Thursday, January 20, 2011

Tenang is Umno Johor private affairs!

'Other states should stay away this time around. Let it be Umno Johor private affairs. We dont want too many people coming to Tenang'.

I heard this from a govt official. Later on, I checked it out with 3 friends who serve different ministers. And they confirmed it.

There was a 'directive' from Johor State Umno Liaison Committee to other states not to take part (or interfere) in Tenang state seat by-election to be held on January 30. I wouldnt believe it if it comes from one source but I think this people whom I met and called are not liars.

Unlike Galas state seat by-election, Kuala Terengganu parliamentary by-election and all previous by-elections which saw participation from all Umno states, Tenang is an 'all-Johor affairs'. I dont know how its chief Ghani Osman had arrived at the decision.

I think Prime Minister Najib, his deputy Muhyiddin (from Johor), Hisham (from Johor too), Khalid (another Johorian) are aware of it. To me, Johor is over-confident. Otherwise, they wouldnt have 'chased away' friends from other states.

Who's instruction was it? The MB? Or DPM?

I am of the opinion that it was quite unbecoming of Umno Johor to ignore assistance from other states. What is so supreme about Umno Johor that they have to turn away their friends from the same party?

I just hope they can secure a win and a bigger majority in Tenang.

I do not wish to comment any further as I could be accused of trying to provide ammo to the Opposition. Nevertheless, I just want to say one thing - Umno does not belong to a single state or a single leader!

25 comments:

a blogger too said...

bujai,

i have been in tenang since monday. i would like to confirm your story and i dont know on what ground mentri besar made such a request to other umno state liaison. its weird, thinking that pakatan rakyat is getting stronger anywhere.

over confident, u may say it but their action reflects their arrogance in accepting the fact that the by-election involves national interest, bn and umno.

i really dont understand it

ahli umno perak said...

inilah umno.

berpuak-puak.

ada puak johor, ada puak melaka, ada puak selangor dan sebagainya.

dalam parti pun ada puak najib, puak muhyidin, puak hisham, puak zahid, puak toyo dan sebagainya.

masing2 ada ego tersendiri. macam umno johor ni la.

test tube said...

just because johor got so many ministers and deputy ministers in the cabinet, they think great of themselves!

poooorrraaaah!

sombong dan bongkak!

Anonymous said...

ok la.

leave tenang to them. no need for bloggers to come also.

bergedil said...

mestilah si gani punya arahan sebab dia pengerusi perhubungan umno negeri. kecuali muhyidin suruh dia buat macam tu.

lain kali, tak perlulah umno negeri lain campur tangan jika ada lagi pilihranraya kecil,sama ada negeri atau parlimen, di johor.

orang nak tolong kita patut ucap terima kasih. ni tidak. suruh orang jangan datang ke tenang.

apa semua ni? nak tunjuk handal atau tunjuk bangang?

punggok said...

so, mana2 orang luar yang dah ada di tenang tu, elok la balik. malu nanti kalau kena halau!

fed up said...

umno johor ni berlagak sikit. oleh kerana tenang dah lama jadi kubu kuat umno dan barisan nasional, dia perlekehkan bantuan umno negeri lain.

inikah yang dinamakan kerjasama dalam parti jika kita berpuak-puak sedangkan yang datang membantu itu ialah sukarelawan umno dan mereka yang bersemangat?

semua pilihanraya kecil lalu membabitkan penyertaan umno semua negeri, termasuklah sabah. mereka sanggup keluarkan duit sendiri demi menjamin kemenangan.

jika beginilah sikap umno johor, jangan harap nak capai kemenangan besar di tenang

Anonymous said...

takbur namanya tu. orang nak datang bantu, dia kata tak payah. baguslah tu!

kerambit said...

biar betul bro!

umno ni milik johor je ke?

siapa punya arahan ni? muhyidin ke?

flybait said...

johor affair? its ok. if they lose, dont blame it on umno HQ!

arrogant!

bonjol said...

why did najib approve it? he should treat all by-election the same. tenang is not too safe now. if bn wins, the majority will be reduced. lets watch!

Anonymous said...

KEPADA SEMUA AHLI UMNO DARI LUAR JOHOR SERTA BLOGER BUKAN RAKYAT JOHOR - KELUAR SEGERA DARI TENANG DAN PULANG KE RUMAH MASING-MASING!

BIARKAN UMNO DAN WARTAWAN SERTA BLOGER JOHOR URUSKAN PILIHANRAYA KECIL TENANG.

PEKERJA2 PARTI YANG BUKAN DARI JOHOR JUGA DIARAHKAN KELUAR SEGERA!

haji 60 sen said...

so, this is how umno johor treats its comrades....

sickening!

Anonymous said...

Susah pakatan nak menang kt Johor ni,ak tak tau kenape tapi,tapi mungkin UMNO johor ni banyak buat kerja dari berpolitik(agaknye la)..MB dia pun low profile,jarang sangat dapat publicity dari media..
*mungkin gak dia tak nak laki najib ni,rosmah duk menyebuk2 shoping kt tenang hehe

Anonymous said...

pada aku umno di johor membawa imej yang lebih baik berbanding di negeri2lain,takutnya bukan apa yang datang nak menolong kempen tu orang2 yang reputasi nya dimata penduduk tenang dan johor amnya nantinya membawa lebih keburokan dari kebaikan,bukan sombong atau berlagak atau terlebih yakin buatlah perbandingan antara umno di johor dan umno di negeri2 lain selangor,perak,pahang..ada perbezaan

si pitak said...

bro jai,

are u in tenang, kl or copenhagen?

better stay off tenang, ghani osman is looking for u hi and low... hhehehe

nasi dan kicap said...

so, better get the hell out of labis, u silly people. umno johor despise u, so go back and leave them alone.

should the result of the by-election is not as expected, leave it to MB and muhyidin to answer.

we tried to help but they didnt appreciate it

bunga popi said...

bro,

another by-election in merlimau, melaka soon. adun just passed away.... al-fatihah

Anonymous said...

maybe, just maybe, johor tak nak ada pemimpin2 luar yang datang semata-mata nak bodek... just imagine baru-baru ini ada pemimpin2 umno pusat dari luar datang ke tenang dengan diiringi motorcade siap pasang kampung hazard masuk kampung... dah lah jalan kampung sempit dah tu bawak tiga-empat bas orang luar semata-mata nak tunjukkan org ramai hadir di
majlis dia.... org kampung pun fed-up.... ada pulak tu datang habis dibawak semua ketua2 jabatan di bawah kementerian dia masuk kampung tambah dgn pegawai2 di negeri dan daerah dan pegawai2 agensi di bawah kementrian dia... kampung jadi sesak.... yang datang tu bukan PM atau TPM... cuma pemimpin BIASA YANG RASA DIA BESAR... aku dengar masa kat kopi tiam labis org cakap hal ini pada mb johor sebelum PM datang.... kalau tak caya pergilah hadir di majlis2 yang pemimpin luar ada... org dia saja dah sesak penuh sekampung.... kalau dah 20-30 kereta org dia ajer masuk kampung.... org kampung nak parking kat mana? gilerrrrr punya kerjalah....

Anonymous said...

apsal si ghani ni mengada-ngada sangat ni? orang dah nak tolong free, cakap macam tu lak. tak patut la. sepatutnya dia berterima kasih.

green pot said...

this is pure arrogant. umno johor is too confident, on the other hand. i heard some umno members from outside johor are already leaving. if this is the kind of attitude umno johor subscribes, then there would be problem later on...

Anonymous said...

mentang2 tenang ni dah sure menang (iye ke?), bantuan luar langsung tidak dipedulikan.

kita tengok je la nanti.

jangan sombong, ghani oiiii!!!! buruk padahnya nanti!

gunung lambak said...

i am a johorian and i dont like outsiders coming to labis.

sori bro... i just quoted what ghani said.... keh keh

dia tu memang biadap sikit

Anonymous said...

nama pun pilihanraya kecil, biarlah dibuat kecil2an. tak gitu??? Mungkin ini sebagai permulaan, kalau kita rasa setakat nak bunuh nyamuk, tak payah le nak bawak meriam, cukup le bakar ubat nyamuk aje. Sebennarnya satu langkah persediaan untuk PRU..masa tu tak perlu pun bawak orang luar. kan..kan..kan?

Anonymous said...

Please do not interferer us OMNO Johor. we confident can solf this election matter by our self.Hidup Melayu