Saturday, October 30, 2010

Vulgar bloggers in Galas

Vulgar bloggers!

I dont care about those on the Opposition side. Its their job, their task and their duty to belittle anynone with their bad words.

But I do care when pro-government bloggers too are subscribing to such an ill-mannered approach, especially when their assistance and contributions are needed most.

For instance, the Galas by-election in Gua Musang, Kelantan. I am not pinpointing at anyone in particular but some people - the potential government voters - are not comfortable at all with the badmouth some blogs are advocating in the pretext of helping Umno to win the State seat.

Not only character assassination. Some went even further by depicting Opposition leaders as pigs, dogs and monkeys.

"This wont help in securing a victory. It backfires instead. Pro-govt and pro-Umno bloggers should observe a good ethics. Maybe they come handy in other situation but not in a by-election. They easily create sympathy for the other party whom they attack," said an Umno veteran.

Some pro-Opposition bloggers are fond of launching fierce attacks on BN leaders including Datuk Najib, Muhyiddin, Rosmah and others. However, during Galas by-election campaigns, they seemed to have refrained.

On the contrary, few pro-govt bloggers are trying to 'help secure a victory' by advocating to vulgarity. All the *7*%(0&&^$^ words are used to pin down Pas and the Opposition, which I personally think is not wise.

Some readers of this blog also voiced out their concern that such blogs would help the Opposition, instead.

Sorry folks...

18 comments:

noor fatin said...

frankly, u are rite.

it doesnt work that way. blogs are good to hammer someone but extra vulgar will cost barisan nasional dearly.

some people like to read it but to others, it portray what kind of bloggers the ruling party have.

timah langat said...

u call them pro-govt bloggers?

THEY ARE NOT!

this bloggers have their own personal agenda and got nothing to do with the govt.

why dont u name them?

IB said...

orang macam tu ingat cara dia mencarut dalam blog boleh bantu bn.

malangnya, bn pernah kalah sebab mulut diorang ni.

padan muka!

Anonymous said...

i said before, bad blogs are not meant for umno!

they should be discarded!

anti-dap said...

kadang2 kita ingat orang suka cara kita mencarut dan menghina orang dalam blog walhal orang makin meluat.

jadilah bloger yang ada maruah. kalau kita taknak orang lain jatuhkan maruah kita, maka kita pun jangalah jatuhkan maruah orang lain.

kalau kita nak menulis bagi membantu kerajaan, pilihlah cara yang budiman sikt.

setakat usik dan cuit tu, biasalah.

bagaimanapun, dalam keadaan pilihanraya, pujian orang tehadap kita boleh bertukar menjadi benci.

Anonymous said...

bujai,

some people are already angry with this posting... hhehehehehe

Wes said...

Agree with you. Should take the moderate way to show that we are better than the opposition.

Anonymous said...

Mr Bujai.

One of them is Parpukari is it.

Pease take note.

His works is counter productive and we know that majority do not like his approach. But we know why he did that.

r0 said...

really agree with u bro...

Anonymous said...

i believe some of them are never been to galas also.many of the so called pro gov blog...their job is just compiling info from other blogs and republish them.pity!!!they dont have own ideas

ahmad shuaib said...

jai, bloger yang macam ni boleh merosakkan keadaan. rakyat akan menganggap bloger pro-kerajaan sebagai biadap, kurang ajar dan melampau jika mereka terus menulis sedemikian.

saya sudah lama memperhatikan tren ini tetapi tidak ada sesiapa nak menegurnya.

bloger sepertri ini boleh terus menulis mengikut caranya tetapi tak payahlah menyebut yang mereka adalah bloger pro-kerajaan. takut natijahnya menjejaskan kerajaan pula

bogota said...

such bloggers are good... but not at all times.

kulup ludin said...

aku pun suka baca blog macam house pk. seronok baca cara dia hantam anwar, nik ajih dan yang lain2.

cuma aku rasa tak sesuai di galas ni.

tapi betul ke dia ni pro-kerajaan?

Anonymous said...

blame it on umno for hiring this type of bloggers.

they are not suppose to associate themselves with umno or the govt

TOC said...

ha ha ha!

umno akan kalah di galas sebab upah bloger macam sial ni.

pergi jahanam sama bloger pro-umno!

bodoh nak mampus! tulisan korang sendiri yang akan membuat umno kecundang.

kita sama2 tengok!

Anonymous said...

bro ...ko pegi kat link ni..ko baca apa yg blog ni komen

http://unitmediasiber.blogspot.com/2010/10/rasuah-pas-bagi-duit-rm250-balik.html

bagi aku ini semua bloger cari makan...satu malaya tau umnopon buat camtu...aku balik mengundipon umno bagi 300 katanya untuk cover minyak.dia bagipon lepas mengundi..bagi akupon org xleh cakap rasuah pasal aku undi sapapon orang tak tau

blogger yg kononnya pro umno kalau nak cari isu..jgn le cari isu yg boleh backfire balik...jgn le jadi hipokrit taik kucing

aku paling hangin orang hipokrit terutamanya org politik..aku mengaku sepanjang 4 kali election semua aku pangkah umno...tapi tak semestinya aku suka calon tu...terutamanya bila calon/wakil rakyat cakap soal rasuah...baik umno atau pembangkang..memang nak termuntah...

kalau tak rasuah macamana boleh hidup mewah...gaji wakil rakyat berapa sen aje...umno pembangkang sama saja...

anwar berahim berdentum2 cakap orang umno rasuh, kerajaan federal korup blablabla...tapi ko tu berapa lama masuk jail xkeje xde income...tapi keluar jail ada plak duit nak buat banglo baru kat segambut.mana datang duit tu...

kesimpulannya aku sebagai pengundi nak pilih wakil rakyat yg bagus susah sikit ah...bagi aku dua2 calon baik umno atau pembangkang ada tahi masing2..jadi sapa yang aku pangkah???aku pangkah le calon yang paling kurang taik...jadi jgn le jadi hipokrit wahai orang politik se malaya

bagi aku sebagai rakyat biasa..

AMENO Chacha Marba said...

YOU ARE SO RIGHT,COO CI COO......

Some of this Bloggers should be WIPE OUT from the BLOGOSPHERE or the INTERNET WORLD by CMCM...
BLACKLIST or CHARGE under the existing LAW.......

To name a few;

GAP,PK HOUSE,GOMO,PENARIK BECA,ADUKA TARUNA,KEDAH LANIE, PAHANG DAILY,MSO MELAYU..etc,etc

Perkara yg dicatitkan memang BETUL:

IB: "orang macam tu ingat cara dia mencarut dalam blog boleh bantu bn.

malangnya, bn pernah kalah sebab mulut diorang ni."

noor fatin: "extra vulgar will cost barisan nasional dearly.

some people like to read it but to others, it portray what kind of bloggers BeeEnd(BN)have."

...bloger yang macam ni boleh merosakkan keadaan. rakyat akan menganggap bloger pro-kerajaan sebagai biadap, kurang ajar dan melampau....

APA YG KITA TENGOK dari komen mereka ini,seolah2 depa ini tak ada MARUAH langsung dan TAK TAKUT DOSA.!(Dia orang ni ada IMAN ke?). Hormat lah sikit Tok Guru!!
Ada kala cara SUPERIMPOSE mereka2 ini tak menunjukkan tak PROFESSIONAL dan CETEK ILMU mereka!

For all u know depa ni nak spin sesuatu, just for the sake of NaK SPIN.!!

Cuma kalau kena SAMAN,baru TAU, baru TERANGKAT EGO masing2 dan cabut/menyorok macam TIKUS.....

detguaq said...

Salam Bro,

he he he....
komen?

ada yang betul-betul komen ikhlas
ada yang sambil komen sambil selit udang celah mee...ha ha ha...

Kalau pasal superimposed gambar, siapa yang mulakan dulu? Mungkin boleh di jadikan salah satu bab dalam pelajaran SEJARAH! dan siapa yang akhirnya melenting macam udang kena bakar???

Kartun yang menghina peribadi pemipmin UMNO macam kartun Zunar tu mcmana pula? Siap buat kompilasi lagi...tak buat duit sambil hina orang ke tu?

Gambar superimposed Najib seperti sami hindu tu apa bro?

So kalau superimposed N.ajis tu melenting pula orang yang beri komen sambil selit udang celah mee tu...

Bab blogger dan blogging ni, bagi aku sendiri buat sendiri tanggunglah.

Cuma mungkin jurublog blog ni dah lama tak menyelusuri blog-blog pembangkang agaknya, mungkin minat mendalam dgn blog pro kerajaan pusat.

Bagi aku mereka bertindak atas bioreaction yang spontan, pembangkang provok, penyokong bertindak....penyokong provok, pembangkang bertindak...sama macam dalam Fb, memasing ada isu dan caci maki dalam FB dah merupakan menu utama mereka.

Tetapi seingat akulah, di zaman Tun Dr Mahathir lagi pihak pembangkang menanam benih kebencian dan membaja dnegan persepsi yang cukup kotor lagi negatif samapai ramai yang terpengaruh. Dan mereka mendapat bola tanggung sepanjang pemerintahan paklah, menantu and co.

Cuma dalam bab bila prk season terutama di Galas ini sedang berlaku, itu aku setuju. Bahawa mereka kena kurangkan tekanan terhadap diri sendiri....lambat tekan brek....

Lihatlah bagaimana anda menyebut secara umum, mereka mengambil peluang untuk menuding secara jelas dengan tujuan provokasi. Seronok juga pemberi komen dari sebelah sana bila dapat bola tanggung secara indirect....