Wednesday, June 17, 2009

Najib and Hadi are sincere

So, what's wrong with a 'kerajaan perpaduan' anyway? As Najib and Hadi Awang were sincere with their remarks and statements, the Malays believe the time has come for Umno and Pas to reconcile.

No...this has nothing to do with efforts to uphold the 'ketuanan Melayu', instead its a move to bring the Malays together as they are divided by so many groups and political factions. This is not good for Najib's 1Malaysia. Why? Political segmentation will jeopardise national unity and development.

I hope the non-Malays will not feel dejected should Pas and Barisan Nasional join hands to foster a better Malaysia. In many countries, such governments do thrive and were successful in managing the people, the economy and political stability.

The Chinese (many of whom voted in favor of MCA leaving BN in Ong Tee Keat's weblog) should be more supportive of such an idea. They should understand the whole idea of the proposed pact and not lamenting it as a Malay agenda to confiscate what they already have.

And I dont agree at all with those digging up what Najib did in 1987 (as written by Rockybru...) because it will be turned into 'the start of a war' against the Prime Minister, just like what they did to Tun Abdullah Badawi in 2004.

Najib and Hadi & co like Nasaruddin and Husam are leaders who favor Malay unity. If the Chinese in DAP can accept Anwar Ibrahim in the Pakatan Rakyat pact, they must try to accept efforts to consolidate the Malays.

A united Malays will augur well for the rest of the multi-racial nation. Once they are one, they will have to work as one and think as one. The Malays, I think, are the most tolerable ethnic on this planet as they are willing to give up some of their rights for the benefit of the nation.

I dont know whether the idea will work or not as Pas cleric leader Nik Aziz Nik Mat is against it, describing Pas members who support the idea as 'Umno stooges.

Correct me if I am wrong. During the 1980s when Tun Mahathir was our PM, there was a plan by Pas to join BN but it was rejected for a reason - Pas must retain their position as a strong and constructive Malay opposition.

Who knows one of these days MCA and Gerakan would merge...

19 comments:

lebai said...

Bagi lebai, Nik Aziz sebenarnya mempunyai `dua wajah'. Wajah pertama, Nik Aziz sebagai ulama ilmu kalam dan wajah kedua Nik Aziz sebagai ahli politik Pas. Dari segi ilmu kalam atau teologi, kenyataan Tok Guru itu masih boleh dipertahankan kebenarannya, itu pun dari sudut teologi saja.
Selanjutnya baca dalam
http://paklebai.blogspot.com

donplaypuks® said...

"The Malays, I think, are the most tolerable ethnic on this planet as they are willing to give up some of their rights for the benefit of the nation."

Perhaps. But 'katak dibawah tempurung' is an expression that seems to spring to mind and maybe even 'patriotism is the last refuge of the scoundrel.'

Anonymous said...

Taking about sincererity, all the presidents men sudah dapat ganjaran masing-masing di Media Prima. I guess it pays to enslave oneself and throw all principles out the window...the end justifies the means. What about you? Tak ade ape-ape ke? Kalau tak boleh jadi boss, angkat beg pun jadilah!

Sandiwara Dunia

klim said...

bagus untuk perpaduan melayu sebenarnya. saya sokong.

cuma dalam hal ini, janganlah politik dijadikan umpan untuk perpaduan kaum

malim kundang said...

inilah masa yang sesuai untuk menyatupadukan orang melayu. oleh kerana melayu itu islam, ia amat dituntut oleh agama.

pas atau umno harus menolak kepentingan ideologi bagi maksud ini. jabat tangan dan bersatu demi masa depan anak cucu cicit kita.

janganlah disebabkan perbezaan politik, kita berpecah belah dan menolak tuntutan agama. berdosa namanya!

Anonymous said...

nik aziz already asked nash to leave pas and join umno instead.

the split in pas will not help the idea of a unity government.

suresh said...

sebagai bukan melayu, saya turut sokong saranan kerajaan perpaduan ini kerana jika melayu bersatu padu, mereka tidak akan ada isu lain untuk diperkatakan mengenai kaum lain, kecuali pembangunan bersama

siku said...

bujai,

kau tetiba je tulis pasal ni. mentang2 la kau nak ke manik urai.

ada apa2 ke?

adik, UM said...

bang,

saya memang ingin melihat perpaduan melayu wujud dalam ertikata sebenarnya, bukan setakat di mulut.

melayu sudah lama hanyut dan dipisahkan oleh ideologi politik yang berbeza.

idea kerajaan perpaduan ini memang harus dijadikan realiti bukan saja di kalangan parti2 melayu, malah di kalangan parti lain juga

beggar said...

bro,

rockybru only documented what other people said about najib and his keris.

i dont think rocky was shooting at the pm.

lipan bara said...

aku sokong lebai.

nik aziz memang ada dua wajah. yang mana satu diutamakan beliau agaknya?

Anonymous said...

its not easy to make it happen. easy to say.

a unity govt will comprise all political parties in the country, whether bn or the opposition.

i just dont want to imagine if nik aziz, hadi awang, kit siang, karpal singh or guan eng become cabinet members!

huahhaahhaahahahaha!!!!

lotong said...

bujai,

takkan menjadi punya.

banyak karenah diorang ni.

kalau nak jadi pun, masing2 akan tuntut yang bukan2.

elok kekalkan status quo yang ada.

abis cerita!

Anonymous said...

good idea.

just give the treasury back to anwar ibrahim if this unity govt really materialise!

Anonymous said...

SUCKS! STUPID IDEA!

Anonymous said...

idea yang bagus tetapi bukan senang untuk direalisasikan.

mungkin akan ambil masa yang panjang, mungkin boleh dibuat selepas PRU13.

Anonymous said...

Saya tidak nampak ada perpecahan pada orang Melayu. Media dan beberapa orang blogger yang menulis bukan-bukan seakan-akan orang Melayu tidak boleh lagi hidup di negara ini.
Yang menjadi masalah ialah pemimpin politik Melayu yang menggunakan isu orang Melayu untuk mendapat sokongan. Orang Melayu tidak bodoh lagi, ramai dah lulus universiti dalam negeri dan luar negeri, menegrti niat yag tersurat dan yang tersirat. Dalam politik perkataan ikhlas adlah dibibir mulut sahaja tetapi di hati nobody knows.
Kawasan perumahan saya, ramai orang Melayu daripada pelbagai fahaman politik, kami bergaul tanpa batasan. Masa pilihanraya umum lepas, kami ucap tahniah satu sama lain atas kemenangan calon-calon parti masing-masing. No Problem. Lepas tubuh kerajaan, baik Persekutuan mahupun negeri, kami terima dengan hati terbuka. Sekarang pemimpin parti nak main sendiwara pula. jangan cakap pasal kerajaan perpaduanlah, perpaduan antara kaum yang kukuh kini mula hancur kerana bangsa asing mula tidak yakin lagi kepada orang Melayu. Ini kerana mereka fikir PAS dan UMNO dan bersatu dan tubuh kerajaan Melayu, tetapi semuanya hampeh. Cakap saja tetapi action tiada. Ini bikin orang marah.
Tun Mahathir kata hari ini, mengenai kerajaan perpaduan, patut difikir bersama. Tidak mungkin dua parti politik yang berlain ideologi dapat bekerjasama dalam jangkan yang panjang. Sehari dua besar kemungkinan, tetapi jangka panjang impossible.
So please hentikan kempen cari makan ini, brother.

1malaysia gang

Anonymous said...

Bujai

Saya menjadi semakin bingung bila bercakap tentang perpaduan dan perpecahan melayu ini.

Bila diwarwar tentang perpaduan melayu, nampak jelas jaguh orang melayu selama ini gagal dalam perjuangan melayu. Pantang orang tegur kejujurannya memperjuangkan hak orang melayu, pasti suara-suara tersebut dicop sebagai penderhaka.

apa dah jadi dengan perpaduan dan nasib orang melayu yang selama 50 tahun ini hanya berada dalam tangan mereka?

Sebenarnya melayu tidak berpecah. sebenarnya sekarang ini ramai orang melayu sedar bahawa 50 tahun nasib mereka makin bertambah parah.

Pada saya, yang nampak melayu berpecah sebenarnya kerana ramai orang melayu sudah beralih arah dari UMNO(Baru), itu sahaja.

budak lang

Anonymous said...

soal perpaduan melayu dan nasib orang islam bukan isu baru. PAS sudah berpuluh tahun mengajak UMNO dan UMNO(Baru) berbincang mengenai nasib orang melayu dan islam.

Disebabkan masa itu UMNO dan UMNO(Baru) kuat, segala ajakan PAS dipandang remeh malah dituduh macam-macam.

Tetapi sekarang, semasa UMNO(Baru) menghadapi masaalah imej yang buruk selapas mac 2008 dan tekanan dari kekalahan 6 PRK berturut2, UMNO(Baru) tiba-tiba teringat pasal perpaduan melayu. pasal Nasib orang islam di negara kita.

Cadangan saya, UMNO(Baru) perlu menunjukkan keihlasan yang benar-benar bermakna dahulu, bukan sekadar cakap-cakap sahaja.

Mungkin dengan melaksanakan tanggungjawab sebagai kerajaan persekutuan yang bertanggungjawab membawa pembangunan, bawa pembangunan ke kelantan dahulu yang selama ini dianaktirikan.

Kelantan adalah negeri dimana 98% penduduknya orang melayu. Bawa projek kesana, bangunkan ekonomi orang melayu disana dulu - tunjukkan keikhlasan yang UMNO(Baru) benar-benar perjuangankan perpaduan dan hak orang melayu.

Ini asyik-asyik dok ugut, pilih UMNO(Baru) dulu baru dapat pembangunan. Sampai bilapun tak menang. tunjukkan dulu, buat track record dulu, baru orang percaya.

bat8