Thursday, January 19, 2012

Hang Tuah: What a shame for Melaka!

So, the legendary Hang Tuah is just a myth. The whole history book about him, Hang Jebat, Hang Lekir, Hang Kasturi and Hang Lekiu was just a fiction, and hence should be burnt to ashes!

Its a shame, especially to Melaka. After all the effort undertaken by the state government to woo tourists to 'Perigi Hang Li Po' and 'Makam Hang Tuah', the upshot to it is nothing but a historic disgrace.

It also means that there were no personalities like Tun Teja, Hang Li Po, Kitol and Puteri Gunung Ledang as depicted in many history books. I learnt about it since my primary school, proud that my state was very historical.

So, if the mausoleum in Tanjong Keling is not that of Hang Tuah, who could it belong to? Hang Bodoh?

Prof Khoo Kay Kim could be right and wrong. Nobody could come forward with any tangible evidence that Hang Tuah & Gang and Hang Li Po really had existed. It was narrated from a generation to the next generation by people whom we call 'believers'. But are we blaming them should the facts are just mere fabrications?

And what about Kublai Khan and Genghiz Khan of whom we also learnt in school? Their existence was not verbatim as of today where camera and video are the legitimate tools of proof. Is it okay to say that I only recognise Zaman Khan because I used to shake hands with him?

What about the history of Hong Kong and Kowloon which was named after 'kau-lung' or the nine dragons? Is it a myth too as no dragon has yet to be traced in that territory? Or is it true that Neil Armstrong step foot on the moon hoisting the US flag since many parties were already questioning the logic, while some said it was photoed in a studio.

Are Marco Polo and Alexander The Great really had existed? Is Loch Ness Monster a true story or a myth?

I don't have any answer for all this but historians are people who should take care of the fact and figure. There shouldn't be any exaggeration to what has taken place.

However, it is usual for history data to be manipulated and twisted in favor of the story-teller or those in power. The Americans never recognise the fact that it was the black people who built the White House, and not them!

Another question is, did Mahsuri really exist?

As a 'orang Melaka', I feel embarrassed and cheated with Khoo's remarks but he has every rights to his own viewpoint. The only thing is the unbearable humiliation Ali Rustam has to face over the issue. The people of Melaka too will be frustrated.

So, what is true about Melaka history when there were no Hang Tuah, Hang Li Po, Laksamana Tun Perak, Datuk Bentara, Sultan Muzaffar Shah, Dang Anum and others? Was Parameswara really the man from Palembang who founded Melaka? Any proof of his existence?

What is true is only the Portuguese attacks on the kingdom in 1511, right? But still, why must they come up with such a story?

What's next?

29 comments:

Anonymous said...

tu gambar hang tuah ke? samada h.tuah ada ke takda itu satu hal lah, tapi dah takde pakar sejarah lain ke kat msia ni, asyik2 kkk? mana prof2 lain, tolong la buat keje jgn kejar jawatan dan title je. saya rasa h.tuah dan sejarah Melaka penting dalam sejarah melayu, jadi kita perlu buat kajian mendalam.

Anonymous said...

not only a shame for melaka but malaysia as a whole.

i wonder why did our historians make up such stories...

masa silam said...

kalau dongeng, biarkan je la.

dah berabad-abad benda ni sebati dalam jiwa rakyat malaysia. jadi, janganlah rosakkannya hanya kerana penemuan yang belum disahkan ini.

penangan said...

salam,

apa yang dibuat oleh prof khoo memang mengejutkan tetapi beliau hanya mengasaskannya kepada kepercayaannya sendiri.

jadi, eloklah jangan lagi disentuh isu ini.

khoo sendiri, saya rasa, tidak pasti sama ada telahannya itu benar atau tidak.

Anonymous said...

khoo seorang penipu!!!

Md Radzi Ahmad said...

mungkin khoo kay kim dah celaru dah kut....elok tak payah dok dengar dialah....ada banyak lagi yang pandai sejarah bukan dia seorang saja....dia buat silap tu...silap banyak....

Anonymous said...

Jai,

Why NOW and what prompted him?

When the learned prof and his other colleagues declared that Malaysia was never colonised, it was prompted by Mohd.Sabu's statement.

What other historians particularly those from Melaka have to say about this ?

ZMS

Anonymous said...

KKK's finding tu pun tak tau siapa yang validate...Pakar sejarah pungkok dia... nyanyok dah kot ....research dia nak cari publisiti lah tu.... Tok Nek dia pun tah dari mana??? Dia dok sibuk pasai hang tuah tu awat nya? Cari lah mana mai tok hang dulu..

Anonymous said...

KKK's finding tu pun tak tau siapa yang validate...Pakar sejarah pungkok dia... nyanyok dah kot ....research dia nak cari publisiti lah tu.... Tok Nek dia pun tah dari mana??? Dia dok sibuk pasai hang tuah tu awat nya? Cari lah mana mai tok hang dulu..

sri tribuana said...

Ask chinese, Guan Yu really exist? also monkey king in journey to the west? how about sun tzu? no evidence he was a person, we just found his treaty.

chinese don't care, it were part of their heritage and never question the authentic of the story, they just embrace it as part of their culture.

Malays should do the same

Anonymous said...

this is the agenda of malaysian malaysia

Anonymous said...

very confusing.

i want to believe but i dont want to...

what the heck!

Anonymous said...

Typical malaysian chinese. Bila dah terkenal, mewah dan berjaya dia akan pusing dan hentam Melayu kaw-kaw. Ini maruah beb, JANGAN BIARKAN... menjadi nanah

Yati Md Noor said...

Bro Jai,

In the first place, we shouldn't discuss this issue at length. The more we talk about this, the more credit and attention Prof Khoo Khay Kim gets. As we understand, he's just talking rubbish. It's just like if we accuse Julius Caesar is a gay, who can prove or disapprove it?

This issue brought against Hang Tuah & Co is totally crap and its just a diversion that'd trapped everybody in useless discussion.

ksp said...

What needs to be pointed out in this myth and history is that the myth is just as important as historical facts ( as certified by scientic means we learn from the Western academic mode). Why? Because for Southeast Asia in general and Malaysia in particular, our forefathers do not record history- read socio-cultural and historical happenings/ values-- in the same way as the West or even China and Vietnam did. Our forefathers do not see the significance of "scientific historical truth" but very much value the "facts" that are important to the society of their time.
So what if Hang Tuah and Co. are not historical figures? What is important is the message they convey to their society and to us "their" descendants. That Hang Tuah represents the ideal hero who embodies the socio-cultural values of the traditional Malay world since C 16th. is most important to know an we should ask why so? (TEACHERS SHOULD BE ABLE TO ANSWER THIS)

The socio-cultural and political values conveyed by Hang Tuah and Co. are what make them important in the history of Malays and Malaya. It is sad that this values have been ruined by those who use short-cut in their history-writing and thus mislead the minds of our young.
A very sad situation for our history as an academic subject and as a guide to understand the present.

Anonymous said...

Menurut Andaya (2002), Hang Tuah, Hang Jebat dan Hang Kasturi adalah pemimpin ulung kaum Orang Asli. Kekuasaan Orang Asli dalam pemerintahan Melaka serta kerajaan-kerajaan melayu yang lain mengalami kemerosotan dengan kematian ketiga-tiga tokoh ini. Pendapat ini dipetik dari Pagan Races of the Malay Peninsula, Macmillan, London 1906 karangan Skeat, W.William and C.O. Blagden.

Andaya juga memetik pendapat Juli Edo, seorang ahli antropologi dari etnik Semai yang mengatakan bahawa Hang Tuah dan Hang Jebat adalah Orang Asli. Hang Tuah ialah Orang Jakun (Winsdtedt, 1935). Hang Tuah dan keluarganya berpindah ke Hulu Perak selepas kematian Hang Jebat.

Anonymous said...

hang tuah pandai terbang tak. kalau pandai terbang sahlah benar sebab org dulu-dulu ramai yg boleh terbang. ala macam dalam filem kung fu tu. hang tuah kan org china.

Anonymous said...

kublai and genghis had their history imprinted on the fabric of almost all civilizations in asia and europe with written records from chinese and arab historians. sarcastic mockings are not gonna change logic on hang tuah.

Anonymous said...

Tun teja mmg wujud.. Saya dari keturunan tun teja.

Anonymous said...

Hang Tuah dan Hang Li Po adalah sebahagian dari sejarah Melaka dan Malaysia, tidak boleh dinafikan oleh sesiapapun. Kerana nama mereka terkandung dalam pustaka agung negara Sulalatus Salatin dan Hik. Hang Tuah.
Pakar akademik Barat seperti German dan Britain pernah menafikan kewujudan Jesus (Nabi Isa) dalam dunia Kristian yang menimbulkan kekecohan di kalangan umat Kristian tetapi berjuta-juta orang di dunia ini masih mempercayai Jesus. Apa yang dicatatkan oleh para pujangga/penulis istana/ahli qurra adalah benar, cuma cerita2 dulu banyak mitos dan unsur legenda. Tetapi pada masa dulu mythos dan legenda merupakan sumber utama penulisan zaman tradisional bukan seperti sekarang kita ada buku, jurnal, magazine dll. Dulu tradisi dari satu generasi ke satu generasi merupakan cara kita merakamkan sumber kita. Tak ade museum, arkib mahupun library. semuanya dalam otak para sarjana istana seperti hard disk komputer dihafalkan zaman berzaman seperti ahli qurra zaman Nabi.

Vani Vasudevan

Anonymous said...

Hang Tuah dan Hang Li Po adalah sebahagian dari sejarah Melaka dan Malaysia, tidak boleh dinafikan oleh sesiapapun. Kerana nama mereka terkandung dalam pustaka agung negara Sulalatus Salatin dan Hik. Hang Tuah.
Pakar akademik Barat seperti German dan Britain pernah menafikan kewujudan Jesus (Nabi Isa) dalam dunia Kristian yang menimbulkan kekecohan di kalangan umat Kristian tetapi berjuta-juta orang di dunia ini masih mempercayai Jesus. Apa yang dicatatkan oleh para pujangga/penulis istana/ahli qurra adalah benar, cuma cerita2 dulu banyak mitos dan unsur legenda. Tetapi pada masa dulu mythos dan legenda merupakan sumber utama penulisan zaman tradisional bukan seperti sekarang kita ada buku, jurnal, magazine dll. Dulu tradisi dari satu generasi ke satu generasi merupakan cara kita merakamkan sumber kita. Tak ade museum, arkib mahupun library. semuanya dalam otak para sarjana istana seperti hard disk komputer dihafalkan zaman berzaman seperti ahli qurra zaman Nabi.

Vani Vasudevan

Anonymous said...

Sounds like a frustrated citizen that try hard to denies history of the state. Even if it is not true, the story is a popular folk story. So, what is wrong by leaving it be? Maybe its time to move out from the state, better still from the country and find a place that threats you better than now. Why grumble..............just berambus!

Tiger said...

Hang Tuah , Hang LiPoh cannot be dongeng. The reason why Khoo Kay Khim came out with his utter nonsense is because BN government want to remove Hang Tuah from Malaysian history after discovering he was a Chinese. Hang Tuah was a chinese , no doubt. BN government would do whatever it takes includling distorting history to serve their fake nationalism. History must not be distorted. Even if Hang Tuah was a chinese, what it is to be ashamed of? Just acknowledge that Hang Tuah was a chinese, a loyalist to his sultan and that chinese malaysian should do the same. This is instead instill a wider nationalism and UMNO's narrow version.

Anak Pak Hassan said...

disebabkan pendapat sorang cina ko rasa malu mnjadi rakyat melaka?ko nk aku komen dgn bahasa org melaka?
aku gase x payah la,sbb ko tn tnah dn ko boleh delete komen aku bila2 masa2.

tpi sbagai org melayu melaka,pndapat ko nie smpah dn sngt cetek.bnda nie bukan melibatkan politik.tapi melibatkan maruah bangsa melayu!

x psal2 ade cina claim hang tuah nie dri bangsa diorg sbb penggunaan HANG tu berasal dri nama nnek moyang diorg kt tanah besau.aku x nk komen psl tu, sbb aku tau bangsa cina nie perangai mcm yahudi, manis kata2, last2 dia akan tikam kau dri belakang. bagi aku, lebih baik aku menjurus kepada artikel bodoh ko nie.

kalo yer pun ko nk perjuang kan agenda politik ko tu, jgn la ko nk libatkan skali dgn isu hang tuah. Aku tak nmpak pun isu hang tuah nie prlu diperbesarkan disebabkan pndangan sorang profesor cina yg melayu wannabe.dia bukan geologist, dia bukan sejarahwan,dia cuma profesor bahasa!

disebabkan artikel ko yg ditranslate dgn google translater nie, satu dunia dh ketawakan bngsa melayu. kalo ko rasa ko ni omputih sngt, apa kata ko duduk dkt tgh2 bndar new york tu, dn ko rasakan sndri mcm mane omputih ngn omhitam tu layan ko sbagai ASIAN!

tiada kata laen yg aku leh gelarkan kan kau nie cuma nie je iaitu SI BODOH DGN LABU-LABUNYA

Anak Pak Hassan said...

aku akan follow blog ko nie
aku nk tgk ulasan ko seterusnya selepas komen aku tu

bujai said...

kepada anak pak hasan,

t kasih atas komen ni. tapi kalau sdr faham betul2 apa yg saya maksudkan, saya sebenarnya kecewa dengan apa yang dikatakan oleh khoo. sebagai orang melaka, saya kecewa kerana sejarah hang tuah dan segalanya dipertikaikan walhal lagenda lain seperti mahsuri serta yang lain2 tidak di sentuh langsung. apa bezanya satu lagenda dengan yang lain? apa yang saya tulis adalah luahan saya sebagai seorang anak melaka yang kecewa dengan penemuan khoo, bukannya kecewa menjadi orang melaka. tulisan saya penuh dengan sindiran terhadap khoo dan ahli sejarawan yang banyak mempertikaikan kebenaran sejarah melaka. kenapa hanya melaka dan tidak yg lain? saya harap sdr faham. t kasih sekali lagi, salam.

Laksmana Zubair said...

Iyalah, Cerita Hang Tuah atau Cerita Sumpah Mahsuri, ni macam cerita Kiamat kaum Mayan bulan Disember, hari 21, tahun 2012, kan?.

Orang-orang Eropah yang terjemah bahasa dan kalendar orang-orang Mayan, Wah! sungguh-sungguh percaya dan terkejut, terus-terus canang satu dunia yang Dunia ni orang-orang Mayan kata "akan Kiamat pada 21/12/2012".

Eh! Eh! Orang-orang Melayu pun dari tak tahu dan tak kenal, Kaum Mayan pun hampir-hampir macam tahu dan macam kenal, Kaum Mayan lepas sembang-sembang dalam bahasa Inggeris.

Professor Khoo Kay Khim, eh! eh! dalam Bahasa Melayu, fuh! pandainya Munshi Abdullah dan Professor Khoo Kay Khim bercakap dalam Bahasa Melayu.

steven chong said...

sorry pal,guan yu really exist,monkey king is a real one chinese name also

steven lim said...

one day,,,,,chin peng also a myth