Friday, February 3, 2012

The police and a school boy...


I did not go to KL Police HQ (IPK KL) this morning to act as a 'lawyer' for a 16-year old schoolboy accused of raping a girl of his age last year. The officer in charge of the case told the boy's mom that the case is postponed to 'sometimes in March'.

Without a man in the house, the duo are trapped in a dilemma over the case. People around them are not even helping. The headmaster and other teachers too are not offering any words of comfort to them.

I don't care if the boy is guilty or not but until full investigation is conducted and a verdict is reached, he remains innocent. Furthermore, there was already signs for the case to be settled outside the court.

What flabbergasted me is the manner the case runs.

A few months ago, the father of the victim (from Bandar Tun Razak, Cheras) lodged a police report at Kepong Police Station over her daughter's remark that the accused (from Cheras Baru) raped her.

A week later, a few officers from IPK KL went to pick up the boy from his classroom when an examination was in progress.

Hey! I am not against the police. I am always in support of the police when others badmouth the whole organisation for corruption, bias, racist, etc. In fact, I've never written anything adverse about the police force.

However, a big force such PDRM is not free from some misconduct and wrongdoing committed by some of its personnel. And who says the MACC is free of corruption.

The issue I'm putting to question now is the 'mishandling' of the boy's case. As one of the persons involved in preparing the 'Laporan Suruhanjaya Diraja Mengenai Penambaikan Perkhidmatan Polis' in 2004, among key elements mentioned in the report was 'penggunaan budibicara dalam menangani kes juvana' (applying good jurisdiction on juvenile case).

But there was no good jurisdiction when the police took away the boy from his classroom before his own teachers and colleagues. It was embarassing. If the boy is produced in court, there will be no point to put him on trial behind close door as too many people already know who the accused is.

And what if he is acquitted?

You may call this a remote case. But still, the officers who 'snatched' him from school should bear in mind the legal repercussion the might face if the boy's mom knows her right to sue the Force for all the embarrassment caused.

Why didn't they wait for him to go home first and pick him up from there instead of arresting him at home?

He was even intimidated to confess of rape or they 'will put him in a dark room and bashed up', according to him and his mom. What's all this? Is it necessary to scare him to death for a crime he could not have commit?

I hope this posting serves as a friendly advise from someone who always appreciate the job of PDRM. The police is one of the most important force to our security. However, in carrying out our duty, we must not act overboard.

30 comments:

an arbitrator said...

yes, its a remote case but it also blackens PRDM reputation.

they attended various courses, esp in handling juvenile cases but there they are, forgetting what are the DOs and DONTs.

hope PDRM will investigate the matter. i believe it already caused the boy's family a great deal of embarrassment.

Anonymous said...

if i kena, i will sue the police.

m not kidding.

under-counter said...

jai,

aku rasa bkt aman akan panggil kau untuk bagi statement pasal kes ni.

kalau dipanggil, pergi je.

ni bukan kes kecil macam kau sebut. ni besar sebab memalukan seorang pelajar yang belum pasti bersalah.

lagipun kau sebut pihak yang buat aduan ada cuba nak setel kat luar mahkamah.

so, aku rasa budak ni memang tak bersalah dan dijadikan kambing hitam untuk orang lain yang melakukannya!

Anonymous said...

saja je anggota tu tunjuk lagak dan kuasa kat sekolah agaknya...

penangan said...

salam tuan,

menangani kes juvana tak sama dengan kes berat lain.

ia memang memerlukan budi bicara yang baik.

saya pun tak setuju budak ni ditangkap di sekolahnya. tgh exam pulak tu!

mat gombau said...

jai,

susah nak komen hal ni.

tapi den gaso polis sepatut eh buleh tunggu dio balik sekolah. tak eloklah cokup dio maso tgh jawab soalan exam.

galat gak gaso eh.

kulit tebal said...

salah atau tak, budak tu perlu dilayan dengan baik.

kalau aku emak budak tu, dan ternyata anak tu tak salah, aku akan saman malu terhadap orang yang buat aduan polis tu.

saman je 1 bilion!

hehe!

Anonymous said...

we respect and salute the police.

but in this case, wrong jurisdiction was applied, i agree.

bkt aman must investigate.

don kisot said...

i am not sure if its true or not as u only heard from the boy and his mother.

but had the policemen acted such, it was not proper.

IGP should look into this case

jambu lawa said...

elok diorang yang masuk sekolah semula... agar disekolahkan mengenai cara2 betul menguruskan kes seperti ini...

Pak Zawi said...

Too many bungles by PDRM which appear to reflect badly on them. Just think how he will be should he be found to be innocent? He must have missed his exam.

layman said...

it will be a tragedy if the boy loses concentration in his study due to such an event.

i think the policemen had over-reacted picking him up at his school.

i dont think he resisted the police.

not fair for him

Anonymous said...

kesian budak tu.

belum apa2, dah kena harrass...

halilintar said...

saya juga amat menghargai tugas dan fungsi anggota polis.

memanglah pdrm satu pasukan yang besar. dah memang wujud kelemahan di kalangan segelintir anggotanya.

dalam kes ini, satu garis panduan megenai juvana perlu disusun semula. mungkin mereka mengikut arahan ketika menahan budak itu tetapi di mata orang awam, ia tidak wajar.

harap pdrm boleh jawab isu ni

wan sepiah said...

gapo gak!

ambo ni pulih (polis) jugok tapi ambo ni jenih hok baik.

ambo pulih bantuey pos ja....


buleh ko?

Anonymous said...

at least give him the chance to complete his exam.

dont take him from his class before his teachers and other students.

wait for him to come back home and pick him up from there.

is it so difficult?

maluku said...

benda ni kalau masuk paper, boleh jadi hangat ni!

si pitak said...

ia sudah tentu mengganggu emosi pelajar berkenaan, menanggung malu yang amat sangat, apatah lagi kalau dia bukan melakukan kesalahan itu.

ibunya berhak failkan writ saman malu di mahkamah tinggi...

bekas polis said...

kalau anggota muda pangkat rendah, mungkin boleh dimaafkan.

tapi kalau ada pegawai yang ikut tahan budak tu di sekolah, dia mungkin sudah sedikit 'over' dalam tindakannya.

Anonymous said...

the boy has yet to be proven guilty.

and u mentioned there was already signs both parties dan settle it outside the court.

so, no point to harrass him.

Anonymous said...

but u know la...Jika ada arahan daripada ATAS mana boleh tangguh...Itu kata kamu bila YB atau anak org besar terlibator anak kamu terlibat. Arahan segera terpaksa di laksanakan.. JIka tak jalankan arahan pihak atas akan tibai org bawah"Engkar Perintah" bila jadi Isu Org Besar tak kita POlis atau pejabat AG akan cuci tangan.. ooop itu bukan arah meka..sebab arahan biasa kita dgr hanya melalui lisan..Jika lambat keluarga mangsa akan jumpa YB Pakatan atau TV3 kata POLIS Tidur...semua siasatan kena ikut arahan..Ikut buku..budi bicara adakalanya hanya kepada saspek anak org besar besar..yg kecik mcm sampah ni ,,budi bicara itu hanya di kertas aja...ada keluarga mangsa tak setuju anak pempuanya berkawan dgn lelaki tu meka buat repot kata anak mek kena Rogol tp anak pempuan yg kangkang minta di rogol sukarela..Mangsa akan d hantar ke Hospital utk pemeriksaan ada mangsa tak mahu pergi sebab malu..itu yg lambat..aaahh hanya mahkamah allah yg adil..telus..hanya peguam di sana peguam yg suci, benar, tulus..tp di dunia ni semua bab kuasa dan duit..ada tu semua boleh..

Anonymous said...

ya la if kena mangsa tu anak u polis tak ambil tindakan kamu bantai polis jugak...sebab lembab itu ini la..Bila malaysia ni aman semua kita nampak silap salah org..Bila 1 hari malaysia huru hara..diri sendiri kita dahulukan..bab silap salah org kita tak ada masa nak komplen..

Anonymous said...

i think the police had acted accordingly.

a rape suspect is dangerous!

kaniney said...

tak patut la buat macam tu.

kita mesti hormati hak dia sebagai pelajar. kena bagi dia selesai exam dulu.

Anonymous said...

Polis tak akan bertindak tanpa arahan...yg di bawah ini ikut arahan..jika polis perangai macm kamu Malaysia ni tak akan aman sebab semua polis buat tak tau semua arahan..mati kamu semua. Logik atau tidak kena tanya org atas sebab meka ada kelulusan ada pangkat ada kuasa atau segalanya. Sebab nak tunjuk kuasa, kita pun sama. Ada masa kita herdik cikgu sebab cubit anak kita..pada hal anak kita tu syaitan di sekolah...Tunjuk kuasa la kamu ugut cikgu nak mengadu kat Tv3 dan media cetak dan PM...Kita kamu jadi Polis gua ini lebih berlagak agaknya...

hakkam said...

kalau kita malukan dia, dia akan rasa malu. dah malu, takkan ke sekolah. pelajaran dia akan terjejas. bila besar nanti, dia akan jadi penjenayah yang lebih hebat.

salah siapa?

kalau dia memang tak bersalah tapi terpaksa pilih jalan untuk berhenti sekolah dan join kumpulan haram kerana sakit ati dengan kita, siapa patut tanggung dosa ni?

anondo said...

anon 10.23 ni sakit jiwa.

agaknya dia ni pernah jadi setan gondol kat sekolah dulu...


kihkihkih!

Anonymous said...

If he's innocent, then it's the wrong way to handle

but if the girl's family has given enough solid evidence, then it is impertinent to "snatch" him as fast as possible

in case another girl becomes a victim also

whatever the truth, I agree that the teacher should have taken him to the principal's office and take him away by plain clothes officers

Anonymous said...

saya setuju dengan komen lain yang mengatakan tindakan itu sedikit 'over'.

memang tak patut

Anonymous said...

adakah you tanya pihak polis sebelum you buat komen...siapa nak mengaku buat salah semua nak cari kesalahan orang lain.you seb\ndiri ada yang tak betul atau you sendiri yang punyai masalah dengan pihak polis.