Friday, April 17, 2009

Too many by-elections...

First, Permatang Pauh. Then Kuala Terengganu. Recently in Batang Ai, Bukit Gantang and Bukit Selambau. Next will be Penanti in Penang.

So many by-elections, too much money was spent. Many people were also making quick bucks out of it. (Read comment by Mana-Mana..)

When is it going to stop? Are elected Member of Parliament and Aduns not serious in honouring the trust given by the voters? What will be the implication on the future of politics in Malaysia?

Many believed this has to stop. The Election Commission should study the existing provisions as not to become the scapegoat to political disharmony. Unless for death or other solid reasons, MPs and Aduns must not be allowed to easily relinquish their position as they wish.

This is not at all a healthy political environment. Should we allow it to continue, may as well we call for a snap election rather than having to attend to such cases.

The opposition, in particular, should realise that their elected candidates must observe a high political code of ethic and not simply turning back to the rakyat to reassess them. Should they have other personal plan, they could have skipped being fielded as candidates.

What are we looking at now, actually? Just for the fun of it?

29 comments:

zuldulla-anak melaka said...

Jai,

My perception is this YBs and ADUN especially the ones that resign for no reason rather than to make way for the husband is the worst scoundrel, this is the mother fucker who burnt the rakyat money.


Well, as for now the government has spent millions for the reelection-SPR alone, how about the amount of money spent by each parties for campaigning?

Perhaps, ANWAR have so much fund from AIPAC THAT HE DOES NOT MIND to spend it on by -election. Actually,Anwar is the real scoundrel-the master of perception.

I hope for the Penanti, BARISAN WILL JUST FORGO it by not contesting.

BTW,when will your CM-Ali will resign from his post, tak malu ke? Perasuah, masih nak pegang jawatan. Melaka dah tak ada pmimpin lain ke?

zulkifli said...

BRO,

Lu giler ke? Apa ke hal nak snap election lah pulak?
Nak suruh BN berkubur ke?

BN bukan boleh menang pun kat Penanti, suruh aje NAJIB jangan hantar calun, biar PKR menang percuma, jimat duit.

Wa cakap lu eh, Brother ANWAR BIN IBRAHIM banyak duit tau, duit dari AIPAC, pun dah cukup untuk beli wakil rakyat BN.

BTW, KAT penanti nanti, Anwar akan reveal bombshell pasal NAJIB- saperti yang di janjikan kat Bukit GANTANG.

Loken PaL-aNi-SaM-y said...

Perhaps. But it also spurs economic activity in Penanti..hopefully long term.

I think the bye elections actually weed out bad politicians from both parties.

bujai said...

zuldulla,

sori bro. hal ali ni, kau kena tanya dia sendiri...

malas la nak masuk campur.

thanks bro

gagak putih said...

good la, many by-elections. can kow-tow this and that, make easy money to some people, lintah darat, buat sepanduk, poster, t-shirt dan sebagainya.

yang merana orang yang supply la.

dah banyak kali aku tengok supplier pilihanraya ni yang kaput. jual barang tapi tak dapat payment.

why la u people?

Anonymous said...

those who want to be elected and then resign should be barred from contesting in any other election.


people like this deserve no respect from the rakyat.

sipon said...

bujai,

hehehe... actually u and rocky and a voice and the rest like it, dont u?

can travel and get paid for the postings u people make.

heheheh....

brian lee said...

POLITICIANS OF NO QUALITY!

YES, I AGREE THAT THE ELECTION COMMISSION MUST DO SOMETHING ABOUT IT.

EITHER CALL FOR A BY-ELECTION OR NOT AT ALL... LET THE CONSTITUENT BE FREE FROM ANY REP UNTIL THE NEXT GENERAL ELECTION.

Anonymous said...

apasal masukkan isu ali rustam, tengok melaka hari ini cantik gila, bersih. macam-macam ada. tu nak rebut jawatan ada halabau pulak gi bagi duit kemudian salahkan ali.
di penanti kata malaysiaaktif.com anwar aljuburi akan calonkan wan azizah lantas bina satu dinasti. bacalah malaysiaaktif.com. - Anak Duyong, Melaka.

PIANG said...

agaknya calon bn kali ni mesti underdog punya. susah nak kalhkan pas kat situ.

sebabnya, adun terdahulu untuk penanti macam mat saat dan hj nan langsung tak buat keja.

kalau bn letak calon ternama dan kalah, malu pulak.

tapi elok gak try si reezal marican tu. tgk dia hebat ka tak hak macam dia sendiri kata

Anonymous said...

hard time for BN. since 1999, penanti has became pas strong stronghold.

this by-election will reflect najib's new government efficiency in dealing with the public

zamalah said...

terlalu banyak pilihanraya kecil memang tidak patut digalakkan.

calon yang dulunya bertanding dan lepas tu letak jawtan sesuka hati tidak mencerminkan keihlasn untuk berkhidmat kepada rakyat.

wakil rakyat seperti ini tidak ubah seperti si buta yang buang tongkat bila lepas titi. bila dah menang, mulalah lupa tanggungjawb yang diamanahkan oleh rakyat.

saya setuju sangat jika suruhanjaya pilihanraya mengkaji semula sistem yang ada bagi mengelakkan lebih ramai ahli parlimen dan adun berbuat demikian sesuka hati.

Anonymous said...

jai,

i agree that the election system should be reviewed as to halt some people turn it into their political toy.

tupai jantan said...

elok gak by-election penanti ni.

harap2 biar 50 orang calon bebas bertanding sebab tadak siapa percayakan bn atau pembangkang. dua2 tak boleh pakai.

nanti aku suruh mak bapak aku, atok, nenek dan adik-beradik aku seramai 11 orang dan kawan2 dalam 30 orang untuk bertanding.

meriah kan?

kedil, BM said...

huaarrgggg huarrrgghh tupai jantan!

kau memang best. aku pun nak bertanding la macam tu....

Anonymous said...

YES,

THE GOVERNMENT SHOULD PUT A STOP TO ALL THIS NONSENSE!

SEMANG said...

baru setahun, dah letak jawatan. buat pilihanraya kecil. lepas ni calon yang menang akn letak jawatan pulak lepas beberapa bulan, adkan lagi pilihanraya. yang menang kemudian letak jawtan lepas 6 bulan, pilihanraya lagi... dan lagi dan lagi sampailah PRU13. masa tu dah tadak sapa nak keluar mengundi dah... LETIH!

NOY said...

NI MESTI MELAYU LAWAN MELAYU LAGI...

TAK HABIS2 MERENDAHKAN MARUAH ORANG MELAYU.

BAIK UMNO, KEADILAN ATAU PAS, SEMUANYA PENTINGKAN RASA BONGKAK DAN MENGENEPIKAN PERPADUAN MELAYU

kulitkraf said...

zulkifli

tolong sikit ek! dh banyak kali anwar kata dan bom najib dan paklah tapi tak bom-bom jugak.

saja je dia buat gempaq tapi takda bahan pun nak bom sapa2.

kali ni pr akan kalah teruk. orang dah tak caya sama anwar. pembohong besaq!

long john said...

bujai,

kalau kau ke penanti nanti, bawak la aku sama...

bujai said...

long john

aku taknak bawak kau sebab kau bukan melayu!

kawan fairuz said...

memang ada pakatan jatuhkan fairuz oleh orang pakatan rakyat sendiri.

aku tau semua tu...

donplaypuks® said...

This is Democracy at work.

Of course if you did not want the M'sian Assoc for Cows & Cars to go after Fairus like there's no tomorrow, but they can't be bothered about public accusations over Khir Toyo & Wife vis-a-vis nisuse of Balkis funds, you all should have protested publicly!

Don't play act at Democracy. That's when all the trouble starts!

Anonymous said...

Letak Bini dia le...,pasai dok xbagi lagi siapa dia nak ganti si mamat tu..Letak bini sendiri "Paling Kanan".

Pak Syieh..ni dia terlampau edvance,dia akan letak yg paling kanan yang boleh dibawa kedepan,kiri kekanan dan hadapan juga bela...kang,he....he.....puih....!

Komunis alaf baru.

zara said...

yes. its a waste of rakyat money. the govt too has to fork out a lot of money just because an assemblyman resigns.

i think the govt should skip this. let the constituent be vacant until the next general election.

set up a special committee to deal with unrepresented constituencies.

believe me, it will work.

mamak rock said...

kalau 30 tahun dulu, letak batang pisang dan bubuh lambang bn atau perikatan pun boleh menang.

now, sori la.... zaman dah berubah.

sama ada bn atau pr, kalau tak reti nak berkhidmat kepada rakyat, jgn dok mimpi la nak tawan penanti.

ini kawasan keramat melayu, melayu yang cekap menilai seseorang calon.

tapi kali ni... aku nak undi bn la pulak! mengarut ja fairuz ni!

Anonymous said...

It's called accountability.

If an elected representative's credibility is called into question, it's only right to relinquish his/her positions.

Like certain people indicted for money politics, those responsile for shady dealings in the 'you know which' ministries,those guilty of pedophilia .....endless lists.

The obscene amount spent by the police is due to overkill rather than necessity.

JomoSamaTuaran said...

Ada orang gila talak, ada yang gila nombor ekor, ada yang gila Dato Siti...lahh ni, gila PRK pula dohhh..!!!

Habis..nak buat camna,nak buat pembangunan, Kerajaan Persekutuan bukan mak-bapak dorang punya..nak merayu, malu pula...!! Tinggallah janji tinggal janji..hapus miskin tegar dalam masa setahun..KANTOI(lim guan eng),kini..nak naikkan harga air bersih pula...baru tahu langit tu tinggi atau rendah!!!

Nak tutup `kemaluan mereka yang sudah terdedah' tu.... buatlah by-elections...tapi, kena pilih tempat yang kira selamat dulu.. baru cari pasal dengan wakil rakyatnya...buatlah cerita nak sambung belajarlah..itulah,inilah.!
Tapi...BMW baru tu, yang beli guna cash tu...nak wat apa???

Budak AYER PA"ABAS said...

Bro

Ini lah dia DEMOKERASI ALA BABI [Brother Anwar Bin Ibrahim], suka sangat dgn By-election. Ada kepentingan dia. Dan maukan isterinya bertanding di Penati dan akan d angkat menjadi timbalan Ketua Menteri 1 Pulau Pinang.
Ini dia Ala BABI depan boleh belakang pun boleh.
Cakap tak serupa bikin. Dari dulu lagi aku dah kenal akan sikap dan perangai BABI nie.

BUDAK AYER PA"ABAS