Sunday, July 17, 2011

Muhyiddin should answer this

To DPM and Cabinet Committee for Foreign Workers chairman Tan Sri Muhyiddin Yassin - please address this.

Home Ministry has appointed 335 agents to help the Immigration Dept to register legal and illegal foreign workers under the amnesty or 'pemutihan' program. Out of this, not all could afford to rent the biometric machines for almost RM15,000 each (and this deposit is not refundable in full).

When the govt decided not to charge anything for legal foreign workers who register with the Immigration Dept, it was okay and everybody like and accepted the idea.

However, when Datuk Hisham announced that about 500,000 Bangladeshis - legal or not - will register for free, it raised some doubts about the level of professionalism in implementing the program.

Last Friday during a Press conference, deputy sec-gen of Home Ministry, Datuk Alwi said that other illegal foreign workers too can register with the Immigration for free. This has caused an uproar among the agents as they are already losing RM35 per head there.

So, which is which now? Is this a benevolent govt? We appointed the agents and then rob them of their small income which is meant to cover the big money spent for the machines and the thumb-prints equipment. So, how will they survive?

What is so special about the illegal Bangladeshis as compared to the Indonesians, Vietnamese, Cambodians, Nepalese and others? What is the point of having agents if the Immigration Dept does not impose any charges for registration and other procedures?

It seems that there are so many cooks here for the soup, each with different version of explanations.

I think we better give PR or citizenship to all the foreigners, especially the Banglas and give full refund to agents who have spent between RM50,000 to RM200,000 for the program. They (the agents) will not be rewarded with anything in the end, except losses.

We are more like 'Kera di hutan disusukan, anak di riba mati kelaparan' in dealing with the program. This is not a lucrative business but the agents have shown great interest in helping out the govt. However, we are taking them for granted.

Let's be fair and proper about this...

Tidak ada gunanya kita buka peluang kepada rakyat kita untuk berniaga secara kecil-kecilan jika kita sendiri menekan dan menyamun mereka dengan peraturan yang dikenakan.

25 comments:

mulut besar said...

rob?

right?

the govt is robbing the rakyat in many forms...

think about it!

mr chittagong said...

when so many people talk about one single issue, they tend to make mistakes.

the thing about amnesty is, the banglas are given special treatment because there are so many of THEM in the cabinet!

u dont believe aaaar?

Anonymous said...

the govt should streamline the whole process, bro. not by making this and that statements. we have more than enough agents who are expected not to make much from this prog. muhyiddin couldnt care less about it, dtuk adlan of nexbis and hisham too will not bother to simplify the menthods. i think its time for muhyiddin himself to make a one-for-all statement regarding this matter. hisham is not right in allowing the illegal banglas for free registration. is he a bangla as well?

nasi dan kicap said...

kalau agen yang dilantik ni tak dapat buat duit, baik takyah buat je. biar imigresen uruskan semua dua juta pendatang ni dalam tempoh sebulan.

kerajaan apa namanya ni?!

bangang punya KDN!

pro-PKR said...

give the banglas full citizenship for the next general election. ask them to vote for umno!

Anonymous said...

bos2 kdn, tpm, nexbis dan imigresen dah kaya dah pasal job ni. diorang takkan layan apa kau tulis bro.

bagi diorang, lantaklah kalau agen yang dilantik ni rugi ke, mampus ke...

inilah pemimpin dan cara pentadbiran kita hari ni.... mana ada rakyat didahulukan?

kita mendahulukan orang asing - BANGLA!

mambang said...

biasalah bro. ini amalan kerajaan kita.

dia memang bagi kita projek. misalnya projek pembinaan yang harganya masih ikut harga jkr 10 tahun lalu.

bila kontraktor rugi dan cabut, dia salahkan kontraktor walhal harga yang ditawarkan memang tidak termampu diikut. tapi disebabkan kontraktor nak jugak, terpaksa patuh walaupun rugi.

dalam hal pemutihan ni, jumlah ejen yang dilantik sepatutnya dalam lingkungan 150 tapi ni dah lebih dari double. mereka tak diberi kawasan atau zon khas untuk beroperasi. bayangkan kalau 250 ejen berebut-rebut buat operasi di lembah klang? di sinilah akan berlaku tipu-menipu, tindas menindas... dan rasuah juga.

jadi, kita nak selesaikan macam mana hal sebegini kalau kerajaan dan agensinya sendiri yang nak bunuh kontraktor atau ejennya sendiri!

Anonymous said...

sickening!

this is not the way.

if we treat those illegals as illegals, they must abide the standard procedures. no two way about it.

so, giving a special treatment to the banglas, including the illegal ones, is not proper.

muhyiddin must be strict about it.

ejen miskin said...

masa bersih hari tu, hisham kata haram tetap haram.

tapi dalam kes pendatang haram ni, dia bela si bangla haram ni jugak dengan bagi layanan khas.

apa semua ni?

cakap tak serupa bikin si hisham ni!

3-warna said...

tuan,

sykt saya salah satu ejen yang dilantik. ketika membayar deposit untuk mesin biometric, saya memilih langganan khas, iaitu pembekal peralatan mesti datang memasangnya di tempat kami beroperasi.

malangnya, selepas pergi untuk mengambil mesin berkenaan kelmarin, kami disuruh memasangnya sendiri walaupun sudah ditunjukkan resit bayaran untuk langganan pemasangan itu.

jadi, nak salahkan siapa?

Anonymous said...

not only the banglas should be given full citizenship. home ministry should allow more chinese to become citizens of malaysia!

dol jasin said...

kerek kau jai.

berapa kuota kau dapat bagi pemutihan ni?

taknak bagi aku sikit ke?

hawau!

karipuley said...

let KDN and immigration handle everything. give them the same duration of 2-3 weeks and see whether they can manage.

stupid management!

Anonymous said...

nampaknya proses pemutihan ni takkan berjaya... susah nampaknya kalau ikut karenah kerajaan ni.

Anonymous said...

muhyidin was in chow kit today... as part of a mission to access how that particular area has become an indon street!

yong chong kai said...

so,

STOP VOTING FOR BN IN THE NEXT GENERAL ELECTION!

easy solution.

that also u dont know aaaa!!!!

anti-bangla said...

bagus tol si hisham ni bagi layanan istimewa kepada bangla.

biar je si bangla ni kacau anak dara dan bini orang.

senang je kami bedal diorang nanti!

biol said...

ini bukan keputihan, bro.

ini KEPUTIHAN!


kah kah kah kah!

Anonymous said...

Are you trying to destory Tan Sri's reputation and political rise. Regradless of you publishing this comment, let it be known, we have marked you as an enemy agent, Jailani Harun

Anonymous said...

mat bangla tu memang spesial, kan hari tu mereka dah join PATRIOT buat demo nak lawan BERSIH.
dah nyanyok dah umno ni.elok lah berundur sebelum dihantar ke hospital gila.

Anonymous said...

You are under payroll of Khairy Jamaluddin, trying to undermine Tan Sri Muhyiddin. We have NOTED

Anonymous said...

It is a huge mess, and it has stop. The whole 6P program would be a disaster due too many decision makers who haven't got a clue what they are talking about. NERS is not to be blame, i believe KDN has given them instructions not to entertain agents. Reason is that people in KDN wants to eliminate competition. Btw, Who's this SUSK in Ministry of Home Affairs that is more powerful than the minister that i've been hearing about? He's so powerful that all agents have to get his blessing. Gila.....

juru-sistem said...

anon 2.31 and 9.32 adalah orang yang sama, bro. dia juga orang yang sama yang selalu hentam kau. dia jugak yang menyamar sebagai dtk adlan daripada nexbis. aku dah check IP dia. nanti aku bagitau kau siapa dia. kau kenal orang ni.... kawan kita jugak! cuma aku tak tau apa yang dia benci sangat kat kau walhal kau tak buat apa pun kat dia! nanti aku e-mail kau butiran dia

Anonymous said...

i think the govt should review the whole prosedure...

Anonymous said...

bagus program pemutihan ni...byk isu PATI ni dapat di selesaikan...yg korang semua nak marah pasal apa...korang ingat senang ker nak handle berjuta PATI kat malaysia ni.cuba lah jd org yang berfikiran positif.ini 1st trial memang lah ada yg perlu di perbaiki.cuma tak perlu lah condem mcm babi pada benda yg membawa kebaikan...kalau keburukan ok lah...