Tuesday, October 25, 2011

Amanah Ikhtiar - the biggest 'ah long'...

I remember attending the launching of Amanah Ikhtiar Malaysia (AIM) in September 1987, as a reporter. It was a concerted effort by Universiti Sains Malaysia (USM), Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (YaPEIM), the Selangor State Government and Asia-Pacific Center for Development.

It's main objective is to provide micro loans to the poor to generate income from any economic activity.

Modeled after a Bangladeshi's millionaire Mohd Yunus method of helping the poor and destitute in his country, we embarked on similar module, turning it into one of the many 'noble' ways of alleviating poverty.

(At the time of its launch, there were already words that Mohd Yunus resorted to 'ah long' ways of retrieving the small loans on time, thus making the poor becoming more poorer).

Yes, about 99 per cent (here) of those who took AIM loan pay their dues on time. Why? If you fail to pay your weekly installment, their agents will come harassing you at home. Worse still, they will sue you after a certain duration, thus blacklisting you for just a few thousand ringgit you faulted.

I have seen some friends involved in the scheme failed to uplift their standard of living but keep busy finding money to pay the macro loan. They took RM3,000 (upon approval, the amount given was less than that) and are made to pay a weekly installment of RM150 for 30 months.

By simple math, they have to pay RM4,500 for the RM3,000 loan, an extra RM1,500 or 50 per cent of the principle amount taken!

You must keep on paying until AIM gets that RM1,500 profit from the RM3,000 loan. And you are also made to attend an every Tuesday briefing for one to two hours at the AIM office. This is compulsory, failing which will subject you to some 'actions'.

Yes, it's quite easy to apply for the loan. No guarantor, no pay slip and no nothing. Just proof that you are into any kind of small business, for instance producing 'kerepek pisang' at home, and you will get that 'lessened RM3,000 loan'.

So, how much can you earn from a small 'kerepek pisang' home-business? Maybe between RM100-RM200 per week. You don't have the right machinery and equipment to produce it in a larger scale. What machine or equipment can you buy with that RM3,000?

In the end, your small business is just to furnish the weekly installment to AIM, leaving you with nothing. If you employ one or two assistants, you won't be able to pay their daily wage but if you do, you may end up closing your small family business, which gets more difficult to sustain. You will start having sleepless night, and eventually you get more poorer than before.

I think the government has to review the whole procedures. I don't know about Tekun scheme but I heard it also gives a lot of problems to recipients. There must be other approach in dealing with such schemes.

Eradicating poverty is the thrust of the New Economic Policy and the Economic Transformation Program. However, if we make more people become poorer, something is amiss there.

If programs like AIM and Tekun are introduced to manipulate and exploit the poor, we better reconsider its mechanisms before issues like this explode in our face. We have lost a few States in the previous election...

39 comments:

sari, kuala selangor said...

salam tuan,

saya salah seorang peminjam amanah ikhtar. saya dapat pinjaman RM3,000 setahun lalu dan memang benar, perlu bayar RM150 setiap hari selasa.

masalahnya, bila saya ada duit sedikit, misalnya untuk membayar penuh semua hutang, mereka tidak benarkan.

saya ingat kalau buat full settlement awal, saya tak perlulah bayar sampai RM4,500 tetapi saya silap.

amanah ikhtiar tak benarkan full settlement. mereka tetap mahukan keuntungan Rm1,500 daripada pinjaman RM3,000 tu, sama seperti tuan tulis.

soalnya, adakah kerajaan sedar sistem yang diamalkan oleh AIM ni, yang menjerut kepala peminjam?

beginikah rakyat diutamakan?

copacabana said...

launched in 1987.

i dont think the govt pays attention to the mechanism, bro. they only want to be seen as helping the poor. whether they get poorer or not, not the govt's problem!

air sheriff said...

i think i agree with u la bro.

i also have some friends taking AIM and TEKUN loans. their life never change. they are scared if they are not able to make weekly payment.

one of the got 9 kids between 4-18 years old, most of them still schooling. to makan also susah, ini pulak nak bayar loan.

their jeruk buah business is not doing well.

so, how else can we help people like this?

is the government monitoring such a situation?

Anonymous said...

memang ah long pun.

sehari lambat bayar, dah datang rumah, ugut nak saman la, nak ambek barang rumah la.

rakyat didahulukan ke ni?

kepala angin said...

amanah lanchau!

tau nak duit je tiap minggu. pernah ke diorang hantar wakil untuk jenguk peminjam sama ada perniagaan atau industri kecil mereka maju atau tidak? dah tu, main taktik ugut. lambat bayar je, faedah naik, nak blacklist. apa ke jadah semua ni?

taukeh lim said...

now only u write about it. the issue should have been brought up to the cabinet a long time ago.

the group of people who run amanah ikhtiar and tekun are devils. they treat the poor like rubbish.

this is how they help barisan nasional lost many seats in pru12.

that also u dont know aaa?

kelasi kapal said...

cuba ke pejabat AIM sekali sekala, tengok gelagat kakitangan dan pegawai2 dia. punyalah berlagak. layan pemohon pinjaman macam orang tu datang nak mintak duit dan harta mak bapak dia! dah la muka masam, bahasa pun tak berapa elok.

datuk najib patut tukar sistem yang ada di AIM ni kalau nak rakyat sokong terus kerajaan. diorang ni dah muak dengan cara yang ada.

pak long said...

pinjam 3,000, bayar 4,500.

maknanya AIM dapat untung 1,500 bagi setiap 3,000.

mak datuk! kaya betul AIM ni. sebab tu la diorang ni kutip utang macam ah long!

memang ah long pun kalau kadar faedahnya setinggi 50 peratus!

Anonymous said...

So all of this loans are clearly "riba" and the authorities that profit from them will all go to Hell. So much for the Malaysian "Islamic" way eh! Islamkan lah Melayu, Jangan Melayukan Islam.

u turn said...

datuk najib tak nampak benda2 macam ni, bro. dia cuma umum pelaksanaan atau sesuatu program. lepas tu biarkan kepada pegawai terpilih untuk jalankan skim tu. dia takkan check punya, kecuali ada pegawai yang bagi laporan. itu pun kalau dimintak bagi laporan.

skim seperti AIM ni dah banyak menyusahkan peminjam. ramai yang terhimpit sebab nak bayar mingguan ni hinggakan segala hasil perniagaan terpaksa diberikan kepada AIM.

jadi, mereka takda keuntungan langsung, malah tanggung rugi. ramai yang gulung tikar.

Anonymous said...

pain in the ass. such schemes which are meant to help the poor are actually making them poorer, sir.

the schemes make tons of money but the borrowers are suffering.

tonik chap gajah said...

apa 3000 boleh buat? beli mesin untuk tingkatkan pengeluaran? mesin apa? mesin jahit pun dah mahal sekarang ni!

rosmah sanmor said...

memang ah long pun.

kalau pinjam 3000 kena bayar 4500, bukan ke ah long namanya tu sebab kena bayar 50 peratus.

hasrat kerajaan memang bagus tapi pelaksanaannya tak berapa betul.

yang buat duit ialah orang dalam. tak caya, periksalah sendiri!

Anonymous said...

Siapa kata peminjam AIM tiada penjamin?. Mereka mengujudkan dalam bentuk grup dengan jaminan bersilang. Kalau ada salah seorang tak berdaya nak bayar maka ahli dalam grup akan dipaksa bayar. Ada yang sampai tidk dibenarkan pulang dr meeting selagi bayaran tidak terima oleh pegawai atau dikenali sebagai cikgu. Cikgu cikgu kalau yang wanitanya bertudung labuh tapi ada setengahnya mulut macam longkang.

Pernah berlaku ada peminjam yang tak mampu bayar diserang dan dimalukan dengan cara cikgu ini datang kerumah peminjam bersama seluruh kumpulan grup AIM. Ada yang berpindah randah kerana tak sanggup menanggung malu. Inilah modus operandi AIM!

Pak Mat Tong Tang

AIM said...

Ada singkatan bagi AIM ni tapi aku malas nak tulis sebab ada berkaitan dengan seorang ternama yang cukup gah tahun 1990-an dulu.

Hua hua hua.

Anonymous said...

memang penghisap darah pun.

pinjaman dah la kecik, kena baya 50 peratus lebih tinggi.

naka baya abis pun tak boleh, tetap kena ikut jumlah ansuran yang ditetapkan.

undang2 apa ni?

ni namanya undang2 nak jatuhkan BN!

Anonymous said...

kalau tak paham skim amanah ikhtiar.. jngan pandai cakap jer... bodos... dah diberikan akal.. taknak guna.. cuba bandingkan AIm dgn bank2 lain.. dari segi caj.. korang mmg la.. bab nak menjatuhkan orang... no 1... korang buat loan ngan bank... kira brapa Interest...kalau nak dibandingkan dengan AIM...

Anonymous said...

Betol tu...pk dulu sbelum ckp...jgn smata2 nk jatuhkan pihak lain, buat mcm2 cerita..tak ada pun pinjam rm3000 tp bayar rm4500...kalau buat 25 minggu pn caj dia baru rm150..saya salah seorang peminjam AIM...yang pastinya AIM dah banyak bantu golongan peniaga kecil seperti saya.Nk pinjam bank pun banyak prosedur, nk itu la,nk ini la,dahlah faedah tinggi.kita peniaga kecil baru nk mula berniaga sepatutnya dibantu.AIM dah banyak membantu saya dan kawan2yang baru nk memulakan perniagaan..TQ AIM.

Anonymous said...

Cuba bandingkan bank bank ngan institusi kewangan lain..Uih...caj berganda...Dah terbukti kini ramai golongan wanita berjaya membantu meningkatkan taraf hidup keluarga mereka..dari pinjam sikit,diorang mampu kembangkan perniagaan kepada yang lebih maju dengan bantuan modal berterusan dari AIM..bukan setakat modal...latihan asas keusahawanan dan bengkel-bengkel peningkatan perniagaan pun AIM sediakan.AIM dah lahirkan ramai usahawan wanita berjaya. Hidup AIM.

Anonymous said...

nak pinjam duit kedatangan kena 80% keatas..kalau tak hadir takleh pinjam kena tangguh..pas tu kutip duit tkks lagi..duit derma lg..kena bayar hutang orang lain lg..tensyen giler aku..kalau tak bayar hutang orang tak boleh balik..hidup aku sekarang lagi susah dari dulu..ada duit kena simpan untuk bayar tiap minggu..modal yang diberi sikit plak tu..memang tak cukup nak buat modal..kena pinjam byk kali baru boleh banyak..itupun kalau diluluskan..lepas habis baki pinjaman aku nak keluar dari masalah ni

Anonymous said...

apa yang korang cakap memang betul , sekarang ini aku baru jer join dorang dan dah juga mendapat loan pembiayaan sebanyak 3K dan cuma dapat rm 2910 je dan terpaksa membuka acc bank islam. Mungkin aku sendiri bakal membongkarkan segala rahsia dalam AIM ini dan aku tak takut nak menghadapi dorang ini .AIM mengada2, minta kita tunjuk bukti resit la pembelian la , mcm2 lah dan bukannya korang ke patut simpan resit pembelian tu. Saya hope dapat berjumpa dengan rakan2 dekat dalam ini yang pernah buat pinjaman AIM . Jangan sampai satu masa aku report dekat najib @ media .

Anonymous said...

Wow there's so much i didnt know bout AIM. On TV they make it sound so good.I'm beginning to doubt alot of other things too,'Indah Khabar Dari Rupa'.

sherrina said...

yang ramai-ramai komen ni, berapa orang yang betul2 amik AIM? Takkan cakap kosong aje....tin kosong namanya.

anak perantau said...

Sekarang ahli AIM (31 disember 2012) dh meningkat ke angka 381 ribu orang. Apa yang x kena sebenarnya dengan AIM sedangkan penyertaan peserta AIM makin meningkat. AIM sebagai salah satu pilihan instrumen pinjaman kepada mereka yang memerlukan. setiap pinjaman yang diambil peserta AIM dikenakan caj 10 peratus untuk tempoh setahun atau 5 peratus untuk tempoh bayar balik 6 bln. Jika peserta meminjam 3k dan bayar balik dalam tempoh setahun, caj yang dikenakan adalah 10 peratus atau rm300. jika berlaku kematian, baki pinjaman dihalalkan dan mendapat sumbangan khairat rm500. byk lagi faedah lain apabila menjadi peserta AIM. peserta AIM turut didedahkan dengan kemahiran dan ilmu berkaitan keusahawanan. jika benar AIM ini adalah 'a biggest ah long', AIM menjadi satu2nya 'biggest ah long' yang mengadakan entrepreneurship training atau latihan keusahawanan untuk pesertanya. satu lgi fakta penting ialah AIM adalah sebuah badan persendirian atau NGO (ia bukan badan milik kerajaan atau badan berkanun) yang didaftarkan sebagai badan amanah yang memberi pinjaman mikro bagi membantu peserta mendapat pembiayaan. bayaran mingguan diamalkan sebagai satu kaedah meningkatkan motivasi peserta untuk berusaha dan berdikari bagi menambah pendapatan.

beri biru said...

orang kalau nak menjatuhkan memang sedap je... cuba guna otak sikit sebelum melemparkan kata makian mcm tue... ada otak taknak guna... mcmanalah org melayu nak maju kalau mengharapkan subsidi slalu... malulah kat bangsa lain weiii....

Anonymous said...

inilah satu2 nya pinjaman yang masuk ke kampung2 tanpa perlukan dokumen bodoh spt ssm, geran tanah dan lain2..peminjam2 pon xpyh membazir duit n masa g bayo kt bank2 org agensi pinjaman y lain..bab resit tu mmg la perlu sbb time nk pinjam kan AIM da tanya nk buat perniagaan apa, so orang yang kaki auta ni mmg xkan ada resit2 tu suma..wat pinjaman untuk berjoli..kalau betol2 ikot lunas yang betol msti berjaya..da banyak peminjam2 AIM y bgelar usahawan..income 3-10k a month..y condemn ni sume xde pegalaman bsama AIM and ckp main sedap bontot dia je..mana la ada pinjam rm3k kne baya rm4.5k..y aku taw caj adalah fix 10% untk setaun dan 5% utk 6 bulan..jangan la suka buat2 crita..ptotla umat skarang lebey mudah msuk neraka sbb bercakap ikut nafsu..

Anonymous said...

Wau adakah "nak pinjam tapi kalau boleh x nak bayar?".. org yang start blog ni x faham makna enterprise dan makna membantu... rubbish bro!!

Hornbill SkyFm said...

salam semua..! sy disini ingin nak tahu Amanah ikhtiar ni .. sama ada ke amanah ikhtiar ni kerajaan atau tidak ..sorry jika kurng memahamkan kalian.
apa yang saya ingin jelaskan adalah ..bagaimana agak nya pada mereka yang betul2x bankrap.. contoh nya si peminjam itu tak berjaya membayar balik mingguan nya?(katakanlah dia bankrap) apakah si peminjam itu tak boleh buat rayuan untuk meringankan beban si peminjam? bukan ke AIM membantu orang yang susah? dan memberi modal pada mereka yang ingin mencoba menyaga? jadi kenapa jika si peminjam itu gagal dengan modal yang di berikan itu harus harus membuat pembayaran setiap minggu? sedangkan si peminjam itu dh bankrap? tiada tolakansur ke??

Anonymous said...

siapalah yang busuk sangat hati ni..info mana u dapat amanah caj 1,500?..please do research before talk..dont simply accused blindly la bro..sebab orang mcm u lah negara malaysia jadi huru hara..as far as i know, caj utk pinjaman 6 bulan adalah 5%..maknanya kalo pinjam 3000, caj adalah 150 sahaja..jumlah bayar balik adalah 3150..kejadah mana yang u dapat sampai 4,500 tu?..such a bullshit statement lah bro..

Anonymous said...

AIM byk Bantu peniaga kecil cam sy.. yg komplen ni mesti yg penah buat taik kat AIM.. dah sedap2 dpt duit x Nak @ lambat byr.. sesape pun marah.. membohong je pinjam 3000 byr 4500.. x penah dgr lg dlm sejarah AIM.. AIM ajar kita jadi peniaga berdisiplin, amanah. Tu yg meeting tiap minggu, rekod kedatangan, tu pun susah bkn tiap hari.. meeting pun sejam je. Sy x penah wat pinjaman bank bg sy AIM the best coz x de interest cume 1•/• halal n brp •/• caj pengurusan

Anonymous said...

salam.
Diharap yg bukan betul2 arif dan pernah join tak cakap bukan-bukan tentang AIM.

Tujuan AIM ni sgt murni,perlaksanaan pun makin bertambah baik.mungkin mula-mula dulu sedikit kelam kabut tapi itu pengajaran.Adatlah,langkah pertama memang selalunya sumbang.

Yang selalu jadi masalah bila pinjaman tak selari dengan bisnes.Maklumat yang sahabat(panggilan bagi peminjam AIM) bagi pada pengurusan AIM tak tepat dan tak betul2 jujur so memang akan undang masalahlah.

Memang AIM tak pergi check bisnes makcik-makcik/sahabat ni untuk pinjaman yang kecil tapi utk jumlah yang besar,dokumen sprti SSM,gambar bisnes,lokasi semua diperlukan.lagipun tiap2 minggu ketua kumpulan akan laporkan status bisnes sahabat,so kalau jujur semua jd mudah!

Kalau ada sesetengah sahabat yang tidak dapat bayar AIM pada minggu tersebut,sahabat lain akan bantu tp jika memang tiada langsung pendapatan(cth suami baru meninggal,ditimpa bencana dll) AIM akan cuba berbincang dan lanjutkan tempoh dan kurangkan jumlah byrn mingguan.Itupun kalau sahabat mmg nk berbincang dan bukan lari/pindah senyap2. :-)

Cas pinjaman utk setahun setengah 15%,setahun 10% dan 6bulan hanya 5% dari jumlah pinjaman.Itupun untuk kos pengurusan.(cikgu pun manusia dan perlu mkn maaaaaa)

Setiap AIM daerah atau negeri perlaksanaan sistem ada yang berbeza tapi tak byk bergantung pada keadaan kawasan,golongan sahabat(sbb ada kwsn,majoriti sahabat dari golongan peniaga dan ada yg dari golongan petani/nelayan) dan sumber pendapatan asas mereka.

Jadi yang tak faham dan tak tahu,seeloknya diam.kalau setakat jadi reporter sehari/seminggu/sebulan utk tajuk ni..belum mampu paham dan layak bersuara.sebab ada makcik-makcik/sahabat yang dah 5,6 tahun jadi sahabat pun masih tak paham sistem kerana mereka hanya nak pinjam dan tak ambik tau prosider dan syarat dengan betul.

lagi satu dah pinjam,memang kena bayar yanggg!!!.
kalau orang datang kutip dan jenguk tu,itu memang kerja dia.Dia pun nak hidup dan kena jalankan tanggungjawab dan tugas.

Jadi..sama-samalah kita jadi warga positif dan insan yang bersyukur.Jangan cari salah orang,mungkin kesalahan awal dari kelemahan kita.

#peace yourS!!! :-)

HOLLY UNDERWOOD said...

Jaminan 100 % Pinjaman tawaran memohon
Kami menawarkan pinjaman kepada mereka yang memerlukan kewangan untuk menyelesaikan masalah mereka. Jika anda memerlukan kewangan , hubungi kami melalui
e-mel: allenthy1@hotmail.com

Anonymous said...

Baki pinjamam

Anonymous said...

Rebecca paulus

Anonymous said...

Kalau aku bagi pinjam beriban riban kat orang,then orang xnak bayar, aku pun hangin. Tau nak pinjam je. Kebanyakan sahabat aim pinjam duit utk kepentingan peribadi,bukan meluaskan perniagaan. Mak aku ahli aim. Pinjam berpuluh ribu, bayar elok. Pernah mak aku pinjam sepuluh ribu then ayah aku meninggal, duit yg mak aku pinjam tu aim halalkan. Siap dpt khairat kematian lagi. Kalau nak dibandingkan dgn bank2 kat luar tu, better lagi aim. Kehadiran kena 80% baru boleh buat loan. Dah kalau mcm chipsmore, kejap ade kejap x ,mcm mana orang nak yakin yg dia boleh byr? Berlambak muka2 xmalu dah pinjam berpuluh ribu, konon nk bisnes itu bisnes ini, lesap dgn duit. Yg kena bayar, ahli kumpulan lain. Pergi join dulu, dah tahu mcm mana, baru bukak entri mcm ni. Setakat dok dengar je bek xyah sembang banyak.

Anonymous said...

Dlm ramai2 mesti ada yg taksub & x boleh terima klau ditegur @ complain. Realitinya skrg berlaku memang ada benarnya AIM mcm ah long. Kena byar loan dlm tempoh 12 bln. Byar bulanan 1200. Pinjam 10k. Klau x mampu byar 400 tiap minggu ada yg dtg bertindak mcm ah long. Last2 kerana takut terpaksa berhutang dgn ah long betul. Makin jd huru hara. Itu realiti yg berlaku kt mak aku sendiri skrg. Apa cer????

Anonymous said...

Korang bercerita elok sebab ditakdirkan bisnes berjln elok n ada untung. Mcmna pulak yg bisnes x menjadi??? Xde org yg bisnes nk rugi & x mahu byar. Itu msalah yg timbul bro

Anonymous said...

biar betul...setahu aku mak aku cuma bayar 10% je dr jumlah pinjaman ...so kalau ko pinjam 3000 ko bayar balik 3300....mak aku buat 50 mggu ok je dia bayar seminggu rm68...tak de pulak sampai 150 seminggu ...mmg la dia bagi awal pinjam RM 3000, tapi kalau rekod ko ok....diorg boleh bagi sampai RM 50,000 apa...ini tak pinjam kali pertama pun dah tak leh bayar ....siapa nak bagi pinjam banyak2 lagi ....

usahawan prihatin said...

Sy bekas aim.. sy dah keluar pun... apa yang sy nmpk aim kurang telus... semasa pemberian pinjaman tiada hitam putih...sy ketua kumpulan... semasa ahli kumpulan sy seramai 3 orang membuat pinjmn 6 ribu setiap seorang, sy cek setiap ahli sy.. mereka melaporkan duit yg mereka terima kurang dr jum pinjmn.. sy dfahamkn oleh aim, wang pnjmn ditolak utk tujuan pengurusan.. TAPI KENAPA JUMLAH TOLAKN SETIAP AHLI KUMPULN SY TIDAK SAMA?????

ada ahli ditolak sebanyak 200 lbih dan ada yg 400 lebih. Dimana KETELUSAN?
macamana sy nk tahu bahawa tiada orang tengah yang MENYEDUT duit tersebut???????
Sepatutnya kene ada hitam putih untuk jumlah wang yang diterima... ini tidak, bank in duit tp kurang... tolong jangan aniaya orang kampung... ahli kumpuln sy ada dr kalangan org susah... jgn sangka org yg buat perniagaan adlh org yg miskin dan menagih duit.. kmi buat pinjmn bukn mengemis... tak semua orang kmpung tu xde pelajaran.. pndang org kg mcm korang hebat sangat pdahal pelajaran lg rendah... ada sekali ahli kumpulan sy yang sarat mengandung datang lewat akibat hujan... sy ketua kumpuln boleh tunggu dengan sabar, kenapa orang barisan depan nk jerit malukan ahli kumpulan saya? Sabar la sikit. Kata tolong orang susah.. saya sayang ahli kumpulan sy dan sy simpati dengan orang2 kampung yang susah... tolong jaga adab dan jangan bajet bagus hanya kerana makan gaji... sedangkan pinjaman yg diberi belum tentu telus... jangan makan duit orang kampung...

Dalam ikrar ada ckp, Allah mnjadi saksi setiap apa yang kami lafaz dan lakukan.. ingt eh... mmg ramai org kg yg diam kerana takut, tp sy sbg ank muda takkan diam bila ada sesuatu yg xkna berlaku..