berduka di atas kematian orang kanannya, untuk menepati syarat yang dikenakan.

kita pun sedar banyak wang sudah dikeluarkan oleh pemaju tetapi baginda bertindak di atas kepentingan rakyat dan negeri, bukan atas kepentingan baginda sendiri.

jadi, fahamilah betul2!

Anonymous said...

big projects like the mersing laguna is not impossible but a thorough study needs to be conducted before its commissioned.

we had learn some good lesson from previous ones, like the crooked bridge and bakun project.

Anonymous said...

the person who posted the comment questioning his royal highness' rights, should be reprimanded!

mat gombau said...

jai,

den gaso orang yang pertikai bidang kuaso bagindo sultan to macam frust jo sobab projek tu dibatalkan.

dio mungkin oghang mersing sendiri yang harapkan tanah dio diboli oleh pemaju dan lain2 pihak yang nak ambil kesempatan ateh projek tu.

bagi den ni, eloklah kito samo2 duduk dan pikir balik apo yang kito dah cakap dan nak cakap!

ikan puyu said...

bugger!

who's that guy who posted such a comment criticizing the sultan's authority?

we dont need people like this as a rakyat!

Anonymous said...

cakap siang, pandang-pandang;
cakap malam, dengar-dengar.

nak kena si bahlol ni!

rumah kecil tiang seribu said...

pemaju mungkin ada masalah.

cuma kita harap projek ni tak mati begitu saja.

benda yang baik boleh dirunding dan dipertimbangkan semula.

ex-teacher said...

sentiment runs high in mersing bro... but whatever it is, the people are looking forward for another similar project, if any...

very deep said...

if the sultan didnt stop it, i believe many parties will be at losses.

so, never dispute what the sultan did. its for everybody

telinga kuali said...

anon yang paling atas tu memang kuangajor. patut tempeleng je sampai pindah telinga kiri ke kanan!

kalau tak tau apa2, jangan cakap. elok tutup mulut je!

Anonymous said...

isskskkk... aku dah angan2 dah nak bukak 5 gerai burger kat situ.

sedeyyyyy....

Anonymous said...

Aku rasa simple her, dah tanah tu dymm sultan punya, kalo dia take puas hat I, hak dia la nak but ape pon. Sultan johor berjiwa rakyat, kalau bend a tu menguntungan rakyat dia, dia akan but punye Dan kalau merugikan sure dia kensel. If dia nak habuan utk diri dia shj, da sure dia teruskn projek tu, berjaya atau take lantakla janji dia dot share kan.

Anonymous said...

siapa mulut celupar ni?

Anonymous said...

only a bastard and ignorant dunggu that question and insult his own Sultan!

Anonymous said...

hati2 dgn org nama Din Mamak. Dia ni mengaku salah sorg pengarah Radiant. kaki pau duit kontraktor. ramai dah terkena. janji projek mcm2. ambil co.profile mintak duit proses. kaki betina dan kelab malam mamat ni. tiap kali nk jumpa mesti di kelab malam mesti ada betina. temberang kuat kaki putar belit. bila telefon tanya apa cerita projek ada saja alasan. selalu cerita Radiant x byr gaji kemudian asik nk pinjam duit. jaga2 dgn mamat ni orgnya gempal2 hitam manis iras2 mamak. katanya projek Radiant ni milik keluarga isteri dia tapi dgr cerita belakang isteri dia ada fair dgn janda dia. jenis penipu semua benda dia menipu. hati2 dgn org ni jgn sampai ada lg kena perdaya dgn dia pasal projek Radiant Mersing Laguna.