Friday, January 7, 2011

Rais is innocent!

Rubingah, the Indonesian maid who had served at Rais Yatim's residence from 1999 until 2007 has finally came out with a denial that should clear the minister's name of any rape allegation.

"I was never raped by Rais as reported by some parties," she said. Read her confession as reported by Gerakan Anti-PKR. Also read this Indonesian news portal here.

Her written statement reads, among others:

"...tidak pernah terjadi upaya pelecehan seksual oleh majikan saya selama bekerja di Malaysia. Saya bekerja selama delapan tahun di rumah Datuk Rais. Selama itu baik-baik saja, tidak pernah ada permasalahan, apalagi terkait perlakuan kasar serta tidak senonoh terhadap saya...".

Hope it helps clear the air, especially the 'row' between Rais and some bloggers who have been attacking him of late.

But still, it wasnt the bloggers who accused Rais. They wrote based on information from the Indonesian media and also Wikileaks.

So, what's next?


24 comments:

confused said...

alamak bro! who's at fault now?

but how did the police report emerge?

confusing lor!

rossa said...

i think lets everybody put this issue behind. prime minister today voiced his disappointment over such issue that prop up during 'a bad timing', means the tenang by-election.

usop misai said...

eh. dulu buat laporan polis mengatakan dia dirogol. ni dah lain pulak. siapa yang buat laporan polis sebenarnya? amah tu atau orang lain? ni boleh mendatangkan marah!

Anonymous said...

hmmmm... as expected.

how much was paid to her to reverse her allegation?

BUSUT JANTAN said...

bujai,

bloger yang tuduh rais tu nampaknya hilang sikit kredibiliti mereka. dah sah rais tak buat begitu.

kena mintak maaf nampaknya korang ni!

moderator said...

i think some bloggers will spin another story - that rais or the govt have paid the maid to change her story....

just wait and see

Anonymous said...

Rais ..should sue Rocky and all those bloggers for making "fitnah" .....

opera said...

i really sympathize with datuk rais for what happened. i notice that some bloggers really want to kill his career and politics over the rape issue, and i think its not proper.

although bloggers can write anything, they should not use the medium to smear someone's good name.

be fair to others... and to yourself too

toncet said...

macam ada yang tak kena je dengan isu rogol ni.

kejap cakap lain, kejap ubah pulak.

siapa yang betul dan siapa yang tak betul ni?

bujai said...

busut jantan,

yang mula2 bakar isu ni ialah bloger bukan pro-kerajaan.

bloger pro-kerajaan cuma petik apa yang mereka tulis dengan harapan dtk rais atau siapa2 dalam kerajaan boleh komen.

jangan salahkan bloger seperti rockybru, parpukari, usin lempoyang dan lain2 kerana mereka cuma memetik sumber bloger pembangkang. lagipun, tidak seorang pun bloger pro-kerajaan yang menyebut nama rais atau siapa2 secara khusus!

semut api said...

i agree.

case closed!

Anonymous said...

I disagree for the case to be closed.
Let it be investigated properly and the air properly.
Do not get into the blogger kerajaan and pembangkang bit to justify no investigation.
That was how someone like Anwar got awway with it initially.
Do proper investigation for the rakyat, not for any political party.

Toing

dajal suci said...

dah la. cukup2 la tu korang bantai dia.

ni tuhan nak tunjuk yang dia tak bersalah pun.

ombudsman said...

consider this - if rais is a bad employer, the maid shouldnt have stayed with him and family for 8 long years.

the accusation was orchestrated by people who dont like malaysia and rais.

she even denied lodging a police report of being raped by rais. then, who made the report?

candid said...

tahniah rais, anda menang besar lawan kumpulan bloger dan portal jahat tu!

Anonymous said...

rubingah tu dah kena beli agaknya. dulu dia cakap dah buat laporan polis, ni dah nafikan pulak.

sprm taknak siasat ke, hantar orang ke indonesia pulak?

a blogger too said...

najib was disappointed rais issue was brought up when bn is facing another by-election.

i think pro-umno bloggers should reconsider their position...

Anonymous said...

Komen Bujai 8.01.2011. 1.14am,

Saya pun ada membaca tulisan bloger prokerajaan. Memang mereka tidak menulis nama DS Rais Yatim cuma linkkan sahaja dengan berita-berita berkaitan.
Saya memang kurang percaya dengan cerita yang dihidangkan tetapi ingin mengetahui apakah asas peristiwa yang menyebabkan cerita itu digubah. Tentu ada asasnya sehingga cerita itu boleh ditimbulkan.
Saya dapati DS Rais memang tidak belajar daripada pengalaman. Saya rasa beliau ini agak angkuh dan 'feel self important'
Semasa mengeluarkan kenyataan mempertahankan diri beliau masih menggunakan perkataan-perkataan yang boleh menyakitkan hati blogger-blogger tertentu, sedangkan blogger-blogger tersebut hanya 'link' sahaja ceritanya dan tidak pun menyebut namanya. Cara begini kita menambahkan musuh sahaja!
Dalam dunia yang serba terbuka kita tidak boleh kawal berita walau bagaimana pun besar kuasa kita. Kita semua manusia biasa! Kalau hati sudah terguris macam mana baik pun manusia kalau ada peluang akan 'cuit' juga orang yang melukakan kita.
Kenapa dia tidak belajar dari bekas bossnya TDM dan boss dia hari ini, DS Najib dalam menghadapi tohmahan. Kedua-dua pemimpin ini terutama TDM, apa yang tidak pernah dituduh terhadapnya? Mereka 'cool' sahaja. Akhirnya berita itu hilang seperti 'Gone with the wind' Itulah antara sebab TDM berkuasa hingga 22 tahun dan bila dia bersara atas kenhendak dirinya dan bukan dipaksa orang. Sepatutnya semakin kurang rambut di kepala, makin bijaksana kita.

Warga Setia

Anonymous said...

najib was disappointed rais issue was brought up when bn is facing another by-election.

earlier najib was terkilan for rais picking fight with bloggers.

dulu pak lah flip flop, now najib cannot make up his mind.

nak tular yusof noor, tapi isa samad pun nak juga.

mana tak subsidi kena potong, pasal semua nak dikasi jawatan

Anonymous said...

ask bro rocky bcos he got feeling for this matter kah...kah....kah........

Anonymous said...

takyahlah ganggu rais lagi, dah tak lama dah. next pru mungkin kena drop

si pitak said...

sebenarnya pembangkang yang memulakan isu ini dan menyebut nama rais. merekalah dalang dalam semua kekalutan ini.

moon rose said...

who knows...
show publicly what she says...
and everyone can tell if she has been bride or genuinely telling the truth..

moon rose said...

let her say it publicly, so people can see she telling the truth or has been bride..

hmm