Friday, March 11, 2011

DBKL - where thieves and cheats dwell!

A few days ago, I found a parking lot about 40 meters from Maybank Desa Pandan. I walked to the parking meter for a ticket but 3 peoples were ahead of me. I waited for about a minute before getting mine.

While walking back to the car, a DBKL enforcement officer has already placed a summon ticket on the windscreen. He was still there. I tried to argue but he said: "Dah lama dah kereta ni kat sini!"

So, that is how DBKL makes easy money. In less than 2 minutes, I was made to pay RM100. I have heard of similar cases before where DBKL enforcement officers prey on 'just-parked' vehicles to issue summon.

Where is their discretion? Did DBKL train them to be such nuisance? No wonder some of our rakyat hate DBKL and other local councils. Their enforcement personnel are more like a bunch of robots that enjoy issuing summon tickets. I think they are into a competition - whoever issues most tickets will get rewarded!

Arrghhhh!!! Its ok, I will pay mine. However, I am thinking of making a report to the MACC about some thieves and cheats at DBKL, some officers who are on the take and preying on customers lacking in adequate knowledge about local councils.

I am calling on readers who got evidence about DBKL officers' wrongdoings to e-mail me at jailani_arena@yahoo.com

40 comments:

tapai ubi said...

bang,
DBKL maknanya Duduk Borak Kaki Lepak. pegawai penguatkuasa DBKL cuma berani kat orang melayu je sebab kebanyakan mereka tu melayu. dengan kaum lain, kecut telur.

kita tengok je lah gerai yang berselerak di tepi jalan. kalau melayu punya, dengan garangnya mereka sergah, saman dan angkut dengan lori.

kalau peniaga bangsa lain, punyalah berhemah bila bercakap. nak angkut, jauh sekali laaaa!!!

lim brady said...

that is why DBKL is rich!

easy money to collect everyday

only child said...

i experienced similar ordeal in bangsar baru, in front of 7E. i took less than a minute to purchase a parking ticket, and there u are... a summon! bloody hell!

kublai khan said...

agree.

many cheats in dbkl. those who give away projects to friends and their 'culai', taking away other people's project, etc.

even raja nongchik cant do anything about it. he is just a politician, not an administrator!

Anonymous said...

alaaaaaa.... biasalah!

yang pau peniaga pun ramai. bagi je duit kalau taknak kena saman!

Anonymous said...

Little Napoleans...
There isn't any rulings to govern them. So apa lagi... naik kepala le diorang

Anonymous said...

Please do not pay your parking fine by DBKL. All parking outfits allow 15 minutes free parking for you get your ticket before they charge you. It is what I presume is a government regulation and DBKL must abide by it

rexuan said...

ahh.. pity you. its not like that here in Prai, not only that they are polite but the officers even allow me to buy the parking coupon at the nearest store without issuing a summon..

Anonymous said...

morning bro, i agreed 1000% with u regarding the corruption in dbkl. please3 expose them.. this little napoleon making things difficult for the public and ppl will blame the ruling govt. dia org ni semua parasite, semua hisap darah... kalah dracula... kaki pau, tolong ler baiki sebelum election. orang ramai semua blame the govt bila depa buat hal, terutama bila menyusahkan masyarakat peniaga. cuba check kat cheras tu, warong2 tepi jalan tu sapa punya, depa pakai buat cara haram pastu bg sewa kat orang asing, ini semua keje orang dbkl terutama bahagian penguatkuasa...orang ramai yang betul2 nak niaga depa kasi tekan. itu tak boleh , ini tak boleh, depa semua boleh...gila punya keje. saya dah muak dengar perangai depa, mmg teruk. gajah depan mata tak nampak, nyamuk dalam hutan boleh nampak. orang semua mau keadilan terutama dalam mencari wang, yang depa sibuk2 cari wang dari peniaga ni apa hal... carilah duit cara halal. kerjalah betul2 ..amanah...mmg susah nak berniaga bawah dbkl... baikler ker selangor.

r0 said...

Bro,

Report sama itu Tuan Syed MACC...

asmaradana said...

DBKL pun bemaksud, dosa besar kitorang lupuskan.

sebab tu diorang tak kisah rasuah, belasah hak orang, pau sana-sini.

cuba tengok pegawai penguatkuasanya. kebanyakannya perut buncit!

Anonymous said...

raja nongchik cuma tahu nak naikkan nama dbkl, kukuhkan sturukturnya dan majukan kuala lumpur.

tapi beliau gagal hapuskan rasuah di kalangan pegawainya. inilah yang merosakkan nama baik dbkl.

ramai yang menyombong, terutama dengan melayu. kalau hulur je, baru manis mulut!

peniaga kecil said...

memang tidak ada buci bicara ketika mereka menjalankan tugas. malah mereka bangga dapat mengeluarkan banyak saman dalam sehari. betul sdr kata, macam ada pertandingan. agaknya merka diberi kuota berapa banyak saman perlu dikeluarkan satu hari.

lee lam taik said...

now, u know why most voters didnt vote for bn....!

Anonymous said...

ada lagi satu maksud DBKL - Duit Bagi, Keluar Lesen!

kah kah kah!

moon keramat said...

nama saja gah dbkl ni tapi penuh dengan rasuah.

kalau saya ada bukti (tengah cari ni), saya akan e-mel sdr.

biar diorang rasa. orang kl agaknya dah lama fed-up dengan diorang ni

fed up said...

DBKL dan PBT banyak merosakkan nama baik umno dan kerajaan. makin rakyat marah dan tak puas hati, makin merosotlah undi untuk barisan nasional.

jadi, macam mana kita nak kuasai undi di bandar sedangkan suara bantahan penduduk bandar tidak didengar oleh PBT yang hanya tau menyaman, buat duit dan menindas orang ramai?

cubalah pikir, mana perginya budi bicara orang DBKL dalam menjalankan tugas. memang ada yang baik tapi yang baik ini ialah kumpulan yangg tidak ada kuasa, tak boleh buat keputusan, tak boleh luluskan lesen atau sebagainya.

yang busuk kebanaykannya yang pegang kuasa, misalnya pengarah penguatkuasa, pengarah pelesenan dan sebagainya.

boleh bawak mati ke kuasa tu?

Anonymous said...

bro,

i agree. they are the devils, most of them. a group of blood suckers, oppressing helpless city folks with various rulings.

satans!

nasi himpit said...

cakap dah bekukan projek billboard tapi banyak jugak yang naik. yang dapat kelulusan jkr tak diberikan lesen, yang tak dapat kelulusan jkr diberikan lesen untuk tegakkan billboard. sebabnya - RASUAH!

kalau tak percaya, cuba survey seluruh kawasan DBKL, check sejak billboard dibekukan pada 2007, berapa banyak dah dinaikkan.

siapa punya angkara ni? kalau bahagian pelesenan tak gila duit, tak jadi macam ni. bila bangsa lain hulur je, cepat2 bagi kelululsan!

jangan cuba nak nafikanlah!

Anonymous said...

di singapura, undang2 kerajaan tempatannya lagi ketat tapi takda masalah pun.

semua orang boleh patuh. kenapa? sebab mereka selalu gunakan budi bicara dan bukannya saman bicara!

silicon said...

same goes to indah water bro. at some places where their service is not available, we still need to pay them.

damn bastards!

Anonymous said...

jai, i like what u are doing now.

i think the govt should make u sit in a special advisory body to monitor things like this. not necessary macc.

good job bro

a SAJOHAN said...

dont worry bro.

trust the MACC.

if the ministry's deputy sec-gen bakarudin can be reprimanded by the MACC, why not others?

no immunity when it comes to graft.

the arbitrator said...

hope FT minister will look into this. DBKL is doing a good job but the lack of human factor is making it looks a devil to the public.

MPPJ, MPAJ and MPK too should take a cue from this posting as lots of complaints were lodged against them

biol said...

boleh buat duit untuk gahkan dbkl tapi janganlah sampai hilang perasaan dan pertimbangan sebagai manusia ketika menjalankan tugas.

kalau takda hasil kompaun, saman, cukai pintu dan sebagainya, macam mana dbkl nak hidup dan bayar gaji korang?

biol ke?

MR RICOH said...

rungutan memang banyak, cuma rakyat tak dapat nak buktikan.

lain kali, sesiapa ke dbkl buat urusan, bawa pita rakaman atau gunakan fon yang ada kamera.

kita tengok macam mana pegawai ni buat kerja!

agaknya nak kena buat macam ni baru diorang ikut peraturan!

Anonymous said...

afternoon bro, maybe u can create a new blog for dbkl, just like sime darby watch. the blog will dedicated to expose the wrong doing of dbkl, i'm sure many ppl in kl will contribute to it....
let see whether they willing to change.. for the sake of next election.

Anonymous said...

bro, dbkl ni telah lama dipengaruhi pembangkang, banyak agent2 pembangkang dalam dbkl. I think the policy from the top is not properly being implemented in fact being manipulated by the middle and lower management of dbkl. something must be done to monitor this little napoleon. They know ppl will blame the goverment when they do all this, that's why they keep on doing it. They will make sure the kl ppl hates the ruling govt... and support opposition. tq

manitoba said...

tuan,
orang macam tuan ni makin menambahbanyakkan kerja sprm.

apa pun, dah memang tugas mereka.

syabas!

Anonymous said...

DBKL - Duit Banyak, Kerja Lambat.

masih di BH said...

jai,

takkan pasal saman tu kau dah melenting.

ada sebab lain ke?

sori,, saja tanya bro!

dizzy said...

ha ha ha.

i like your heading. indeed, its a place for such people!

puyu said...

gua kenal beberapa hero tamil yang kuat rasuah kat dbkl ni. ada yang haji, ada pulak yang dah nak pencen.

nanti kita belasah diorang, ek

ikhwan said...

elok la jai. bongkar semuanya macam kau bongkar skmm dan pegawai khas rais.

jangan bagi can kat hantu macam diorang ni.

meny8usahkan rakyat dan kerajaan!

psc said...

bro,in klang where i work(bayu perdana) no parking summons have been issued for the past 3 months by MPK.

yong tau fu said...

inilah antara sebab utama barisan nasional kalah di kebanyakan kawasan perbandaran.

pegawainya perangai macam jembalang!

Bamboozled said...

I stayed in wangsa melawati. Under dbkl area. We are blessed with bad roads since forever. Not only bad roads, bad repair also. Holes are patched poorly and will give away after a month. Uneven roads is common.

Typical damage to malaysian car is caused by this 3rd world country roads.

I say we topple dbkl management now and give it to foreigner from new york, london or japan to manage for few years then give it back to a more competent, modern thinking people. Not those kampung people we have now.

Anonymous said...

Dah kena saman kena bayar ke? Dey, Bacalah notis saman tu. Setiap saman boleh di bual bicarakan. So memandangkan dekat sini semua orang memandang rendah terhadap DBKL. Ini namanya pandangan anda setakat ini sahaja.

untuk pengetahuan encik saya ini bukan pegawai penguatkuasa DBKL tapi saya tahu info dan sekadar memberi pendapat.

Kebiasaanya penguat kuasa yang menyemak kawasan parking akan memegang bonet hadapan kenderaan anda sebelum mengeluarkan saman. Sekiranya enjin kenderaan anda di belakang anda memang layak di saman. Setuju?

Kedua, penguat kuasa akan memandang ke kiri dan kenanan melihat orang yang datang ke arah kenderaan itu sebelum mengambil gambar kenderaan dan gambar road tax.

Ketiga, dia akan memasukkan maklumat saman dan print kan saman itu.

Keempat, dia akan meletakkan di cermin hadapan dan di lekatkan dengan jelas secara melintang mengikut wiper yang mengepit cermin itu.

Kelima, sekiranya perjalanan encik terlalu jauh dari tempat pembayaran, adakah enjin kenderaan encik sudah sejuk?

Keenam, sekiranya encik masih tak berpuas hati encik boleh bezakan waktu pembelian tiket dan waktu saman di keluarkan. 2 Minit? 5 Minit? Nak 15 Minit? 15 minit untuk??? Beli nasi lemak???

Untuk pengetahuan encik. Sekiranya (saya tidak berapa pasti) 2 / 5 minit encik boleh datang ke Pejabat DBKL yang berada di sebelah dataran untuk bertemu dengan pegawai untuk memperbual bicarakan hal ini dan ianya boleh di batalkan dengan mengikut budi bicara dan bukan dengan ugutan.

Terima kasih.

Tapai Ubi : Cina = Kongsi Gelap, Melayu = line line line. Sama saja. Gila mau kasi halau mau kasi tapau. Dua dua saya tak berani woo.. saya mau pergi beli kasut pun kena paksa woo.. so di sini bukan isu perkauman. ada akai kasi bual baik baik. tolong googlekan member ni dalam masalah dia tak reti google. dia reti luah perasaan sahaja.

lim brady : DBKL not rich, government / UMNO YES! agree? Do you know where the money go? to KERAJAAN PUSAT. Where??? WILAYAH PERSEKUTUAN. Putrajaya and Labuan. Do you know how putrajaya exist?? Do you know how many percent summon on traffic collection at DBKL? LESS THAN 10% from anual income. about 6% i guess. Lol read from their website dear.

ok guys. Sebenarnya aku bukan apa. Tiap tiap pagi lepak depan kedai mamak brekfes. Selalu nampak itu orang saman saman. So ambil knowledge ni okay. U tak bley nak kaw tim lagi. Sebab saman sudah elektronik ma... sudah keluar. kasi bayar... wakakakakaka. camna mau kasi pow? itu kalau traffic bley la. baru nak talk... wakakaka... so kalau u tgk dia nak saman. terus cepat cepat beli tiket maa.... SIMPLE... okay.. sudah paham??? itu macam dia pun tak bley paw... haha. jadi pandai sikit. jangan jadi bodoh sombong maa..

Anonymous said...

hah! kena tunggu approval ka kawan? ingatkan lu bebas bersuara. wa tada bebas ka? kena tapis tapis ka? wakakakakakakakaka. Gila ini orang. hahaahaha

Anonymous said...

DBKL needs to revamp its operational staff from enforcement to payment counters. On the enforcement side they act like licensed gangsters. I have seen them in action against the petty traders trying to earn a decent living. Payment Counter staff are mostly rude when you try to ask something, and arrogant...always sombong and like doing you a favour. Just the other day I found out that I have some 14 parking summons from the website....as I do not receive them ( mostly ). How come ? How to pay so high rates? Cannot Merayu also...sighhh.