Monday, December 6, 2010

Sultan strips Ku Li's titles!

Latest: "Saya tidak kisah gelaran ini ditarik balik. Saya pun tak pakai kecuali ke istana. Ke Parlimen pun saya tak pakai. Ramai orang dah lupa saya diberi anugerah ini 30 tahun lalu. Jadi, tak apalah dia ambil balik...

"Perlantikan sultan baru dibuat bercanggah dengan undang-undang yang ada. Dalam peruntukan yang ada, seorang raja baru boleh dilantik jika raja yang ada mangkat, melepaskan jawatan atau meninggalkan negerinya tanpa sebab lebih 12 bulan...


"Ini episod tidak baik dalam sejarah negara apabila seorang sultan dilucutkan jawatannya tanpa sebab munasabah... apa lagi dibuat oleh anak terhadap bapa... Perlantikan ini juga boleh menyebabkan huru-hara (bukan saja) di negeri (Kelantan) malah di seluruh negara..."
said Tengku Razaleigh Hamzah at a press conference in Kuala Lumpur today (read Ku Li calls for serious attention to Palace crisis).

Earlier posting:
As expected, the new Sultan of Kelantan has stripped Tengku Razaleigh Hamzah of his DK (Darjah Kerabat) title which was bestowed by Almarhum Tengku Yahya Petra.

Fresh from performing his Haj in Mecca, Sultan Muhammad V is flexing more muscles than expected, and the rakyat of Kelantan are beginning to question all his moves. Looks like nobody can say 'no' or objecting any of his decisions.

His parents are being treated like a 'Quran buruk'. He didnt visit them during Hari Raya Aidilfitri or Hari Raya Haji and neither did he seek blessing before going to Mecca. Its all about power - a total corporate and legalistic entity, meaning whatever he says is a rule.

Withdrawing the Darjah Kerabat yang Amat Dihormati (DK) (Al-Yunusi) title and Ahli Yang Pertama (Seri Paduka) Bagi Darjah Kebesaran Mahkota Kelantan Yang Amat Mulia (SPMK) Al-Muhammadi I) from Tengku Razaleigh (here) was a move to cut Ku Li's relation with the Palace as the latter was involved in the power tussle between the Sultan and his younger brother Tengku Fakhry.

Fakhry was also stripped of his Tengku Temenggong tittle last two months.

Also stripped of his title is Dr Yaacob Hussain Merican, 72. His Ahli Yang Kedua (Dato' Paduka) bagi darjah Kebesaran Jiwa Mahkota Yang Amat Mulia (DJMK) (Al-Ismaili I) was withdrawn effective Dec 2. His appointment as a Justice of Peace (JP) is also withdrawn.

What's next? Will the Kelantan state constitution be further amended to give the Palace and the Sultan more power? I dont blame the Sultan for being such a character. I would rather blame the advisers around him as they are the ones who are really 'power craze!'

I would suggest for a new Act be introduced - any Kelantanese who is against the Sultan or making any adverse statement about him should be beheaded! Kelantan is going back to feudal!

"Raja adil raja disembah, raja zalim raja disanggah!"


53 comments:

anti-zalim said...

memang mengejutkan. tindakan baginda nampaknya ingin menghapuskan siapa saja yang cuba menentang dan mempertikaikan kedudukannya. adakah ini cara yang patut diambil?

pendekatan ini, jika di negara sosialis, akan disamakan seperti pemerintahan diktator. marcos, saddam hussein dan beberapa lagi pernah menggunakan pendekatan yang sama, termasuk membunuh musuh mereka demi mempertahankan kedudukan mereka.

inikah yang bakal terjadi di kelantan?

seorang sultan harus memiliki tolak ansur dan turut menghormati hak dan suara orang lain. adakah cakap dia seorang saja perlu disokong dan diangguk oleh semua, tidak kira benar atau salah?

pesona non grata said...

tanpa rakyat dan negeri, tidak adalah sultan.

janganlah kerana kuasa, kita sanggup pijak orang lain!

inikah sifat seorang raja melayu?

quek mambo said...

is this a sultan deserved to be respected?

as u wrote, kelantan is going back to its feudal system!

Anonymous said...

as a kelantan chinese, i dont see its necessary for the sultan to vent his anger in such a way. kuu li is his uncle and he has contributed well to kelantan. just because he questioned the sultan legitimacy, we must take back the titles given by tengku ismail petra. not ku li... he is kelantan's 'king' in many aspects!

B747-400 said...

menyedihkan bila ku li dibuat sebegitu rupa!

memang tak patut!

takut dosa kering said...

saya mula2nya sokong tengku faris jadi sultan.

tapi bila dia buat begini, saya rasa hilang hormat terhadap dia. maaflah!

Anonymous said...

During his mother's tenure as the ruling Queen of the Kelantan Palace, so much wrongs were done and the son is only correcting some of the wrongs. Most non Kelantanese don't know about it. The people of Kelantan are OK with the present Sultan.

Anonymous said...

dah rakyat kelantan pun suka dia, nak buat macam mana.

tapi kalau dah kerap sangat ambil tindakan macam ni, lama2 rakyat pun akan hilang hormat!

tengok je la nanti

Anonymous said...

kih kih kih.

the best sultan ever!

macam ni la baru best. siapa tentang, bunuh je!

jeeva said...

there goes the credibility and dignity of the malay sultanate!

dictatorial!

old radar said...

kalau dia sanggup buat ibu bapa dia macam tu, apatah lagi dengan orang lain.

ni baru tengku razaleigh.

kalau rakyat biasa, dah kena cekup atau kena tembak dah!

daulat tuanku!

badigol.. said...

suda la bujai...lu bukan rakyat kelantan...diam2 sudah....

MAHAGURU58 said...

Rightly said bro!

Makes me recall scenes in the old Malay movies where the palace warriors will come bearing the Sultan's keris and summon anyone whom he desires to the palace or face instant death right there and then!

Has the powerrrr extreme virus run amok?

Anonymous said...

You are not OK (Orang Kelantan), are you?

kawan faris said...

sultan kurang bersalah dalam hal ini. dia cuma mengikut nasihat sekumpulan orang tamak kuasa di sekelilingnya. yang jadi ketua ialah datuk halim, penderhaka besar raja-raja melayu.

sultan bergantung penuh kepada halim dan dua tiga penasihatnya.

sultan tau apa. dia bukan sekolah tinggi pun!

Anonymous said...

kedudukan ku li jauh lebih tinggi daripada sultan sekarang. kalau dia tak main politik, dah lama dia yang jadi sultan, sultan yang adil dan saksama.

apa yang terjadi ke atas dirinya amatlah dikesali.

saya khuatir segala sokongan rakyat kelantan terhadap sultan faris akan bertukar kepada rasa benci tidak lama lagi.

Anonymous said...

you people out there.

if the malay sultan is such a jerk, then we should support the opposition in going against them.

change the constitution to exclude the rights of raja-raja melayu!

cinonit, lipis said...

jai,

walaupun kita bukan rakyat kelantan, kita terasa sangat penghinaan ke atas ku li.

takkanlah sebab dia tak setuju dengan kedudukan sultan, maka dia dilondehkan terus!

carilah mana2 rakyat kelantan yang tak setuju pulak - tangkap dan hukum!

tierra templada said...

i think the sultan made the right moves in getting rid of his rivals and enemies.

he wants it clean... waddaya say?

Anonymous said...

siapalah seorang raja tanpa rakyat. betul tu

mek etok said...

ambo naik muok doh. baik kawe jua etak ja

lord draman said...

ku li is a well respected figure, a national leader.

what happens to him is felt by the whole nation, esp the malays

w kamil said...

sedih dengan perkembangan ini. sebagai rakyat kelantan yang mendokong raja, saya terkilan juga

Kuli_Batak said...

Daulat Tuanku..........ini baru dinamakan raja....

Tengok lah kelantan tu tuan2....Kuli dan kroni dia dah pulun habis dah...

Sekarang clean-up act....clean kelantan of pest..

Lepasni Kelantan akan maju....

ps. Mahaguru58....kau podah lah...satu benda pun kau tulis nafsu mendahului akal..kesian aku tengok.

masih di BH said...

siapalah kita untuk campur tangan, jai.

rakyat menjunjung kasih raja tapi ....

Anonymous said...

who else to be stripped their titles?

ku tu said...

with or without the DK, ku li still gain respect from the nation. the malays recognise him as a malay hero, a royal family with the heart nobody can challenge, even a sultan!

HIDUP HU LI!

gulai kawah said...

ku li pun dah cakap bahawa perlantikan sultan baru tidak mengikut undang2 yang ada.

tak tau la siapa yang betul tetapi saya rasa nak sokong ku li je sebab dia lebih tau hal sebenar. seorang seorang anak raja dan sudah menjangkau usia sedemikian, sudah tentu beliau banyak mengetahui apa yang tersirat di sebalik krisis istana.

Anonymous said...

kenapa tengku fakhry dan kawan2nyan diam je sejak akhir2 ini?

anok telipok said...

perlembagaan negeri sengaja dipinda dengan nasihat halim firaun agar membolehkan sultan disingkirkan. kalau ini betul2 undang2 tubuh negeri, apa yang disebut oleh tengku razaleigh memang betul.

bagaimanapun, mahkamah mendapati perlantikan itu sah kerana adanya pindaan tersebut, yang dibuat dan diluluskan secara membabi buta oleh kerajaan negeri.

nik aziz memang tidak berani menentang kerana ingin kedudukannya dikekalkan...

Anonymous said...

ku li knows everything, jai. if not, he wouldnt dare to speak against the sultan.

lets see what the palace got to say...

kemenyan said...

saya setuju dengan ku li.

kerabat diraja kelantan adalah yang terbesar di malaysia, malah menjangkau ke siam.

jika terjadi perpecahan di kalangan anggota diraja, maka kesannya bukan saja boleh memporakperandakan kelantan malah seluruh negara.

institusi raja melayu akan dipandang rendah oleh bukan melayu.

mahukah mereka ditakrif sebagai gila kuasa?

pacal yang hina said...

kalau orang lain, mungkin boleh diterima akal jugak....

... tapi ini anak dengan ayah.

dah berbalik ke zaman 400 tahun dulu, di mana kerabat besengketa dan berbunuh sesama sendiri untuk menjadi seorang raja.

Anonymous said...

another royal conspiracy!

biol said...

kalau raja melayu dah macam ni, kita takyah sokong la bang.

elok kita sokong raja lain:

rajagopal

rajasegaran

raja kobat

raja subramaniam

raja singham

raja bot

raja judi

raja botol

zin, tok bok said...

biarlah istana jawab kenyataan ku li. biar bepanjangan lagi... best untuk rakyat kelantan buat perkiraan

mr kudita said...

sdr,

kerajaan persekutuan tidak akan campur tangan kerana ia membabitkan istana.

kementerian dalam negeri pula tidak akan siasat serbuan polis ke atas tengku ismail petra kerana datuk hisham amat rapat dengan sultan sekarang.

mahkamah pun akan menyebelahi sultan yang baru kerana tidak mahu terbabit.

jadi, semuanya tidak akan berjaya kecuali ada usaha bersungguh-sungguh untuk membuka semula kes ini dan membawanya semula ke mahkamah.

ku li harus membantu kerana beliau sendiri amat maklum dengan perundangan kelantan dan istana kelantan.

harap semuanya akan kembali seperti sediakala demi maruah institusi diraja dan nama baik istana kelantan.

hubungan keluarga diraja boleh dirapatkan semula dengan adanya tolak ansur di antara anak, bapa, ibu dan adik-beradik. mereka yang menjadi dalang dan penghasut perlu diheret ke muka pengadilan kerana merekalah sebenarnya punca tercetusnya krisis ini.

tengku faris sama sekali tidak bersalah kerana wujudnya kekuatan hasutan di kalangan pegawainya sekarang.

ya allah, selamatkanlah kerabat diraja kelantan dan semua institusi raja-raja melayu!

noor fatin said...

i dont think tg faris is a mean person.

those people around him are the main culprits, especially datuk halim!

warganegara said...

majlis raja2 perlu selesaikan hal ini, ibarat menarik rambut dalam tepung.

ia memalukan orang melayu sendiri

ex-KDN said...

i've been listening to so many versions of the crisis and i conclude that the advisers to tengku faris are the real traitors, not tengku faris himself.

Anonymous said...

sultan ismail petra diberitakan makin sembuh dan hampir pulih seperti sediakala.

apakah akan berlaku apabila baginda sembuh?

sipakah akan malu?

Anonymous said...

Anonymous @ December 6, 2010 3:13 PM said..."you people out there.

if the malay sultan is such a jerk, then we should support the opposition in going against them.

change the constitution to exclude the rights of raja-raja melayu!"

Aha this anon may be in cahoots with the sultan's advisors - the anti-Melayu clan is working extra time to run down ONE sultan to snowball the movement to CHANGE the constitution.

These anti-Melayu agenda LOVES Malaysia too much to migrate, so they want to remain BUT to change the whole political landscape to benefit the sepet tribe.

They tried a Malay Muslim face - anwar but he is already a HAS BEEN rendered minus asset over his perpetual sodomy. Then they utilise Islam thru Nik Aziz with his "Allah pun mencarut" - also rendered not valuable asset.

So then they picked up quoting from the QURAN themselves, visit mosques to donate, to win over the Malay gullible hearts.

Now they even invaded the palace, to rubbish the Raja Raja Melayu with the "advisors" help.

I think the little dot down south is suffocating such that it is NOW imperative to rejuvenate "the Malaysian Malaysia" concept.

But thankfully, Najib has replaced sleepy PM and the sand smuggling has been exposed!

So much for the first world status hastily achieved.

Anonymous said...

kita perlu raja yang macam ni... takkan melayu ilang di dunia!

Anonymous said...

nik ajih takleh buat apa2. hidung dia dah kena pasang kelikir oleh istana.

junjung kasih said...

saya setuju dengan pendapat bahawa penasihat sultan yang diketuai oleh halim dan shukri adalah dalang yang bertanggungjawab memecahbelahkan keluarga diraja.

jika ada hukuman ke atas mereka, cuma pancung saja!

Anonymous said...

a king is also human... doesnt mean those who became kings got good hearts

tok jogho said...

Aku tak percaya ni perangai sebenar tengku faris. Mungkin ini kerja orang dalam PAS yang buat semua ni. Maklumla Ku Li dah menang di Galas dan PAS tengok pengaruh Ku Li semakin berkembang di Kelantan. TGNA dan konco-konconya takut terhadap pengaruh Ku Li jadi terpaksa memperkudakan Sultan bagi menjatuhkan Ku Li. Mcm ni ker perangai orang PAS yang menggunakan pentas diraja untuk mengekalkan kuasa, dahla tak berjaya di Perak sekarang di Kelantan pula demo nak try buat.

Anonymous said...

famili matters..let them solve by themself....kita yg kat luar ni dok diam je le...tu antara anak vs bapak vs pak sedara...kita bukan suku sakat tak payah sibuk bagi komen dan ulasan selari....ke guano.....

Miss Fadhilah said...

walau apapun sy tetap myokongYAM TENGKU FARIS PETRA sbg Sultan Kelantan yang seterusnya....kerana rasanya tiada yg layak selain bginda...

Anonymous said...

Anak boleh derhaka kpd kedua org tua, ini ajaran nik ajis, patutlah berkerusi roda di mekah, agaknya tuhan pun xnk terima Amalan Nik ajis..dah 2 thn berturut2 n.ajis berkerusi roda dimekah, Nabi juga prnh memberi peringatan tntg ulamak pnipu yg akn mnyalahgunakan ajaran Islam. Nauzubillah

kelantan pilu said...

darjah kebesaran tu diberikan oleh allahyarham sultan yahya petra 30 tahun lalu, tapi ditarik balik oleh cucunya tengku faris.

sampai begitu sekali sifat marah dan dendam seorang sultan...!

Anonymous said...

if we can stone our own flesh and blood, its easier to killer others who are not!

Anonymous said...

saya rasa sultan membuat keputusan yang memihak kepada kepentingannya... cuma agak tergesa-gesa nampaknya