Saturday, November 13, 2010

The RM300,000 dinner


The Sultan of Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah has declined to attend a function to commemorate Selangor Foundation's 40th anniversary.

The reason being, it costs Yayasan Selangor more than RM300,000. What an amount for a dinner! What would they be serving? Golden egg? Or mermaids?

The Sultan had initially agreed to attend the function with the hope that his presence would inject new spirit for the staff at the foundation and in appreciation of their efforts in helping to improve the performance of students from less fortunate families in the rural areas in Selangor (here).

The function was planned to be held on Nov 15 at the Tun Dr Ismail Hostel, Kampung Pandan, Kuala Lumpur.

The sultan had suggested that the foundation organised a lunch, which would be cheaper, instead of a dinner, but it was not heeded by the foundation.

The latest news was, Mentri Besar Khalid Ibrahim too has decided to stay away from the dinner. And did he say anything about not being advised of the cost?

Then, who actually decided on the RM300,000?

16 comments:

nyot2 said...

khalid buat2 tak tau pasal harga 300k tu. walhal dia dah diberitahu.

ni bila sultan dah murka, mula la dia mengada-ngada cakap tak tau dan taknak hadir.

apa la punya bebal!

Anonymous said...

mestilah mahal.

menunya kari kepala gajah, dalca ikan paus, air pula sarbat emas.

kalau jemputan dalam 1000 orang, satu kepala dah 3,000. sebab tu la 300,000.

alias said...

its a waste of govt and sponsors money. i dont know what is their agenda to spend such an amount of money for dinner. who are they to impress? the sultan? now the sultan has spoken, will they scrap it?

Anonymous said...

Budak Ilham tu bukan puin pandai sangat, geng Anuar Md Nor tu lah budak MCKK. Anuar tu dulu PNB, sebab tu kamcing dengan Khalid. Ilham tu kawan sekolah Anuar kat MCKK, sama batch, MCKK73, the Spiders la konon. Mereka ni dapat bantuan kerajaan belajar sampai luar negeri, tapi lupa diri. Sudah lah budak2, kalau tak tahu nak memerintah, jangan lah menyusahkan rakyat. Dapat jawatan tinggi dalam yayasan, tapi menyusahkan rakyat jelata. Ni pulak nak ampu sultan, nak adakan dinner. Itu bukan kerja yayasan. Kerja yayasan membantu rakyat susah! Bahlul!

Anonymous said...

i heard there would only be about 500 guests.

how much are they charging per head?

ayam sabung said...

pkr nak enjoy, nak abiskan duit yayasan selangor sebab diorang dapat rasa pada pru akan datang, pakatan rakyat akan kalah di selangor.

so, sementara masih ada kuasa dan kesempatan, belasah je la duit rakyat tu!

betul tak bang?

Anonymous said...

why not refer it to the MACC?

goldkeeper said...

uwaarrrghh har har!

everybody will get a door gift - a golden egg!

lets go guys!

Anonymous said...

alaaaa... kerajaan bn dulu pun belanja besar gak pada ulangtahun yayasan.

apa salahnya pakatan rkyat buat besar2an jugak.

mengata dulang, paku serpih!

Anonymous said...

Anonymous 12:23,
Kerajaan dulu kerajaan kkn (korupsi,kronisma, nepotisme), Kerajaan sekarang KERAJAAN CAT- Competantcy, accountability, Transparensi. Kerajaan sekarang sepatutnya menunjukkan kepada Kerajaan dulu bagaimana cara mentadbir yang sepatutnya. Itu manifesto mereka. Kalau dah 2x5 apa selling point Kerajaan Pakatan Sebenarnya?. Keluar mulut rimau masuk mulut buaya!

The Next Best CInema Blog/ El Siguiente Gran Blog de Cine said...

THE NEW FREE ONLINE MOVIE MAGAZINE. Join us! and find out the latest news, trailers, interviews..etc
www.thenextbestcinemablog.blogspot.com

inai said...

kalau beginilah sikap kerajaan pakatan rakyat, boleh bankrap negara jika mereka memerintah.

rakyat kena buka mata dan minda dari sekarang sebelum segalanya jadi terlambat!

Anonymous said...

babi sorang sekor kot. tu pasal la mahal. pr kan ada dap, so babi dah dihalalkan

Anonymous said...

Brother,
RM300,000 bagi Jamuan Korporat is nothing lah. Kenduri kahwin pun sekarang 500k.Cuba jika bandingkan renovate rumah RM65 juta. Jika bina rumagh rakyat RM 50,000 sebuah berapa buah rumah boleh dibina? Berapa keluarga miskin akan dapat beli rumah dengan belanja kerajaan untuk renovate sebuah rumah seorang pemimpin? Ini bukan kali rumah itu direnovatekan. Saya anti pembaziran tetapi menuduh majlis itu membazir wang kerana anjuran BUKAN kerajaan BN adalah tidak adil. Repair rumah pemimpin BN RM65 juta duit rakyat ok. Belanja pemipin BN turun padang RM beribu-ribu OK. Menteri BN keluar melancong guna duit rakyat ok. Non BN buat tak OK mana adil.

Anonymous said...

SPRM dah mula siasat.tengok nanti apa hasilnya.kalau terbukti salah,ambillah tindakan.

Selcat dah bagi berbakul bukti kesalahan BALKIS salah guna duit tapi apa tindakan dari SPRM. SONYAP JO!!!

prsalahsikitnakheboh said...

300K dinner tu biasa la bro. jangan la typical bn sangat. bro penah tau berapa budget dinner yayasan masa toyol berkuasa dulu? penah tak? takde orang heran langsung pun. takde orang nak tanya. kelakarnya. bila PR yang baru memerintah ni da kecoh satu hal kecik macam nak bankrap Selangor ni. banyak lagi la yang kerajaan PR selangor skrg tgh buat. satu2 kot. nak repair pembaziran, korupsi BN toyol tu pun da makan masa la.