Wednesday, May 6, 2009

Useless secretaries and 'pegawai khas'!

I asked a few friends make several calls to various ministries on the pretext of wanting to have a few minutes audience with the bosses, that the matter was something serious and of the national interest.

Here is the conclusion - if you are not from the Press, not any dato' or tan sri, not someone from their Umno division, not a well-known businessman or not someone whom they recognise, FORGET IT! We are NOBODY to them! So, admit it.

I tried it many times. I didnt use my real name as most of them know me. I claimed of being an entrepreneur who needed help, that my product - which is the first of its kind in the world - needed support in some grants or whatever assistance available.

They made a football out of me. From one pegawai khas (special officer) to the other, from one secretary to another before getting the final answer that the minister would be busy in next few months.

I have all the ministers' mobile numbers but I didnt want to call them personally. I like it in a formality manner.

Most special officers and secretaries refused to answer phone calls. Even if they do, they will tell you that the bosses are not around, in a meeting or outstation. They will start asking you a lot of questions or ask you to write in. In most cases, your 'write-in' will end up in dustbins.

I remember a minister who used to have about 20 'pegawai khas' to the extent that nobody could come close to his office as he or she would be worn-out after going through all this officers.

Over the years as a journalist, (plse agree with me on this) I have noticed a usual trend in our administration - some bosses were good but their image were painted black by this special officers or the people around them.

Datuk Seri Najib has given top priority to the rakyat - rakyat diutamakan. However, if our leaders are kept at distant by their officers, I dont think it will work.

24 comments:

Anonymous said...

Why don't you try the offices of MB Kelantan,Kedah and Selangor.Also don't forget the CM's office in Penang.

Musang Terbang said...

Tuan,

Ini perkara biasa! Yang seronok berkuasa ialah PEGAWAI SEKELILING MENTERI & seumpamanya.

MENTERI dok pening fikir kenapa rating beliau asyik menurun. Terlupa pulak yang PEGAWAINYA lebih sudu dari kuah.

Tampar sekali PARA PEGAWAI ni baru tahu. Biar pandang muka dia orang ni. Cakap pada mereka tak perlu, baik simpan air liur untuk tujuan lain.

MUSANG TERBANG

Noor Hasilah Ismail said...

dear bro,
setuju sangat. saya pernah mengalami apa yang you alami. some ministers are nice, people friendly...tetapi pegawai-pegawai di sekeliling mereka yang banyak cengkadak. ada yang terlalu "protective" kononnya dan cuba "block" orang dari mendekati menteri mereka. ada kalanya di kalangan wartawan pun bukan semua yang mudah dapat interviu seseorang menteri ... kalau you bukan dari suratkhabar "besar" atau berpengaruh memang susahlah...ini kerana ada pegawai yang pilih "bulu." saya pernah nak interviu seorang menteri (mengikut proper channel) tetapi tunggu punya tunggu sampai dia bertukar kementerian pun sampai hari ini tak dapat! bayangkan! last sekali terpaksa usaha sendiri dengan cara sendiri.

bujai said...

shila,

memang betul. dalam banyak kes, pegawai khas dan SU ni anggap diri mereka lebih tinggi daripada kedudukan bos sendiri.


susah wooo...

Anonymous said...

sometimes its easier to get barack obama on the fon...


hehehehehe

patrick said...

these are the people who spoil the image of many ministers and politicians. they act as if they are more important than their bosses.

this has to stop. datuk seri najib must look into this and get rid of all red tapes and other bureaucratic complications if his govt wants to give the best to the rakyat.

janda30 said...

pegawai khas ni patut diberi kursus khas, tak kiralah apa bentuk pun.

kalau terus macam ni, bos pun boleh jadi buruk di mata orang ramai

minah toncet said...

pegawai khas gatal pun ada bang!

tak caya?

try bawak sorang awek cun jumpa dia, sure dia layan baikkkk punya!

wa cakap lu

al-haj said...

bro,
inilah yang disebut sebagai MIANG REBUNG DARI BULUH.

saya akui menteri berusaha keras untuk menjaga hal-ehwal rakyat dan negara tetapi pegwai di keliling merekalah yang selalu merosakkan imej dan nama baik mereka.

saya dah alami banyak kes seumpama ini...

Anonymous said...

saya setuju dengan minahtoncet.

saya pernah ikut kawan jumpa timbalan menteri tahun lepas. pegawai khas dia bukan main gatal lagi. terang2 gatalnya!

vivian, penang said...

sir,
patrick was right. pm should look into this. it wont be good for his government if things like this are out of control.

cengkenit said...

musang,

kau sapa nak tampar2 orang ni?

meh sini aku tampar ko dulu.

hikari-san said...

i agree bro. something need to be done to address this unhealthy environment.

as najib calls for 'rakyat diutamakan', the govt officials should be more receptive to whatever problems put forward by the people.

otherwise, najib's 1malaysia and 'rakyat diutamakan' will not meet its objectives.

kelicap said...

bujai,

waaaa... berani kau hentam pegawai kerajaan!

kau tunggu diorang hentam kau pulak... tapi aku akan back-up kau. heeee...

bebel said...

INI PERINGATAN YANG BAIK UNTUK PAK MENTERI DAN POLITIKUS. JANGANLAH AMBIL PEGAWAI YANG BOLEH MENJAHANAMKAN MEREKA SUATU HARI NANTI.

KITA SEMUA MANUSIA. KALAU TAK SANGGUP MENDENGAR MASALAH RAKYAT, JANGANLAH JADI PEGAWAI KEPADA MENTERI.

bugis said...

Had the same experience dealing with the "Pertanian" outfit. We started our agro project a year ago.(100 acres of nangka and belimbing). Being ex coporate guys and 1/2 million capital, we met up with senior executives from kementerian pertanian, jabatan pertanian, agro bank, mardi, fama and few other related agencies for advise and technical assistance. Conclusion..Hopeless.

Anonymous said...

Jai,

Dulu masa aku kat New York, aku call chairman of the New York Stock Exchange. Dia tak ada office. Tapi...petang tu, dia return call aku. Kau rasa kalau aku call CEO Bursa Malaysia tu dapat tak aku cakap sama dia?

Mus.

Anonymous said...

i agree bro tapi ada juga pegawai yang baik macam how rashid jaga kj dulu best tau

sampai bile kj tak jadi menteri, rashid yang dfrust sampai wartawan nak int kj rashid marah. baik punya pegawai tu

rashid memag baik punya pegawai. memberi keutamaan kpd wartawan yang kawan dia

Anonymous said...

Sounds very familiar.

How about this:

Try calling Najib's officer and say you have been sodomized by Anwar.

See how fast the response.

Anonymous said...

aku cuba go thru front door tanpa menelefon dulu CEO sebuah agensi bantuan usahawan Bumiputera, tapi tiga pegawainya berlagak samseng dan mentertawakan Melayu yang cuba berniaga. Orang kata kita kena 'kencing' oleh pegawai Melayu bodoh sombong tak sedar diri. agaknya pinjaman disediakan hanya untuk kenalan dan sdr mara mereka saja. kalau telefon geng kita kenal CEO tu dah tak acilah, tapi inilah dia jika kita lurus bendul..bukan saja pegawai khas menteri, orang kanan CEO pun tunjuk belang..kaki temberang. Melayu makan Melayu.- Anak Duyong.

bujai said...

mus, kau wartawan, mestilah ceo bursa malaysia akan layan kau.

cubo kau jadi macam den ni, takdo jawatan, sure tekincit punyo lah!

bujai said...

bro bugis,
some govt agencies are there as showrooms...

sorry about... jangan putus asa bro!

DIAN said...

yang herannya pasal pegawai khas ni, lagak diorang ni lebih daripada menteri.

pada mereka, tugas pegawai khas tu cuma jaga menteri dan jangan bagi orang kacau menteri.

ni la yang banyak menjahanamkan ramai menteri.

cuba tanya bekas2 menteri yang ada hari ini... betul tak?

Anonymous said...

THAT TRUE IN CERTAIN EXTENT. LAST WEEK I MET ONE NICE PEGAWAI KHAS FOR YB EXCO DARI PAKATAN RAKYAT IN PENANG. HE CAN BE APPROACH WITHOUT ANY "PROTECTIVE SHIELD" AS HE COUNTERPART HAS IN BARISAN MINISTER.

SO FRIENDLY AND NOT SOMBONG AT ALL. THIS KIND OF ATTITUDE WE NEED FROM ALL PEGAWAI KHAS MINISTER LA..

SANGKURIANG