Thursday, January 27, 2011

Ummi Hafilda suing 2 papers, 2 bloggers

Ummi Hafilda lodged a report at Bukit Aman today (why Bukit Aman?) against two newspapers and a few bloggers for 'defaming' her.

Blogger Shila of Asam Pedas wrote: "Setahu saya, laporan polis hanya boleh dibuat di balai polis biasa. Bukit Aman hanya buat follow-up kes yang sudah dilaporkan. Tetapi kes Ummi ini special pula. Saya tanya dia kenapa buat laporan di situ, dia kata dia dah beritahu Datuk Bakri (Zinin). Wah! Dahsyat kabel Ummi ya!"

There is also a U-Tube showing Ummi giving statement to members of the media, immediately after making the reports.

The newspapers are Harakahdaily and the newly-lanched Media Rakyat for its headline 'Kisah Dalam Kain Diselak' about two weeks ago. Apart from suing the two papers, Ummi will also file a libel suit against bloggers Tukar Tiub and Tranungkite.

Bloggosphere is getting more interesting. I just cant wait for bloggers to sue each other over issues like... for instance 'intellect and mosquito bloggers'.

Even our media industry is already all 'lite up' with Rocky's Bru against NSTP ex-4...

Thanks a lot, Shila of Agendadaily.com

23 comments:

kinabatangan said...

the suing trend gets bigger and sophisticated.

looks interesting, alrite but those who can 'tahan', ok la.

but those who cannot 'tahan', u better 'tahan' your backside

penny said...

i agree that bukit aman is only for follow-up case. why did she lodge a report the police HQ? just because she is close to that zinin, maybe... but still, why did she make a report at bukit aman?

she is so special ka?

usop tocang said...

dulu RBF kena dengan husam, tak tau apa kesudahan ceritanya.

ni ummi hafilda nak saman tukar tiub dan tranungkite pulak.

lama2 sok makin ramai yang kena saman.

macam kau kata la jai, tak lama lagi ada bloger saman bloger, bloger saman mak bapak bloger, mak bapak bloger saman anak dia yang jadi bloger... dan macam2 lagi la.

menarik.... memang menarik!

komodo said...

i found media rakyat in one of the stores. its only their second edition and now is facing a libel suit against ummi.

i wonder who the owner of the paper is but i believe some ex-media people are involved.

the content is also very interesting

katil bujang said...

pemilik laman blog TUKAR TIUB kena tukar tiub moto atau lori dia lepas ni.

kalau jadi la ummi saman dia, dan didapati salah pulak, nescaya kaki dia pun kena pakai tiub!

Anonymous said...

kumbang jarak, kumbang jagung,
berani buat, beranilah tanggung.

ramai bloger yang suka memfitnah dan menuduh orang tanpa bukti ni.

agaknya kalau KJ nak saman bloger yang tembak dia, dah menang dah dia.

aku anggap bloger pemfitnah ni sebagai manusia keparat, takda maruah dan kuat mencarut pulak dalam blog.

karipuley said...

SEE U IN COURT!

l just love that phrase!

Anonymous said...

baru engkau tau nasib engkau HISHAMUDDIN RAIS COMMUNIST ( TUKAR TIUB)

pokok getah tua said...

orang yang dah terkenal ni, bila silap sikit je, saman... silap sikit je, saman. ni sebenarnya nak publisiti, bukannya apa.

aku orang kampung ni, kalau kena fitnah, tak tau nak ke mana. nak saman orang, aku pun takda duit nak bayar upah pendakwa dan peguam.

syabas la pada korang yang kaya2 tu. gunakanlah mahkahmah sebaik mungkin. jangan guna untuk populariti dan kepentingan diri sendiri.

bloombug said...

just sue la. dont wait.

i notice some bloggers are off the limit as if the cyberspace got no regulatory body to observe them.

if they got balls, go to court with ummi!

Anonymous said...

saman-menyaman ni dah jadi penyakit orang melayu yang kaya dan ternama.

nampaknya mahkamah terpaksa ambil kakitangan tambahan untuk urus kes seperti ummi hafilda ni.

jambalaya said...

apsal buat laporan di bkt aman?

betul gak, kan? kalau dah lapor kat balai polis lain, patutlah kita ke bkt aman.

bakri zinin ni betul ke?

sweet revenge said...

i hope this ummi case is already sent signals to respective bloggers who smear other people's good name and dignity.

i support ummi, especially after reading some blogs which simply defame whoever they want to.

they enjoy writing about it but they may have forgotten that they cannot be above the law.

to this two bloggers and papers - you guys deserve to be taught a good lesson

Anonymous said...

hisham rais will kena!


u deserve it!


padan muka lu, siot!

Anonymous said...

next time think before u post anything on your blog. more people are reading it. perhaps one day najib should introduce a prize category for the best blogger in malaysia....

Anonymous said...

i see... but who is suing her?

genetic said...

blogger akhramshah sanusi is also suing syed hamid over corruption allegation when the latter was mayc president.

i think this is a real case compared to ummi...

buku lima said...

marilah kita saman siapa2 yang patut.

nanti nama kuar paper, jadi famous. cuma cara ni je nak glamor, kan?

Anonymous said...

so, its true that tukar tiub is hishamudin rais!!!

no wonder laa... this guy is too much!

Botak_Alor Gajah said...

Alamak Broooo, sudah lupa ker..sekrg ini membuat lapuran polis boleh di buat dimana-mana balai polisss..termasuklah di [HQ] Bukit Aman....kan story tu u yg buat duluuuuu...sudah lupa ker..or sudah tukarrr ker..

tractor said...

saya tak tau sama ada umno iktiraf atau tidak bloger 'pro-umno' yang menulis dengan bahasa kesat, mencarut, memfitnah dan menghina orang lain.

inikah cara umno untuk mendapatkan pembelaan daripada puak bloger sedemikian?

old folk said...

irresponsible bloggers and papers deserved to be sued. they must be responsible for what they wrote and published.

in the years to come, i believe many of this people would go to court.

personally, i feel they need to be shown the line of writing and printing.

otherwise, our country will be in chaos!

Anonymous said...

why bukit aman? why not?