Wednesday, April 1, 2009

Bkt Gantang: Not an easy one...

BUKIT GANTANG. From the way I see it, BN is facing an uphill task.

To gain voters' confidence at least (forget about the thought of winning first), these options need to be considered:

* Syed Hamid MUST lift the 3-month suspension on Harakah dan Suara Keadilan

* Syed Hamid MUST not dictate the elements of ceramah

* KJ, Mukhriz and Khir Toyo MUST joint hands in campaigns.

* Dont give Ezam Mohd Nor too many rooms in BN ceramahs

* Dont let Cabinet Ministers strew promises of this and that projects

* Dont parade your luxury cars and expensive attires before the orang kampung.

* Najib MUST consider a visit, no matter how busy he is as the new Umno president

Think about it, will ya?

19 comments:

Rocky's Bru said...

Oi, lu geng siapa beb?

Tapi gua agree. I think they should get all three - KJ, Mukhriz and Khir - to move as a band from Bt Gantang to Bukit Selembau, share same stage and address the same audience. That would be better than having Anwar Ibrahim's ex-blue eyes Ezam. At least the three won't be too personal with their campaign. Last night for example Ezam was letting out too much gore about Anwar and Kak Azizah. I may be critical of Anwar even when he was back in Umno but it's hard to listen to Ezam as he is, expectedly, very bitter about Anwar and his former colleagues.

question is, boleh kah tiga orang tu duduk bawah satu bumbung after the UMNO GA?

Eric said...

I really am no BN fan and particularly race-based UMNO, MCA and MIC's. But I, and I expect anyone sensible, would support you in the following:

"* Syed Hamid MUST lift the 3-months suspension on Harakah dan Suara Keadilan
* Syed Hamid MUST not dictate the elements of ceramah
* Dont let Cabinet Ministers to strew promises of this and that projects"

I believe it is in the interest of all that BN starts playing by the rules. I, and many others, would then start to lend an ear to what they want to say. So long as the goal post is changed to suit the interest of some over the rest, BN's legitimacy and vote will shrink.
Go on making BN respectable again at last.

Anonymous said...

brader, apa penting sangat 3 pilihan raya kali ini... Saya anggap ketiga-tiga ini tak akan beri apa-apa kesan pada Najib dan BN. Sebabnya:

Kalaupun BN kalah - kerajaan tetap sama dan tidak berubah. Najib tetap jadi PM.

Pada saya, kalau BN kalah ia bermakna rasa meluat rakyat pada Pak Lah masih belum reda, bukan kerana Najib. Tapi kalau BN menang, saya kata, keyakinan rakyat pada Najib dan BN mula menyerlah..

Pada saya, prestasi Najib terletak pada:

1. Siapa barisan kabinetnya
2. Cara pelaksanaan
pemerintahannya selepas ini
3. Pilihan raya umum ke 13.

Itu aja.. Jadi buat masa sekarang, kita tok sah dok hirau sangat tentang tiga pilihan raya kecil ini..

Ini pandangan saya. Tq dan salam.
Dari sahabat lama - matnor

DrAFauzi said...

That's the way BN/UMNO works. Ezam magically appearing giving his usual explanations about Anwar, the UMNO bigshots coming in their big cars and watches, Syed Hamid banning everything (what does it matter to him since he is virtually out already), the 3 Pemuda leaders can't work together sincerely etc etc. Still hoping to frighten voters to vote for them.....never learn!

The Eugenist said...

AGREED!!!!

enjin lama said...

ye la. apa salahnya kj, mukhriz dan khir toyo berganding bahu untuk kepentingan melayu?

yang sudah tu, sudahlah. kalau kj bersalah, lembaga disiplin akan belasah dia nanti.

bagaimanapun di saat bn memerlukan kemenangan di bawah najib, mereka perlu besatu hati dan bekerjasama demi rakyat semua

Anonymous said...

i agree, bro. dont let ezam to spoil the soup like he did to kuala terengganu

tetmentonet said...

biarlah berkempen dengan baik. ezzam bukanlah orang yang layak berkempen. asyik2 benda tu je... rakyat dah muak dah. kalau betul dia nak bawak ke tengah kes anwar ni, bawak je la. tak payah retorik pasal anwar dan azizah. jangan tunggu ada kempen pilihanraya je, baru dia nak bercakap pasal anwar. hari lain dia diam je. apsal?

si pitak said...

eric was right. for the sake of the people, syed hamid and najib should listen to this...

Anonymous said...

KJ BERGABUNG DENGAN MUKHRIZ DAN KHIR?

BUNYIK MCM IMPOSSIBLE JE BANG TAPI MUNGKIN ELOK JUGAK.

bujai said...

Bru,
gua tak geng siapa. cuma geng-geng taik lalat je.


i believe the three pemuda strongmen should lead pemuda campaign in bkt gantang and selambau. at least to tell the bipartisan pemuda members that they should put the differences behind them for the sake of the party.

tu pun kalau ahli pemuda boleh berfikir dengan rasional laaa...

ninoy said...

bang,

bukankah menabur janji kepada pengundi juga boleh diibaratkan sebagai satu bentuk rasuah jugak?

apa la diorang ni... cakap tak serupa bikin!

Anonymous said...

sdr rocky,

apa salahnya 3 orang ni duduk bawah satu bumbung?

bukankah pertandingan diadakan untuk memilih pemimpin? kj dah menang, mukhriz pun dah iktiraf kj.

kalau untuk peribadi, baik tak payah.

kalau untuk parti, oko

Mr.KETAM said...

Why bring on EZAM?? Tak payah ceramah pasal ANWAR BRahim pun pasal dia tu takde kepentingan apa-apa pun..orang yg tak berguna macam tu tak perlu dibahaskan pun.. PAsal KJ,MM,KT tu apa yg nak kecoh pegi je kempen tgk sapa yg dapat sambutan dan pandai berkempen.. sapa yg nak kena boo dan sapa akan dapat tepukan gemurh nanti...

ohm said...

why I no geng of BN. there is this land in this place which belongs to the people, with a lot of shop houses occupying it. but this BN people got plan to gobble up the whole land. give to cronies! damn it! only BN can do these things. hope PR is back in power in perak.

donplaypuks® said...

Rocky & JR

I think Toyota is a big, no humongous, liability for UMNO & BN at the moment.

In the same way BN underestimated Hindraf, anger against Toyota and Zakaria Mat Deros in GE 2008, they will underestimate the public's anger over the salacious disclosures vis-a-vis Balkis Funds and the Perak Consitutional Crisis, at their peril!

And no one's fooled that Muk and Toyota fought a clean fight at the UMNO Youth Elections either!

Najib's & BN's only hope is to get squeaky clean & highly qualified candidates of impeccable integrity for the cabinet and State Govt's. Otw, it's bye bye the earlier of another major scandal or come 2013.

Better that Toyota goes away for a long holiday to, er, Disney Hong Kong perhaps? Lol!
http://donplaypuks.blogspot.com

Anonymous said...

Gua malas komen la.
Gua and geng pasti keluar buang undi, kami mau buang undi bukan pada BN tapi PR.Sapa turun kampen kami tak kesah.kami tahu PR susah mau menang tapi kalau PR menang kami dan 35,000 pengundi lain puas hati. So far so good.

Pengundi berdaftar yang sah.

Noor Hasilah Ismail said...

dear bro,
saya setuju part ezam tu. takde orang nak dengar cakap dia. buat perabih beras aja UMNO guna dia.

mengenai kj, kt and mj, bagi pendapat saya, biarlah ketiga2 tu lie low buat masa ni kerana sentimen masih kuat. tindakan ds najib pilih dtk razali heads the pemuda bn kempen adalah tindakan yang bijak.

bagi syed hamid - rasanya apa yang dia buat atau tak buat sekarang - orang dah tak ambik pot sekarang, baik dalam umno atau luar umno. karier dia dah habis dah...

Anonymous said...

Betullah tu Jai apa u kata. Orang kampung duduk di kedai kopi seluar baju kotor bolor tapi pemimpin smart dengan kereta menjalar. Boncilah aku.
Tapi relaxs lah...mai tengok 3 ekok dari DAP berkhatan dalam panglima-bukitgantang.blogspot.com.
.HeHe Heee. Selamatkau Jai (ada RM300?)