Saturday, November 20, 2010

Why RM65m to refurbish Seri Perdana?

A whooping RM65 million to renovate Seri Perdana? That's too much, sir... too much money going to waste! Why such a big budget and what are there to be refurbished? The master bedroom? Or the guest rooms? Gold toilet bowls, perhaps?

During Pak Lah's era, the PM's official residence spent RM15 million of taxpayers' money for some 'improvement works'. And now its Najib's turn.

Many think it was not Najib who asked for the renovation budget. Then, who? Such a budget could produce another Seri Perdana elsewhere!

I hope the Prime Minister call it off or ask for a smaller budget instead. That RM65 million could may as well be spent on more important projects i.e establishing a special training centre for local maids (and we dont need to depend on the Indonesians and Filipinos again).

Its really beyond comprehension, thou. Its a habit that each time new ministers, deputy ministers and other high-ranking officials take over a new portfolio, they will ask for some refurbishments to be done to their office.

They will ask for new desk and chairs, new cabinet, new wooden paneling and all sorts of items to replace the 'not so old' ones used by their predecessors. I dont think its necessary. And in some cases, their spouses became their advisor when it comes to choosing what furniture to buy, and of course, some are imported!

This is a waste of money, the government's and the taxpayers'. We should control this 'bad' habit...

Dont you think so, sir?

68 comments:

Anonymous said...

harapkan pagar pagar makan padi.

tu yang rasa nak muntah bila tengok depa bagi sedekah kat orang miskin dan anak yatim. tak balanced, tak setimpal.

i think the boss is over confident about his strengths, simply because the non malays rich and wealthy, and advisors, showing support to him. boss, support mereka saja tak cukop....worst, comes the real deadline, they turnaround, baru tau...

-hmm..tak reti reti-

Anonymous said...

bagaikan mencurah air di daun keladi...

aliasomar said...

I don't really understand the need for renovation with such high cost. Why waste so much money just to show off? the government needs to decide on priority, for example to help ease the burden of ever increasing cost of living being faced by the "rakyat". Seri Perdana must be much better then the anyone's houses in Malaysia. When the public servants asked for 2 months bonus, Najib said the cost is too high, now what would he say regarding this cost of renovation?

Anonymous said...

Amat bersetuju saudara bujai.

kong kali kong said...

najib and rosmah want it to be better than the istana negara which is still under construction.

that's why la!

Anonymous said...

new furnitures, new carpet, another few rooms for their friends, a bigger kitchen, new chandeliers from italy, etc

the nation can go bankrupt if this goes on unnoticed.

who's money are they spending?

lang tengah said...

pemimpin boleh buat suka hati. boleh guna sebanyak mana wang rakyat untuk faedah dia dan keluarga.

ni mesti rosmah punya idea. biasanya isterilah yang paling banyak buat hal dalam perkara ni.

saya pernah dengar ada dua tiga menteri berbelanja sampai berjuta ringgit untuk tukar set sofa dan perabot dalam pejabat barunya walhal perabot yang ada baru je setahuh lebih ditukar.

kalau macam ni la tren pemimpin kita hari ni, jangan haraplah nak dapat sokongan rakyat lagi

Anonymous said...

ha ha ha.

tu baru sikit.

ntah2 ada menteri dan isteri yang tempah seluar dalam khas bersulamkan benang emas...

ni baru betul.

inilah kenapa ramai tergila-gila nak masuk politik, bertanding, jadi ahli wakil rakyat dan jadi menteri.

lumayan beb!

Anonymous said...

jual tanah felda ke?

pro-najib said...

my advise to najib, stop it before it gets very, very political!

ex-serviceman said...

kalau ikut hukum alam la, orsng yang buat macam tu adalah orang yang fikir dia akan duduk di rumah tu sampai bila2, sampai mati. maknanya najib akan jadi pm lagi 20, 30 atau 40 tahun. takda can la muhyidin naik nampaknya.

ini semua keje gila. buat apa nak sampai 65 juta ubah suai rumah tu? rumah tu dah gah, dah besar dah.

membazir duit rkyat sebanyak itu tidak mencerminkan keperibadian baik bagi najib dan rosmah.

renung2kanlah!

budak india said...

i dont object to it.

its a good idea. make it looks like a palace.

and next year, call for general election.... let us see if we can win!

Anonymous said...

bro,

i believe there is a plan to set an oval office in seri perdana...

mat gombau said...

mak oi!

biar senonoh sikit.

daripado belanjo untuk gumah, lobih elok boghi 500,000 sorang pado 130 pengusaha kolam ikan.

biar diorang bolo ikan talapia merah yang mahal tu. buleh la kito eksport ke jopon dan negaro lain. negaro buleh dapek duit.

Anonymous said...

jai,

ask hisham how much did he spent to renovate his kdn office?

orang jasin said...

ni la masalahnya kalau ada dua perdana menteri dalam sebuah rumah!

paham2 aje ler!

dato mengkudun said...

syabas dtk najib!

jadikan seri perdana mcm buckingham palace di england

anda akan dikenang dalam sejarah!

masih di BH said...

jai,

rosmah cari kau. dia tengah hot tu... atau nak bagi satu bilik kat kau di seri perdana!


hehehehehehe

Anonymous said...

good plan

good budget


goodbye!

bisol lada said...

apa bising2 ni jai?

dia pemimpin kita, perdana menteri kita, presiden parti kita.

biarlah dia buat sesuka hati dia. itu hak dia sebagai ketua. jangan lawan ketua, berdosa!

kita cuma perlu doakan agar dia.....

pro-PKR said...

malaysians are so stupid for making him a prime minister

why not try anwar next pru?

Anonymous said...

ha ha ha.
org jasin. betul tu.
time Pak Lah ada 4 PM (anak, anak menantu, arwah bini dia, bini baru kahwin) dlm satu rumah, itupun tak le banyak cam tu.
kecuali la time Pak Lah dulu dia bawak lari tiang seri kat seri perdana dan lantai marmar serta toilet bowl emas.. camtu logik gak.

jembalang said...

hidup najib!

hidup rosmah!

hidup umno!

hidup malaysia!

hidup semua menteri!

hidup seri perdana!

mampus rakyat!

homester said...

i thought u r pro govt?

quek mambo said...

why make noise?

its only 65 milion. small budget!

should add another 300 million!

sangkakala said...

hoi ORANG JASIN,

sebab yang kau beri itu memang le lojik, hawau!

tapi kan, siapa PM1 dan PM2?

toncet said...

the budget was approved.

so, nothing is wrong with it.

seri perdana needs further refurbishment to cater for more foreign leaders who keep coming to malaysia.

al-Deen amin said...

Astagfirllah'alazim. Pembaziran lampauan pemerintah.

Kalau tidak takutkan rakyat takutlah kapada Allah. Agungkan.

Allah memberi dan menarik. Murkanya membawa kehancuran. Allahuakbar.

Dimana hati perut melihat apa berlaku diPakistan, Palestine, Afghanistan, Somali...?

Anonymous said...

Jai,

Itu tandanya Teori Darwin tu betul...manusia di awal kejadian yang tinggal di Seri Perdana...habis sume jahanam nk kena tukar baru..

Kura

Anonymous said...

Mr Bujai and bloggers

That refurbishment is for the next PM to stay in a very much comfort Istana. But whatever the current PM can sapu thru its contractor , why not its legal sapu lah.

I think DS Najib already sensed that his family is not going to occupy Seri Perdana comes the 13th election.

Mengkedarah Duit Raayat aje.
Tak selamat lah kau orang.

Anonymous said...

Salam Sdr Jai,

Satu pembaziran yg melampaui batas kewajaran dan pemikiran yg rasional dan waras.Membelanjakan sebegitu banyak wang rakyat untuk mengubahsuai sebuah "istana" yg begitu indah dan lengkap kerana semata-mata untuk memenuhi citarasa peribadi 'sipenghuni'menampakan betapa rakus dan besarnya nafsu manusia 'sipenghuni'berkenaan.

Biasanya, manusia yg mempunyai nafsu yg begitu gelojoh yg tidak terkawal oleh fikiran yg rasional dan waras akan terus menerus bersifat rakus dan akan bertindak sesuka hati mengikut citarasa yg luarbiasa yg akhirnya akan membawa kerusakan dan kemusnahan kepada dirinya dan juga orang ramai.Apa yg berlaku akhir-akhir ini jelas menampakkan bayangan tentang penonjolan dan penampilan sikap 'Sipenghuni'yg dipacu oleh nafsu besar yg tak terkawal itu.

PM Najib perlu sedar tentang perkara ini dan akibat yg akan menimpa jika perkara ini tidak dibendong segera.Mungkin PM Najib sudah mengtahui tentang perkara ini tetapi beliau tidak berupaya dan terdaya untuk menanganinya.Jika demikian,amat malanglah bagi UMNO/BN kerana perkara ini akan membawa kesan yg burok kepada Kerajaan dan pastinya akan menjejaskan kedudukan UMNO didalam PRU akan datang ini.

Askar Tua

kush2 said...

seri perdana tu dah macam istana. nak tambah apa pulak lagi, tok najib? atau ini semua idea bini kesayangan dia?

janganlah pentingkan diri sendiri. awak tu memang tak pernah rasa susah dari kecik, maklumlah anak bekas perdana menteri.

duit sebanyak tu boleh bangunkan 100 kampung! cuba fikir, 100 kampung boleh dpt berapa undi!

Anonymous said...

see! if no.1 is not clean, u expect others to be clean also ka?

gempita said...

i heard most of the furniture are imported, internal deco is of the most expensive...

Anonymous said...

ni kisah melayu dah tak sedar diri.. syok sendiri... kewangan negara difikirnya hak datuk nenek mereka punya... rakyat masih banyak merempat dan melarat... dok sibuk dengan model ekonomik baru(kononnya)untuk semua, DEB dah tak laku boleh di ISA kan kelak oleh orng2 Melayu sendiri, dasar2 kerajaan semuanya berpihak menjaga kepentingan puak kaya raya monopolist2 & oligopolist2 mereka saja. Segala janji2 manis membantu untuk golongan miskin, yang lemah, yang tua, anak2 yatim dan piatu, perempuan lemah dan yang lain hanya setakat sandiwara..

Anonymous said...

At his level, he can do what I do, buy your own. Best office leather chair money can buy, for that matter, all the other furniture, and when you move on, bring it along.

Suggest all wannabi PM start now, BUY-YOUR-OWN and when you move to Seri Perdana, bring it along.

I can recommend the best office leather chair money can buy.

Guy with back ache (ahem ahem)

usop misai said...

bagus la tu. kepimpinan melalui teladan

contra said...

its not the govt or people's money. sponsor for project, could be...

syed bakar said...

jangan jadikan isu la, jai.

mungkin ada sebab tertentu kenapa seri perdana perlukan bajet sebesar itu.

janganlah dedahkan perkara macam ni kepada pembangkang. tak elok!

Anonymous said...

BIG SPENDER!

BIG LIES!

BIG MOUTH!

Anonymous said...

he is renovating seri perdana into a 1malaysia concept house.

what is wrong with that?

upon completion, all malaysians can go there and at least spend a night...

right, mr pm?

MASTANA said...

mano cukup 65 juta?

kalau mangkuk jamban omeh ado 30, dah lobeh 100 juta.

kito sarankan ambek pinjaman bank dunio atau imf la... cagarkan negori mano yang bukan bawah bn

tiga bini said...

sebab tu bermula dengan paklah, perdana menteri mesti pegang portfolio kewangan jugak. apa2 hal, senang je...

Anonymous said...

tulah bro...saya kat terengganu ni...orang tua/ibu tunggal yg sepatutnya dapat bantuan bulanan drp JKM dah bising2..bantuan dah dekat 3 bulan tak masuk...sepatutnya tiap bulan...

bila tanya JKM katanya fund belum sampai...kesian gak wakil2 rakyat kita kat bawah ni nk menjawab dgn org kampong benda basic macam ni..

bagi sesetengah orang...rm200 sebulan memang tak besar..tapi bg org tua xde pendapatan lain itulah duit diorg nak makan..

tapi takpelah UMNO tak perlu risau...psl org2 tua ni dok kat kampong...komputerpon x pernah sentuh..apatah lg nk baca blog..jadi diorg mesti xtau 65 juta kerajaan nk guna repair rumah PM..jgn risaulah

Anonymous said...

Dia nak buat terowong rahsia, boleh lari sampai Pahang, kalau Anwar/Nik Ajis & Lim Kit Siang menang PRU13. Pasal tu lah mahal sangat. Saya beli rumah 120k, hampir pitam nak bayar tiap bulan,baru habis. Dia senang belanja 65 Juta wang rakyat.

Anonymous said...

A few possibilities:
1. Surau yg boleh muat 1,000 orang
2. Panggung wayang untuk 100 orang complete dgn 3D dan Dolby sense-surround sound system
3. Banquette Hall untuk 1,000 orang
4. Garage untuk 100 kereta
5. Mini muzium; planetarium; library; home office;
6. Garden macam Taj Mahal
7. Rumah pengawal untuk 1 battalion strength
8. Rumah staff dapur, chamber maids, tukang kebun, drivers, laundry, kitchen hands, dll.
9. Helicopter pads
10.Maximum security system; pagar 20 kaki tinngi; CCTV & flat panel 70" TV (plasma or LCD) all over the place.
11.Yacht ke PM Dept seberang tasik
12.Walk-in closet for master bedroom; shoe racks; handbag racks; jewelery and money safes
13.The mind boggles...

Anonymous said...

65 million

65 days to complete

65 workers needed

65 tonnes of cement

65 sen per 10 minutes job

65 times the anger towards him

65 parliament seats only next pru

65 years for him to live, maybe...

kulup ludin said...

inilah dikatakan sokong bawa rebah!

lima pokok said...

wahai rakyat2 yang bodoh semuanya. apa jua tindakan ketua, kita mestilah sokong walaupun kita dijadikan benteng peluru untuk menyelamatkannya...

betul tak begitu?

si pitak said...

bro, tu dah kira murah dah tu. kalau tak, dah tentu bajet dia satu bilion punya lah!

Anonymous said...

datuk kadir jasin pun ada tulis dalam blog dia. dia cakap 65 juta tu boleh buat rakyat marah nanti.

jaga2 sikit, datuk najib!

annoyed said...

your blog motto reads, we support the legitimate authority but legitimacy should not deprive us of our legitimate rights.

righto... now our legitimate rights for the money to be spent on other useful projects is being robbed!

what can we say about it, bujai? we are nobody!

Anonymous said...

must be rosmah. she got expensive and exclusive taste.

and najib cant say a simple no to her

Anonymous said...

Bagus juga kalau Zaid tubuhkan parti baru. Ada alternatif untuk PRU 13. PKR, PAS, DAP memang haprak. UMNO/BN pula nak haprak juga dengan pe'el tak sedar diri ini. Nampaknya parti Zaid ada can lah...

Anonymous said...

dont u know?

RM is rosmah mansor

BN is bini najib

so, what they are doing is ok what!

hina dina said...

salam,

apa nak buat. pemimpin kita main hanyut oleh kuasa.

apa daya kita sebagai rakyat biasa.

biarkanlah...

Anonymous said...

i think naib got to clear the air. he has to come up with a statement on this. otherwise, it wont look good on him and the govt.

pls, datuk najib. clarify this

nyonyot said...

aku pun nak jadi menteri atau pm macam tu.

kalau aku jadi pm, aku nak buat jambatan ke syurga... agak2 berapa harganya?

Anonymous said...

salam tuan, i dont know where you had got the facts but why do you use the picture of Bangunan Perdana Putra in Presint 1?

The Seri Perdana is not in the picture and located in Presint 10? Do you know how Seri Perdana look like? Do you know how to google?

Please be acurate and always double check. Be profesional or nobody take you seriously ...Thank you from Jebon 69

keras kepala said...

adakalanya kita ni pandai cakap je... perbelanjaan berhemah lah, jimat la. kurangkan projek besar la..... lama2 kita pulak yang tergigit lidah sendiri.

melayu mudah lupa!

ex-BT said...

jai, takkan najib tak bagi kau apa2 kontrak untuk besarkan rumah dia tu? dalam dalam dua tiga juga pun cukup la. kan?

antubiul said...

Najib knows whats he doing the refurbish is for the rakyat not him. When Hari Raya Seri Perdana Open house rakyat will storm Seri Perdana and enjoy the 65mil refurbishment, see its not for Najib or Rosmah its for the Rakyat because rakyat didahulukan.Why you all worry Najib is confident to rule Malaysia for the next 22 years to come so refurbish now or never.

Anonymous said...

tertanya2 juga aku, camana penulis blog boleh dapatkan figure 65 juta itu? tak silap akulah menteri dijabatan perdana menteri dah jawab persoalan yang dibangkitkan oleh simahfuz dan segolongan penjilat DAP...sila rujuk berita jumlahnya bukanlah sampai 65 juta...

aku tak tahulah penulis blog ni ada masalah dengan ds rosmah mansur..atau sengaja nak spin cerita sebenar

Anonymous said...

Bujai koa ni ckp dgn dinding. Najib takkan pedulilah. Diri sendiri diutamakan, istegi didahulukan.

Anonymous said...

salam tuan, well done... finally you had changed the picture of the True Seri Perdana...keep on doing your job with facts of course... from Jebon 69

bujai said...

jebon 69,

i admit the error. everything in putrajaya looks like 'belongs to najib'....

thanks a lot...

Anonymous said...

Orang yang macam Najib dan Rosmah takut mati sebab wang banyak dalam Bank dan banyak harta.Kalau nak hidup seribu tahun dan tak mau mati.

Anonymous said...

Rosmah dan Najib takut nak mati sebab wang berjuta-juta dalam bank-bank dan harta yang banyak.