Sunday, July 11, 2010

Happy Birthday, Siti Hasmah... and thank you for not being another PM!

Yesterday was TDM's 85th birthday. Today (July 11) is his wife Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali, who turns 84. Those who are close to her, had worked with her and knew her would confess one thing - that she was never a publicity-craze when she was Malaysia's 'First Lady' despite holding several positions in various organisations.

In fact, where on earth can you find a First Lady being so commanding, so publicity-craze and giving a public perception that she is also running a government together with her husband?

Hasmah is not that kind of a First Lady. When Dr Mahathir was prime minister, she only accompanied him upon request and permission from her husband. Never did she try to object whenever Dr M had to leave her behind for some meetings or oversea trips. Never did she complaint if her activity was not attended by members of the Press.

I have been to many countries. I have not seen any First Lady wanting to be as popular as her hubby or even more popular than him, regardless of nations. Even US First Lady seldom gets coverage in newspapers or 'airtime' on television.

However, this First Lady whom I (and many of you) know is extraordinary. Whenever her husband appears on TV... say, for 30 seconds on any News programme, she will have hers too, if not 30 seconds, 10 would suffice. Almost all newspapers will carry her story and picture, too. I wouldnt know if some editors have to allocate the space for her everyday or having to chuck off other items as to make room for her. If they do, they are just a bunch of crass to me.

Siti Hasmah had always maintained her mediocrity. She never tried to supersede the function of a premier, neither did she make any attempt that may cast doubt among the rakyat towards Dr M's leadership. Most of all, she never took advantage of her position as the wife of a Prime Minister.

In a few countries where women are presidents and prime ministers, their 'First Gentlemen' too rarely came into picture. In most cases, the people never saw them being alongside their wifes at any official function.

I guess times have changed to allow a First Lady to 'join-hands' ruling a country with her husband. I dont know as to whether the people like her ways and style. Foremost, I am not quite sure if this First Lady realises that she may shorten her husband's tenure as a prime minister, for giving the impression that she got so many hands in the administration.

Whatever it is, I think she is the only First Lady who got a special TV interview about her husband political path, her plans as the First Lady and everything about what she wanted her husband to be... a month before he became a prime minister! But I would not blame her. I blame the TV station, instead... for pushing her to go overboard!

To Dr Siti Hasmah, HAPPY BIRTHDAY... we love you.

27 comments:

jenny ong said...

hahahahahahaha!

what a naughty posting. anyway, i like it so much.


happy birthday to tun dr siti hasmah. she was a true first lady, indeed!

JY said...

why hide behind the bush? just say it la, that its rosmah you are trying to hit. its true, what! she is just like another pm. if u conduct a street poll, many would agree with what u wrote.

hering said...

waaa...

ni kang ada la orang terasa ni!

tapi aku memang salute kat siti hasmah. dia memang best punya pemimpin wanita.

selamat harijadi, mak!

masih di BH said...

JAI, KAU NAK KENA TEMPELENG KE? KAU INGAT PEMBACA TAK TAU KE SIAPA YANG KAU MAKSUDKAN?

WALAU BAGAIMANAPUN, AKU SOKONG!

Anonymous said...

uwaaarrrgghh hargh hak! very funny but also very sharp!

cikgu ya said...

isteri seorang perdana menterilah yang bertanggungjawab memelihara nama baik suami dan memastikan tidak wujud pendapat umum bahawa dia sendiri banyak campur tangan dalam urusan seharian suaminya.

tun dr siti hasmah memang isteri seorang pemimpin yang patut dicontohi. sikapnya yang tidak banyak cakap, tidak banyak komen dan tidak gila publisiti adalah antara unsur yang membantu mengekalkan dr mahathir selama lebih 20 tahun sebagai perdana menteri.

isteri seseorang pemimpin yang menjadi bahan umpatan rakyat akan menyebabkan suaminya hilang kepercayaan rakyat dan tidak akan kekal lama sebagai pemimpin sesebuah negara.

walaupun tulisan sdr ini agak pedas dan sinis, ia patut menyedarkan mereka yang terbabit, tak kiralah suami perdana menteri, timb perdana menteri,menteri atau ahli politik lain.

Anonymous said...

"Siti Hasmah had always maintained her mediocrity"? You mean she was one mediocre lady? All those 22 years when her husband was the PM? Mediocre? You must be joking!

You have done this wonderful lady a great disservice. You should maybe apologise for calling her "mediocre".

AYAH

Anonymous said...

First Lady??

c4 lady boleh laaa
cuba tengak laki dia backup dia mcm mane, ketara tipu.

http://malaysia-post.blogspot.com/2010/07/how-to-spot-liar.html

budak-kom said...

salam semua.
bonda tun dr siti hasmah sepatutnya menjadi ikutan para isteri menteri atau mana2 pemimpin. tak gila glamer tapi ramai yang mahu dia glamer.

kerana dia tak gile glamer yang membuatkan dia lagi glamer dari mereka yang gile glamer. ini yang membuatkan lagi ramai yang ingin dekat dengannya kerana rendah diri beliau. tu adalah lebih baik dari semua yang kita tahu memimpin bersama suaminya.

mungkin akan glamer sementara ada kuasa tapi selepas ini akan ingatkah orang kepada beliau...glamer hanya sementara tapi akal budi yang tinggi dan rendah diri semasa berada di puncak akan di ingati.

lemah lembut suara bertanyakan nama adik aku yang menyampaikan salam tidak akan ku lupa.

Non-partisan said...

How I admire you when you were with our great statesman Tun Dr. Mahathir accompanying him as a loving wife not so much of a First Lady in almost all his working and official visits overseas.

Selamat Hari Jadi, Tun.

kerabu jantung said...

Orang suratkabar dengan orang tvlah sepatutnya jangan mengover exposedkan seseorang tu.

Masa TDH dulu takde pun muka beliau di sprong tiap-tiap hari!

nawab said...

kalau bini pm ari2 kuar tv dan suratkabar dan cakap lebih banyak daripada pm, lebih baik dia je jadi pm!

mcm kau kata, siti hasmah bukan jenis tu, aku setuju amat2 la. dia memang patut dicontohi, bukannya ada sorang tu - miang rebung dari buluh!

Anonymous said...

alaaaa... memang editor akhbar arus perdana bagi space kat dia. terpaksa beb!

maklumlah... pm ke-2!

Anonymous said...

yes, we seldom read or watch siti hasmah, unlike rosmah!

don juan said...

HAPPY BIRTHDAY TUN SITI HASMAH. U ARE A PERFECT FIRST LADY THEN. GOD BLESS U AND FAMILY

samdol said...

eh, i think rosmah is the best... the best PM!

keh keh keh!

dorani said...

newspaper editor nowadays are also crazy for datukship, not like before maaa.

no surprise they have to give space to her everyday as a ticket to their wealth dan other rewards. look at hisham aun, manja, syed, meor and others who got datukship although there are rotten joournalists.

just follow orders from the boss and his wife, you will survive laaa!

kawan rosmah said...

isteri tun razak, tun hussein, tun mahathir dan tun abdullah tak la berapa gila publisiti macam rosmah. mereka tahu bawak diri dan sesuaikan dengan keadaan.

kalau semua kegiatan perlu disogok dengan liputan akhbar dan tv, maknanya memang kita dah taraf perdana menteri la namanya tu.

so, tak heran la kalau rosmah dituduh sebagai 'the hidden hands' di belakang najib. function dia yang kecik2 yang sepatutnya tak dapat liputan pun, dapat perhatian media.

bos2 media pun memang kuat mengampu, baik utusan, nstp atau media prima, semuanya pandai berlakon walaupun ramai yang tak suka rosmah.

pendapat umum mengenai rosmah pun perlu dinilai. najib nampaknya tak kisah...

Anonymous said...

give rosmah the chance, pls.

she is ok, except for the media people who are crazy for her events.

umph!

mat gombau said...

mak oi.

bukan main lagi kau sindir2 ni. sekali baco jo dah tau kau sindir sapo.

tapi memang boto la apo kau cakap. bukan kau soghang jo cakap macam ni, malah gamai lagi akan kato bondo yang samo, cumo dioghang tu bukan blogger jo.

sapo yang jadi first lady, kono la hati2. dio patut jago namo baik suami, jago kepentingan suami dan maso dopan kerjaya suami. tak elok mencolah-colah dalam kojo suami ni, tak elok nampak dek oghang.

sebelom toghok, eloklah kito pikir apa yang elok dan tak elok dalam menjadi first lady ni.

tan tin tun said...

jai,

rosmah nak jumpa kau, SEKARANG JUGAK!

HEHEHE.... padan muka kau!

peter S said...

bro,

i salute u for yr sharpness. other bloggers are scared to write things like this...

Anonymous said...

first lady plays an important role in the upkeep of his husband's politics.

if she too is too busy going after the press, then may as well she forget about seeing her husband's politics survive.

Anonymous said...

I wish you have the guts to tell this to the constitutional PM, that the de facto PM has to disappear to the background. Frankly, she makes a lot of people want to vomit. She should behave like Siti Hasmah, Jeanne Abdullah,Sharifah Rodziah, Suhaila, and Rahah (her current mother-in-law). If she really want to rule as PM, then fight Najib for the Presidency of UMNO.

sri hartamas

penganan said...

kata pujangga greek - yang merosakkan nama baik suami ialah isteri; yang memberi penyakit kepada seorang lelaki ialah perempuan; yang memendekkan usia seorang ayah ialah anak-anak...


fikirkanlah...

Garrett said...

Happy Birthday, my dear lady! It'll be hard to find a woman with more class than you!

Selamat hari jadi, Ibu...

Garrett

Anonymous said...

orang yang paling tidak kita suka ialah orang yang cakap berputar belit, sindir menyindir dan penuh dengan perasaan hasad dengki. kalau kita tidak suka atau suka, kita hendaklah sentiasa berterus terang dan bercakap benar. oleh itu bercakap benarlah supaya kita tidak ditunduk sebagai penipu dan pembawa fitnah. bercakap benar satu sifat yang sangat mulia.