Sunday, July 22, 2012

Respect Ramadan or face expulsion!

Saudi authorities warned non-Muslim expatriates on Friday, the first day of Ramadan, not to eat, drink, or smoke in public until the end of the Muslim holy month's sunrise-to-sunset fast - or face expulsion.

The Interior Ministry of the oil-rich kingdom called on expatriates to "show consideration for feelings of Muslims" and "preserve the sacred Islamic rituals." Otherwise, a ministry statement said, Saudi authorities will cancel violators' work contracts and expel them.

 Here in Malaysia, you may still see Muslims eating 'freely and openly' at hotels and restaurants while some 'doing it in hideouts'.

Comparing with the Saudis, our religious enforcement officers don't really go to hotels and exclusive restaurants to nab these people. I remember during the 1980s, there were cases when those eating in public during Ramadan were ushered onto 'kereta jenazah' and driven around town before being penalised.

Saudi Arabia's population of 27 million includes some 8 million expatriates, including Asians, Arabs, and Westerners, according to government figures.

The ultraconservative Sunni kingdom is the home of Islam's holiest sites. The warning - which is issued at the beginning of Ramadan every year - serve as a reminder that the Western-allied monarchy must answer to a strict religious establishment that holds de facto veto power over many of its policies.

With challenges to the established order growing bolder from a population nearly half of which is under 30, Saudi Arabia has recently made some moves to show moderation. It is sending female athletes to the Olympics for the first time this year. King Abdullah has promised to allow women to run and vote in municipal elections in 2015. He also has tried to rein in the country's feared morality police.

But some people believe that while such moves give impression that the grip of hardliners has eased, "when you look around, nothing has changed and suppression has not changed."

Warnings or no warnings, they say "expatriates are always at risk of expulsion for the least offense in the kingdom."

The prince newly appointed to handle most aspects of law enforcement is known as a strict adherent to religious rules. Prince Ahmed bin Abdulaziz was governor of the holy city of Mecca before becoming Interior Minister.

Saudi Arabia is wary of the wave of Arab Spring uprisings that has toppled long-time authoritarian leaders in Egypt, Libya, Tunisia and neighbouring Yemen.

It followed a carrot-and-stick strategy to contain unrest by pledging around $120 billion for the kingdom's lower income groups. It has heavily cracked down on protests, especially in eastern regions dominated by Shiites demanding greater rights, and is steering a middle course between conservatives and reformers among the Sunni majority.

16 comments:

penangan said...

salam tn,

kalau arab saudi boleh buat, kita pun boleh sebenarnya. nak dengan taknak je.

cuma di negara ni lebiih liberal. kita tidak mahu sentuh hak penganut agama lain dalam hal2 mereka.

orang islam malaysia amat bertolak ansur dan menghormati agama lain, tidak seperti di negara Barat yang menghina Islam.

inilah uniknya negara dan masyarakat kita yang berbilang kaum dan agama ni.

sam hoe said...

mutual respect among various faiths is important, sir.

but i think what the saudis do is a bit overboard as they too should respect others.

i dont know...

lanang said...

hahahahahaah!!!!

jai, memang aku pun teringat tahun 1992 bila ada orang islam yang ditangkap di KL diarak dengan van jenazah.

padan muka diorang tu.

kalau nak makan pun, buatlah di rumah atau tempat yang tersembunyi sikit.

MASTANA said...

poso, poso yo...


sireh makan yo...


kah kah kah.

kau ingat tak sapo ponah cakap macam ni, jai?

ikan puyu said...

arab saudi adalah rumah di mana tanah suci umat islam ditempatkan. jadi, tak hairanlah kerajaan arab saudi begitu tegas dalam mempertahankan peraturan yang ada.

di malaysia ni, kalau kerajaan buat begitu, dah tentu kena balun punyalah, bukan saja oleh orang bukan islam malah orang islam sendiri!

pro-Pakatan said...

penguatkuasaan undang2 islam di negara ni masih longgar.

sebab tulah korang kena join pakatan rakyat untuk jatuhkan bn pada pru akan datang.

kita akan laksana undang2 islam yang lebih ketat!

Anonymous said...

where is freedom and human rights here?

adik, UM said...

hahaha.

memang patut orang islam yang makan di khalayak ramai ni didenda sebegitu rupa agar dia tak buat lagi...


memang berkesan cara lama ni, bang!

ali maulana said...

muslims should appreciate what the saudi govt is doing in upholding the religion.

malaysia should copy it... allahuakbar!

gembala said...

jai,

tahun ni tak berapa panas seperti tahun2 lalu.

jadi, sesiapa yang tak puasa tu maknanya sengaja la malas!

nasi & kicap said...

our enforcement officers only go after those gerai and warong.

they dont dare disturb those eating at hotels and exclusive clubs...

Anonymous said...

adoi.... of all examples...ambik dari wahabi sewel extreme jadi contoh. Camna org lain nak respect kalo kita sendiri tak respect agama lain. Ego besaq! Tak reti apa itu iman sebenarnya.

Anonymous said...

Bro,
Di Malaysia, dalam hal menghormati agama Islam dan adat Melayu, nampaknya cacing dah banyak naik ke mata, ulat dah banyak naik daun dan kura-kura dan banyak panjat pokok kelapa berbanding 30 tahun lalu.

Apa kita nak buat?

-- Yang Yuk

Anonymous said...

Last time aku check dunia ni bukan untuk org Islam aje. Dah hidup lama masih tak reti2 ye. apa aje si Arab bangang bwat kita mesti tiru abis2 ke? Oh ya... dalam hal ni memang kita gunakan kepala lain utk memikir.a herd of Arab wannabes without a mind of our own!

Anonymous said...

malas ke tak malas puasa ...kenapa ada orang kaki menyebok... ya pelik?? kubur masing2 kan. Agama Islam ni lemah sangat ke ? bukan ke semua pon Allah yg menentukan, maha berkuasa dan hak dia yg menghukum bukan kamu! Ini lah jadi kalo duk sebuk mengira form aje- no substance!! Suka jaga tepi kain orang.Ipokerit!!

Anonymous said...

lebeh liberal ke lagi reti dan pandai.. BERTOLAK ANSUR.. ada sifat kemanusian bukan kejam dan bangang bahalol macam Pak Arab???