Thursday, June 17, 2010

Rosli Dungun political empire

I am not finish yet with Dungun Umno chief Rosli Mat Hassan, whose deputy chief is MP Matulidi Jusoh, the person he chided 'kalau miskin dan takda duit, jangan jadi wakil rakyat la...' before MB Ahmad Said recently. This guy has to go, very soon!

Why? His arrogance and stuck-up behavior in choosing his own team, despising his own deputy and building his own political empire in the division, may lead to Terengganu downfall in the next general election.

Yes, his wife is the division Wanita Umno head, his daughter heads the Puteri wing while his son is the division's treasurer. His ringht hand men are all over Dungun, controlling whatever they can. The District Officer has changed hands three times but the Yang Dipertua Majlis Bandaran Dungun has been there for ages - thanks to his close relation with Rosli.

Even the MB cant do anything. He wont interfere in Umno Dungun affairs because they are buddies. Some said that when Ahmad became Mentri Besar, it was Rosli who showered him with many things - including attires, from head to toes.

So strong is their relation that Rosli was recently awarded a RM30 million road project. How about a 1,000ha logging concession which is already the talk of Dungun town?

I also believe Hishamuddin Hussein who is Terengganu's Umno Liaison Committee chairman is also close to Rosli. If that's the case, may as well Dungun Umno members forget about bringing him down. Hisham wont do anything as he is also like Rosli - already rich!

Then, to whom should we turn to? PM? DPM?

If this is the type of people Umno needs, then bid goodbye to Malaysians in the next general elections. As the common saying now says, Umno is only for the rich and famous. If you dont have money, just join the party and vote. Unless you got plenty of money, you might be able to buy support to climb the political ladder. Only money is the ticket to become a 'wakil rakyat'.

Then, Rosli should be retained as division chief and re-elected as a 'wakil rakyat' a year or two from now.

I am glad that someone showed me a SMS sent by 'an Umno rascal' during the last general election, an instruction not to vote for Umno candidate for Sura state seat in Dungun. Why? The Umno candidate who lost to Pas didnt get 'somebody's' blessing.

It looks like Umno will keep people like this, forever! Nobody dares to bring him down either...

20 comments:

Anonymous said...

Salam Saudara Jailani,

Sebenarnya penyakit semacam ini sudah melanda seluroh UMNO,walaupun sebahagian daripada nya tidaklah seteruk seperti apa yg berlaku di Bahagian Dungun.Keadaan semacam inilah yg menyebabkan ramai orang mengatakan UMNO kini amat tenat atau "rotten to the core".

Apa yg lebih mendukacitakan ialah nampaknya pihak kepimpinan tertiggi UMNO gagal atau tidak mahu bertindak untuk menangani dan membetulkan keadaan yg dikatakan tenat itu.Pergolakan didalam UMNO Trangganu,khususnya diBahagian Dungun ini telah lama diketahui umum,walaupun tidak secara terperinci,tetapi tidak ada sebarang usaha diambil mahupun diperingkat Perhubungan Negeri atau pun diperingkat Majlis Tertinggi.Begitu juga dengan kes politik wang.Walaupun beribu laporan berkenaan politik wang telah diterima dalam pemilihan yg lepas tetapi sedikit sahaja yg telah diambil tindakan.

Keadaan ini jelas menampakan betapa tidak seriusnya para pemimpin atasan UMNO untuk membersihkan parti daripada amalan rasuah yg menjadi musuh utama Negara sekarang ini.Semua orang tahu iaitu amalan rasuah akan membiakan pelbagai amalan jahat seperti penyelewengan,penipuan ,penyalahgunaan kuasa dan penindasan.Perkara ini semua akan menaikkan kebencian rakyat terhadap UMNO.

Keadaan ini pastinya akan diperbesar-besarkan dan dimanipulasikan oleh pihak lawan secukupnya yg akan menyebabkan rakyat jelata akan bertambah membenci dan menolak UMNO di dalam PRU 13 nanti.

Askar Tua

Anonymous said...

Koa ni cembuhru li ni ngapa? Depa take beri ke? Hang ni "pembunuh upahan", semoa arif, yg hang dibyr runtoh si li.

Hot Canns

hashim chonel said...

Jai,

Why suddenly you has become so naive, UMNO is a political party, in order to sustain your position of power, that's is how you do it.

Every Umno division Head should emulate this Rosli Dungun. Just like the late abang Z of Klang....

Well, being an UMNO man myself, I have been sidelined by my division, because my division boss was the state exco man and was formerly a land office clerk.He controlled everything in the bahagian., yalah kerani pejabat tanah, banyak lubang dia tahu..., budak university bukan tahu apa-apa, keta bahagian must be street smart......

So, be it, UMNO is a political party,the PM will also supported the man who can deliver vote to him during UMNO election, who cares about general election because no matter what this Kampung people will vote BN, because kampung people bodoh, bagi aje kain pelikat, hamper of Rm 100-00, they will lick your hand like dog....

Najib pun pandai, sebab itu dia kan membiarkan UMNO political scenario as it is..., Keta bahagian is the king maker freind...., hidup umno, bunuh melayu....

My advise to THE ASPIRING umno POLITICIAN,in order to survive in UMNO politic, maintain the status quo, jilat buntut, ketua bahagian, terima rasuah dan beri rasuah...., tulah budaya UMNO.

Freind, what say you?

hashim chonel said...

Jai,

Why suddenly you has become so naive, UMNO is a political party, in order to sustain your position of power, that's is how you do it.

Every Umno division Head should emulate this Rosli Dungun. Just like the late abang Z of Klang....

Well, being an UMNO man myself, I have been sidelined by my division, because my division boss was the state exco man and was formerly a land office clerk.He controlled everything in the bahagian., yalah kerani pejabat tanah, banyak lubang dia tahu..., budak university bukan tahu apa-apa, ketua bahagian must be street smart., mesti ada ramai baluchi dan kaki pukul, kaki ampu, yang melawan dan tunjuk pandai kasi pancung.....

So, be it, UMNO is a political party,the PM will also supported the man who can deliver vote to him during UMNO election, who cares about general election because no matter what this Kampung people will vote BN, because kampung people bodoh, bagi aje kain pelikat, hamper of Rm 100-00, they will lick your hand like dog....

Najib pun pandai, sebab itu dia akan membiarkan UMNO political scenario as it is..., Ketua bahagian is the KING MAKER, freind...., hidup umno, bunuh melayu....

My advise to THE ASPIRING umno POLITICIAN, "in order to survive in UMNO politic, maintain the status quo, jilat buntut, ketua bahagian, terima rasuah dan beri rasuah."..., tulah budaya UMNO.

Freind, what say you?

Anonymous said...

cuba tgk umah pok li, wakil rakyat sepenggal tu....

hatta said...

bro,

umno is actually becoming more and more irrelevant. why? because its leaders are protecting people like rosli

bujai said...

hashim,

i agree...

merak said...

saya tau la awak baik dengan matulidi, timb rosli tu. mungkin awak nak tolong dia tapi awak lupa siapa rosli ni. dia dah pegang mb dan hisham.

Anonymous said...

kalau betul la dakwaan awak ni, rosli tu memang penyangak melayu, penderhaka umno.

umbrella said...

go back to hishamuddin hussein, ask him why is he closing an eye on rosli when he knows what is taking place in dungun dan the whole of trengganu.

hisham himself is a close friend of rosli.

that's why laaaa!

Anonymous said...

lagu ni ka najib jadi popular?

kalau umno digalak simpan orang mcm ni, memang patut popular la

man bonet said...

rosli jaga orang dia

ahmad said jaga rosli

hisham pulak jaga ahmad said

najib yang jaga hisham

jaga2 la menjelang pru13 nanti... siapa jaga siapa!

tua di BH said...

jai,

mana pegi hambali yang belasah kau dalam blog masa mula2 kau hentam pok li dulu? dia ni barua ahmad said, semua yang mb buat baik belaka. dia pun dah kenyang disuap oleh mb dan pok li. jadi, tak heran la dia bela pok li separuh mampus. aku nak gak tengok dia berani tak jawab blog kau kali ni. kita ni kawan dia, kan?... tapi hambali ni jenis suka mainkan kawan2. takkan kau dan razali yahya tak tau!

nonano said...

umno tidak akan bertindak apa2 ke atas orang seperti rosli sebab ramai lagi ketua bahagian yang sama jenis dengannya.

kebanyakan ketua bahagian menganggap hak jadi ahli parlimen ialah miliknya. sebab itulah rosli sedaya upaya cuba membunuh karier politik matulidi dgn harapan dia akan jadi wakil rakyat kali kedua pada pru akan datang.

bukan semua orang boleh jadi macam isa samad. inikan pula yang hanya jadi wakil rakyat satu penggal.

Anonymous said...

HIDUP ROSLI!

HIDUP UMNO!

Anonymous said...

no way for umno to take action on this idiot.

he is well protected by his money and his bosses

hj murai said...

jai, orang macam kita ni tak ubah macam anjing menyalak bukit.

banyak mana pun kita tulis dan sekerap mana pun orang atasan membacanya, mereka tidak akan berbuat apa2 ke atas orang seperti ketua umno dungun ni.

umno sudah sebati dengan perbuatan jahat macam ni, malah orang macam rosli ni mudah naik dalam parti.

orang miskin dan orang baik tidak ada tempat dalam umno...

ingatlah pesanan ni!

Anonymous said...

Mubin Celaka ! Nanti aku publish gambar dia kat Indo...

Anonymous said...

sdra jailani,
i just feel sorry for you...this so called political terrorist, pokli....had done millions of sin to dungun, terengganu and malaysia people...He cheated the king to get dato'ship and malacca governor...even the king came to his daughter wedding at pwtc...he cheated idris jusoh, he cheated paklah badawi, he even cheated govt of japan to get his doctorate fellowship(doctor in bracket)...So now he is cheating mad said, hishamudin and najib..i am pretty sure he will get what what he wants with all the money power> Last time , he cheated the whole malay contractor to get school project commission and MRR2 project( MACC also been bribed by him with syed hamid albar assistance) and even his senatorship( anuar ibrahim dan tun mahathir pun kena tipu)....he never did his fasting unless been forced by umno president only not ALLAH..
thats why this cuplrit should be punished by all means to hinder him for more sin..

Anonymous said...

jailani,antara blogger yg berani menyatakan kebenaran.....
satu persoalan macam pokli tu, kalu hanya berkelulusan diploma perhutanan itm , sarjana muda/sarjana/phD tak pernah ambik kecuali tipu kerajaan jepun dapat kedoktoran kehormar...boleh kita panggil (dr) atau tidak...kerajaan patut ambik serious bab ni, kesian kepada yg betul2 ada phD