Saturday, October 16, 2010

Oct 18 - Bloggers and Felda

Remember when Anwar Ibrahim and his team bombarded Felda, accusing the corporation as having major problems and almost bankrupt? It took Prime Minister Najib Tun Razak and some of his officials, including Felda chairman Yusof Nor to come to its defense.

So, is Felda really in trouble?

I must commend this effort organised by Felda corporate team to clear the air. So, journalists and bloggers (including those of the Opposition) who wish to square off with the corporation, your better read this.

Felda is inviting you to a dinner on Monday, Oct 18 at 8pm at Felda D'Villa, Jalan Semarak. There will also be briefings on Felda and its subsidiaries and Q & A with Yusof Nor.

Let everybody gets a clear picture of what is actually happening at the corporation before making any posting. Get the fact right before agreeing to what Anwar had said.

Those attending would be CEOs of Felda Palm Industries, Felda Plantation, Felda's GM, FASSB and others. They will also answer your questions.

Ada berani ka?


18 comments:

peneroka70 said...

let me suggest this - invite anwar ibrahim as well. let him ask yusof nor anything he wants to know about felda's PNL.

let anwar attend the briefing and find out for himself whether felda is in trouble or he himself is!

lokomotif said...

kenapa felda tiba2 je ajak bloger dinner dan bagi taklimat ni?

ada apa2 ke... atau ada benda nak disorokkan?

r0 said...

Blogger PR brani?

Dia org ada briefing kat london bro... Tu blogger PR paling berani dalam sejarah Msia tu la... Berani lari kerana benar katanya

sue said...

the opp has no other avenue to bring down the govt, except to create lies.

they hit out at felda, knowing that datuk najib is in charge of it, hoping for the swing of votes from the felda settlers in the next general election.

i hope felda will bring out the truth about its achievement to bloggers and journalists, proof that anwar and gang is wrong

Anonymous said...

yes, inviye anwar as well.

let him find truth in his words!

on-call said...

YUSOF NOR NI DAH LAMA DAH KAT SITU. LANTIK LA ORANG LAIN PULAK.

MKT said...

we should take pride in felda for its integrated scheme which is the envious of many countries.

of course it wasnt easy at its early stage but after more than 40 years, it has contributed to the well being of the settlers and also the nation.

as someone born and brought up in felda, i am proud to say that the scheme today is perhaps the only one in the world that has proven its worthiness.

alfida said...

sesi yang bagus untuk membongkar segalanya.

kalau anwar silap, dia patut minta maaf kepada kerajaan, felda dan peneroka.

kalau sebaliknya, kerajaan patut berbuat sesuatu untuk memperbetulkan keadaan.

padi huma said...

kerajaan perlu meningkatkan taraf hidup di felda, terutama yang membabitkan generasi ketiga.

perumahan untuk peneroka perlu dipertingkatkan dan diperbaharui.

generasi felda hari ini bergelut dengan tempat tinggal dan masalah sosial lain seperti dadah.

rumah peneroka makin sesak kerana tiga generasi mendiaminya. patut perkenalkan satu skim pinjaman mudah bagi membolehkan peneroka membesarkan rumah atau membina rumah baru.

ada kawasan felda mempunyai tanah yang luas dan tidak ditebusguna. mungkin satu skim perumahan terancang boleh dibina.

Anonymous said...

hebat sangat ke bloger ni sampai felda nak ajak makan malam?

bukan apa... aku jeles jer...


hehehehe...

sadikon said...

tell anwar and the opposition the truth about felda financial fact. let him eat his words!

Sustainable Living Institute (SAVE) said...

It is without doubt that felda has done a lot and change a mindset of the Malays especially the earlier settlers and its management. A spirit of pioneering and innovation has been triggered for the people and nation.

With success come misgivings and if not rectified with time can be cancerous as any attitude of tidak apa will. People just need to be reminded of priorities and strive for efficient governance.

Felda Resorts has visibly overbuilt the number of wooden house-chalets in the middle of nowhere not known for its resort attractions (Sungkai area) and hardly being occupied!

Recycled leaders is the norm in Malaysia until they drop dead. They could retire in style though. Don't we plan of opportunities for others to take over?

Ryzal72 said...

Assalamualaikum Jai,
INGAT satu perkara. Ajak bukan sebarang ajak, ajak kerna ada maksudnya. Yealah, rakyat tertanya2...tetiba jea IDEA ni datang...maybe RAIS menyelinap sama kot untuk neutralze u all atau bagaimana hehehhe.
Walauapapun, yang saya harapkan ialah selepas daripada perjumpaan itu kelak janganlah u all the bloggers jadi malu2 kucing pulak untuk berckapa dgn kritis. Jangan pulak tumpul fikrah dan sensitivitinya. Maaf jika apa yg saya utarakan ini agak skeptikal tapi ianya IKHLAS.

gajah berang said...

tidak ada tanah rancangan lain seperti felda di dunia ini, melainkan malaysia. rancangan inilah yang menjadikan negara kita makmur dan menjadi pengeluar terbesar minyak sawit dunia.

janganlah memandang rendah felda kerana tanpanya, mungkin separuh daripada keluasan malaysia masih dipenuhi hutan dan tidak diteroka.

feldalah yang menyatukan rakyat daripelbagai negeri ke satu perkampungan tani yang disusun sebegitu rupa nikmatnya sama2 diteguk oleh bukan saja peneroka malah negara.

kanebo said...

anwar is blind, being blinded by dap and pas.

thats why he couldnt see any good things about the country and government anymore

Denone said...

Masalahnya bukan kita tidak kenal siapa Anwar. Dia bukan ikhlas nak tahu fakta dan kebenaran. Dia cuma nak menjatuhkan kerajaan dengan apa jua kaedah, dakyah dan fitnah. Yang penting ialah orang awam perlu diyakin, bukan soal Anwar. Anwar jaja keseluruh pelusuk dunia memburuk-buruk negara. Anwar seronok jika kita berikan dia terlalu banyak ruang. ityu yang di mahukan, just a platform to make accusation. Lihat bagaimana Anwar menjawab pendirian PR (Puok Rosak) mengenai hudud. Dia tanya balik wartawan pendirian UMNO. Itulah yang dia pandai. Kenapa kita perlu menjerat diri dengan memberi peluang kepada pengkhianat negara.

This country has to move on. Let Anwar deal with his moral problem.

Anonymous said...

No wonder Tun Dr Mahathir is disappointed with the Malays, as he said " Malays can be bought for just RM200/-"

anti bohmau said...

anon 8:22am

ni betul2 bagi betis ndak paha! dahla kerajaan beri tanah & segala bantuan kpd makbapak; anak2cucu pun kerajaan kena tolong suapkan jugak?

jika diperhatikan, ramai peneroka felda generasi pertama yg berjaya keluar dari kepompong kemiskinan & berjaya mendidik anak2 jd berjaya dlm bidang masing2 kerana kekuatan jasmani & mental mrk... rumah pemberian felda pun dah tak nampak rupa lagi kerana berganti rumah batu, banglo & yg besar2 mcm mahligai pun ada kerana usaha & kesedaran masing2. Alhamdulillah...

sekolah2 yg kerajaan dirikan dlm rancangan2 felda juga berjaya memberi pendidikan kpd anak2 felda hingga ada yg berjaya menjadi pekerja profesional, usahawan, ahli2 akademik & sebagainya. banyal lagi yg kerajaan berikan melalui felda kpd peneroka2- masjid/surau2, koperasi, pusat2 kesihatan, taska dll.

yg tidak berjaya biasanya yg kurang berusaha & suka membuang masa di rumah, membiarkan isteri & anak2 bekerja, berborak, melepak di kedai2 kopi & sibuk berpolitik terutamanya mengikut telunjuk pembangkang hinggakan sanggup meludah kembali kpd felda & suka menyalahkan semua pihak lain bila gagal meningkatkan taraf hidup sendiri sedangkan ramai peneroka lain berjaya!

bukan anak2cucu peneroka felda saja yg perlukan 'tongkat istimewa' ni!!! kalau kerajaan perlu membantu anak2cucu peneroka felda supaya mrk meneruskan legasi peneroka, kerajaan juga perlu membantu anak2cucu guru2 supaya menjadi guru juga sekurang2nya; utk meneruskan legasi guru, kerajaan juga perlu menolong anak2cucu pekerja2 felcra, risda, kesedar, kada, mada, kejora & lain2 agensi kerajaan supaya legasi mrk juga diteruskan, membantu anak2cucu anggota2 tentera darat, laut & udara, polis, kastam, imigresyen dan lain2 jabatan kerajaan supaya semuanya mendapat pembelaan & legasi diteruskan. amacam?

jgn kata aku cakap mcm ni sebab aku dengki. bukan itu tujuan aku. tapi perlukah felda & kerajaan menanggung beban kerana kedegilan sesetengah peneroka yg tak habis2 mengikut telunjuk pembangkang dgn sentiasa mengugut kerajaan begini?

kalau bangsa lain marah kata bangsa kita malas, suka meminta2 & bodoh, kita marah! tapi kenyataannya kita memang suka meminta yg bukan2 hingga menjadikan kita lemah & malas utk berusaha.

siapa2 yg gagal keluar dari kemiskinan setelah berpuluh tahun mengerjakan tanah yg kerajaan berikan, muhasabahlah diri sendiri... tanyalah diri anda sendiri "mengapa jiran aku lebih berjaya? bagaimana dia & keluarganya bekerja, belajar, berusaha?"