Sunday, September 2, 2012

Bintulu offended

CASE 1:
Call it a slip of the tongue or part of the script but the damage has been done. Over excitement and tactless sometimes drive us out of context and out of conscience.

That's what happened to TV presenter Nurul Syuhada Nurul Ain during live coverage of the Merdeka Day celebration in Kuala Lumpur on Friday. Millions of viewer watched and heard what she said.

Some may apprehend it as a minor error but those who were offended took it otherwise. Calling Bintulu - the venue for Malaysia Day celebration on September 16 - as a 'backward place' didn't underscore a good PR for TV3.

Sarawakians didn't like it, especially the people in Bintulu who felt insulted and humiliated over such a remark. Whether Nurul realised it or not, her statement was as good as condemning and undermining Bintulu for being picked as the Malaysia Day venue.

BN Back Benchers' Club (BNBBC) chairman Datuk Seri Tiong King Sing who is also Bintulu MP said her remark was damaging Bintulu's reputation and for that, TV3 should come up with an open appology.

I guess Media Prima should organise more PR courses for its staff, notably among its journalists, and teach them more about 'script of the tongue'. In journalism, sensitivity really counts.

CASE 2:
Bahrain said Saturday that it filed a protest with Iran over a broadcast translation that wrongly substituted Bahrain for Syria in a speech by Egypt’s president.

A statement by Bahrain’s government said that President Mohamed Morsi of Egypt referred to the Syrian rebels fighting an “oppressive” government during a speech at a conference in Tehran on Thursday.

Bahrain said that Iranian state television instead replaced the word “Syria” with “Bahrain” in its translation

Iran is an ally of Syria but has criticized Bahrain for cracking down on Shiite protesters.
 
NOTE: That's how small errors led to damaging consequences!

25 comments:

hazeline said...

she is a bit pretty but not that very smart.

tv3 goes for look first, IQ is secondary!

Anonymous said...

TV3 must apologise for nurul's 'over-statement'.

yes, TV3 must also conduct a PR session for people like nurul to watch her tongue before uttering anything, 'live' some more.

is she from terengganu?

i think bintulu is much more advanced than her home town!

ajau, bintulu said...

muka je cantik tapi otak takda. main sedap mulut saja bila cakap. dia ingat bintulu ni bandar kecil ka? bintulu la banyak beri hasil kepada kerajaan persekutuan di segi hasil minyak dan industri. kalau dia tak pernah ke bintulu, lebih bagus tv3 buat rombongan kepada semua penyiarnya ke sini.

pada hari malaysia nanti, jangan kasi dia datang bintulu!

Anonymous said...

kepada nurul, elok belajar lagi.

kepada tv3, cantik tak melambangkan bijak!

penangan said...

salam tn,

saya juga mendengar apa yang dikatakan oleh nurul dan tidak setuju dengannya.

apa pun, dia sendiri kena minta maaf secara terbuka kepada orang sarawak, khasnya penduduk bintulu.

walaupun tidak disengajakan, dia sudah lama dengan tv3 dan perlu berhati-hati dengan setiap perkataan yang diucapkan.

bagi sesetengah orang, ia perkara kecil tetapi tidak bagi yang lain.

eloklah betulkan keadaan.

belalang said...

hahahahahaha...

padan muka! nampak cantik je, ambek jadi pengacara. nampak dahi licin je, terus interviu sikit2 dan offer jawatan.

ni lah jadinya!

kita tgk stesen TV luar negara. muka tak la hebat sangat, ramai yang veteran tetapi liputan cukup hebat!

inilah mentaliti melayu TV3!

masih di BH said...

jai, kau suruh datuk mat talib je jawab... hehehe!

Anonymous said...

jangan perlekehkan orang bintulu. ramai daripada kami tonton tv3 di sini.

gunalah otak sikit bila nak bercakap. janganlah sampai jadi bodoh dan buta fakta mengenai bintulu dan sarawak.

macam mana rasanya kalau orang kata negeri kamu sendiri mundur dan terkebelakang dan orang kamu masih makan taik?

angry cock said...

stupid presenter.

TV3 should either sack her or get her out of the screen.

this is not a minor error. whether she did it on purpose or not, it didnt reflect her true professionalism in the job!

Anonymous said...

kalau tv3 tak minta maaf secara terbuka, tak perlulah buat liputan hari malaysia nanti.

elok bagi stesen tv lain jak!

johnny, sibu said...

jai,
nama ngigak wai? kemaya kitak tuk ngagai bintulu?

nurul ni perlu belajar lebih banyak mengenai PR, aku setuju dengan kau.

sayang, muka memang cantik tapi mulut dia pulak yang kurang cantik.

Anonymous said...

bukan ke polisi tv3 bila seseorang presenter tu dah lebih 10 tahun bertugas, dah kahwin dan berumur, kena buat keje admin je, takyah nyebok buat liputan lagi?

kenapa biarkan sorang ni masih 'bebas'?

tauke lim said...

she simply did that.

i think someone asked her to do so, for political reason.

that also u dont know aaar!!!

Anonymous said...

this is what they got from SURE HEBOH!

mr kudita said...

no need asking tv3 to apologise.

nurul should apologise instead, to sarawak people and to her employer for such a foolish mistake!

mat gombau said...

waghih,

di malaysia ni, majikan pontingkan paras gupo daripado bakat dan kebolehan.

samo ado tv3, rtm dan yang lain2, kalau tak cun walaupun ado bakat, tak buleh kojo di stesen tv sebagai pembaco berito atau hos.

ni dah terlampau cantik la sampai jadi macam ni, kan?

padan muko!

Anonymous said...

psssttt...

i heard she's joining the opposition lor, just like abby abadi and others.

no wonder laaaa...

Anonymous said...

dia ni pernah ke bintulu atak tak?

kalau belum, elok bawak dia ke sini.

kalau sudah, elok jangan bagi dia datang sini lagi!

bodo!

Anonymous said...

Ngapa tak buat kat Kucing atau Sibu?

Memang tempat tu tempat orang kaya tapi ulu sangat kecuali kompleks Petrokimia Petronas.

Pasal Petronas taja, Kut?

Anonymous said...

Malaysia day is a big day. It is bigger than merdeka day but why celebrate in a small town and not in a big town or city to get high profile for such an important day? Hari Merdeka should be celebrate in Kertih and Malaysia Day in KL.

Anonymous said...

So long Nurul. We gonna miss your sweet face. Sweet but stupid.

-Rabbit

Anonymous said...

as the saying goes - beauty deceives!

pekasam said...

mintak maaf je lar, abis cerita. dia mungkin tak sengaja tu.

benda kecil takyahlah diperbesarkan.

sepatutnya MP bintulu tu call sendiri pihak tv3 dan bukannya buat statement kepada media.

nampak hodoh sangat!

Global Products & Services Review said...

1Malaysia semua...

Daripada anda semua blog atau ber-facebook 24jam tak dapat sesen pun, ada baiknya sambil sambil invest beli share syarikat di Europe. Bulan bulan dapat duit, stable monthly income. Lagi banyak yang di invest, lagi besar dapat tiap tiap bulan.

Dengan RM 2300 boleh mendapatkan anda RM 310 tiap-tiap bulan, Dengan RM 10,000 boleh dapat RM 2,000 - RM 3,000 sebulan. Atau share paling murah berharga USD $ 20 dengan bulanan anda akan dapat USD $ 2.2 sahaja.

Kalau berminat, sila layari :

(Versi English)
http://tinyurl.com/UinvestWorld


(Versi Melayu)
http://PelaburanHartanah.blog.com


( * versi English lebih lengkap documentasi dan maklumat mengenai investment ini)


Layari mana mana laman blog diatas, setelah membacanya. Click pada FREE REGISTRATION dan daftar account pelaburan anda, ianya percuma, walaupun anda tidak mahu lagi membuat investment. Tetapi anda boleh lihat lihat dan survey dulu di dalam account anda itu. Dan anda juga boleh chat dengan Admin dan Pihak Management investment berkenaan, secara LIVE dan kadang kadang ada webcam session bersama admin.

Belum cuba belum tahu, selamat melabur.

GoldTrex said...

Selamat Hari Raya Tuan JR

This is the culture in local broadcasting, be it radio or TV. Except for news, the presenter just ad lib as the go. Ad lib is defined as “speak or perform in public without previously preparing one's words”.

It is about time the industry does some serious thinking. Radio presenters are called DJ (disc jockeys). With such job description, no wonder all we get from the radio stations are empty chatter, muzek, 24 hours per day. 7 days per week.

And as someone mentioned, TV stations hire presenters based on looks and not brains. Small wonder why the educated only watches the ABC (Australia) the ITV and the BBC (UK), and Al-jazeera for news, and the education channels for edu-tainment.

Thank you