Friday, July 29, 2011

Jeyakumar & gang released: They are now 'national heroes'!

BRAVO! The release of 6 PSM (Parti Sosialis Malaysia) leaders and members from detention is already making them heroes. The whole world can equate them to Nelson Mandela or Kim Dae-jung or Lech Walesa.

I think it was decided by IGP Ismail Omar himself, who yesterday said they will only be freed once the investigations were completed.

My friend Zakhir aka Big Dog says 'Its A Mistake' while PM says 'Govt Receives Release of Activist Favourably.'

And so, the Emergency Ordinance is a farce. Even the ISA - which an amendment to it has been postponed since last year - has been doomed as a rickety. Now that everybody can apply pressure on the police and 'blackmailing' the government, our law and order is at a discount.

Sungai Siput MP Dr Jeyakumar along with PSM deputy chairman M. Sarasvathy, 58, national Youth chief R. Sarat Babu, 25, Sungai Siput division secretary A.P Letchumanan, 49, and central committee members, Choo Chon Kai, 33, and M. Sukumaran 50, were arrested two weeks before the July 9 Bersih 2.0 illegal rally.

The detention under Section 3 (1) of the Emergency Ordinance allows a person to be held for up to 60 days without trial.

Ever since the arrest, Najib and Home Minister Hishammuddin Hussein came under tremendous pressure from NGOs, foreign media, the Opposition and even BN leaders who sought for their immediate release.

Among most vocal was MIC President G Palanivel who told Najib that the detention has smeared Malaysia's good name abroad. There were also suggestion - or warnings - that the Indians might not vote for Barisan Nasional in the next general poll if reasons for the detention could not be substantiated.

While the Opposition leaders were fast to condemn it as an act of racism, foreign media were also shooting at it, calling the 'draconian' ISA and the EO as the government's tool to halt any efforts to challenge its political might.

I am not sure what was the reason for the 'quick' release this evening. Was it about Jeya's hunger strike or there was actually not basis for their detention at all. Or, is the government worried about the possibility of losing the Indian votes?

Their detention had nothing to do with racism. Bukit Aman wouldnt have arrested them without any reason. Detaining and releasing them within a short time is only making the six 'a reformation heroes' and I personally believe PM, Hisham and the IGP got a lot to answer.

By the way, can we haggle on the price of national security?

33 comments:

joshua said...

ha ha ha. it is really a farce, bro. the govt wants to maintain a clean image, just like paklah.

then, better get rid of ISA and EO to pave a clean image.

also, no more new police station or prison complexes!

Anonymous said...

IGP DECISION, ALRITE. BUT WHOSE ADVICE? PM OR HOME MINISTRY?

kundur said...

kalau takut hilang undi orang india, biarkan je jenayah yang membabitkan kaum ini. jangan ambil apa2 tindakan.

begitu juga dengan jenayah yang dibuat oleh kaum lain - melayu ke, cina ke, dayak ke, benggali ke... sure barisan nasional akan menang semua pilihanraya umum. dalam kabinet pun akan ada portfolio baru - menteri hal-ehwal penyangak!

arsonist said...

i believe the police failed to establish any good reason for their arrest and thats why the igp decided to let them go.

let us wait for further development. the igp must issue a statement

masih di BH said...

jai,

kawasan parlimen semberong pun ramai pengundi india... tak pecaya, tanya hisham.

risau la tu...

Anonymous said...

pm says govt receives the release favourably. what a nonsense! you are supporting subversive agents who will eventually run down your govt, najib!

vendetta said...

jai,

ramai pengundi india di semberong. datuk hisham kena jaga jugak.

takpa lah diorang bebas. peguam negara akan ambil tindakan susulan lepas ni.

tapi.... nak susul apa kalau dah lepas?

kali said...

so, why are u against their release?

u and other bloggers should replace them for questioning the decision of the IGP and the govt!

bloody hell you lots!

the arbitrator said...

it was a good decision, sir.

it puts an end to all bad accusation against the home minister, prime minister and the police force.

until the AGC decides on further action, let everybody stop talking about it

kamal ataturk said...

kau dengan big dog saja je mengada-ngada nak lawan keputusan bukit aman. pm pun dah kata ok je dengan pembebasan mereka. takpalah kalau ada orang yang tak suka asalkan kerajaan rasa ia betul. apa la korang ni!

gonggok said...

bro,

mana nak cari polis dan kementerian dalam negeri yang baik macam ni. mereka ni manusia yang baik hati, mulia.

sebab tu lah makin banyak jenayah hasutan berlaku di negara ni.

kita patut bagi pujian kepada mereka ni.

janganlah kritik. ini hal politik je...

Anonymous said...

this is a black day for law and order....

sorry to say that but i am very disappointed with their release.

shankar said...

palanivel wants to be the indian hero but he himself fails to unite the indians within MIC.

u know la... MIC general assembly is just around the corner.

teluk chempedak said...

jai,

keputusan ketua polis negara rasa2nya dibuat dalam kapasitinya sendiri tetapi apakah sebab di sebalik pembebasan enam orang itu?

memang la baru semalam dia berkata bahawa siasatan masih belum selesai untuk membolehkan mereka dibebaskan.

tetapi tidak sampai 24 jam dia berkata begitu di ipoh, tiba2 beliau mengarahkan agar mereka dibebaskan.

apa semuanya ini?

atau ada desakan politik untuk membebaskan mereka?

telur separuh masak said...

sir,

last week in kuantan, hishamuddin met an indian prisoners at the prison.

and today, i believe he was among the deciders in the release of the six people... most of them are also indians.

what is he so worried about the indians?

angry guy said...

BLAH LA LU PALANIVEL, NAK PUJUK PM SUPAYA BEBASKAN DIORANG.

LU PIKIR LU SIAPA?

LU BOLEH SATUKAN SEMUA ORANG INDIA DI MALAYSIA KA?

CERMIN DULU!

Anonymous said...

this is the best joke the IGP ever pulled since taking over from musa hasan last year.


hahahahaahahahahahahhahahahaha!!!!

parang tajam said...

sebagai rakyat yang cintakan keamanan, marilah kita sama2 berpuasa di bulan ramadan ini sebagai membantah sistem kepolisan yang tidak kukuh ni.


boleh ke macam ni? mogok lapar tu haram!

pentas dunia said...

1. kerajaan takut hilang sokongan orang india

2. takut diselar oleh media dan masyarakat antarabangsa

3. hisham pun ada ramai pengundi india di sembrong

4. saja nak ambil hati pembangkang

5. nak tunjuk yang kerajaan sedia bertolak ansur dengan mana-mana pengkhianat pun, termasuk yang cuba jatuhkan kerajaan dan mendurhaka kepada agong dan raja2 melayu

6. ketua polis negara harap dapat sambung lagi tempoh tugasnya

7. saja je lepaskan diorang agar dapat menghasut orang ramai lagi. lepas tu tangkap lagi, lepaskan lagi. saja nak main sandiwara

Anonymous said...

6 orang tu patut berterima kasih dan bersyukur dapat tinggal di malaysia dan menjadi rakyatnya.

kalau di negara lain, takda peluang tengok matahari dan bulan dah!

kacang hantu said...

must be hisham's directive to igp.

knowing the igp, its impossible that he acted unlaterally.

what a BIG mistake!

gila talak said...

cakap banyak,.

kau la ganti ismail atau hisham. nak?

dia punya suka la nak tangkap sapa dan bebaskan sapa.

yang kau dan geng2 bloger ni menyibuk pasal apa!

tapi aku sokonglah apa kau cakap.

hek hek hek... sori ek!

zalili said...

what to do, bro.

kerajaan lebih pentingkan kemenangan dalam pilihanraya umum daripada keselamatan dan ketenteraman awam.

memang politik adakalanya boleh menyelamatkan seseorang pembunuh!

Anonymous said...

i dont think the AG chamber will establish any case against the six. they will be freed of all charges and sooner or later be made heroes by the opposition.

this is how our system works nowadays.

if you have strong political attachment, you are allowed to be a criminal.

indigo said...

jai,

bukan keputusan ketua polis negara tetapi hisham sendiri yang arahkan dia lepaskan enam orang tu.

Anonymous said...

Kebanyakkan komen-komen menunjukkan mereka sebenarnya rasis.

Mengapa dikatakan rasis?

1. Dulu kata PDRM tu bebas dalam tindakan dan mesti ada sebab menahan 6 orang tu. Sekarang dah lepas oleh PDRM, kata pulak PM le, Menteri le, Presiden MIC le dan macam-macam.


2. Kerana mereka orang-orang India, persepsi adalah maka mesti bersalah dan dihukum ke, didakwa ke, dipukul ke, diseksa ke dll.


Kalau kita menilai secara adil, nyata semua ni adalah permainan politik oleh orang-orang standard Gred 3.

1. PDRM dah kena dimain oleh politikus dan baru sedar ramai rakyat tak percaya cerita dan alasan mereka .
2. PM tak mau hilang muka di mata dunia dan terpaksa melepaskan dengan berkata akur dengan undang-undang.
3. Presiden MIC dah tau dan tumpang kaki berglamor sebelum keputusan diumumkan.

Betuk tak rumusannya kalau tak melihat melalui kacamata rasis?

bukan bodoh said...

kesian la kat hisham ni.

bukan senang pikul tugas sebagai menteri KDN. kalau boleh, dia nak dianggap sebagai menteri KDN paling bersih dan paling baik hati terhadap orang macam ni.

semoga beliau dapat meningkat naik sebagai TPM dan kemudiannya PM... manalah tau, masa tu ISA dah dimansuhkan...

borgiba said...

hehehe bro.

lembut je cara kau jentik hisham ni. dengar2 kau dapat projek pemutihan pekerja asing daripada hisham. kayalah kau. bagi la aku sikit. aku cari tin je!

Anonymous said...

I doubt that's the end of story, this is just a breathing space so that a detailed case can be filed against them

remember that they are supported by foreign agents and foreign money

they get top legal advice so Najib must avoid falling into a trap

weakness can be strength if applied in the right context

Anonymous said...

semalam cakap lain, hari ni cakap lain. apa punya KDN ni!

Burung Merbok said...

1. Dulu, Kumpulan Al-maunah dikena tindakan dan hukuman yang tegas dan berat. Jenayahnya hampir sama dari aspek niat dan matlamat ; malah besar dan teruk jika diteliti betul-betul !

2. Jadi, apa ke jadahnya 6 orang "pengkhianat" yang ditangkap dengan buktinya sekali mudah dilepas begitu sahaja. Apakah alasan kukuh yang tak boleh dipertikai umum, yang nak diberi kali ini oleh pihak PDRM atau pun Kerajaan ?

3. Selama ini pihak kerajaan, khususnya KDN, ternyata lemah, lembut dan takut untuk bertindak tegas. Buktinya banyak; dari era Pak Lah hinggalah kini, terbukti sangat budaya "amaran demi amaran" dan "tangkap, ambil statement, tahan sekejap dan kemudian lepas" ; semua ini bukan menjadi penghalang , sebaliknya menjadi penggalak kepada penerusan bantahan, konfrontasi, jenayah dan pengkhianatan kepada Agung dan Negara. Semua unsur jahat ini sudah berani dilakukan secara terang-terangan, secara terbuka TANPA rasa takut kepada undang-undang dan tindakan. "Penjenayah2 dan Pengkhianat2" ini memang tahu di negara ini tindakan hanyalah sekadar "AMARAN, AMARAN dan LAGI AMARAN". Itu sahaja !

4. Pihak berkuasa perlu bijak supaya tidak mengizin diri mereka dalam keadaan serba salah ; yakni tak boleh terperangkap di dalam satu 'political blackmailing" oleh mana-mana pihak. Betul, isu '6 jahanam' ini mempunyai campurtangan politik. Apabila soal menagih undi diambilkira atau perlu diberi pertimbangan khas, maka sudah pasti soal prinsip pun boleh tergadai atau rela digadai. Another case in point ; apa tindakan yang dikenakan kepada perusuh jalanan 9 Julai tempoh hari ? Akan dikena tindakan ? Bila ? Kenapa terlalu lambat ? Alasan perlu masa yang panjang untuk menyedia kertas-kertas pertuduhan, menjalankan siasatan yang rapi dan merujuk kepada AG dan sebagainya, sudah menjadi jawapan dan helah yang begitu lapok dan 'self-destructive'. Rakyat dan muak dan meluat dengan penderian dan tindakan sedemikian.

5. Rakyat mahu tindakan yang TEPAT dan CEPAT ! " Dragging your feet in matters of national interests begets more destructive incursions into the system". Terbukti element-element penderhakaan berleluasa bergerak tanpa rasa takut ; seolah-olah mempunyai satu macam immuniti. Jika proses "pembiakan" ini dibiarkan, rakyat akan hukum kerajaan yang ada kerana tidak memberi pertimbangan wajar kepada puak MAJORITI , the 'silent majority' .

6. " If justice is to be done, then it must be seen to be done " Negara-negara lain, termasuk negara jiran kita yang terdekat, tidak hirau kepada "international condemnation" apabila mahu laksanakan sesuatu tindakan yang bermungkinan tidak disukai oleh negara luar. Asalkan undang-undangnya dapat menjaga dan menyelamat rakyatnya daripada anasir jahat, pedulikan dengan kritikan antarabangsa. Ini sepatut berlaku di negara kita. Negara lain pun ada ISAnya , the 'Patriot Actnya'; jadi kenapa takut hendak menggunakan ISA kita ? Jika terbukti sahih, ISAkan saja semua "subversive elements" di negara kita.

7. Jika terdapat desakan oleh mana-mana parti politik untuk menghapuskan ISA di Malaysia, maka dicadang :

7.1 siasat parti politik tersebut
7.2 kaji siapa di belakang
desakan tersebut.
7.3 ketahui agenda sebenar
desakan itu. Apa motif mereka
7.4 tahan pemimpin dan penyokong
kepada mana-mana parti yang
didapati bersalah
7.5 jika sesuai dengan kesalahan,
jangan teragak-agak untuk
menggunakan ISA sekali pun.

8. Sudah tentu kita tidak mahu Malaysia menjadi sebuah "Police State'; tapi kalau rakyatnya TIDAK memahami dan TIDAK menghormati undang-undang negaranya, maka bertindaklah sekeras-kerasnya sebagai satu langkah pencegahan.
May God save Malaysia from dissidents and traitors who hide themselves behind political cloaks !

Anonymous said...

Let it be Bro! There are too many silly jokers holding important posts now.

--BALANGLAMA

Anonymous said...

Is it true u have been boycotted by other Umno bloggers, even those who helped you get million ringgit loans? Woof woof that's what you are