Tuesday, March 9, 2010

Do we still need Jambatan Bengkok?

The Sultan of Johore wants the new bridge linking Malaysia and Singapore to be built (read h e r e). How now? It was canceled during Pak Lah's administration on grounds that it was too costly and the government didnt have much money then.

Mooted by former premier Tun Dr Mahathir Mohamad, the so-called 'Jambatan Bengkok' or crooked bridge was suppose to replace the ageing and congested Causeway.


The idea was also to ensure a clear passage for Selat Tebrau waterway, thus enabling local fishermen to benefit from a cleaner and heathier environment. The Straits too may cater small fishing and leisure boats and yachts.

Singapore, then under premier Goh Chok Tong refused to build its portion of the bridge, citing it as not economical and would only benefit Malaysia. However, the Republic did not object to Malaysia erecting in on its side.

And now that Sultan Ibrahim ibni Almarhum Sultan Iskandar has good and solid reasons for it, will Prime Minister Najib willing to re-open the file?

32 comments:

dr deva said...

jai,

we dont care whether singapore wants it or not. what's important is our national interest.

we can build our bridge on our territory, bend it and land it on the causeway on singapore side. in this sense, our waterway in selat tebrau on malaysia side will flow freely to allow our fishermen a condusive and clean water to do their job. at the same, like u said, smaller boats and ships can pass underneath the bridge. it also helps to develop tourism activities in that particular area.

the only questions to answer now is, whether we have the budget, and whether it is still reliable.

the sultan of johore is actually right. we need the jambatan bengkok to spur economic activities in johore, esp with the establishment of iskandar malaysia. as the causeway is always pack, we need to reconsider it.

its up to najib's government, anyway!

my opinion, we do need it!

zurina, JB said...

yes, we need it to encourage economic activities such as tourism and services, not only for johor but for malaysia in general.

forget about singapore. just think of our interest

Anonymous said...

apsal bengkok, tak lurus?

ANAK LEDANG said...

DULI YANG MAHA MULIA BAGINDA SULTAN JOHOR MEMANG BERHAK MENYUARAKAN PERMINTAAN BAGINDA. IA ADALAH UNTUK KEBAIKAN DAN KESEJAHTERAAN NEGERI JOHOR DAN NEGARA KESELURUHANNYA.

OLEH KERANA KITA SEDANG MEMBANGUNKAN WILAYAH ISKANDAR MALAYSIA, PENINGKATAN TRAFIK DI TAMBAK JOHOR TIDAK DAPAT DIELAKKAN.

SUDAH TIBA MASANYA KITA MENGKAJI SEMULA JAMBATAN INI, DEMI KEBAIKAN SEMUA PIHAK

hamdani said...

jangan pedulikan singapura. ia bukanlah sebuah jiran yang baik, malah sentiasa melihat malaysia dengan curiga dan memandang serong akan niat dan keikhlasan kita.

saya harap kerajaan dapat mengkaji semula projek jambatan bengkok ini di wilayah kita.

seperti yang disebut oleh sultan johor, kita amat memerlukan jambatan ini memandangkan kesesakan teruk di tambak johor setiap masa dan setiap hari.

selain meringankan beban tambak, ia akan memacu pertumbuhan ekonomi di kawasan yang dibangunkan untuk jambatan ini.

kita juga ingin melihat air selat tebrau mengalir seperti sebelum tambak johor dibina dahulu.

Anonymous said...

bujai,

i am in support of the sultan. the crooked bridge will augur well in spurring various economic activities in johore.

Anonymous said...

kita ada duit ke nak buat semua ni?

ramai lagi rakyat kita hidup susah.

kulit said...

SAYA SOKONG SULTAN JOHOR.


KITA BUAT APA YANG SEPATUTNYA HAK KITA.


JANGAN PANDANG SINGAPURA. DIORANG TU MEMANG SETAN!

saleh putu said...

kalau aku jadi najib, aku akan cakap:

TITAH DIJUNJUNG, TUANKU!

zul mark said...

buat je. apa nak kisahkan singapura. diorang pun langsung tak pedulikan kita di malaysia ni.

Anonymous said...

it a good thing to re-evaluate d pject

man bonet said...

SINGAPORE TAKUT BUAT JAMBATAN DI SEBELAH WILAYAH DIA.

TAKUT DILANGGAR TODAK LAGI SEKALI!

Anonymous said...

why cant we build a tunnel instead of the bridge?

batu api said...

singapura takut kalau kita robohkan tambak johor, bekalan air dari malaysia ke sana akan dipotong.

MEMANG ELOK POTONG PUN BEKALAN AIR TU, DIORANG BAYAR TERLALU MURAH!

Anonymous said...

why cant we build a tunnel instead of the bridge? -Anon.3.47

Good suggestion. worthwhile to consider.

Anonymous said...

money ah !? GOT ,if...if only those corrupted one could vomit out all the unrighteous masuk in their pockets !!

Anonymous said...

Anon 3:15,

Apasal bengkok?

Tulah bagi lagi kuasa pada orang yang tak lurus.

PAS FOR ALL

mokhtar cft said...

WHY WHY Why must we bow to our southern neighbor? Be it crooked bridge or tunnel or what ever janji buat! jangan jadi pengecut macam pak lah habis semua nak digadai...for anon March 9, 2010 3:37 AM, dont be a skeptical, rakyat should learn how to improve their self, tak akan hidup susah kalau berusaha! And one more thing, this is not all about money, this is about our dignity to build our own bridge in our own land!

StingRay said...

anon: kalau nak bantu orang susah kat malaysia ni...sampai kiamat tak habis.Ceritakan kepada aku,negara mana kat dunia ni tak ada orang susah?

Bangunkan negara,bagi peluang diorang kerja.Itu lagi bagus untuk jangka masa panjang.

Aku pun orang susah.Datang dari ulu.Dalam hutan.Usaha kena kuat.Takda masa nak minta-minta.Mentaliti 'minta bantuan' mesti kena ubah kepada 'minta bantuan untuk berusaha'.

Projek ni,aku sokong untuk diteruskan.Singapura? Biar la diorang,selama ni diorang mana ada pikir pasal Malaysia sangat.Kita buat tegas macam diorang.Ikut sangat diorang pun tak leh pakai jugak.Kiasu ja lebih.Dah sampai masa malaysia jadi tegas.Diorang tu sapa nak kecoh-kecoh.

Kesetiaan kepada raja dan negara.Itu yang aku pegang sebagai warganegara.

hashim chonel said...

Jai,

The fact is that Singapore exists as a small country devoid of natural resources in a region founded on the concept of interdependent, and it can survive because of this interdependence.(S. Rajaratnam)

So, do we only need the Jambatan bengkok? Singapore do not need it?

Well, since Malaysian economy has flourished,perhaps we should continue building the scenic Jambatan, rendering the opportunity for some politician, contractors to squander public funds. Congrat 1 Malaysia.

Anonymous said...

Saudara Jai,
Saya sokong kita wujudkan terowong menghubungi Johor Baharu dan Kota Singa. Pasir dan lumpur pada kerja-kerja mengorek itu bolehlah jual atau sedekah saja kepada Singapura. Teknologi pembinaan terowong kini boleh diperolehi dengan mudah dan kosnya juga setanding dengan pembinaan jabatan. Kita boleh juga berbangga to be the first ASEAN country links under water.

Anonymous said...

I think a scenic bridge adds PERSONALITY to Johor and also Malaysia

Anonymous said...

To anon March 9, 2010 3:37 AM

this project is considered infrastructure - potential for future returns

BANI ADAM said...

ada baiknya projek ini dilaksanakan dengan kerjasama singapura. hubungan kita amat rapat walaupun ada pihak cuba mengeruhkan suasana.

ramai rakyat malaysia ada saudara mara di malaysia dan begitu juga sebaliknya. tak usah kita menyingkap semula sejarah.

apa yang penting, kedua-dua pihak dapat manfaat besar daripadanya. pengusaha singapura sendiri makin ramai melabur di iskandar malaysia, jadi apa salahnya rundingan semula diadakan dengan singapura?

KLIAN said...

let us seek dr mahathir's views on this. he mooted the idea and i think he still wants to see it happen

Anonymous said...

better cancel it. use the money to uplift the living of the poors

kamarul, melaka said...

jai,

almarhum sultan iskandar sendiri pernah mencadangkan agar tambak johor dirobohkan dan diganti dengan jambatan moden yang lebih praktikal dan menguntungkan di segi jangka panjang.

kerajaan boleh menggunakan pendekatan PFI untuk membangunkan projek ini

Anonymous said...

yes, we need it.

build a new bridge, whether its crooked of straight, cut or reduce water supply to singapore and impose high taxes on singaporeans crossing over

bujai said...
This comment has been removed by the author.
mail mastana said...

bujai, anon yang cadang projek terowong ni memang begeliga kepala hotak dia.

projek ni pun bagus jugak, menguhubungkan dua negara macam britain dan perancis.

kosnya pun lebih kurang kot.

apa pun, ia boleh dikaji

usop gilo said...

bang,
apo susah2 nak buek jambatan? buek titi jo, biar orang singapuro jalan ateh titi buloh ko, titi batang gotah ko...

Anonymous said...

apasal la tak bina jambatan tu..sebab singapore tak bagi ? ala singapore takut kalau jambatan tu dibina..kapal2 dr seluruh dunia tak lalu kat pelabuhan dia dh..lalu kat johor je..nnt singapore yg rugi..bina je lah..