Monday, April 13, 2009

Revamp 'em all, Najib!

I am in support of Ahiruddin Attan @ Rockybru going back to the New Straits Times Press (NSTP) as its new editorial chief. The Umno-owned newspapers conglomerate needs the right people to steer it into the black again.

While Bru wrote about Bernama here in his latest posting, I would rather reckon that Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak take a look at NSTP, Bernama and Utusan as well.

What Bru said about Bernama was absolute right. Since Datuk Jaafar Hussein (ex-chief editor) retired in 2004 to contest in the 11th general election (but Pak Lah chopped him off at 11th hour), the government news agency has gone haywire.

Jef's idea to establish Bernama TV was initially met with criticism but it eventually kicked off, led by a group of novice.

As for NSTP, the idea to make Business Times as a pullout of NST and the decision to sell of The Malay Mail has left the Group with no more pride. Only Harian Metro was doing well while the other publications were just slumps!

17 comments:

nst watch said...

jai,
kalau rocky jadi nstp boss, engkau masuk nst jugak ke? kalau rocky setuju jadi nst boss, macam mana agaknya dia rombak suku sakat yg telah kontrol nst sekian lama? pasal kalau sesiapa yg serious nak rombak nst kena gedebeh, kena buang/tolak tepi puak2 yg tak bertauliah naik. orang macam kamrul idris yg dulu reporter macam sial/malas/bengap tapi pandai tulis aje, mendadak jadi orang nombor 2 tapi masih bengap jugak. puak2 meja berita macam ah chai dan lionel rajin tapi tak berpengalaman dan tidak ada credibility dan karisma kepimipinan. mereke ni mungkin berguna di meja lain spt subs. kalau rocky menolak meeka ni, siapa nak ganti? ada ke orang? syed nadzri pulak, orang baik, kawan baik, tapi lemah tak dapat menguasai keadaan, lalu dia bagi ah chai full control. syed pulak tak mengunakan kuasa dia untuk menaikkan orang yg patut naik. mungkin did lembap dan tak bermaya. rocky kena letak syed di tempat lain, bagi orang yg lebih aggresif jadi GE, orang macam zainul arifin. jadi, akhirnya, rocky kena cantas ramai orang atasan untuk menggembalikan kegemilangan nst. rocky kena ruthless lah. tapi, kena lah dapat lampu hijau dari najib dulu untuk jadi GE. bila lagi, ni? kerabat nst yg masih mahu kuatkan semangat journalisme masih berkobar, dah tak sabar penukaran di buat!!

Hamba said...

OLD NEWSPAPER! OLD NEWSPAPER! OLD NEWSPAPER! SURATKHABAR LAMA! SURATKHABAR LAMA! SURATKHABAR LAMA! TAK LAKU! TAK LAKU! TAK LAKU! DALAM PENUH TIPU2, PUTARBELIT, PUSING2 AND AMPU2....RAKYAT DAH TAK MAHUUUU!!!!

bujai said...

nst watch,

sori beb. no comment, nanti ada orang melenting tak pasal2.

kalau rocky jadi masuk pun, it will be his prerogative rights to amend what needs to be amended.

Anonymous said...

if no changes are made to the current regime, nst will KONG!

tochang said...

bro,
aku dah 11 tahun jadi reporter cabuk kat BH. takda perubahan pun, circulation terus merudum

Anonymous said...

good if najib endorses rocky as the new nstp geic.

i know him for years now and i believe he is capable of turning around the company.

sri pena said...

bujai. dtk jef tu memang patut jadi chairman bernama tapi najib kena bagi kuasa eksekutif kat dia. kalau tak, tak payah la dia balik. ada kuasa eksekutif, bersihkan betul2 bernama tu.

bagi rocky pulak, aku sokong dia balik jadi bos. dah lama sangat nstp ni BERGELAP dengan orang kalimullah

Anonymous said...

FOR ROCKY TO GO BACK TO NST, HE MUST QUIT HIS BREW!

SORRY BRO.... HEHEH

sonny liston said...

yes, datuk seri najib.

revamp! revamp! revamp!


then merge them with the level 4

Anonymous said...

why rocky? why not datuk mat talib?

anyway, revamp will be good for nstp.


plse hurry up, najib!

haji gopal said...

aku stuju dengan HAMBA.

elok nstp jual suratkabar lama je... lepas tu tutup bisnes. senang sikit.

orang ramai pun dah kurang baca paper, internet dah ada.

Anonymous said...

Betul katakau Jai. Harian Metro pun laku dan buat duit kerana berita sensasi kadangkala ke tahap bebalisme. BH dan NST dah jadi also-run-papers.
Kira story Jalal Ali (menang Hadiah Kajai) mengenai wanita jadi hamba dadah itu sesuatu yang ajaib daripada BH sedang setiap hari akhbar penuh dengan statement saja. Tahap reporting dah turun ke zero. Dah tak ada standard langsung.
BH kini lebih berupa organisasi menyajikan hiburan buta yang melalaikan pembaca dengan anugerah untuk artis dan pendedahan dunia wanita separuh bogel makin menjadi-jadi.
Bilakah BH nak kembali ke taraf kewartawanan berwibawa dengan peneraju benar-benar berjiwa wartawan tulen bukannya konco-konco Dollah Kok Lanas yang dah 'mamai' dan sebati dengan red dan white wine saja.
Namun jika setiap wartawan hebat dicantas dan dipinggirkan, gang sekerat saja diutamakan, selagi itulah BH semakin masuk tong sampah.- Veteran Masih Gigih.

Anonymous said...

nst watch,

i rasa banyak orang yang ada potensi dan kaliber untuk duduk di barisan depan nst kalau rocky jadi boss. rocky kena guna kebijaksanaan dia lah. aku boleh suggest nama nama. ambik nuraina dengan aisah ali dengan muharyani. tu dah kire power beb gua cakap lu. lepas tu bawa balik azman dari kedah, ambik semula ramlan dari newsdesk letak jadi news editor, promote fauziah. apa susah senang apa. lepas tu promote suatling jadi ane, juga promote sajahan jadi ane, lepas tu bawa balik sharanjit dari penang dengan shahrum dari johor, they all boleh jadi ane. they you have the team,

lionel can be crime editor and ah chi balik sub desk

ayam golek

Anonymous said...

Semua orang lama dah tahu. Jika rocky dilantik nanti petang pergi ke bangsar dan tuang tu botollah.
Jika ahmad talib, sampai pejabat di bangsar atau ketika nak ke pejabat dah sakit gout.
lepas tu ponteng keja. dua2 tak boleh pakailah. sorry. cari orang lain benar-benar wartawan jati bukan asyik group editor yang mahu gambarnya dsiarkan setiap hari di akhbar sendiri. kan ruang lebih baik digunakan untuk pembaca.- anak duyong, melaka.

ShokorBotak said...

Bro

Den rasolah, org yg paling layak terajui NSTP tu adalah kamu, Bro.
Rocky masih dlm perbicaraan mahkamah dgn org-org NSTP. Tapi, kalau RockyBro jadi GE, nampak sangatlah, alangkan KJ yg menang ketua pemuda tak dpt jadi menteri. Den cadangkanlah, semua org2 lama seperti Datuk AKJ, Tok Mat [Mutalib] dan Datuk Jaafar dilantik menjadi penasihat kpd NSTP Group.
Kalau kau dipilih terajui NSTP Group, den tumpang gombiro aja Bro...leh makn dian samo-samo..

Anonymous said...

Si Rocky selalu mabok je. Tiap malam mabok juga. Datang kerja pun mabok nak buka pintu opis dia pun tak boleh sampai jatuh kunci bilek. Kwn kwn aku Cina kat sub desk gelak je tengok melayu mabok like keling minum todi.

Anonymous said...

Kau ni epcacai si jaafar husin ke. Apa yang dia buat selain mengampu je. kalau tak mengampu tak naik pangkat degree pun takde.