Wednesday, January 11, 2012

Don't offer Hasan Umno membership!

Why are we talking about Hasan Ali now? He is not a celebrity. Neither is he a BN politician.

Talks that Umno might offer him something (a position?) should be put to a full stop. Why must Umno assign or hire him? He was never a member right from the very beginning. He was with PAS, the opposition.

So, when DPM and Umno deputy president Muhyiddin Yassin said that Umno has yet to make any offer to Hasan, I take it that the possibility cannot be discounted. Is Umno serious about it? Are we dead serious?

I hope it won't happen. But the publicity given to him by pro-government media and blogs are pointing to an inept narration - that he will be an asset to Umno and Barisan Nasional.

Just because he was sacked by PAS and asked to resign as the Selangor State Exco does not make him a star. For all his Anwar bashing and anti-Anwar sentiment that led to him gaining 'support' from some Umno people, I think that also does not make him a anti-Opposition champion.

He is an ordinary guy, just like the rest of Umno members. For him to become an Umno member, he must apply within. No need for any Umno leaders to offer him. Any offer is tantamount to recognising how valuable and important he is to the party.

And once we offer him, we cannot just make him an ordinary member. After all, he has avowed not to join any political party (for the time being). He was testing the water. Any party that sees him as an asset will eventually has to make him 'somebody'.

If Umno wants to offer him a member status, may as well we launch a campaign to recruit more Malays and Bumiputras to join it. Hasan can make his entry through that door.

Nope! I hold nothing against him but I don't see recruiting and offering political 'dropouts' as a wise move. Umno must hold on to its dignity. What we need to do is to open up our door to all but its not necessary to make any offer.

Understand?

37 comments:

si pitak said...

you are right, jai.

if umno offers, means he is above the rest of its ordinary members. what will the members say if umno gives him something for becoming a member?

KZSO said...

agree...

penangan said...

salam,

biarpun hasan ali memang handal ketika dengan pas, beliau bukanlah pakej yang boleh diagungkan di dalam umno.

kalau umno ingin menawarkan sesuatu sebagai balasan untuknya menyertai parti itu, maka umno tidak berlaku adil kepada ahlinya yang lain.

elok diamkan saja. kalau dia nak masuk umno, seperti kata tuan, biarlah dia sendiri yang memohon, dan bukan diajak atau ditawarkan.

Anonymous said...

agaknya muhyidin risau kalau2 hasan ali masuk DAP.

heheheeh!

kuali said...

agree.

he will not become an asset to umno or barisan nasional.

the fact that he turned his back on his own party does not reflect him as a mature politician.

tong kosong said...

what?

offer him to join umno.

then what? make him a candidate in next general election?

or if not, make him a senator?

wah lan ney!

prebet sapu said...

ramai lagi yang kena pecat daripada parti politik, sama seperti hasan ali.

so, takyahlah buang masa ajak dia masuk umno. memang saya setuju.

kalau nak ajak, ajak yang lain2 jugak!

kacip sireh said...

betul jai.

jagalah keperibadian dan identiti umno.

kalau asyik pelawa orang yang dibuang oleh parti lain, apa nak jadi dengan umno suatu hari nanti?

takut dipanggil parti untuk orang buangan je nanti!

Anonymous said...

i do not want him to join UMNO> enuf is enuf. He was attacking UMNO very badly and UMNO members will never forget that. what happened to him now for me is karma. what u give u get back

siluman said...

jai,

i guess u are right.

umno should adopt an open door policy to all but not to the extent of making offers as pre-requisite to become a member.

its not right... gone are the days where we picked up the 'left out and drop out' from other parties.

Anonymous said...

kalau lantik dia pegang jawatan di majlis agama islam ke, jakim ke... mungkin boleh dipertimbangkan kerana ilmu dan kebolehan beliau.

Anonymous said...

Saudara Jai,

100% betul pendapat anda. UMNO tidak perlu menurunkan darjat seperti parti-parti pembangkang yang sanggup menerima 'drop out' UMNO! Ini bukan kerana egoist tapi untuk kebaikan UMNO dalam masa jangka pendek dan panjang!

Pertama kita akan sentiasa meragui kesetiaannya. Seingat saya juga dia tidak pernah menunjukkan minat kepada UMNO dan secara tidak langsung sekiranya PAS kembali kepada perjuangan asal, beliau tanpa ragu-ragu akan tetap menjadi ahli PAS.

Kedua, sekiranya dia berminat untuk jadi ahli UMNO, dia perlu memohon seperti orang lain juga. Betul kata saudara, kalau dia dipelawa dia tentu mahukan kedudukan yang tinggi, mungkin mengetuai UMNO, Selangor. Ini amat amat tidak adil kepada ahli-ahli UMNO yang telah lama berjuang dalam UMNO!

Ketiga kenapa cari pasal dalam UMNO? Katakanlah dia ditawarkan mengetuai UMNO Selangor dalam misi menawan Selangor. Apa kata vetren UMNO di Selangor seperti Noh Omar, contohnya. Ini akan memecahbelahkan UMNO Selangor. Nanti apa yang dikejar tidak dapat dan yang dikendung berciciran.

Keempat, saya tidak nampak Dr.Hassan Ali sebagai contoh ahli pembangkang yang hebat seperti Nik Aziz umpamanya. Kehebatan Nik Aziz bukan dari segi kepimpinan tapi dia ramai pengikut dan dihormati terutama di kalangan orang yang memandangnya sebagai ahli agama

Saya amat menghormati Dr.Hassan Ali terutama perjuangannya dalam Isu usaha mermutadkan umat Islam. Ini satu perjuangan yang mulia dan dia mula dikenali melalui isu ini. Tapi untuk dia dipelawa masuk UMNO nanti dulu. Biarlah keinginan masuk UMNO datang dari dirinya sendiri kerana dia perlu sedar UMNO lah harapan untuk membela Islam bukannya PAS!

Warga Setia

pak tam, gelugoq said...

btoi.

jgn dok heboh sgt nak bagi jawatan kalau dia masuk umno.

biaq dia pikiaq sendiri apa boleh buat untuk agama, bangsa dan negara selepaih ni.

kalu dia nak join umno, isi borang macam orang lain jugak.

toksah dok main tarik tali...

kerusi malas said...

ada je orang keluar pembangkang, kita ambil.

ada je orang kena pecat daripada parti lain, kita buat tawaran.

tengok apa dah jadi pada ezam. dulu bukan main riuh bantai anwar. kita ajak dia masuk umno. bila masuk umno, kita bagi senatorship.

sekarang ni.......... senyap macam tikus!

Anonymous said...

... and what about nasharudin?

are making any offer for him to leave PAS?

ahli umno sejak 1980 said...

hasan bukannya handal sangat.

kalau handal, dah lama jadi presiden pas. dia cuma pernah jadi pesuruhjaya pas selangor jer, macam ketua perhubungan umno negeri tarafnya.

dalam umno, hanya mereka yang benar2 bekerja kuat untuk parti dan negara akan diiktiraf dan diberikan jawatan.

kalau orang baru masuk pun boleh ditawarkan jawatan, mesti ada yang tak kena.

Md Radzi Ahmad said...

Kita kena pandai berpolitik....Kalu dia bermanafaat pada bangsa, negara....why not....Koh Tsu Koon.....Idris Jala....boleh di lantik menteri....apa yang penting kita mesti tahu bermain politik....

a kitten said...

hahahahahaa...


typical of umno leaders to get excited when someone from the opposition got the boot and leave the party.

umno is not that great anymore...

botak all over said...

enough la.

no need to offer anybody to join umno. pay more attention to what is taking place in the party... and learn how to appreciate the members!

montoya said...

kau ni macam2 la jai.

kesian hasan ali.

tapi betul gak. tak patut umno tawar dia masuk parti. biar dia mohon sendiri kalau dia sudi... kan?

Anonymous said...

Jai,

Fully agree with you.

No matter what organisation or group you are in, loyalty is of paramount important. You may question, you may make suggestions,you may argue, but once a decision has been made, the basic thing to do is to toe the line.

In so far Hassan is concerned, using Islam as his battle cry, he has been incessantly and blatantly challenging the party and testing the patience of its leaders to the limit, and ultimately get himself sacked

This might have been his move calculated towards getting himself accepted into UMNO Selangor, now faced with dearth of quality leaders. He sees in himself to be the only one qualified and competent to fill in the dearth and lead UMNO Selangor into the next election and subsequently becomes the MB if the party emerges victorious.

That is his grand design. Can UMNO trust him?

ZMS





He is succnstly using the name to

mph said...

Size of any organization including political parties does not matter. You can boast at having 3 million members but it doesn't not mean a thing if members can sabotage you when they don't get their way.
You can support the cause of the political party by not being a member. As UMNO time and again found out that its own members could cause the serious damage.
UMNO must now think of quality rather than quantity.
I sometimes wonder why some people held PC to announce their membership into political parties?

Anonymous said...

YOU ARE RIGHT, BRU.
HASAN IS NOT ONLY A DISGRACE TO THE MUSLIMS BUT TO THE MALAYS.

UMNO SHOULD NOT OFFER HIM ANYTHING. THE 'BIG MOUTH' WILL BRING MORE PROBLEMS TO UMNO.

HE IS IN THE SAME LEAGUE LIKE IBRAHIM ALI, ZULKIFLI NORDIN, ZAHRAIN MOHD HASHIM.

UMNO SHOULD STAY AWAY FROM PEOPLE LIKE THEM. AS A CHINESE I FIND THESE PEOPLE DISGUSTING ... TALKING OF NOTHING BUT RACE AND RELIGION.

THERE ARE MORE IMPORTANT THINGS IN LIFE .... HELP THE NATION PROGRESS AND BRING UNITY TO ALL THE RACES.

GOOD WORK JAI.

Anonymous said...

Kuda Trojan semua tak boleh diharap. Suatu hari pasti jadi Kuda Trojan semula.

UMNO Baru kini penuh dengan Mamak, Cina Islam kiasu, Katak-katak, pembelot, kontraktor, ulamak fakir, kaki bodek, pengampu, pelawak, penyanyi, badut-badut dsbnya.

Melayu tulen pulak keluar parti pi kat PAS dan DAP. Dah tak ada tempat lagi dah kat UMNO Baru ni.

MAHAGURU58 said...

Assalamualaikum Brother,

Isn't it obvious that those who can't get their way in any party always end up in the dirt trap at the political sluice gate?

They are then recycled as independents pending another political storm whereby chances are that these flotsam will be regurgitated as the new 'star's of the opposing side.

Those who can't 'cari makan' in UMNO end up at the PKR sluice gate or now at the DAP dirt trap.

UMNO needs new blood not expired goods to be relevant.

But then again, that's just my opinion.

Its up to them.

din semabok said...

susah nak cakap.

kalau pemimpin umno nakkan khidmat dia, kita tak boleh kata apa pun bro.

kita tengok je ler, hawau!

Anonymous said...

memang setuju sangat2.

ramai lagi orang dalam umno yang lebih bijak pandai daripada dia, cuma tidak diberikan peluang...

Anonymous said...

i'm not a fan of dr. hassan, but compared to noh omar, khir toyol, few more other UMNO leaders in Selangor, mamat ni probably calon yang jauh lebih baik untuk jadi MB Selangor dari lembu2 bodoh umno tu semua. UMNO kat selangor hidup dalam mimipi bodoh, by PRU-13 it will become a nightmare.

./eisaemillio

p/s: yup mamak/keling (MAHAGURU58) punya opinion doesnt count, ramai lagi orang MELAYU kat luar ni

Anonymous said...

one thing for sure UMNO needs to be extra carefull, in my opinion, NEVER take advise from a MAMAK/PARIA berjanggut yang nak sangat jadi Melayu..... kihkihkihkih

Anonymous said...

salam bro January 11, 2012 6:23 PM, tolong namakan pemimpin2 UMNO kat selangor la ni yang you rasa lebih bijak dari dr. hassan .... nak tahu je. TQ

./eisaemillio

Anonymous said...

anak kucing January 11, 2012 8:54 AM <- typial kucing kurap remarks !

Anonymous said...

I am not at all surprised by this turn of events. Welcome again to the fickle world of politics!

jobot said...

perrrggghh!!!

jgn sampai orang kata umno ni sesuai untuk orang yang direjek partinya sendiri... tak kira la setinggi mana pun ilmu dia

Anonymous said...

semenjak bila kah ahli2 umno ada suara?

ezam masok balek....ada ahli2 umno di tanya?

malah anwar ibrahim sendiri dulu masok umno pon, tak ada ahli2 umno bersuara....!

ahli umno cuma tahu - AKUR

sebab itu pemimpin umno pon dalam perhimpunan - semua nya cakap IKUT rentak

jadi tak payah lah ahli2 umno nak debat - hasan ali masok ke tidak - semua dah di set oleh pemimpin atasan

ahli biasa - sembang kedai kopi ok

Anonymous said...

good view jai.

hopefully umno leadership got a strong stand on this....

Anonymous said...

Dr. Hassan was a foe of UMNO all along, how can UMNO accept him as a member. Dr. Hassan had attacked UMNO in all his speeches, he had called UMNO as "LANUN" in the past. Now how can UMNO accept him?? I would call upon UMNO not to accept the trash from PAS

telur dua said...

No, UMNO won't take him in. He can be the troublemaker in PAS but UMNO certainly don't want such a character in their Party. They have enough troublemakers of their own.