Monday, September 20, 2010

'Pregnant school' gets students

A good start. Five pregnant teens will enrol at the Sekolah Harapan in Jasin today. The Form Four and Form Five students are from Malacca, Negri Sembilan, Kuala Lumpur, Pahang and Johor.

The school, specially 'designed' to cater for teenagers who got pregnant out of wedlock, is also meant to reduce, if not halt, baby dumping case which is on the rise in the country (read here).

However, Chief Minister Ali Rustam, in announcing this yesterday did not say whether the students, of whom one is a Chinese, are already married to their 'boyfriends' as getting-married-first is a 'compulsary permit' for them to enrol.

The idea received pros and cons response when it was announced about two months ago. The Opposition and some NGOs lambasted it as not practical because it would encourage our teenagers to indulge themselves in free sex while some quarters supported it.

I was in Kelantan during Hari Raya. I was told that some 'madrasah' in the State were issued with 'sembahyang raya' sermons about the issue, which among others made fun of the Sekolah Harapan and Ali himself, that the school is built on 'sins'.

I dont know how many more young pregnant girls will seek 'protection' at the school but I am sure those involved will undergo special rehabilitation programme aided by Jabatan Agama Islam Melaka.

What is your comment, friends?

21 comments:

budak sekolah said...

guru yang mengajar kat sekolah tu, bunting jugak ke?

pelajarannya sama macam sekolah lain ke?

berapa ramai dia boleh isi? sampai bila budak2 tu akan duduk situ?

siapa tanggung kos diorang kat sekolah tu?

bila beranak, beranak kat situ atau kat spital? siapa bayar?

bapak baby tu kena dakwa tak nanti?

ada majlis perasmian tak untuk sekolah tu? siapa nak rasmikan?

kalau orang luar tak boleh masuk, ibu bapa atau penjaga diorang boleh masuk sesuka ati ke atau ada hari2 tertentu?

bila keluar sekolah nanti, diorang nak ke mana? macam mana kalau orang kenal diorang ni bekas pelajar sekolah tu?

alaaaa.... banyak betul soalan dalam perut ni ler... hawau betol!

pretty boy said...

pregnant school?

what a funny name u gave it!

kih kih kih!

anyway, lets see the result...

Anonymous said...

suruh je ali rustam jadi pengetua sekolah tu!

stainless said...

its a good move but there must be a monitoring body at the national level to supervise it. we cannot just leave it to the majlis agama islam melaka to give counseling and rehabilitation program.

the respective ministry should cooperate. we should see how it works first before making nasty remarks about it.

the idea is good but i am not sure how effective will it be.

opera said...

ha ha ha ha ha ha!

it will start with 5 students, later on 50, and then 100... 200... 500.... 1,000...

our teens will be eager to give it a try!

alimo said...

if those girls get stoned to death..maybe it will make those PAS fella happy.

save the mothers first then automatically will save the babies.. that's my take

Anonymous said...

This school takes cre of the demand side of the equation. I hope that the authorities will also take care of the supply side. Otherwise this issure will become a State issue and problem.Perhaps the State should think of privatizing it. Then they will not be to eager to give it a try the culprits will have to also come out with the money.

Rizwan Zainal said...

i say...the school is some sort of a rehab centre.

It is a good move. Give them councelling. Give them the motivation.

Dear budak sekolah.
so what if people recognise them from that sekolah?

they are young and they may not get good parents like u did or they just make mistakes.everybody did. so what?

give them the chance to live and amend their mistakes. Some day they will give back to this society.

dear opera:
yes our teens will be very eager to try. at least they will not do it out of wedlock anymo (note that melaka has allowed marriage among teens and these school will be occupied wit those who choose to get married).no more babies being dump like trash.

im not supporting youngsters to get married at early age neither i am supporting the production of "out of wed lock" child. but at least there are measures taken and there r place for people like this to rehabiliate.

instead of condemning, we can at least give it a shot and try.

henry gurney is also a school.
but i see no teens are eager or willing to go there.

cant this be applied to the same scenario?

Anonymous said...

Opera tu pandai je kutuk tapi takde pun nak bagi cadangan,

Apa cadangan dia nak sekat kes buang bayi?

Apa cadangan dia nak bantu dalam pelajaran mereka yg mengandung?

Selalunya yg mengandung ni akan ponteng sekolah dan tak datang exams.

Apa cadangan dia untuk membantu emosi pelajar tersebut yg terpaksa mengharungi saat getir di pandang serong di sekolah?

Kalau budak perempuan tu anak dia, memang lain komen dia nanti.

Dahlia said...

Daripada, membuang bayi2 ni adalah lebih baik diambil dan dibela perempuan2 ni daripada mereka terus hanyut lagi. Yang terutama niat mengapa sekolah ini diadakan. Selebihnya seperti ada yg mengatakan ia menggalakkan atau mebuatkan budak2 itu nak cuba, bila ada segelintir masyarakat yg memandangnya dari sudut sinis dan menjadikan isu lawak atau bahan ketawa.

Adalah lebih baik jika sekolah itu juga mentarbiahkan lelaki2 yg memuntingkan budak sekolah tu. Dorang pun kena pergi ke sekolah "special" sebab dorang ni suka sangat mendermana sperma2 haram.

Untuk lelaki2 yg lebih tua buat perangai tak senonoh, kelas2 special mungkin perlu ada di penjara2, selain kelas2 bimbingan dan higher learning, ilmu agama perlu juga diterapkan.

Bagi kaki2 botol, kaki judi dan apa2 saja kesalahan mungkar, perlu juga disekolah agama kan.

Lepas itu kita naik setingkat lagi, mentarbiahkan kaki2 gossip dan kaki suka melawakkan usaha baik org tapi yg buat lawak tu takda satu cadangan bernas pun boleh diberikan. Ini pun sekolah khas..lagi special dari sekolah pregant yg dorang gelarkan.

Mungkin dinamakan sekolah lawak, sekolah perasan betul, sekolah perasan bagus, sekolah negatif sebab selalu pikir negatif). Mesti masuk world records. Opera dan pretty boy paling ngam jadi student terawal.

Anonymous said...

Bagus la. Tak kira la sampai 1000 orang pun, ni salah satu usaha murni jugak nak tolong orang, dari bercakap pung-pang-pung-pang dalam masjid tapi tak buat apa-apa pun, orang Melayu jugak yang banyak buang anak. Bangsa lain tak dak pun sampai seteruk ini. Cuba-cuba lah sedar macamana mubaligh kristian tu rajin memberi pertolongan pada orang, dari asyik menyalahkan kenapa orang Islam murtad ke kristian.
BILLY.

Anonymous said...

Why the negative comment.

Bila timpa batang hidung sendiri baru sedar diri.

Ini kerja baik untuk menangani masaalah. Lihat lah secara baik bukan hentam sembrono aje.
Tok sah dok peduli dengan orang Pas , tak ada guna nya manusia macam mereka. Semua kerja baik mereka kata tak baik. Kerja mereka semuanya baik untuk tong sampah.

hitman said...

It was a bad thing for the girls (and boys) to get pregnant/impregnate others.

However, I think it is even worse for us (sane people?) to let these teenager to suffer continuously after getting pregnant with no support from their family.

Having a school of this kind is a bad image of our society, but not having it would then led to more news of baby dumping. Of course not having any news of baby dumping is better, but since we are in the rot already, having this school is a start in a long journey to correcting the problem.

So, good luck to Malacca CM, hopefully he will succeed in assisting the girls, be it 5 or more.

Blackscreamerz said...

The NGOS and the "saints' can said whatevery they want. But the fact remains that these ladies do need a shelter for their futures. While educating the teens are important, taking care of those who are prefnat is equaling important as they can no longer attend the normal school.

DingDong said...

Im all for it - hats off to Ali Rustam - pity he was 'disqualified' for gunning Dep Pres Post - iron out all the normal start up problems - good start.

Yg manusia2 perasan Alim,Holier than thou + ngaji hari2 tapi x paham Arab so mcm menyanyi je = pegi blaja tafsir = majoriti masuk neraka kerana lidah + poyo lebey.Nak blaja Arab senang nah pegi rossettastone.com.

Modal sket 1 family boleh blaja.Pas2 sedekah kat jiran2.

Org dah buat salah jgn maki hamun hina caci - nanti kena batang hidung anak beranak sendiri.

Anonymous said...

kak sharizat kate ape

Anonymous said...

rancangan yang baik tetapi pada saya, ia dibuat tergopoh-gapah. kerajaan melaka patut minta pandangan pelbagai pihak terlebih dahlulu, termasuk kerajaan pusat dan semua NGO terbabit.

saya takut ia akan memakan diri sendiri nanti.

saya harap ali rustam faham

Anonymous said...

Salam,

Bagi saya ini satu usaha agar bayi-bayi yg baru lahir tidak dibunuh atau terbunuh oleh 'ibu/bapa' mereka.

Diawal semua usaha, pasti ada kelemahan dan kekurangan. Bantuan material dan spiritual adalah amat perlu utk menjayakan usaha ini.

Jika ada cara lain sila beri pendapat.

Nani Cheras

Anonymous said...

I want to know what about the fathers? Are they getting off scot-free to practice on other girls ka? Nothing about educating them on how to be responsible paren, safe sex etc. Because like it or not they are also the reason for the baby to be here. In the west, they may not get married if they dont wish too but he will be responsible for the child's welfare also and when he works will have to contribute to provide for the kid too. Ministry bole tolong kasi sound sikit tak. Tak kan la the girls buat anak sendiri!!!!

Get real

Anonymous said...

Rustam mabuk. Sekolah menggalak maksiat. Ada peperiksaan ka?

Rasputin Beliong said...

Kudos to Mohammed Ali for his courage. Most politicians shirk from doing the right thing for fear of political repercussion, real or imagined.

And as for madrasahs in Kelantan who make fun of the initiative, do they have better alternatives. Or are they contemplating stoning of the unwed mothers?