Thursday, July 1, 2010

Siapa di sebalik kemelut Istana Mahkota Kelantan - Bab 4

To all Malaysians, especially the rakyat of Kelantan, this is the latest picture of Sultan Kelantan. It was taken on Wednesday, June 16 around 1.20pm during a visit by Prime Minister Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak. I was invited by the Palace to join but unfortunately I had to attend to family matters. However, Razali Yahya and Rudysham Abdul Raof of Transisi newspaper were there as special guests... and to witness.


So, to those who had much expected the Sultan to be in bad shape, take a closer look. Najib did has a 20 minutes chat with him. Tok Pa was also there. Other members of the Press had to wait outside the Palace but there were after Najib.

The other photo is the one and only Dr Amir Ramli, the army medical officer who got Yang di-Pertuan Agong's credential to be Sultan Kelantan's private doctor when Tuanku was 'hijacked, kidnapped and forced' to seek treatment at Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Kubang Krian on May 4. Dr Amir, too witnessed the incident.

One of the Sultan's army bodyguards was there to videotape the ninja-style ambush by about 20 UTK personnel immediately after Maghrib prayer when Tengku Ismail Petra's motorcade just left Istana Mahkota to Pengkalan Chepa Airport, where a plane was waiting to fly him back to Mount Elizabeth Hospital in Singapore.

Under whose directive was it for the UTK to raid him, is yet to be ascertained but I got the copy of the video CD which I intend to U-Tube it in the next few days. So many questions went unanswered but the leads are already there.

In Transisi 2nd edition last week, Dr Amir spoke about the incident and how he was shocked with the medical reports and feedback he received from certain quarters. So much exaggeration and to many lies!

I assume there was a conspiracy to let the Sultan's illness prolong... and some people close to him had wanted him to die fast. But who led the conspiracy?

I was also told that Pemangku Raja was upset with Najib on that particular day. I wonder why...

bersambung...

47 comments:

CodeNameSomaliPirate said...

Interesting!

Tak sabarnak tahu cerita sebenar,,,

EYES said...

this is serious, man!

who wants him dead and why? those involved must be apprehended and brought to court.

of course we cant stone them to death but they must get severe punishment!

aziz gun said...

he looks fine to me. the pm should know better.

may god help him to recover completely.

i would like him to lead the state again as this would stop bickering among those involved

adik, UM said...

bang, segak jugak dr amir ni. dia dah kawin ke?

saja je... hehehe

jebat klate said...

di mana letaknya kesilapan laporan media arus perdana mengenai tahap sebenar kesihatan sultan? boleh dikatakan semua laporan akhbar utama menyebut baginda dalam keadaan yang 'amat teruk'.

saya hairan mengapa kerajaan persekutuan tidak langsung campur tangan dalam kemelut istana mahkota sedangkan perdana menteri sebenarnya tau apa yang berlaku.

di negeri kelantan sendiri, menteri besar juga tidak campur tangan. sejak sultan sakit, berapa kali agaknya nik aziz melawat baginda?

saya juga difahamkan bahawa kerajaan negeri sebelum ini menyebut bahawa ia membayar semua bil rawatan tuanku padahal ia sebaliknya. mengapa?

saya bersyukur dengan keadaan tuanku hari ini, semoga cepat pulih dan kembali ke takhta. lainlah jika ada pihak yang tidak mahu baginda kembali...

agustus said...

masya-allah! selama ni saya pun ingat sultan benar2 tenat!

Anonymous said...

semoga baginda pulih sepenuhnya... amin!

Anonymous said...

why was the mb not there?

so, its true that nik aziz and the istana are at odds

masih di BH said...

amboi. hebat kau jai. zali pun. aku tabik korang berdua kerana pandai mainkan peranan dalam hal ni. jadi tetamu diraja pulak sedangkan wartawan lain kena tunggu luar gate. korang memang best!

kluangman said...

Tuan, permainan lama belum selesai, permainan baru dah sampai.

Kegeringan Tuanku Sultan, persepsian rakyat ke atas Raja Perempuan, masalah komunikasi pentadbiran MB dengan Istana, politik semasa, semuanya mengambil kesempatan dan peluang ada untuk dieksploitasi.

Kena juga dilihat, punca sebenar ialah ketidakpenyatuan kekelurgaan Istana adalah satu kelemahan yang membuka dan memberi ruang kepada orang luar untuk masuk jarum.

Sebelum ini Ku Li dilihat ada sedikit suara dan pengaruh ke atas Istana, apakah semua ini sudah tidak relevan lagi.

Sikap berdiam diri Nik Aziz nyata sikap yang di ambil semata mata kerana ada kepentingan dan keuntungan parti.

Sikap Najib yang menziarahi Tuanku Sultan hingga kemurkaan Pemangku Sultan nyata ada kekusutan perhubungan.

Kedua dua situasi tersebut nyata menunjukkan 'politik' halus dan dua kuasa sedang rancak menyusup.

Anonymous said...

It is understandable if the Pemangku Sultan is upset with Najib. Najib has defied Tuanku Pemangku Sultan's orders. From the photograph, the Sultan does not appear to be in his former state of (good) health. He slants while sitting, indicative of him not being able to walk unaided, and the facial expressions seem somewhat blank and stiff. To me, this appears to be another public display to create the impression that his majesty is back to his normal self and that the Pemangku should step aside.

sri hartamas

noy said...

good la. at least its a testimony that he is still capable of heading the palace and the state.

si pitak said...

apa yang tengku faris tak puas hati dengan najib ni? aku dengar tengku faris marah dia masa tu

Anonymous said...

siapa yang nak baginda mangkat cepat? mesti ada pakatan jahat ni. kalaulah awak dapat dedahkan sampai ke akar umbi, lagi baik.

kawan bujai said...

tengku jai.

u r awesome!

to be invited by the palace is the envious of many, including me.

keep it up sir

linda said...

dr amirkah yang jadi penyelamat tuanku? setahu saya, ada lagi doktor lain yang turut merawat tuanku. mengapa pula dia perlukan perkenan yang dipertuan agong?

mr kudita said...

dipaksa ke husm? apa hak polis dan sesiapa saja untuk menafikan hak seseorang, termasuk sultan untuk mendapatkan rawatan di mana saja yang dia suka?

jadi, saya setuju wujudnya komplot untuk mellihat baginda mati cepat agar orang lain boleh cepat ambil alih tempatnya dan menjaga kepentingan pihak yang mendokongnya.

ini sudah dikira satu pendurhakaan dan penghkhianatan.

kalau pada zaman kesultanan dahulu, orang begini patut dihukum mati saja!

Anonymous said...

hoi melaka! apa la yang lu sibuk2 pasal kelantan ni. elok lu cari macam nak tegakkan semula kesultanan melaka, lagi baik

JY said...

gambar itu memang la yang terbaru tapi sultan masih nampak tak sihat. macam diusung dan didudukkan atas kerusi.

tapi macam mana pun, kita maklum kesihatan dia makin baik. cuma belum boleh berjalan sendiri agaknya

Anonymous said...

why didnt u and gang interview tengku fakhry about manohara?

Anonymous said...

betul ke tuanku dah boleh bercakap seperti biasa dan berjalan sendiri?

underworld said...

i dont know why you people still want to cover up the palace crisis. from the picture, i didnt see tengku mahkota and his people. as to why he was not there, is also a big question. why didnt nik aziz attend, is another issue.

cheeky said...

sedih tengok gambar ni. nampak macam tuanku tak berdaya langsung.

siapa yang jemput najib melawat baginda atau najib sendiri yang nak berbuat demikian?

tak nampak pemangku raja dan mb kelantan pun. diorang ke mana? tak masuk team ni ke?

MASTANA said...

jai,

kau asyik sobot pasal video tu. bila kau nak siarkan? jangan tak jadi. den dh bagitau kengkawan. kalau takdo, malu den nanti!

Anonymous said...

zali kengkang dengan transisi ke? eloklah kalau macam tu

Anonymous said...

rilex bro. lu kaya lepas ni

Anonymous said...

it doesnt look good to me. i dont the sultan can rule again... unless a miracle happens

halilintar said...

macam mana pun, saya nak tengok tengku faris dan tengku fakhry sama2 perintah kelantan. hanya cara ini saja dapat menyelesaikan sengketa di dalam istana mahkota. kedua-duanya perlu bertolak ansur dan mengalah demi kepentingan institusi beraja melayu kelantan. tidak sayangkah mereka kepada rakyat?

coyote said...

what happens to the video, jai?


u keep on promising to enveil its content.

do it now laaaarrr!

faridah saat said...

siapa salah dan siapa betul bukannya isu utama di sini.

yang penting ialah mengembalikan keharmonian dalam istana.

hanya tuhan yang tahu keadaan sebenar

jayjay said...

bro, some people say you are on tt side. why?

and what did you get?

BH84 said...

kau dengan zali bersekongkol nampaknya.

masalahnya, mana nak dapat transisi tu?

dah puas cari, tak jumpa gak

DR SITI said...

Salam semua. Apabila Tuanku jatuh gering dahulu, Tuanku dikatakan tidak boleh bercakap, mendengar, ,melihat dan terpaksa bernafas menggunakan bantuan mesin pernafasan. Tetapi sekarang Tuanku sudah boleh bercakap, mendengar, melihat, bernafas sendiri tanpa apa-apa bantuan mesin pernafasan. Oleh itu ianya membuktikan Tuanku adalah sedang "Recovery from Incapacitation"?

lehman said...

where is the video bro. i beleive it will reveal everything. whoever involved with it should be nabbed and put behind bars. not the way to treat a raja melayu!

man jaaa said...

Sebab apa nak marah najib lak.... PM nak melawat SULTAN mesti dah dapat green light pejabat istana.Bukan orang kampung nak g melawat kawan belakang rumah.. Ini PM Malaysia, mestilah pejabat PM dah buat arrangement. takkan PM g tak dapat green lite... mustahil! tapi green lite dari Istana Mahkota lah tempat Tuanku bersemanyam. Bukan Pejabat Istana Negeri sebab semua pekerja di Istana Negeri tu dah tak dengar TITAH Tuanku kot???? saya agak

Tok Da said...

Nampak dalam gambar tu.. Tuanku makin sihat... Semoga ALLAH menyembuhkan kegeringan Tuanku dan kembali menarujui takhta baginda. aminnnn

Anonymous said...

sri hartamas...

Maaf.. anda seperti tidak dapat menerima TUANKU semakin PULIH. ada agenda tertentu ke kawan!

Anonymous said...

askm semua. nampaknya saudara jai berjaya menyelongkar ketidak pastian di ISTANA KELANTAN. Semoga ALLAH memberi kekuatan untuk saudara menjalankan tugas murni ini. Hukumnya WAJIB kepada saudara, bodyguard dan semua saksi-saksi dan juga DR AMIR untuk memberitahu RAKYAT tentang apa yang dikatakan KONSPIRASI untuk menjatuhkan TUANKU SULTAN KELANTAN INI. Semoga berjaya

Anonymous said...

Kluangman...

ANDA BERCAKAP TENTANG PERMAINAN! Adakah isu kesultanan melayu adalah satu permainan? Na,uzubillah.

Din Berambus said...

Cheeky...

Tolong beli TRANSISI 1st, 2nd and 3rd edition untuk MERUNGKAI KEKUSUTAN saudara.

saudara nampak blur dengan perkembangan semasa..

Maaf ye...

Sumber Istana said...

LINDA..

Tolong baca Transisi 2nd edition, saudari akan dapat jawapannya. Ramai lagi doktor-doktor KKM yang terlibat di dalam rawatan Tuanku, cuma dr amir ni.....

Terimakasih di atas keperihatian saudari yang kami rasa mampu untuk membetulkan segala fitnah terhadap KDYMM Tuanku Al-Sultan.

Sumber Istana said...

NOY...

Tunggu video yang akan saudara jai hebahkan maka saudara akan lebih percaya bahawa ini adalah KONSPIRASI untuk menjatuhkan Tuanku Al-Sultan.

CT OK said...

MR KUDITA,

SAYA SOKONG!PATUT DALANG-DALANG TU KITA SULA DDAN REBUS JE. HE HE HE

Azmi Kelate said...

Ada tak Dr Amir melayari blog ni.. Saudara Jai boleh tak minta DR AMIR join dan komen dalam blog anda ni... sure best punya... saya dok update 5 min sekali... seronok sangat nampak macam Tuanku dah sihat untuk mentadbir kelantan semula. salam

Anonymous said...

Syabas Semua... TUANKU SEMAKIN SIHAT nampaknya.

Anonymous said...

Salam. Terpanggil jgk sy nk komen pasal ni. First of all, let me ask all of you, sape yg sebabkan Sultan Ismail jd mcm tu? sumber2 dalaman mengatakan Permaisurinya lah punca segala kemelut, penyebab kecederaan yg dialami baginda sultan, selepas mengetahui baginda sultan telah berkahwin dengan bekas pengawal pengiring baginda (dgr kata dihantuk ke sink dlm bilik air, sampai cedera dan koma). So, pakat2 kita rumuskan apa yg berlaku ini dan apa yg sepatutnya berlaku, rakyat kelantan lebih tahu berbanding org luar, kami suka sultan yg baru (Tengku Faris) sbb Sultan Ismail (sultan lama) hanya menjadi boneka kepada permaisurinya. Tamat.

Anonymous said...

Anonymous,
rasanya tuan punya blog dah ceritakan di mana sultan kena stroke dan bukan seperti digambarkan. soal sama ada anda suka atau org lain suka siapa pon jadi sultan, itu tak boleh dijadikan alasan untuk sebarkan fitnah jatuhkan mana2 sultan. Sultan bukan utk di vote macam politik dan tak bersetuju sangat institusi raja dipolituikkan, sama ada TGNA salah atau Najib salah itu tak boleh dikatkan dengan institusi raja..bagus untuk tuan rumah cerita dari different angle lak.. tak perlu emosi