Friday, December 10, 2010

With airtime, you can afford a helicopter!

Believe it or not!

This 'Anuar' who got filthy rich by winning a few hundred hours of television airtime from a TV station was contemplating to buy a helicopter worth at least RM5 million!

After successfully making his resorts/chalets dream in Linggi a reality, his buddy whom I met earlier today said he is also planning for a budget hotel somewhere in Sepang (competing or complementing the Gold Coast, perhaps).

Now, that is the real power of airtime. This 'broadcasting gold' which nobody gave much attention before (as so many people were after the car approved permits or APs) offers the recipients quick and big bucks.

What's the helicopter for? To fly the senior officer who awarded him with that gold mine?

This Anuar got his office in Jalan Genting Klang. His company, 'M V' Sdn Bhd was once a small contractor with Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL). However, for his good rapport with the senior official and the 'gifts' he invested in, he was awarded with few hundred hours of airtime over the last three years (that is since the officer took office).

I was told that the MACC visited the senior officer on two occasions recently, spending a few hours with him and digging into some files. Of course it is his prerogative rights to give it to whoever he likes but the bottom line is, he is not a fair person and denying those who really need the airtime from getting it.

From more than 600 applicants for the airtime, only selected few were given, including Anuar who is not directly involved in local movie/film production.

You want his address, phone number and other details, MACC? Call me!

24 comments:

apache said...

fuiyooooo!!!

kawan pun nak la airtime ni, bang bujai.

nak mintak kat siapa? rais yatim atau KSU dia?

kalau dia bagi 200 jam pun cukup (200 x RM30,000), dah ada 6 juta, boleh beli bot mewah jenis sederhana untuk gi mancing dan makan angin.

borang nak amek kat mana, bang?

among the 600 said...

since the macc has gone in, let them do their job, bro. no outside interference. just hope they got all facts right. otherwise, no point exposing it.

Anonymous said...

tq for the exposure.

never knew that airtime is better than car APs!

Azizan Yaakob said...

just read, i have linkrd to http://anginria.blogspot.com ( artikel page of melayurayadaily). If you dont mind and space, i m very happy if you could do so. Good luck. TQ.VM

Anonymous said...

what's d outcome of the macc investigation, bro?

tuxedo said...

i dont blame this anuar. it shows how good a businessman he is as he knows how to manipulate the officer.

the amount of airtime he got is his. even the macc cannot touch him.

the person in qustion is the officer for having a business plot with anuar.

wadi said...

saya dengar rtm dah tak bagi kelulusan untuk airtime dah.

agaknya dah habis...

jalil tebuan said...

hebat si anuar ni. tapi nak salahkan dia pun tak boleh jai. dia mohon dan dapat. walaupun dia tak terbabit dengan industri perfileman, itu hak dia.

ksu ni patut kena soal kenapa bagi pada orang yang tak berkenaan dan kenapa bagi sebegitu banyak.

mesti ada udang di sebalik batu!

Anonymous said...

macc dan a/g rekod suksess dalam
menang kes rasuah yang melibatkan ongkos lebih dari rm 10 000 bagi
30 tahun yang lalu -

zero
zilcht
nyet
nada
illek

they are buch of pund$ks ...


so apa akan jadi pada si anu?

nothing

illek


korok wak man

nizam, klebang said...

jai, boleh dapat lagi ke airtime ni? tolong la rekomen sykt aku. aku dapat beli banglo rm3 juta pun dah ok.

Anonymous said...

i agree that anuar is not to be blamed. at least he makes it.

however, the person in cahoot with him must be investigated.

masih di BH said...

jai,

SPRM on d way ke rumah kau tu.

he he he....

mat gombau said...

edan kona anuar ni. edan pun dah poie tengok chalet dio di linggi. memang menarik dan cantik.

tak buleh salahkan dio. sprm cumo buleh jumpo dio dan sahkan begapo banyak airtime dio dapek. dio tak salah.

Anonymous said...

lain kali bagi je airtime tu kat benggali roti!

Anonymous said...

Tentu ada yang terima 'share'di Kementerian terutama orang yang berkuasa beri 'lesen' kepada
nya untuk menjalankan bisnes itu.Penjawat awam yang bertanggung jaeab ini harus disiarkan nama dan apa jawatnnya kepada ramai. Tindakan harus diambil terhadapnya kerana raswah.

Anonymous said...

TAHNIAH ANUAR, KAU MEMANG HEBAT SEBAB BERJAYA JADI KAYA HANYA DENGAN MEMEGANG TELUR PEGAWAI KANAN TU!

wan wang said...

i want airtime too!

i want airtime too!

i want airtime too!

insight said...

this is mere cronyism. u gave yr friend such amount of airtime, not only to make him rich but to look after u when u retire.

smart ass, u datuk!

Anonymous said...

kau tak dapat airtime ke jai?

sejemput said...

dia nak beli heli ke, kete kebal ke, lori mayat ke, dia punya hal sebab dia ada duit. duit tu pun duit halal sebab dia dapat airtime banyak yang dijual kepada orang yang memerlukan.

so, salah ke anuar ni? dia tak salah, kan?

Anonymous said...

Bujai...nko siap tau office dia katne...Ntah2 nko tak dapek airtime dr dio pasal tu ler nko merengek. Biar botoi apa yg nko tulis...elok nko poie jumpo Anuar minta penjelasan terus drp nko mengato hamba Allah tu...bak kato orang Indonesia...Ngak ada penipu cuma org tu lebih cerdik dr engko...lu pikir lah sendiri pengkhianat Bangsa Melayu!!!!

Anonymous said...

not only airtime...many other hanky panky in that ministry...especially since he took office fews years back...

Anonymous said...

Dear Tuan Blogger yang bijak

Kalau tak tau pasal 'airtime' cari la info dulu sebelum tulisan sini jadi kartun.
Airtime Rtm di rompak oleh syarikat yang ada hubugan dengan UMNO- puteri UMNO-bapak umno- kawan kawan dan saudara orang dalam. MAsing masing dah bagi bagi jumlah jam penerbitan. Syarikat produksi yang tak boleh compete melalui merit dan kebolehan akan jadi rakan mereka.
Untuk pengetahuan tuan bijak , setiap rm30k tu untuk produk 30 minit , jumlah yang rendah dari 10 tahun dulu . Syarikat penerbitan dapat untung 10-15% saja sebab kos tinggi.

Bagi syarikat yang bukan dari industry yang dapat airtime beratus ratus jam, mereka amik 40-50% untung. Jadi akibatnya banyak produk sampah. Asalkan buat ada gambar cukup. Itu yang jadi bila bertongkol beratus jam beribu, airtime di beri pada beberapa syarikat ini dengan kontrak yang tak boleh di usik untuk 5 tahun.

Syarikat penerbitan industri yang tak tahu akan hantar berpuluh puluhh proposal . Kesian dia orang tak sedar, semua dah di agih. KIra berapa syarikat bumiputera melayu industri yang dah tutup atau 'koma'.

Penonton tak tengok pun produk murahan ni , bajet ciput , jadi penat ajalah kalau rtm nak sampaikan mesej atau psywar - kalau orang tak tonton.Kerajaan , menteri tak sedar inagt orang bodoh terus melekat depan tv yang bosan dan bodohkan penonton.

Bajet penerbitna perlu dua kali ganda itu , cuba tengok blog FINAS, dari info kos penerbitan kita tak tau RTM buat kerja murah.

Tak ada siapa bantu syarikat melayu yang dah hancur sebab umno terus biarkan agihan airtime yang korup ni hanya kerana orang umno terlibat.

Orang melayu kreatif tak bodoh , tapi produk bodoh ni jadikan imej orang melayu bodoh. Hingga penontonm melayu lesu tak boleh di ajak berfikir lagi.

Jadi Tuan blog yang bijak kalau tak boleh keluarkan kebenaran jangan la, jangan jadi pretender , jangan tulis pasal benda nila. Orang awak nak expose tu pun orang umno. So kalau tak boleh nak expose semua , please la diam saja.

cannes film market babe.. said...

Merepek la you ni...I am in this industry.

yg i tau multilift tu small player jer...nak monopoly ape nye cuba tgk co lain dpt jer airtime, cam eurofine, visionplus ...bejuta-juta kot dpt...

fyi,cost pun xde la murah dlm business ni..then budget airtime rtm ni mmg x seberapa kalau compare to another country punya budget airtime...cam nak beli film kat film market 2 kali siar pun rights dia 80k usd(ex: james bond, transformer, i am lagend)...so dgn rm25k ni korang nak expect rtm maju camne, budget pun rendah..aku rasa media prima pun 2x5 sbb syg pun skang cita merepek2...asik cita antu lah, seram...

so tuan bloger, kalau you xde deep knowledge, xyah la nak just nak tangkap muat just untuk publicity blog you..