Wednesday, September 15, 2010

Why can't we sue Astro?


My buddy Syed Akbar Ali who just returned from a trip to Cambodia and Vietnam wrote about 100 Astro channels for RM16.00? in his blog, which drew my immediate attention. That's the price the Cambodians have to pay compared with about RM100 for a package of between 15-50 channels in Malaysia.

Excerpts: Cambodia has much, much less infrastructure than us. They need to spend more to provide satellite tv services and yet they are about six times cheaper. And considering that they get about four times as many channels, you can approximately ‘compound’ their ‘cost advantage’ and say that they get 24 times more “value for money” than us in terms of paying for satellite tv (6 times cheaper price x 4 times more channels = 24 times more “value for money”).

Bro, allow me to add something to it. How many years has Astro been introduced to Malaysians? How many times have we cursed Astro for the time-to-time disruption during bad weather? During the World Cup in South Africa recently, tell me how many hundred times were the 'live' programmes got screwed by just a slight drizzle?

Forget about heavy rain or a storm, Astro's 'service without interruption' warranty is just a marketing gimmick.

I was in Manila few months ago where its satellite TV (over 120 channels) did not show any glitch under bad weather. It was also cheap.

The problem with our Astro is, their service is so bad but they are so good in making you pay your bills. A day late, and you got cut off. Apart from posting the bills, they also call or SMS you as a reminder.

They are complacent. Just because nobody has even taken them to task - such as suing and dragging them to court - they take us for granted. And just because they dont have competitors, they are happy enough to monopolise the business.

The government should consider issuing another license to another provider. Let Astro feels some competition there as to wake them up. This could solve the problems!


34 comments:

Gelombang Rakyat said...

Gelombang Rakyat ingin mengucapkan SYABAS atas pengendalian blog anda yang semeamangnya mempengaruhi masyarakat terutamanya pengundi2 baru..

Di harap dapat memberi tunjuk ajar mengenai pengendalian artikel yg mantap..

Kami tlh linkkan blog anda di dalam senarai blog pilihan kami..

Kami memohon jasa baik pihak anda agar dapat linkkan blog kamI di dalam senarai blog anda.

SEKIAN, SALAM KASIH DARI,

Melayu CinDia
Wakil Blogger2 GELOMBANG RAKYAT.

Berita dari gunung said...

That's the trouble with monopoly, the price is more theirs than ours.

Anonymous said...

It's all in the government's agenda not to allow any healthy competition as a monopoly is easier to control.
Pak Tua

a said...

Sokong meh!!

akupedulikhape said...

ur post reminds me about kanagambigai dude...if u know her..hahaha...

astro sucks..but we malaysian have no other choice..dem..

Anonymous said...

why wd the gomen give another license? this is another cash cow for some politicians.. bila hal mcm ni yg rasa sakit hati kat BN nih.. takkan depa tak paham-paham.

ross

nahmy said...

astro? memang dah lama letih dgn puak nih!!
http://haticeria.blogspot.com/2009/08/assalamualaikum.html

hajar said...

nobody has highlighted this before. you are right, sir. astro's service is getting poorer and poorer, most of its programs are recycled on monthly basis. the fee is still shooting up and there is no effort to improve the content, except for sports.

subscribers are given no value for money service and its 'no disruption' motto is nonsense!

tony phua said...

i agree. its time to reconsider astro domination as satellite tv provider.

the govt should issue another license to another company capable of giving a better service to subscribers

Anonymous said...

CURSE?

I CURSE ASTRO MOSTLY EVERYDAY FOR THE DISRUPTION.

BANYAK CILAKA PUNYA COMPANY!

hashim fonda said...

inilah masalah jika perniagaan kita tiada saingan langsung. kita jadi tidak efektif dan lupa daratan.

kerajaan harus menimbang memberi lesen kepada mereka yang mampu mengubah keadaan ini.

jika tidak pun, kerajaan perlu memberi kata dua kepada astro agar memperbaiki mutu perkhidmatannya kepada pelanggan yang membayar yang membayar yuran bulanan yang agak tinggi.

membaca outsyed the box, saya kagum dengan kemboja sebagai sebuah negara yang amat terkebelakang daripada malaysia, yuran satelit tvnya amat rendah

nyonyot said...

bagi kata dua kat astro - baiki mutu siaran atau kurangkan bayaran bulanan.

kalau banyak cakap, pelanggan satu malaysia patut ambil tindakan mahkamah.

kena ajar sikit syarikat yang pikir dia handal sangat ni

masih di BH said...

jai,

kita sama2 dah pergi ke banyak negara, yang kebanyakannya ada tv satelit tetapi siaran mereka langsung takda gangguan walaupun hujan lebat.

ini tidak. usahkan hujan, langit mendung pun dah terjejas siarannya.

betul ke dia guna satelit? entah2 temberang je! kalau guna satelit, satelit jenis apa yang kerap tak dapat pancarkan siaran?

Anonymous said...

yes,

its time to teach astro a good lesson!

biol said...

woiii semua!

klu nak siaran bagus, hantarlah satelit sendiri ke angkasa.


kih kh kih kih!

nak komplen jer tau!

siput babi said...

license another provider, then astro will wake up!

it was only last year that a company proposed for a second provider but the government shot it down.

why? because of ananda!

ASPRO said...

subscribers should be given an option to choose which provider they want, just like mobile telecommunication.

otherwise, like u say, the one that monopolises it will get complacent

Anonymous said...

semua filem diulangtayang setiap bulan, termasuk dokumentari. takkan takda rancangan baru dari seluruh dunia untuk ganti bahan yang dah lapuk dan berkarat tu? bagi kita tengok benda yang sama tapi yurang yang dikenakan tetapi sama - tinggi!

barua punya astro!

jh said...

tulis la surat pada MCMC brader.
kadang2 terpikir juga astro kena bayar komisen ke sebab tu dia kena caj customer tinggi? Atau dia kena bayar mat saleh dan pekerja asing yang bekerja di astro dengan gaji tinggi, so customers pulak yang jadi mangsa?
angin kuat sikit pun kadang2 tak dapat siaran, apa cerita?
Tolonglah improve astro kalau tak satelite dish tu jadi mangkuk tadah air hujan je lah.

Anonymous said...

i urge malaysians not to subscribe or stop subscribing to astro for 3 months. see what will happen.

afterall, we have tv3 group and rtm.

we got to teach astro a good lesson!

keturunan jawa said...

astro?

lucky i didnt subscribe to it.

Anonymous said...

And... that's why I stopped subscribing to Astro many years ago.

sakuntala said...

the govt wont issue another license. so many got interest in astro in terms of kickbacks.

so, just watch astro, like it or not. if you dont like it, dont subscribe... like me!

Anonymous said...

boycot ASTRO, Kerajaan dah bagi siaran percuma buat apa nak kayakan puak2 astro, lihat macamana ANANDA kumpul kekayaan dari titik peluh anda, yang celakanya, siaran tv3 n rtm tempat aku tak clear sejak ada astro ... celaka punya astro, celaka punya politician yang cari untung ...

hell to astro

Anonymous said...

That's the price you have to pay for being a yet-to-be high income society. High income for the monopolies. Went public to make money then go private to reap the profits.

Anonymous said...

bukan boikot Astro tapi tumbangkan BN.

Anonymous said...

tak heran kalau Asstro buat macam tu,Malaysia beli jet Sukhoi pun berlipat kali ganda lebih mahal dari negara lain. heran macam mana negara lain boleh beli jet Sukhoi lebih murah dari Malaysia.

Anonymous said...

Saja nak kongsi masaalah AKU ni.
1. Bila aku nak makan macam orang senang…. Aku gi Hotel atau apa saja yang kena bayar tea tarik RM12.00 secawan. Bukan apa … saja nak rasa sebulan sekali lagipun nak juga jaga standard BANGSA aku. Dah habis muntahkedarah kat situ,bengan betul AKU bila siKAFIR Cina Tongsan dan Keling tu pamirkan sijil HALAL palsu, walaupun aku tahu si lahanat 2 ekor tu bukan tahu halal haram. TApi terfikir jugak kalau tak tahu halal haram kenapa dia tampal sijil HALAL. Ohhhh… bila lihat keliling… majority bangsa aku…. MELAYU!!!. Makan pun sama cam aku… yang heavy…Bila aku intai dimeja anak anak imigran … lah depa cuma minum dan makan kentang goreng jee.. Baru aku faham…. Depa letak HALAL supaya AKU dan bangsa ku datang dan kasi depa duit. PAtutlah depa kaya, sebab AKU dan bangsa ku yang jadikan depa kaya..!!
2. Bila anak Imigran melampau Namawee, kataTanah Melayu , AKU dan bangsa ku mampus kalau tak ada imigran macam dia… AKU marah. Tapi dirumah aku sesak macam kedai perabut dan audio Video. Semua aku beli kat kedai Imigran. Cukup bulan aku gi shopping kedai imigran. Kedai Melayu aku tak berapa suka sebab banyak songel. Muka pun masam mencuka. Lepas tu mahal… tak lah mahal sangat … setakat seposen dua posen je. Ahhh… kalau aku belI kedai MElayu … nanti depa kaya … lepas tu sombong… malaslah.
3. AKU suka hiburan. Bola sepak, American Idol, Movies, Concerts… namakan apa saje. Kat rumah ada 3 tv dan 1 LCD besar siap ngan 2 ASTRO. Bukan apa… dah DNA suka lepak dan berhibur… perasaan anak dan standard kenalah jaga. Bukan tak tengok siaran berita, tengok juga… tapi kalau tengok pun lepas 30 minit aku lupa gak apa benda yang ditengok tadi. Sebab tu ada 2. RM 150 by 2 = RM 300. Tak apa… janji happy. Walaupun service dan mutu contents yang berulang ulang ditambah dengan mutu siaran yang kejap kejap putus… Walaupun aku tahu AKU dan bangsa ku berada ditangga terakhir didalam ranking pemilikan ekonomi di Tanah Melayu ni , AKU tetap setia dan tewas dengan kejadian AKUyang suka berhibur tadi.
Tolonglah selesaikan masaalah AKU ni.

Anonymous said...

Astro must be curtailed from fleecing Malaysians. In protest, I have already cut-off my astro account and now subscribe to TM's unifi (high speed broadband iptv)despite the fact that unifi dont have that many good channels (as all are monopolised by Astro). We should start a movement to boycott astro at least for sometime and only we can bring them to their knees if the Government is not willing to intervene! Down with Astro for carrying out day and night robbery!

Anonymous said...

astro dah mcm firaun,kuku besi...wei,tunggu masa ko jatuh...mslh rakyat nak tanggung beban sbb ko ni makin besar kpala...servis makin truk tp nak cpat kaya...haram j punya kompeni!!

Anonymous said...

astro babi babi astro astro babi bai astro astro babi babi astro astro babi babi astro astro babi babi astro astro babi babi astro astro babi babi astro astro babi babi astro astro babi babi astro astro babi babi astro astro babi babi astro astro babi babi astro astro babi babi astr babi astro astro babi babi astro astro babi babi astro astro babi babi astro astro babi babi astro astro babi bai astro astro babi babi astro astro babi babi astro astro babi babi astro astro babi babi astro astro babi babi astro astro babi babi astro astro babi babi astro astro babi babi astro astro babi babi astro astro babi babi astro babi astro astro babi babi astro astro babi babi astro astro babi babi astro astro babi babi astro astro babi babi astro astro babi babi astro astro babi babi astro astro babi babi astro astro babi bai astro astro babi babi astro astro babi babi astro astro babi babi astro astro babi babi astro astro babi babi astro astro babi babi astro astro babi babi astro astro babi babi astro astro babi babi astro astro babi babi astro astro babi babi astro astro babi babi astro astro babi babi astro astro babi babi astro astro babi babi astro astro babi babi astro

Anonymous said...

ape boleh buat kita duk complaint je pasal ni.... astro tu bukannya wajib pun .. tu pilihan korang .. tak de pulak korang kena tangkap kalau tak pasang astro..global lah sikit beb .. kalau tak suka sgt potong je .. tak payah boikot 2 cam ni... kalau korang mampu amik package lebih kalau dah tak mampu amik je lah package yg rendah tu .. kalau tak mampu lagi cabut piring buat kuali kat rumah korang ..hehehe

Anonymous said...

macam mana ni.. complaint je bill lupa bayar kena potong marah astro bukannya welfare beb

Anonymous said...

korang potong jer astro kat rumah korang.pring astro jgn buang,beli decoder dreambox/openbox,korang boleh tonton semua chanel astro termasuk astro first...rm25-rm40 jer sebulan...try google kat mudah.my atau lelong.com.my-biar astro rasa tergugat..