Monday, October 31, 2011

Our innovation is only to win international award, Mr PM!

I just read Datuk Seri Najib's jottings about 'innovation' (here) on his blog. Interesting and very stimulating.

However, I have to write a few lines about innovation and our achievement thus far in 'exploring and innovating' our products and resources. And I personally don't see much success in such efforts, except a few.

Fifty-four years after Independence, we can be proud of our achievement in research and development (R & D) and specific innovation, except that our allocation for R & D is only about 5 per cent of the GDP as compared to 15 per cent in Singapore, 18 per cent in Japan and more than 10 per cent in China, South Korea and the Western nations.

Yes, we are proud that our innovation has won many awards and accolades in many international competition. Our scientists and researchers did well in putting Malaysia on the world innovation map. Impressive, isn't it? How many trophies have we collected so far?

However, what happened to most of the researches? And what is the point of competing and winning if the results of such researches fail to improve our product, diversify our production capability and most important in seeing its positive impact on the livelihood of the rakyat?

Except for high-end products and in advanced-technological industries, other sectors seem to run on similar basic procedures, most of which are slow and and can be perceived as conservatively ill-managed.

What happened to many 'winning trophies' won by Mardi, Majuikan (LKIM), RRI, UPM, Felda, Felcra, USM, MTIB and others? Most of the 'award-winning' research are not made to good use. In other words, research is only for competition!

Fifty-four years after Independence, such researches still fail to make us a self-reliance nation. We keep on importing most items that we should and could source it locally. While the government gives strong emphasis on exports, we at the same time enjoy large imports of unnecessary goods.

Fifty-four years after Independence, our rice production is still not sufficient for local consumption. The acreage of padi plantation has not increased and our quality of rice has never improved since the 'Malinja' and 'Mahsuri' breed were introduced more than 35 years ago. We still make comparison to Thai's fragrance rice and India's bashmati when our soil and climate are compatible to that of Thailand and India. What happened to our 'award-winning' researches?

Fifty-four years after Independence, our dairy and meat production is still about 15 per cent of domestic demand. We keep on importing dairy product and beef from Australia, New Zealand, India and other countries. Our research even fails to improve local production. Had we make an effort to increase it by 1 per cent a year since Independence, our local production must has reached and astonishing 50 per cent by now, and a lot of money can be saved on imports.

Fifty-four years after Independence, we keep on importing tropical fruits while exporting ours to Singapore, only to be re-sold as 'Produce of Singapore'. Our fruits which are Singapore-produced are popular in most of the Arab countries. Some years ago, the UAE and Saudi Arabia did offer Malaysia to supply 10 tonnes of tropical fruits to them. Unfortunately, we had to turn down the offer because we didn't have the capacity. Instead, Singapore voluntarily offered its service!

Fifty-four years after Independence, our supply of protein from the deep sea is still very unsatisfactory. We have to multiply its imports. Sadly, most of our fishermen are still using small fishing boats that can only take them a few nautical miles off the shores. As a result, foreign fishermen in big boats are sweeping away our resources.

Fifty-four years after Independence, we still import toothpicks, toothbrushes and combs. My God!

There are many other instances but I hope the govt (and Datuk Seri Najib) read this. Our innovation may works well in hi-tech industry but still lacks when it comes to improving some sectors of the peoples' economy. Yes, we have good ideas about something but most of it fail to contribute to national progress as a whole.

Do I have to write more?

46 comments:

long john silver said...

sir,

all truth in what u wrote.

our research is prioritized to hi-tech in order to lure foreign investors.

rumah atap rumbia said...

semiskin-miskin rakyat kelantan pun, diorang makan beras thai, bang. sebab sedap!

bukan nak condemn beras sendiri tetapi takkanlah selepas puluhan tahun, beras kita masih gagal menyaingi beras import?

apsal?

taukeh lim said...

halo!

u know why they simply dont want to improve some of the sectors, esp agri and fishery?

our senior and high ranking officials depend much on imports and its licenses.

without imports, their pockets will run dry!

that also u dont know aaaar?

Anonymous said...

wallaaa...


very sharp, bro.

and good points for an open debate.

my wife just bought a packet of needles. its made in china. even our mirrors also come from china and taiwan.

penangan said...

memang benar. saya sokong pendapat tuan bahawa hasil kajian kita cuma untuk mendapat kemenangan dan pengiktirafan dunia saja.

apa gunanya hasil kajian yang bagus ini kalau hanya untuk dapatkan piala, sedangkan rakyat yang sepatutnya mendapat nikmat daripada hasil ini masih gagal meningkatkan taraf hidup?

saya bimbang apa yang tuan tulis ini akan digunakan pula oleh pembangkang sebagai senjata kempen pru akan datang...

salahudin omar, KL said...

R&D should exceed 10 per cent of GDP. only then can we see positive result.

the prob with us is that, we are so stingy to allocate a bigger sum of money for it.

proton, for example. after so many years in operation, it only came up with an idea to produce a MPV when products of other manufacturers are already in the market since 12 years ago!

lampam jawa said...

tajam dan bernas, bro.

para penyelidik dan kerajaan kita patut baca dan kaji semula semua hasil kajian mereka sebelum ni. kalau setakat nak menang pertandingan, baik takyah buat penyelidikan. buat siey je!

mat gombau said...

salam waghih,

edan motong gotah pun masih pakai pisau lamo, yang kono tolak tu.

dulu kerajaan ado perkenalkan pisau yang tarik tu, tapi tak bekosan jugak.

abih tu, macam mano la kito nak motong tanpo sakit belakang?

Anonymous said...

setakat ni apakah yang boleh dibanggakan dengan hasil dari penyelidikan tersebut, kalau setakat nak dapat nama, nak cepat naik pangkat, nak dapat title professor, tak kemana lah jawabnya.

Mengapa beras tempatan masih tak boleh tandingi beras Siam walaupun dah macam2 penyelidikan dibuat.

panas baran said...

macam mana nak jadi negara maju kalau kita berbelanja kecil untuk R & D?

undertaker III said...

we always want to impress others but never want to impress our own people.

we always want to become champion for others but never want to become heroes for our own people...

that's why la!

orang tua, raub said...

walaupun beras kita tak cukup untuk permintaan tempatan, setidak-tidaknya kajian mengenainya dapat membantu meningkatkan pengeluaran dan mengurangkan import.

kita ada beribu-ribu sawah padi terbiar kerana golongan tua dah tak mampu mengerjakannya.

adakah kerajaan berfikir sesuatu untuk memulihkan tanah sawah terbiar ni?

Anonymous said...

kita mesti import sebab labanya akan memperkayakan menteri dan pegawai terbabit!

kalau takda import, macam mana diorang nak kaya?

betul tak?

fulus said...

negara seperti thai, vietnam dan cambodia gunakan hasil kajian ke jalan yang betul, iaitu memperbaiki cara pertanian dan pengeluarannya.

kita tidak. kita lebih berbangga jika orang lain memuji hasil kajian kita walaupun ia tidak diterjemahkan kepada penghasilan sebenarnya.

jika terus begini, kita akan kehilangan sumber sendiri suatu hari kelak manakala orang lain akan memiliki kemampuan dan kelebihan sendiri.

sky high said...

where are our professors and and scientists?

they are living a luxury life after being rewarded for making malaysia famous!

bas warna kuning said...

memang benar.

banyak hasil kajian

banyak kemenangan.

tapi tak guna satu sen pun!

inovasi taik kucing!

Anonymous said...

kita bayar gaji penyelidik ni puluhan ribu untuk buat kajian yang dapat membantu rakyat.

tapi mereka hanya berlumba-lumba cari nama!

kepala bapak diorang la!

thunder said...

what does najib know about innovation!

Anonymous said...

malaysians will never change. they are so fucking hard up for fame. that's all.

they never really try to uplift the people's wellbeing.

crazy nation!

Anonymous said...

orang melayu memang mudah lupa diri. jenis bajak wangkang. puji sikit, dah kembang jubo!

Anonymous said...

Awesome review, I love your post.

My Blog:
jura kaffee und Senseo Kaffeemaschine Guenstig

surinam said...

we have good results but never put to good use.

good point, bro.

why?

i agree with some comments that imports provide big extra income for our regulators at various ministries!

nasi dan kicap said...

siapa pernah tengok dan cuba BERAS NASIONAL yang dijual di pasar raya tertentu?

itu beras hancur!

kucing pun tak berani nak makan?

persoalannya - sampai bila kita nak jual benda tidak bermutu tu kepada rakyat?

pikirlah wahai pemimpin!

dah 54 tahun merdeka. jangan megah dengan pencapaian kalau rakyat masih disuakan kehidupan tidak bermutu!

jangan megah dengan pelbagai anugerah hasil ujian dan penyelidikan sedangkan rakyat tidak langsung menikmati faedahnya!

Anonymous said...

apa guna bernas kalau otak diorang langsung tak BERNAS!

aku setuju dengan RUMAH ATAP RUMBIA, semiskin-miskin orang klate, demo tu make beghah alek siey, bia tadok lauk pong!

omar king said...

our scientists and researchers are the most smart yet dumbest!

Anonymous said...

Agreed and well said. We never plan for the "Next step". Perhaps we should add the word sustainability to the word innovation.

Anonymous said...

Agreed and well said. We never plan for the "Next step". Perhaps we should add the word sustainability to the word innovation.

duan said...

Excellent insight,

Memang betul, beras malaysia sampai sekarang lack of R & D for improvement.

But, nak kata langsung tak ada R & D investment tu tak boleh jugak. For example, Felda has it's own R & D arm that is used to further improve the palm oil. Tapi bab export and not selling products of our own tu memang betul.

Just imagine a country as small as singapore able to maintain their economy without the resources that Malaysia have.

biol said...

setakat nak bertanding je, baik takyah buat kajian.

bila menang, dapat trofi, dapat pujian.

lepas tu, tido!

river bank said...

too many trophies, too much success but little contribution to develop the country and help the rakyat.

what a bloody-fool govt!

vote for PR in the next general election!

ejen miskin said...

kerajaan kata harga beras takkan naik kerana banjir besar di thailand, stok beras kita banyak dan ada negara lain sanggup jual beras kepada kita.

kita tengoklah nanti...

jangan tergigit lidah pulak!

Anonymous said...

and another point...Taking the research into the market requires a conducive environment..i.e good funding schemes, angel and VC, exits for investors(no only the Bursa) and various other things that no government in the world can control...without these no amount of great technologies can be brought into the market place

nazareth said...

what's the point of R n D and innovation success if we cant apply it on the peoples' economic sector, i.e agricultural and fisheries.

the govt should change its approach and attitude. having good results and brilliant scientists is not enough if they cant contribute to changing the livelihood of the people.

the govt, especially must encourage follow ups to the research advancement, and not only publicizing its success and the number of trophies it won!

TAK MAKAN BABI said...

negara kita cuma hebat sebab kejayaan ternakan babi je.

lebih banyak babi daripada rakyat malaysia agaknya... sama macam di australia, lebih banyak kanggaru daripada orang!

inilah kejayaan yang mesti kita banggakan!

syabas malaysia!

anak gembala said...

sdr,

saya sokong tulisan sdr. memang benar apa yang dikatakan.

malangnya, dalam kita mencapai banyak kejayaan di bidang penyelidikan, tidak banyak yang digunakan untuk meningkatkan mutu industri kita, khasnya pertanian, perikanan, penternakan dan sebagainya.

kita terlalu inginkan dunia melihat dan memuji usaha kita di bidang industri berat dan berteknologi tinggi.

hasilnya, hidup sebahagian besar rakyat masih tidak berubah.

Anonymous said...

typical of malaysians!

they love to be pampered with good words for what they have done... so vain!

Anonymous said...

dah 54 tahun merdeka, kita masih hanyut dibuai mimpi indah, seolah-olah kita sudah berjaya sepenuhnya.

selepas 54 tahun merdeka, kita terus bercakap besar mengenai kejayaan kita di peringkat antarabangsa sedangkan rakyat masih hidup dalam kesempitan...

MASTANA said...

jai,

kito ni terlampau nak mengoja namo.

org panjek everest, kito pun panjek.

org begonang selat inggeris, kito pun begonang gak.

org belayar keliling dunio, kito pun belayar samo.

org jelajah kutub utaro dan selatan, kito pun samo yo.

lopeh tu, kito bagi pangkat pado org2 macam ni sobab naikkan namo malaysia. takpo lah.

tapi kito lupokan org yang bersusah payah tanam padi untuk bagi kito makan, nelayan yang bertarung dengan maut untuk bagi kito ikan, petani yang berhujan paneh untuk bagi kito makan sayur dan penternak yang bagi kito sumber daging. mereka ni kito anggap macam rakyat yang sudah ditakdirkan jadi 'hambo' kito, hambo kepado org kayo yang banyak duit dan buleh boli apo sajo.

kerajaan kito terlampu gilokan pujian dunio sampai lupo masih ado rakyat yang tak cukup makan, tak cukup pakai dan takdo tompek belindung.

kito asyik nak masyarakat antarabangso puji pencapaian kito tapi kito langsung tak cubo dapekkan pujian rakyat sendiri terhadap usoho kito membantu mereka dengan seponoh ati.

dah sampai maso eh kerajaan ubah sikap dan pendekatan yang ado. jangan lupo diri dan bongkak dengan hasil yang ado.

tanpo rakyat, tak adolah kerajaan!

Anonymous said...

apa ada pada nama!

setakat nak kumpul trofi kejayaan bidang penyelidikan, elok suruh saintis yang ada ni melancap je!

perigi buta said...

heheheheh...

TAK MAKAN BABI memang betul. kita berjaya di bidang menternak babi lebih daripada bidang lain.

kita eksport pulak ke singapura, kita kutip cukai besar daripadanya, lepas tu masuk dalam poket kerajaan.

baguslah pencapaian ni, kan?

macam babi!

sitamparam said...

good article. however, i doubt it will trigger anything on the govt side.

its a common factor that good advise always fall on deaf ears!

Anonymous said...

teguran yang amat membina, jai.

cuma tak taulah kalau orang atasan ambil pot akan hal ni

anak watan said...

rugi besar jika segala hasil kajian ini hanya untuk pertunjukan dan bukannya untuk memajukan pelbagai sektor ekonomi negara, khasnya ekonomi rakyat...

memang malang negara ni!

ex-MP said...

to datuk seri najib dan the rest of our legislators.

this is perhaps the most constructive posting a blog ever carried. i personally believe it should have been voiced out a long time ago, including during dr mahathir's era.

something has to be done about our researches and R&D. we have to emulate the japanese and koreans for making to good advantage of their results.

ahli umno juga said...

kita perlu berubah. pendekatan dan pemikiran. jangan terlalu mengejar nama. fikirkan nasib rakyat. jangan pandang rendah keputusan pru yang lalu dan jangan sekali-kali perlekehkan pembangkang.

Anonymous said...

pandangan yang bagus dan benar. kalau kerajaan tak mahu beri perhatian, lantaklah!