Tuesday, November 9, 2010

Airtime scandal...

Its all about this guy again, and the TV station he controls. Maybe its not his fault (in this case) but he should know and apply some controls here.

(I dont want to mention his name here as I dont want any police reports be lodged against me). I just want to ask him - does he know about one ANUAR who gets a few hundred hours of airtime with the TV station?

This ANUAR is close to a high ranking officer in-charge of signing the airtime's letter of award (LA). And this ANUAR fella is getting rich by selling the airtime (which easily costs RM25k per hour) to film producers who are so hard up of having their production being aired on the TV station but find it difficult to get the airtime.

Looks like ANUAR is monopolising the airtime business to the extent that some movie/drama producers have to beg from him.

The story about ANUAR and this Datuk goes back a few years back. If I am not mistaken, the same ANUAR was responsible in introducing an attractive broadcast journalist (known as 'ZZ') to this Datuk as a 'token' for such a lucrative airtime.

And their meeting place, among few, is an exclusive restaurant in Jalan Langgak Golf.

Was this the same Datuk nabbed for 'khalwat' with the lady not long ago?

Actually, I dont care much about their affair or why ANUAR was given such a 'big' airtime. I just want the boss to know that such a malpractice is not healthy, not only to the government but also to him and the organisation he leads...

It is also not fair to others...


PS - pls do not lodge a police report as I didnt mention any names, thank you


54 comments:

Anonymous said...

RM25K seems to be a favourite figure!

Even 20yrs ago I "heard" of a somebody, now already Arwah (RIP) getting this amount monthly from one Corpn, to esure business runs smooth.

Tak mau mention nama juga kat sini, biar yang berkenaan rasa pedas saja, and to let them know that we know..

KELAPA SAWIT

Cucu said...

Hmmm..very interesting la.I pun takot nak mention names nanti malam2 polis gestapo datang tangkap maa!! But this character 'Anuar' do exist at RTM.Sort of a broker la - Mr.Fixed-it type.The most famous one is that guy yg beli kereta Ferrari dan buat mansion besar hasil jualan airtime dulu.Along the way ramai lagi la yg jadi 'Mr.Anuar'.The public may not be aware of this airtime thingy but it is a very lucrative 'easy-to-make- money' stuff.Certainly there are some powerful personalities involved in this racket.It is run almost like a cartel where if you are an outsider your chance of getting a piece of the cake is zilch!

ombudsman said...

go straight to him, bro and shoot him down.

he is a sec-gen right?

dont worry, if what u wrote is true, malaysians will back u up!

Anonymous said...

A WOMAN FOR AIRTIME!

CAN I BRING ANOTHER ONE FOR HIM IN RETURN OF 100 HOURS OF AIRTIME? IS HE STILL GAME?

doss said...

how come rais didnt know about it?

weird lor!

goalkeeper said...

sdr bujai,

jangan takut nak sebut nama penyagak tu. cara sdr tulis pun dah boleh faham siapa orangnya. sebut je 'ZZ' dah boleh tau dah!

tapi, elok gak play safe ni. kang kena macam rocky plak!

masih di BH said...

datuk K ke bro?

dia tu memang tengah krisis dengan bos dia. perangai pun mengada-ngada, memang suka pempuan... macam kau gak... dan aku... kah kah kah!

Anonymous said...

i know this anuar... a close family friend of a miister!

penerbit biasa said...

tidak terlalu mengejutkan cerita ni walaupun boleh menaikkan amarah mereka yang pernah ditolak permohonan untuk mendapatkan airtime ni.

ramai penerbit dan pengusaha filem dikenakan pelbagai syarat ketat oleh kementerian penerangan sebelum mereka boleh diberikan airtime di rtm atau stesen tv lain.

dalam usaha kerajaan memperbanyakkan filem terbitan tempatan, makin sukar pula pengusaha mendapatkan airtime dan ada kalanya tidak dilayan langsung atas sebab yang tidak munasabah.

inilah orang kita!

Anonymous said...

bro,

you play safe but people who read this will instantly know that u are referring to rais and his sec-gen kamarudin.

i agree that this anuar made quick big bucks from selling his airtime to producers and others.

there is a scandal here, and rais must investigate and not letting anybody off the hook.

the macc should also step in

filem hitam-putih said...

isu waktu siaran atau airtime ni dah lama disebut dalam beberapa laporan akhbar tetapi tidak ada tindakan atau susulan diambil. ia seolah-olah tidak diendahkan atau tidak disedari kesan buruknya.

saya juga kenal anuar yang menjadi kaya-raya di atas bisnes waktu siaran ni sedangkan ramai penerbit dan produser filem tempatan yang 'sakit' kerana hak mendapatkan beberapa jam waktu siaran ditolak mentah2 oleh stesen tv, baik milik kerajaan mahupun swasta.

yang saya tahu, anuar ini turut mendapat hak siaran di tv3 dan stesen lain, bukannya setakat memonopoli rtm saja.

biarlah kita berlaku adil. dalam usaha kerajaan menggalakkan penerbitan filem dan dokumentari tempatan, kita tidak mampu berlaku adil terhadap mereka yang terbabit dalam industri ini. kita patut menyalahkan diri sendiri di atas kepincangan yang berlaku.

menteri terbabit harus bertanggungjawab dan jangan lepas tangan. dia mestilah ambil tahu dan mengawal tren pemberian waktu siaran ini agar ia tidak mengecewakan orang lain lantas membunuh semangat ingin memperbanyakkan filem tempatan.

kepada sdr bujai, terima kasih kerana mengutarakan isu ini.

Anonymous said...

the whole ministry should be revamped, it seems.

change the minister, the sec-gen, dg and others!

dawson said...

it happens because the boss failed to monitor his subordinates.

i believe this anuar is also a good friend of the boss. u know lar!

Anonymous said...

nasib baik ejaannya anuar. kalau anwar, dah jadi lain dah. mungkin dapat airtime tu nak buat filem dia dengan saiful.... heheheheh!!!

bkt angkasa said...

jai,

i know this anuar. pls read my e-mail for more details.

what u wrote is too short. pls post the details on this blog once u read it.

- bkt angkasa -

joey said...

bujai,
janganlah cakap ada producers/production co yang hard-up nak airtime dari airtime mafia ni...sebenarnnya banyak production co yang terpaksa terima saja kenyataan susah nak dapat walau sejam dari stesen ni. ada yg antar proposals berpuluh2 pun kena reject.
katanya mafia2 ni ambik sehingga 70%. so tak heranlah kalau kita tgk show half-bake kat stesen TV ni, budget ciput.
kesian producer & co kecil2 yang nak hidup, kena cekik brader.

Anonymous said...

Terima kasih kerana posting saudara. But for industry player like me, this is not a news. Cerita basi. Cerita ni tak menarik perhatian masyarakat kebanyakan kerana melibatkan segelintir penggiat industri. Tapi itu la realiti yang berlaku. To get the airtime, bakat dan kebolehan bukan kriteria utama. Nasib badan la bro.

Anonymous said...

I agree with anon 9.59am, we must remove the present top management and appoint credible people.

The whole Ministry, MCMC are just reeking of foul doings!!!

Anonymous said...

By the way, this KSU pasang kaki at MCMC in the form of his anak and menantu.

Pasang jangan tak pasang, mudah-mudahan semuanya mudah.

Anonymous said...

Jai, koa jgn takot, koa kan member baaaik sama Rais Yateem bruder!!!!

Anonymous said...

the minister has fallen into the trap. he is purposely given a very large portfolio that is beyond anyone's capacity. he gets carried away feels proud as if being recognised as superman. he begins tangoing (with his wife), his people whiling away with billions of funds. finally he lost control and the rest is history in the making. he seems the alter-ego of slumberjack!

jalak lenteng said...

sebut la nama diorang tu, jai. takut kena macam rocky ke? biarlah diorang repot polis dan saman kau... lawan la balik!

flybait said...

suruhanjaya pencegah rasuah perlu baca posting macam ni yang dibuat oleh bloger prokerajaan.

janganlah disebabkan prokerajaan, kita sokong je semua yang dibuat oleh pemimpin, sama ada ia betul atau salah.

bloger yang baik ialah yang berani dedahkan kesilapan dan mengutarakan buah fikiran untuk memperbaiki keadaan.

Anonymous said...

its a common practice at every minsitry to engage and award projcts to their cronies. its undeniable.

as for the info ministry, too much of wrongdoings are taking place but datuk najib has to close one eyes.


until when, we dont know but sooner or later, the whole ministry will be corrupted!

el condor pasa said...

what is the offer if i bring him a venezuelan beauty queen?

i guess i will get his position!

polar said...

culprits like this are everywhere, in every ministry and agency. without any actions from the respective authorities, their wrongdoings will go on without check.

najib should do something to clear his government from such rascals or it will cost barisan nasional in the next general election.

mark my words for it!

Anonymous said...

kalau filem dan bahan yang nak disiarkan adalah kurang bermutu, buat hapa nak bagi airtime?

sekarang pun dah banyak drama tempatan, kebanyakannya tema yang sama dan membosankan!

potpuri said...

memang anuar inilah yang menghadiahkan seorang gadis cantik pembaca berita kepada datuk ni sebagai habuan mendapatkan airtime.

gua tau semua kisah dia, bro!

anchorman said...

its true.

airtime can fetch rm20k-35k per hour, just like a car AP.

no wonder so many people are after it but only a handful got it.

anuar is a smart ass, anyway. he knows how to move his cards well

Anonymous said...

lu memang siot la jai.

apsal nak tembak mangkuk ni pulak? kau kan ke rapat dengan dia... dan datuk tiger!

kenapa tetiba je ni? hawau betul!

kulitkraf said...

airtime is a big bsnes. it gives u fast big bucks. i salute anuar for having ways to win the sec-gen and the airtime. i dont blame him at all. i blame the minister and the ksu for allowing only one or two persons to monopolise the airtime. to others, what the hell, u can buy it from them! is it wrong?

Anonymous said...

I understand at the ministry..Anuar ada Datuk K ada dan..terakhir Dr.K. Saorang ada telepon saya urgently nak jumpa. Saya buat sebuk....tapi beri tarikh alternatif. Beliau terus ta'respon. Kabarnya raya baru ni sipolan tu pindah rumah baru dan adakan openhouse.... saja-saja 'flashing' 3 credit cards kepada kawan-kawan lama, sebagai tanda betapa berjaya hidupnya kini....

Anonymous said...

I understand at the ministry..Anuar ada Datuk K ada dan..terakhir Dr.K. Saorang ada telepon saya urgently nak jumpa. Saya buat sebuk....tapi beri tarikh alternatif. Beliau terus ta'respon. Kabarnya raya baru ni sipolan tu pindah rumah baru dan adakan openhouse.... saja-saja 'flashing' 3 credit cards kepada kawan-kawan lama, sebagai tanda betapa berjaya hidupnya kini....

anchorman said...

i also heard of this anuar who also helped the datuk to get a bomoh to charm that lady.

dunno la how true but all this is affecting the good name of the govt

Anonymous said...

jai,

apsal tak sebut nama dia betul2?

dia takkan saman punya sebab bos dia dah buat benda bodoh macam tu

Anonymous said...

airtime is asa good as gold, bro. most people want it. i used to apply with info ministry 10 years ago but was shot down although they said i produce good docu about malaysia's caves.

what to do... this people want sex for airtime!

biol said...

rendam je orang macam ni dalam air panas, lepas tu kopek kulit dahi dia!

tak ingat dosa ke apa!

Anonymous said...

ha ha ha.

aku pun nak jadi orang yang sain LA tu la.

sain je, dapat pompuan... sain je, dapat pompuan.

yang tua taknak ke, dtk?

Anonymous said...

Has anyone tried to get retail space at KLIA? You have to go through one person...

Anonymous said...

If this is classified as bribery, the guilty should be facing the firing squad as in China!

kepala angin said...

dah banyak skandal berlaku kat angkasapuri tu, dari dulu sampai sekarang.

yang terbabit semuanya melayu... melayu yang tamakkan kuasa, yang tamakkan duit dan tamakkan habuan.

kalau nak sebut skandal ni satu-persatu, tak cukup tempat la dalam komen blog ni.

siapa makan cili, dia la terasa pedasnya

Anonymous said...

get the devils out of the ministry and replace them with new ones whom we can trust.

thank u, bro for highlighting the airtime issue.

i am one of their victims!

bloody hell!

Anonymous said...

Gut that place of sins and iniquity. Looks like it is a regular Sodom and Gomorrah.

Anonymous said...

So the Datuk is none other than that Famous Malaysian " Change Mode " Minister Rais Yatim. Lets see if he is still keen in changing his " Mode " !!

Nonamanis said...

I see nothing but full of fitnah (or the fools with fitnah). If you guys have the fact, why scared? Ini asyik dok tabur fitnah untuk merosakkan kredibiliti orang. Kalau kita tak pasti, tak payah kita nak tambah sana-sini, seolah-olah kita ada first-hand info. Bangsa Melayu memang tak habis-habis dengan budaya fitnah. Otak macam Bujai macam mana nak majukan bangsa.

Isunya ialah Melayu berebut kontrak dengan RTM. Yang tak dapat mulalah buat cerita. Of course, cerita yang paling syok, esp oleh jantan-jantan ialah pasal sex. Jantan Melayu memang seronok berangan dan cerita pasal sex. Mana tdak asyik dok minum Kopi Jantan la, Kopi Tongkat Ali la, Kopi Kuat la, dan ntah apa-apa lagi yang semua tal lain tak bukan nak keraskan barang. Itu jantan Melayu. Performance sex tak seberapa, tapi cerita pasal sex bukan main lagi.

Kalau sesiapa yang ada maklumat, buatla laporan. Ini dok cerita kata Dato' Seri KSU ada anak kat MACC la, karut semua tuh. Sapa anak KSU tuh, tak kan namanya pun tak tahu.

Hari tu kata anak KSU buat bisnes ngan anak Dato Seri Rais. Tengok-tengok sorang pun tak ada anak KSU buat bisnes. Orang yang buat fitnah tuh ada nak minta maaf? Laknat betul Melayu fitnah. Bujai kau ingatlah baik-baik bila nak sebarkan cerita-cerita fitnah.

Anonymous said...

"We support the legitimate authority but legitimacy should not deprive us of our legitimate rights..."

betul ke ni...citer u ni pun xde proof pun?

last2 takut lak org buat polis report abt you...real journalist must have facts to support their claims rather than spreading lies about others especially yr own race.

Just hope what would happen to you if you wrote lies abt Ghaddafi or so called leaders of the world that you brag in yr profile...most probably they would cut yr dick off...Harun Jai Jai...

Anonymous said...

Biasalah beb. Tiap2 menteri ada kompeni2 favouritnya; contoh

1. HVD,Double Vision, Juita Viden, SEN dll - zaman Tok Mat hingga kini
2. ACE Dato' K, Systemvation Dato VL, Gama Taktik dll - zaman Khalil Yaakob hingga kini kot
3. Naga Dato VL, Nafalia dll - zaman Kadir Sh Fadzir hingga kini
4. SEN Media dll - zaman Dato' Zam...tapi SEMUA kawan2 Zahid Hamid timbalan menteri
5. ESPRIT Media Dato'Z dll - zaman Shabery Cheek
6. Zaman sekarang kena tanya Dato K, ZZ dan ANUAR lah

Banyak kompeni2 ni jadi mutant dan tukar nama bila menteri baru masuk. Sebab tu makin berlambak kompeni supply program RTM....

TAPI THE REAL INDUSTRY PLAYERS DAPAT SUB CON JE...SEBAB TAK PANDAI JAGA BOS-BOS...

Anonymous said...

patutlah cerita rtm mengarut...cerita pasal budak tempang sampai berpuluh puluh episod...cerita ntah apa2..asal boleh buat cerita,siap n tayang...nasib pennton ada pilihan channel...berilah peluang syarikat yang takda KRONI berkarya..karya mereka pun boleh tahan tapi masih kena reject...

John doe said...

i rasa semua orang especially dalam industry dah tahu pasal ni tapi memang tak boleh buat apa...pendek kata memang sakit la kalau nak harapkan RTM. Menteri pun cannot do anything la..Menteri baru nak check?..hmm..kenapa? selama ni tak buat kerja ke? tak tahu or buat2 tak tahu?..come on la..

Come on la nonamanis, im sure they know how to play their games la..its not fitnah, but people just lack of proof je and just hoping that this guy retire asap. thats all.

I rasa kalau hak agihan ni still tak adil and continue sampai bila2..it will kill the industry and young players. how to survive meh???? so jangan bising tentang kaum lain..sebenarnya Melayu yang bunuh melayu!!

Nana said...

I think it's just a matter of too many sore losers in the industry. Skrip-skrip yang dihantar ke RTM, kalau bagi kat anjing pun anjing kencing. Bila tak dapat airtime, mula cari orang untuk difitnahkan. Tapi orang dalam industri filem kebanyakan (aku ulangi, kebanyakan, bukan semua) bukan kisah dengan dosa pahala. Fitnah dan maksiat sebati. Siapa yang makan cili dia terasa pedas.

Aku kenal sangat dengan orang industri penyiaran. Betul tak Bujai?

jeng jeng jeng! said...

saya sudah hampir 10 tahun supply foreign film kat RTM (bukan buat local), but the last 3 years adalah menjadi mimpi ngeri kerana sales jatuh teruk. adalah 1 tahun 1 filem..nak makan apa? saya tak kenal mana2 menteri atau ksu ke? kroni ksu ke?

Macam ni la, kita pun tak kisah kalau dia nak makan, tapi jangan la sampai teruk macam ni..join persatuan pun tak boleh buat apa apa pun? duit fee lagi kena bayar.

Dia macam ni la, orang pun tak kisah nak makan..saya letakkan contoh: kalau nak ambil, ambil la 20% from the share..80% bagi la yang lain ni kongsi sama2..orang pun tak bising!

Anonymous said...

So what happen now...Have you done yr work to proof the wrongdoings of RTM or this Anuar or the VIPs? Better be quick...otherwise yr story is just as stinky as yr our shit!

Anonymous said...

Great submit. Thanks for discussing

Anonymous said...

I must announce, thank you for revealing this beneficial post. My partner and i discovered a lot. Thanks