Saturday, November 26, 2011

May 13: It was DAP, not MCA or Umno

Lim Kit Siang was speechless when Zulkifli Nordin raked the history of May 13, 1969 tragedy at the Dewan Rakyat. According to the MP, it was Kit Siang and his DAP who incited and triggered the incident, not MCA or Umno.

Read Sanggah Tok Janggut about it.

And for that reason, Zul said ISA was used to contain it. In fact, the contents of the new act to replace ISA will remain relevant in view of DAP racist politics which is turning our inter-racial relation into a time-bomb.

"Saya mahu baca semula daripada laporan MAGERAN, laporan rasmi yang dibentangkan menceritakan tentang peristiwa 13 Mei membawa kepada perisytiharan darurat tersebut adalah kerana kebebasan bersuara yang sudah di luar kawalan. Tindakan racist yang melampau dan ini antara tindakan yang didalangi oleh Yang Berhormat Ipoh Timur dan parti beliau pada masa itu.

"Saya mahu baca, biar rakyat dengar semula apa yang mereka kata pada tahun 1969 membawa kepada peristiwa 13 Mei. Slogan yang dibawa pada masa itu ialah 'Malai si'. 'Malai si' ini maknanya 'Mati Melayu'. Kemudian kita lihat dalam himpunan-himpunan dan perarakan-perarakan yang mereka buat. Ini antara kenyataan yang mereka keluar pada 11 Mei, "Apa polis boleh buat, kita raja. Buang sama polis Melayu."

The report said that among the chants shouted by those taking part are:

"Mati Melayu, sakai pergi masuk hutan."

"Melayu balik kampung, Melayu sekarang tiada kuasa. Sekarang kita Cina sudah control".

"Semua Melayu kasi habis, kasi halau semua polis."

"Apa ini Melayu, kita sudah perintah dia negeri, ini negeri bukan Melayu punya, mata-mata lancau."

"Butuh Melayu, Malai si, pergi mati Melayu."

I have not read the Mageran report but I believe Zul was aware of its content.


(Terima kasih Sanggah Tok Janggut)

11 comments:

melayu suka MCA said...

some malays are good, some are bad

some chinese are good, some are bad.

however, we can trust the chinese in mca but not dap.

down with DAP!

bob magellan said...

kalau tidak kerana provokasi DAP pada waktu itu, melayu takkan mengamok.

tanyalah kit siang sebab dia ada pada masa tu.

kenapa dia diam je?

ni pulak, nak jadikan perhimpunan dan rapat umum sebagai satu kebebasan untuk rakyat.

dia jamin aman ke negara ni kalau hak itu diberikan?

Anonymous said...

we have to be careful here.

its history. mageran report was bias. didnt mca also take part?

penangan said...

salam,

tak berani komen. saya belum lahir pada masa tu.

bagaimanapun, politik perkauman tidak ada tempat di malaysia.

dasar aparteid afrika selatan pun boleh runtuh!

kwang ti said...

you umno stooge!

the malays under harun idris were the ones inciting chinese anger.

if u dont know the actual story, dont write anything. that zul nordin is also another racist!

Anonymous said...

jadi,

undilah DAP dan PR pada pru akan datang untuk memastikan negara huru-hara!

cintakan keamanan said...

salam,

saya sedih bila hal ini dibangkitkan semula.

selepas puluhan tahun berlalu dan rakyat sudah mengambil iktibar daripadanya, janganlah kita apikan semula sentimen perkauman ini.

datuk nenek kita, baik melayu, cina atau india sudah sepakat untuk mentadbir negara ini dengan baik bersama-sama.

jika semua pihak ingin mengungkit kisah lama, maka tidak akan ada kesudahannya

kai-lan said...

why must we rake the past?

we all have learnt a lesson from it and i think kit siang too.

what was zul's motive?

Anonymous said...

Some Chinese are good, some are bad. DAP is bad, MCA is... not worst but just as bad. DAP... a sole proprietorship - bapa/anak; sepupu-sepupu, cucu-cici dan MCA - jual mamak untuk unta. Yes, DAP may have fanned those inflamatory words during May 13. But worst still, these sames words or worst are being thrown around today on all sides. We never learn.

However, in order not to re-write history too, besides the Chinese deciding to have their "victory" parade, Harun Idris and geng also decided it was good time to get rid of TAR. By all accounts, Razak gave police affirmative permission to issue license for the gathering when TAR expressedly instructed him not to.

With a similar situation facing Malaysians - racial slurs being used and sekarang Anak dah jadi PM, jangan2 orang yang nak naik tangga mempermainkan situasi untuk membuangkan PM.

Kami sering di bodohkan oleh parti politik, jangan2 kami juga menelan cacing - diperbodohkan supaya menjadi alat memperbodohkan perkauman Malaysia untuk sasaran tergadai.

Tok Rojak

Anonymous said...

Learn from YESTERDAY history,
Live TODAY and planning for TOMORROW.
But DAP never learn from YESTERDAY history...that the problem!

Anonymous said...

If one listen to the audio records by Tunku Abdul Rahman, it was Najib's father, Abdul Rajak who orchestrated the May 13 tragedy. It is a calculated move to seize power from Tunku by declaring national emergency.

Don't you believe our Bapa Merdeka?