Tuesday, November 22, 2011

MyVoice: Key bloggers on the sideline?

"Jai! Why weren't bloggers like Rocky's Bru, Big Dog, Outsyedthebox, A Voice and others left out when PM Najib launched MyVoice on Sunday (Nov 20)? What is Rais Yatim's ministry doing? Is he still holding grudges against Bru and others?

"Come on, man! This is about Barisan Nasional, about winning the next general election. A blogger like Bru is not a 'chekai'... everybody knows and acknowledges his role in battling the Opposition.

"If Rais doesn't want such a good support for the government, he must be out of his mind. Personal things aside, please! This is for Umno, BN and the rakyat!"

Wow! I was only able to say 'hello' when answering that call about midnight. He was angry for the way MyVoice was organised.

However, I am not in the position to answer him. Leave it to Rais or Najib or whoever is in-charge of the BN cybertroopers. I don't want to be seen as bias. My personal opinion is that, we need all the support to help Barisan Nasional through in the next national poll. Let's be professional about it.

But before others get nastier on their blogs, I think its proper for Rais himself comment on the issue... or his reps like the Sec-Gen and Ketua Pengarah Penerangan.

PM launched MyVoice during the 1Malaysia Social Media Convention held at the Putra World Trade Convention centre on Sunday.

Convention chairman Datuk Mohd Sharkar Shamsuddin said the club was open to all social media practitioners who rejected false politics and supported politics based on true information and facts.

"Those who have joined MyVoice are from the grassroots to famous bloggers, who will rebut all criticisms hurled by the opposition through blogs, Facebook, Twitter and so on."

Famous bloggers? Who are they?

19 comments:

Anonymous said...

Bujai,

My Voice apparently has got off on the wrong foot. Can we really expect a good result from it? I can see opposition cyber troopers grinning from ear to ear.

Wonder whether DSNTR is aware of this.

Anonymous said...

Brother,
Pandai2 ler ambik hati Dr Rais pak mentri .Beradab ler sikit...

wawa

Anonymous said...

larr...bukan ko ke key blogger tu? takpe jai ko teruskan je setia pd pak Najib tu sbb 'syafaat'nya menanti ko di sana

Anonymous said...

I think you are missing the point. Looking at the top bloggers list - Papagomo, Unspinners etc.. The bloggers that rule need to have "spicy" stuff - video, scandals, photos bordering on soft porno, cut & paste stuff etc. Even some had to drop off after the "funds" stopped - eg. 1 Peluru.

There is no place for professional bloggers like yourself, Rocky, Tuan Syed because from time to time, you "hamtam" the ruling establishment. Look at Rocky's latest article on Felda. You think they like seeing that? Your faternity of bloggers are either journalist or thinking people. Working hard, trying to earn your rezeki over the years but became victims of office politics or sitting in the wrong place while some Fat Cat becomes CEO of the Felda conglomerate. Is this worth while? I'm not a supporter of any party but a critic of what is wrong and unjust but praise where praise is due.

The war is starting to get dirty as GE13 approaches and the bigwigs know you guys will not stoop to the "enforcer" role.

Sad.

Tok Rojak

The Eugenist said...

Bro Bujai..

I'm guessing that this is just any "self indulging" programme organized by certain quarters in the BN, with a purpose of making themselves look good from the PM's eyes..

Heck, I myself as a pro BN blogger were left unaware of such programmes being held, let alone by my fellow blogger brothers namely Outsyed The Box, Papagomo, Rocky "The Legend Blogger" Bru etc...

Mana boleh ini macam, Uncle Rais..?

Hesmel Faznee Faisal..

BigDogDotCom said...

Jai,

The Minister in-charge of Information and New Media presence at the launch of MyVoice marred the event. Especially when Prime Minister Dato' Seri Mohd. Najib Tun Razak acknowledged the role and contribution of the cyber practitioners whom he regard as 'The new 'army' for BN".

This is because that Minister made a Police report against a blogger whose significant role in cyberspherw should earn him the title of ' General' for the ;army; which PM described'.

How could the Minister stand there and be a hypocrite in 'honoring this new BN army' when he tried to put a 'General of the cybersphere army' in trouble, almost 18 months ago with a Police report he personably made against Rocky for 'Santa Rais'?

The Police came by his home and infront of his family and neighbors confiscated the 'Ferrari' notebook and modem.

Have you conveniently forgotten about that?

I still remember he as the Minister exerted his power when he asked the Investigation Officer (an officer of MCMC, an agency which report to him) to call up the suspect and witness to the case and present ourselves to the Minister, who is the complainant to the case.

Isn't that abuse of power?

The case is still on. AG has not close the file and thus Rocky still have yet to get this properties returned back to him.

Unless the Minister can convince the AG for the case to be withdrawn and Rocky gets back his notebook and modem, then the stand off between bloggers who supported Rocky and the hypocrite Minister should still remain.

At the same time, the hypocrite Minister should refrain from attending any event involving the 'new BN army'. His presence is a disgrace to these warriors!

This is a matter of principle. And I suggest you tell the Minister that message, clearly when you see him next.

P/S: BTW, I hv been doing this 'cyber warrior' stuff for donkey years! The first time I had to face an investigation is not because of complaints from the Opposition (who are my adversaries) BUT because of the Police report made by the Minister in-charge of New Media!

Think about that!

ram si taram said...

bro, jebat berkokok kata kementerian bukan penganjur. memang betul tapi takkanlah KPKK main lepas tangan je bila urusan bloger ni diutarakan. siapa mangkuk yang anjurkan ni? pm sendiri tau siapa bloger season yang selama ni bertungkus lumus sokong kerajaan dan umno. gunakanlah budi bicara sikit! kalau bukan KPKK yang anjur, tak payahlah menteri hadir. dia hadir pun sebab pm hadir!

Anonymous said...

saya rasa mereka terlepas pandang.

penganjur cuma nakkan nama je.

a blogger too said...

dato rais ministry should be in charge of all blog events. their officials for sure know who and who should be contacted.

but the manner in which myvoice was organised reflected the loose sequence between the ministry and someone at the state level, who obviously is shallow in his knowledge about the blogosphere.

i hope rais ministry will organise a similar event soon, before eveything turns sour!

Anonymous said...

jebat berkokok ni tukang bodek ketua pengarah dia. nasib dia pun belum sure lagi.

ni nak bela kemenetrian pulak sedangkan kementerian pun nak tendang dia tak lama lagi.

sontoloyo said...

kepada tok rojak,

papagomo memang top, tapi bukan dalam kategori blog atau penulisan yang dibuat oleh bloger macam rocky, bigdog dan yang lain2, khasnya yang kerabat wartawan.

papagomo memang hebat bagi kategori kumpulan seperti gelombang wangsa maju, house pk, usin lempoyang, badut rakyat dan lain2. memang mereka hebat.

tetapi di segi penulisan serius dan berfakta, rockybru mendahului kumpulan dia.

ada satu lagi kumpulan, cukup popular jugak, hitnya tinggi. ini kumpulan mencarut, maki hamun dan memfitnah orang.

ranking bukan berdasarkan hit yang diperolehi setiap hari tetapi lebih kepada inti dan keberkesanan penulisan. kalau blog mencarut, memang banyak hit sebab ramai yang suka baca.

jadi, kategori mana yang sepatutnya dianggap sebagai blog yang baik dan membina?

kalau nak mencarut, ramai yang berkelayakan!

masih di BH said...

jai, jebat berkokok hentam kau tapi kau rilek je la. dia memang budak rais....

meh ke bangsar, aku belanja nasi kandar.

penangan said...

salam,

KPKK perlu jadi pelopor dan ketua kepada alam media siber ni, khasnya blog. merekalah yang sepatutnya menganjurkan majlis seperti itu dan bukannya seorang exco negeri yang tak kenal langsung siapa bloger besar peringkat nasional. apa salahnya datuk rais sendiri yang bagi cadangan penganjuran majlis itu. kalau setakat nak kumpul bloger itu, sejuta orang pun boleh datang, termasuk bloger yang talam dua muka. bloger yang dah popular ni bukanlah nak duit tapi kita perlu gunakan kebijaksanaan dan budi bicara dalam hal seperti ini. KPKK harus ke depan dalam urusan bloger ni. saya harap datuk rais sendiri akan menganjurkannya sebelum pru akan datang. salam

lilin seinci said...

dah la tu.

kalau betul2 nak tlg umno dan bn, rais, rocky dan bloger lain perlu duduk semeja dan berunding serta mencari strategi terbaik menjelang piihanraya umum akan datang.

seperti yang sdr kata, 'let's be professional about it'.

buang yang keruh, ambil yang jernih.

Anonymous said...

myvoice will be a total failure... just wait and see...

jebat berkokok said...

1AGENDA said...
Salam. Saya Zul Azhar Cha, Yang Di Pertua 1AGENDA. Untuk makluman semua rakan2 dan para sahabat, KMS1M adalah program NGO yg bukan diinisiatifkan oleh Kementerian. YB Dato' Mohd Sharkar dilantik Pengerusi kerana beliau adalah EXCO IT Negeri Pahang merangkap Ahli Kehormat Kelas Pertama 1AGENDA.
Program ini adalah insiatif 1AGENDA. Saya mengaku terdapat keciciran di dalam menyaraipendekkan tetamu jemputan.
Kebanyakan yang dijemput (rakan2 Blogger) adalah melalui sms dan bbm.
Saya sendiri selaku Pengerusi Jawatankuasa Peserta dan Pendaftaran, terlibat secara langsung dengan kehadiran Peserta dan Tetamu.
Saya memohn maaf jika terdapat keciciran dan inisiatif Melancarkan MyVo1ce adalah untuk memastikan mesej dan networking jentera perlaksaan 'psiwar' pro BN digerakkan secepatnya.
Saya akan membuat kenyataan akhbar untuk membetulkan kekliruan ini.

Harap Maklum. Sekian dan Wassaalam

(Ini adalah komen dari saudara Zul Azhar..Semoga apa yang beliau tuliskan dapat merungkai kekeliruan) Terima kasih

1AGENDA said...

Salam. Saya Zul Azhar Cha, Yang Di Pertua 1AGENDA. Untuk makluman semua rakan2 dan para sahabat, KMS1M adalah program NGO yg bukan diinisiatifkan oleh Kementerian. YB Dato' Mohd Sharkar dilantik Pengerusi kerana beliau adalah EXCO IT Negeri Pahang merangkap Ahli Kehormat Kelas Pertama 1AGENDA.
Program ini adalah insiatif 1AGENDA. Saya mengaku terdapat keciciran di dalam menyaraipendekkan tetamu jemputan.
Kebanyakan yang dijemput (rakan2 Blogger) adalah melalui sms dan bbm.

Saya sendiri selaku Pengerusi Jawatankuasa Peserta dan Pendaftaran, terlibat secara langsung dengan kehadiran Peserta dan Tetamu.

Saya memohon maaf jika terdapat keciciran dan inisiatif Melancarkan MyVo1ce adalah untuk memastikan mesej dan networking jentera perlaksaan 'psiwar' pro BN digerakkan secepatnya.

Tidak terlintas untuk 'sideline'kan sesiapa dan mengakui ianya adalah kesilapan dan salah faham semata-mata.

1AGENDA mengiktiraf Semua rakan Penulis dan penggiat media sosial terutama rakan-rakan yang telah lama berjuang menulis untuk membantu mempertahankan dasar-dasar Kerajaan BN yang kita kasihi.

Kehadiran YB Menteri Penerangan adalah di atas jemputan kerana Program ini berkait dengan Kementerian berkaitan yang mengawalselia media sosial.

Saya akan membuat kenyataan akhbar untuk membetulkan kekliruan ini.

Harap Maklum. Sekian dan Wassaalam

KOMANDO SIBER said...

IZINKAN SAYA MEMBERI SEDIKIT PANDANGAN. PADA HEMAT SAYA, PIHAK YANG MENGANJURKAN PERKARA INI PERLU LEBIH SERIUS DAN TELITI DALAM MEMBUAT SESUATU PROGRAM. PERNAH SATU KETIKA KUMPULAN YANG LEBIH KECIL ORGANISASINYA MEMBUAT HIMPUNAN PARA BLOGER DAN MEREKA BEGITU TERKEHADAPAN DALAM ASPEK PENYAMPAIAN DAN MELAYAN BLOGER HARD CORE SELAYAKNYA. DAN BILA BLOGER YANG LAYAK MENYATAKAN RASA KECEWA SEPATUTNYA PIHAK BERKENAAN TERASA DALAM HATI. MEREKA INILAH YANG MENAIKKAN MARUAH BLOGER MESRA KERAJAAN KE TAHAP YANG TERPUJI, NAMUN MEREKA TIDAK HADIR DALAM 1 MAJLIS YANG MANA PERDANA MENTERI SENDIRI MENGISTIHARKAN MEREKA SEBAGAI 'ASKAR'. APA PERASAAN MEREKA. SAYA BERHARAP PIHAK BERKENAAN LEBIH SERIUS SELEPAS INI. NAK ANJURKAN SESUATU BUKAN HANYA TAHAP SUKA-SUKA. TOLONGLAH JAGA JUGA HATI BLOGER SENIOR KITA. TANPA MEREKA SIAPA KITA HARI INI ? PENGANJR SENDIRI TOLONG JAWAB.

Anonymous said...

Careful with the new KP Penerangan. Assigned to assasinate bloggers and bla..bla..bla..as long as his periuk nasi okay..olang ini ha..kawan makan kawan juga.