Saturday, August 13, 2011

DBKL 'The Pengotor!'

"Kalau nak tengok sampah, tikus berlari di hujung kaki, lipas memanjat sampai kepala, bau hancing dan hapak... kat sinilah tempatnya. Cantik memanglah cantik tapi DBKL cuma tahu kutip duit daripada peniaga..."

Where?

It's in Lorong Tuanku Abdul Rahman, Kuala Lumpur. Every Ramadan, DBKL will issue license to about 500-700 small traders (mostly Malays) to grab opportunities during the 'bulan rezeki'. They make money, alrite.

About two months before Ramadan, DBKL will invite those interested to Tasik Titiwangsa. They were given forms to fill up and deposit to place. A month later, once again they will have to 'cabut undi'.

The lucky ones would walk home while those who are not have an option - to offer anyone who gets the bazaar lot an attractive sum of money for a 'sell-off'. The quantum depends on the location of the lots. Its always between RM10,000 to RM30,000.

We should laud DBKL for opening up such opportunities to traders, especially retailers. Every year, Ramadan Bazaar in Jalan TAR attracts about one million people -including foreign tourists - in a month. We are proud of it.

However, after observing the trend for more than 20 years now, I notice DBKL is not up to expectation. Maybe the administration, including the Datuk Bandar himself is not aware that traders and customers alike are 'being encouraged' to 'berak and kencing' anywhere they like.

Why? No makeshift toilets are installed. I began to agree with the public's opinion that DBKL only knows how to make money but fails to look into the importance of such an necessity in a lucrative place like Jalan TAR.

Those who need to 'pay homage' will have to go to the few budget hotels... or ease themselves behind the tents or drains. And the smell along Lorong TAR is.... SKUNK!

I think the minister in-charge, the Datuk Bandar and DBKL staff will have to pee anywhere if they come to Lorong TAR. I believe its okay... sudah biasa!


13 comments:

air batu said...

jai,

that is DBKL... and other PBT. they only know how to collect money but never consider things like this.

we have a 1st class govt but a 3rd class mentality when it comes to hygienic.

bloody fool!

Anonymous said...

good facilities but not toilet. waddefuck nongchik!

gerai tepi said...

dah mentaliti bos2 dbkl macam tu. nak buat macam mana. memang benar. pengunjung yang datang pun terpaksa berjalan jauh untuk cari tandas kalau nak melepas. peniaga pun hadapi masalah yang sama. ada hotel tapi takkanlah tiap kali nak melepas, kena pegi kat hotel. makin kotor la hotel tu. pegawai penguatkuasa dbkl cuma round je untuk pastikan barangan jualan adalah mengikut lesen yang dikeluarkan. yang 'keluar' dari badan peniaga tidak dihiraukan. buanglah mana2 yang kita suka. dah la tempat tu penuh dengan tikus dan lipas. baunya pula amat hancing dan meloyakan. agaknya orang dbkl sendiri pun buang ikut suka!

Anonymous said...

apa gunanya ada menteri dan datuk bandar kalau tak pantau benda2 macam ni.

nampak sangat diorang ni pun sama je pengotor!

akai tarak!

Anonymous said...

Bujai kao anti umno iye. Sat lageee bg tao Datuk D

bujai said...

anon 1.28

kenapa pulak aku anti-umno? apa salah aku tegur benda yang tak betul? apa kaitan umno pulak ni? kalau kau tegur anak kau, maknanya kau anti anak kau ke?

bangang!

he he he!

call la aku bro. aku dah tau dah siapa kau!

Anonymous said...

DBKL - Duduk Borak Kaki Lepak

bangkai punya pihak berkuasa tempatan!

male widow said...

even nongchik and the mayor dont go there, bro. they are aware of the problems but are doing nothing to address it. it has been such since many years ago.

biol said...

agaknya berapa banyak najis boleh dikutip setiap hari? boleh buat baja tu bang!

malaun said...

kencing dan berak je kat mana2 yang kita suka.

dbkl takkan marah sebab orang dia sendiri pun kencing merata. aku dah tengok sendiri!

kahahkah kah kahhha hehheheh!!!!

bayangkan nongchik sendiri datang dan kencing kat longkang tepi gedung nagoya tu! sure nampak ok punya. orang takkan kata sebab dah biasa dah!

Anonymous said...

Sebab:
1.Bos tak cakap apa pun.
2.Bos punya bos tak sebut apa pun.
3.KP cakap jangan ungkit ,YB tak cakap pun.
4.YB cakap ,Cabinet tak ada lancar kempen pun,engorang diam aje.
5.Menteri cakap ta ade peruntuk kan untuk beli,masih dalam perancangan nak masuk ke NKRA dan KPI ta jelas lagi.
6.Datuk Bandar cakap ada baki bujet tahun ini tapi sudah nak pakai untuk pelbagai dan kemungkinan ada arahan dari Kementerian Kewangan.
7.jABATAN ENGINEERING CAKAP SPEKS dah SIAP, muat turun, cuma nak watermark DBKL,dan tunggu P EM lancar kempen 25,000,000 pelawat NG YEN YEN dan SHOPPING Asia dan YearEndSale baru bolih buka tender.
8.Chow kit punya PATI INDON cakap enggak perlu pak, pake parit longkang dan dinding.
Pilih lah antara di atas atau kesemua nya.
Akhir kata there is no money ABBA money money money.PATI indon punya slogan ialah Amat sunggoh malang kalu hidup miskin di Maleesia.
Walau pun di AS, ada perpatah there is a racket going on anywhere at any time .
arjuna waspada.
changkat lobak

Anonymous said...

yeap. its a bit filthy in lorong tar and the smell really turned me off!

kusut masai said...

apa salahnya letak dua atau tiga tandas bergerak kat situ?

bila tanya, dbkl kata takda tempat sesuai. apa ni?

apa salahnya peruntukkan dua tiga petak gerai ramadan ni untuk tandas bergerak.

asyik gila nak kaut sewa je....!