Tuesday, June 9, 2009

Smidec should be revamped!

It took me few days to do some diggings. Its about Smidec, the government agency under the Ministry of International Trade and Industry (MITI) which was incorporated to assist entrepreneurs.

Yes, Smidec has helped some. However, sad to say that another some were left unattended to or being sidelined just because of their political outfit or no 'kickbacks' for Smidec officials dealing with their case.

When Smidec CEO Datuk Hafsah Hashim said last week (read here...) that 21 per cent of our SMEs were severely affected by the world economic downturn during the first quarter of 2009, I agreed to the fact that more should be done to help them.

However, Smidec was a proud organisation, to say. Why? Many potential businesses were denied any kind of assistance such as bank loans or grants.

I dont know how Smidec categorised its duty. Datuk Mustapa Mohamed and Mukhriz Mahathir should look into this as so many SMEs were plagued with problems to get sufficient financial assistance from participating banks and agencies.

My findings noted that more than 60 per cent of those who managed to get Smidec aides wear Umno or Barisan Nasional political outfit. The rest, no matter how promising their business are, we denied for their 'wrong' outfit.

I spoke to some of them. The most common questions asked by Smidec officers are 'Are you Umno or what...?'. Some had to lie while others had to defend their ideology.

So, if this is how to benchmark your assistance, we will find many SMEs will have to wind up soon. Only those who support the government will survive. Please dont forget that some of the neglected SMEs employ thousands of people, most of whom are BN supporters. 'Boleh fikir ka?'

Another issue here is, Smidec only help those without 'side problems'. If you have outstanding loans, forget about it. Go back and 'tutup kedai', regardless of whether your industry is in a good position to grow.

An example (I got to mention the company's name... not as an ad, ok?), a Bumi company operating in Balakong, Cheras has came up with the only invention - the first in the world - canned drinks that gets boiled when you shake it for 20 seconds.

Hot Can Sdn Bhd spent about RM3 million for its R & D since 2005 for this innovation. Its asset is worth RM9 million. They went to Smidec to get just RM2 million to buy aluminium for its can-processing. They even got orders from Australia and other countries worth RM25 million this year.

However, Smidec refused to help them just because they still had an outstanding RM500,000 with Maybank. They tried not once but several times, only to be treated like dogs! So, shall we tell the company to 'bungkus?'

Hafsah, are you reading this?

36 comments:

Anonymous said...

bruder, you own hot can? got plenty of ministry people say you have approached them for loans. PS, if you call me, I'll deny its me.... you sure did have some hot times with Kali in Thailand...long time ago.
Mus BT,

Anonymous said...

Bujal,

There's life.. umno not not.. check this one, a friend of mine has been doing busoness in Selangor not even active in politics but register years ago as Umno member was terminated his contract in 2008 for PR govt check in Umno membership list and his name is there.. The best part is he not even voted for BN!!!

SO there's life.. may be PR will be doing worse than BN if they were to govern our country!!! WHo knows..

Anonymous said...

Hi,

I read your postings about SMIDEC, for many years i embraced blogging as one of the alternatives to current media, but after your article about smidec, i found bloging is a mere a tools to smear other without giving a substantial fact, just a hear say!!

Fact 1
you mentioned that 60 percent of of grant approval comes from UMNOputras, which is not true al all. Do you know that about 70% of approval goes to nonbumiputras and only 30% goes to Bumi companies?
Maybe 60% have of non bumis have become UMNO nowadays i think!! so ITS TOTAL LIES

bro brotherhood, said...

Caya la bro,..way to go n keep on exposing dis flaws n get dem to b corrected for d sake of d rakyat irrespective of ur political belief n support,.. tp bab kickbac ni yg susah nak hapus ni,..dh sebati atas sebab bro AnWar masih hidup,..kalo dia mati harap2 kickbac ni kurang le skit practice nya,..heheh,..apo nak dikato,..facts of life,..(,")

MUMMY ROKIAH said...

I agreed with you.
I came accross one Mak Cik running her own small cottage industry producing halal frozen food renting beside her taman house because she still can't afford to rent an industrial lot.
When she approach SMIDEC for loan she was turn down because no bomba license,no factory license, no local authority license.
SO?

Anonymous said...

First and foremost, our 'society' does not believe in R&D and we are far from being civil (agreeing to disagree etc). As you said, being in the wrong suit is percieved as a 'crime' which is rather sad. I got a friend who's into renewable energy but no banks are willing to support such ventures, they dont even know what carbon footprint is all about, macam mana nak approve.

Mr. X said...

You revamp English or not?

http://thextalks.blogspot.com/2009/06/dap-doesnt-want-you-to-learn-english.html

si pitak said...

typical govt agencies!

the problem with them is they never really study your case. they just run the agencies at their own fancy

Anonymous said...

macam ni la diorang galakkan usahawan pinjam dari ah long. usahawan atau industri berdaya maju dibiarkan mati sendiri tanpa bantuan.

usman din said...

bujai,

saya sendiri pernah ke smidec untuk membantu seorang kawan ketika muhyidin yasin menterinya.

apa yang menyedihkan, fail yang diberikan kepada pegawai smidec tu langsung tidak dibuka walaupunn sudah lebih 8 bulan diserahkan.

alasan yang diberikan - terlalu banyak permintaan.

tidakkah ada pegawai tertentu yang menjaga urusan tertentu bagi melicinkan pelaksanaan dan matlamat agensi seperti ini?

chua 72 said...

i dont want to know about the problems but they have given me enough problems!

i have been dealing with smidec long time ago and i know how incompetent they were!

mr jargon said...

TOK PA MASIH BARU. MUKHRIZ PUN MASIH BARU KAT MITI.

APA PUN, DIORANG PATUT AMBIL TAHU.

AKU RASA DATUK HAFSAH PUN TAK TAHU WUJUDNYA MASALAH SEPERTI INI SEBAB DIA SENTIASA DUDUK KAT ATAS DAN TAK AMBIL KISAH APA YANG BERLAKU DI PERINGKAT PEGAWAI DAN BAWAHAN.

APA YANG DIA TAHU CUMA LAPORAN PEGAWAI. KALAU PEGAWAI KATA OK, DIA PUN OK JUGAK LA.

SEBAB TU RAMAI USAHAWAN BERPOTENSI MERASAKAN TERBIAR DAN TIDAK DAPAT PERHATIAN

Anonymous said...

i agree that smidec should be revamped or at least be streamlined so that it delivers.

i dont think people at the top are aware of this complications

ketayap said...

SAYA ADALAH ANTARA MANGSA SMIDEC. HANYA KERANA SAYA PENYOKONG PEMBANGKANG, PERMOHONAN SYARIKAT SAYA DI BUTTERWORTH DIBUANG BEGITU SAJA.

SETIAP KALI SAYA KE SANA, FAIL SAYA DIKATAKAN HILANG. SAYA BERI FAIL DAN PERMOHONAN BARU.

HANYA KERANA SAYA BERKETAYAP, SAYA DICAP SEBAGAI ORANG PAS. JADI, APA SALAHNYA KALAU SAYA ORANG PAS ATAU PARTI LAIN?

bujai said...

mus BT,

i dont own hot can (except some of the cans).

bilo maso pulak aku dengan kali spent time di thailand ni. dio yang spent time dengan aku.

thanks bro

PKTIANG said...

bro,
kalau tak silap, kerajaan baru2 ni umum rm10 bilion untuk bantu usahawan berdaya maju.

agaknya siapa yang dapat duit tu...

bujai said...

anon 7.04,

i only surveyed those among the bumis.

what u said was true.

i left the non-bumis out as to avoid being branded as 'racist'.

thanks bro

Anonymous said...

JANGANLAH DISEBABKAN PERBEZAAN POLITIK, KITA MENNYINGKIRKAN PENGUSAHA YANG BERDAYA MAJU.

KALAU BEGINILAH SIKAP SMIDEC, SAMPAI BILA PUN MATLAMAT KERAJAAN UNTUK MEMBANGUNKAN SMI AKAN TERBANTUT

Anonymous said...

bujai,

quite revealing but short of facts.

next time hit them right at their waist!

Anonymous said...

bro,

kalau tak kenal orang dalam dan tak 'hulur' sikit, mana boleh dapat bantuan!

dah jadi kebiasaan dah!

pegawai bank pun macam tu gak. bagi loan 100 ribu, mintak 'sikit'.

aku dah kena... ramai lagi yang kena!

gong-gong said...

the ministry must look into this. if najib govt wants to enhance the nation's development, he himself should be more aware of this discrepancy.

ADAMO said...

TAK GUNA MENYALAK BRO.

DIORANG TAKKAN PEDULIK APA KITA CAKAP.

MENTERI PUN TAKKAN AMBIL TINDAKAN.

TAK CAYA? KAU TUNGGU JE LA!

TAKDA TINDAKAN PUNYA LAA!!

Anonymous said...

Salam,
I totally disagree with ur comments.Do u have facts and figure for accusing SMIDEC? I have been dealing with SMIDEC for the past 5years and although my company is under NPL,I still received grants from SMIDEC.Another thing is,do you know that SMIDEC DON'T give LOANS?U surely dont do your homework at all la bro.A chinese friend of mine,who is also a DAP member(sorry NOT UMNO)applied start up grant from SMIDEC,received his approval and claims.SO,what are you trying to say?

Anonymous said...

Hello MUMMY ROKIAH,
kalau semua dokumen pun takde,bukan saje SMIDEC,mana-mana bank hatta ALONG pun takkan nak bagi duit.Smidec mana ada bagi LOAN,dokumen pun tak baca betul,nak salahkan SMIDEC jer.

Anonymous said...

U all semua ni ada pergi tengok ke SMIDEX showcase ke baru-baru ni?just see how many SMI and SMEs yang berjaya and moving ahead all with the help of SMIDEC.Masih tak bersyukur lagi ke? Kenapa duk kecoh dengan SMIDEC? Diaorg hanya nak bantu bagi duit geran percuma,patut kita berterima kasih ini tak,nak mengutuk pulak.Dasar Melayu mudah lupa....

Anonymous said...

I nie buat bisnes jus mengkudu.Bank susah nak bagi loan just because i m new in the business.so, semua application was rejected. ALHAMDULILLAH,SMIDEC lah penyelamat mbisnes i.Dari start up geran,packaging grant sampai la ke Halal certification, semua SMIDEC tolong.NOW i am so proud that with SMIDEC's help and asisstance, i have managedf to export to middle east.Sekarang baru lah bank bukak mata,terhegeh-hegeh nak offer loan pulak.

To Dato' Hafsah,I salute you.Thank you so much for your help and all your officers who have been working so hard to help and reach out all the SMEs.ALLAH bless you always.

Anonymous said...

SMIDEC SHOULD NOT BE REVAMPED BUT THE MENTALITY OF PEOPLE WHO KEEP CONDEMMING SMIDEC THAT SHOULD BE REVAMPED!!!!

Anonymous said...

Mummy Rokiah,

You tarak sekolah ke.....?SMIDEC mana ada kasi Loan. Geran ade la tu pun support 50% saje bukan 100%, dokumen pun minimum

Grant Recipent said...

Saudara Bujai

jgnlah jadi blogger murahan, tak tengok facts main tulis jer.

mana ada SMIDEC bagi loan, diorg bagi Geranlah, so bujai,

check your facts right dulu kalau nak tulis artikel tu, kalu betul facts, then oklah, boleh tulis
jgnlah fitnah orang, ingatlah fitnah tu lebih teruk dari membunuh
tak gunala semayang tak tinggal tapi kuat fitnah org pun kalu fitnah org

aku salah sorang pengusaha ynag dapat, memanglah aku akui lambat sket, tapi still dapat

kenalah ikut prosedur, paham fungsi geran yang dibagi.

lagi satu, tak pernah pulak SMIDEC tanya pasal CCRIS atau CTOS (sbb nama aku kena blacklist jd guatantor member dulu) lulus jugak

dan aku pun bukan org UMNO pun, member aku dkt kelantan jual roti pun dapat Geran SMIDEC padahal kuat PAS

so kesimpulannya Bujai, pegi kaji dulu, tengok produk SMIDEC, apa garis panduan dia, then tanya sykt can tu pasal apa dia tak dapat.

OF cos setiap agensi ada kelemahannya, kita kena bagi constructive critismlah, jgnlah hentam keromo

sekali lagi sebagai seorang islam.

jangan main tulis tanpa usul periksa dan memburukkan orang perkara yang tak betul. ingat FITNAH itu lebih besar MEMBUNUH

Sheikh Dusuki said...

Bro,saya mewakili semua ahli konsortium usahawan makanan dan industri Asas Tani(KOMITA) menafikan sekeras kerasnya tuduhan tuan pada SMIDEC,Dato Hapsah dan warga SMIDEC.Ahli KOMITa terdiri dari 40 usahawan IKS bumiputra yang kebanyakan berurusan dgn SMIDEC dan telah diberi bantuan dalam bentuk geran persamaan.Borang SMIDEC boleh di down load melalui internet dan mudah difahami dan diisi dan tidak memerlukan broker atau kosultan macm tuan.Bayaran dibuat online dan tidak perlu bersusah payah menunggu cek melalui pos laju.Bro tahu yng banyak dapat bantuan adalah kaum cina terdiri dari ahli DAP dan PKR dan org melayu ahli umno dan pas.Kami tidak pernah ditanya oleh mana pegawai SMIDEC samada kami ahli UMNO atau pas tapi kami akan diminta mengesahkan samada ada lesen pengilangan atau lesen perniagaan yang dikelurakan oleh pihak berkuasa tempatan.Jgn tuan tuduh melulu kerana saya kuatir tuan adalah ahli kumpulan broker yng menjual nama SMIDEC untuk menipu org ramai dan skrg kecewa kerana pihak smidec telah tahu ramai ushawan pALSU YNG DIWUJUDKAN OLEH para broker sepert tuan.Smidec merupakan ajensi kerajaan yang terbaik yang banyak berjasa pada kami usahawan asalkan tuan betul berniaga pasti tuan akan dibantu oleh smidec dan Dato Hapsah merupakan one of the best CEO our country have.

Sheikh Dusuki said...

kalau berani dan jujur tlg siar komen saya!

Anonymous said...

Salam semua!
Saya rasa ada salah faham diantara kedua belah pihak. Saya sudah lebih 3 tahun berurusan dengan pihak SMIDEC dan apa yang saya boleh kongsikan pengalaman saya ialah mereka bukan seperti apa yang anda katakan. Mungkin masalah disini akibat beberapa pengusaha yang salah faham dan beberapa pegawai SMIDEC yang tidak memberi kerjasama. Sepanjang saya membuat permohonan geran, saya juga pernah di beri masalah oleh pegawai mereka seperti tidak meluluskan permohonan saya sedangkan ianya memang boleh diluluskan, mengambil masa yang lama untuk approve dan pelbagai lagi. Maka saya mencari sebab mengapa ia terjadi dan boleh dikatakan ianya kerana human factor. Contohnya, permohonan Geran SMIDEC bertambah 4 kali ganda dari biasa maka pegawai yang menjalankan tugas terpaksa bekerja 4 kali ganda dan ia akan membuatkan mereka pressure dan stress barangkali. Kedua tekanan dari beberapa pihak yang mempunyai kepentingan membuatkan mereka berada di situasi yang serba salah. Ketiga, pernah saya lihat mereka bekerja sehingga jam 10 malam walaupun waktu kerja mereka 8 hingga 5 ptg. Mereka secara keseluruhan memang ingin membantu IKS cuma kekadang kita cepat mengalah dan tidak ingin mencuba sekali lagi apabila gagal. Jika pegawai yang menguruskan bermasalah, terus hubungi pegawai mereka untuk berbincang. InsyaAllah mereka boleh berunding. Hantar surat rayuan. Masalah memang ada dimana2. Dato' Hafsah yang saya kenali bukanlah seperti yang ada katakan. Ini adalah suatu komplot untuk menjatuhkan beliau kerana sudah menjadi kebiasaan orang kita untuk menjatuhkan orang lain yang PERFORMED dan mungkin PHD orang yang menulis ini sangat tinggi.
Janganlah kita menabur FITNAH kerana dosanya sama dengan orang yang membunuh. Anggaplah jika tidak berjaya itu mungkin tiada rezeki. Bukankah REZEKI ITU DATANGNYA DARI ALLAH. Inilah yang akan terjadi apabila IMAN kita tidak kuat dan kita merasakan hanya SMIDEC dan BANK lah tempat kita mencari rezeki sedangkan Allah adalah penentu rezeki setiap insan. BERUBAHLAH WAHAI ORANG2 ISLAM... Janganlah kita menjatuhkan sesama bangsa kita dan jangan kita fitnah memfitnah sesama kita. Nasihat menasihati adalah cara terbaik. NOBODY PERFECT.

hak55 said...

Bro, I am pleased to inform you that I have no problems whatsoever dealing with SMIDEC and I am not even a member of UMNO or any other political parties in the BN coalition (never been) and I am also not a member of any opposition party in this country. Given your good background and experience, why don't you make your blogsite an informative and an intellectual one; one that everyone wants to visit. Try and build a better reputation for yourself and your blogs based on honest, accurate reporting and making fair comments and not otherwise. What do you get by smearing others especially at one good woman who is very hardworking, committed, dedicated, fair, very experienced and very concerned who is now heading SMIDEC as the CEO? Don't tell me you get a feeling of relief and satisfaction by doing such a thing. If you do, go and have a head check, you'd be surprised with the unexpected result. Are you or the friend that you are representing after her job or what? If not, what else can it be? I wonder?

hak55 said...

Hi Bro,

No BALLS to publish my post for all to see?

Anonymous said...

ada gak yg korg cakap nie betul...ada yang salah... tapi org macam mummy rokiah nie bikin panas line jer.... dia nie jenis org yg tak buat kejer sekolah pastu tambah gula ngan garam sesuka hati jer kan kak kiah... tu lah org mcm kak kiah nie selalu yg jatuhkan bangsa... lain kali rajin2 sikit buat kejer sekola kak kiah oiiii...
aku ada gak mintk geran smidec tp takde lak diorg tanya aku nie umno ker pas ker dap ker...
okay jer diorg bg penerangan.. aku paham memang lambat diorg proses...alasannya ramai org apply..takpelah aku cakap... dah memang lambat nk buat mcm maner tp geran aku lulus gak... takdelah byk kerenah beruk-beraksi(birokrasi) nyer... kira servis smidec nie so-so je lah..bagus sgt takdelah..teruk mcm korg ckp pun takde lah...
jadik kak kiah pasni rajin2 buat kejer sekolah ek....jgn malas2...kah kah kah..sian malang saper dapat org malas mcm mak kiah sorg nie kan....

hak55 said...

Yes, I think you got no BALLS! Berani cakap tapi tak berani hendak menerima komen yang benar. Piii Raah....