Monday, February 16, 2009

Hishamuddin Aun under attack...

I have no personal vendetta whatsoever with Datuk Hishamuddin Aun, NSTP group chief editor. We are good friends. The last time we met was in Kuala Terengganu during the by-election. However, this comment posted by one Hang Lekir on my weblog (I believe so many people have read it) came as a 'surprise'. Motive is unknown...

Brother... have you heard the latest about Hishamuddin Aun, the Group Chief Editor of NSTP? Apparently, he has asked Jamaluddin Jarjis to talk to Datuk Seri Najib Tun Razak to retain him as GEIC. It is disgusting as to how low he can stoop. Last week, Berita Minggu carried an interview with JJ and this week it was the Sunday Times, all by Hishamuddin's instructions. I almost puked reading his column on Najib today. He is carrying balls lah. Last week he even kissed Rosmah's a***. And this is the same guy who has been going around saying that Rosmah is the actual Prime Minister-in-waiting. He has even said that Najib is being queen-controlled by Rosmah. And guess what Hishamuddin has even dyed his hair black... p.s. Kenapa takut sangat Hisham? Kan kau dah banyak bagi bisnes pada isteri kau, owner of Casa Impian. You are part owner of the company. Takkan sampai nak j**** j**** Rosmah, Najib dan JJ. Malulah sikit...

43 comments:

PENA ALAM said...

tak eloklah dtk hisham berbuat demikian. pencapaian beliau di NSTP bukan di tangan JJ tetapi di mata pembaca dan rakyat malaysia.

tak elok main ampu-ampu ni untuk mencapai hasrat peribadi.

MEOR said...

bro,

hisham is ok la. why must u publish hang lekir's comment?

but on 2nd thot, better publish la. its not your personal view. i guess many people want hisham and manja out of nstp too...

what do u think?

bujai said...

sdr meor,

saya tak mahu komen apa-apa. ini pendapat peribadi. mungkin hang lekir ada sebab tersendiri untuk menulis demikian. hang lekir mungkin kenal hisham lebih daripada saya mengenali hisham sendiri.

dalam hal ini, hisham terdedah kepada banyak serangan. terserahlah kepada beliau sendiri untuk menangkisnya.

begitupun, saya harap hisham akan kekal di tempatnya. beliau, saya kira, sudah menjalankan tugas sebaik mungkin.

memanglah menjadi adat sejak dahulu lagi bahawa setiap kali ada pertukaran pucuk kepemimpinan kerajaan, ketua media akan bertukar. ini sudah lumrah.

saya cuma tidak mahu melihat wujudnya pergeseran dan unsur tidak sihat dalam prosedur yang ada.

Anonymous said...

WHY MUST HISHAM SEEK JJ'S ASSISTANCE?

IF HE IS GOOD, HE WILL BE RETAINED. IF NOT, SAY GOODBYE TO NSTP. U CANT BE THERE FOREVER!

KAWAN MABUK said...

bro,
apsal kau siarkan komen ni? lain la jika kau pun ada agenda tersendiri. nak ganti hisham ke? memang kau layak tapi kau ada apa? ada najib? aku tau la kau pun rapat dengan najib tapi kau suka hentam dia.

tapi aku setuju dgn pendapat kau bahawa hisham patut diberi peluang untuk sambung khidmatnya. dia bukan jenis yang menyakitkan ati mana-mana pihak, cuma terpaksa patuh pada dasar editorialnya.

aku pernah keja dengan dia. aku kenal sgt perangai dia. cuma yang aku tak suka, bila dia naik pangkat je dia mula sisihkan kawan2yang sama2 berjuang dulu.

aku rasa kalau kau ganti tempat dia pun, kau pun akan jadi sama je.

sori bro....

Anonymous said...

why laaaa, hisham?

JJ is not the right person to help u.

why didnt u go to ku nan or rais?

lazer, KL said...

BUJAI,

WHO THE HELL IS THIS HANG LEKIR?

HE MUST BE AN X-BH AS HE HARBORS TOO MANY BLACK DOTS AGAINST HISHAM.

I THINK U KNOW HIM.

WHO IS HE?

I PITY HISHAM LAAA

bujai said...

kawan mabuk,

aku pun ramai kawan tetapi aku tak pernah terfikir untuk balik semula ke NSTP.

selepas 21 tahun di sana dan selepas 8 tahun meninggalkannya, aku berpendapat biarlah hisham disambung perkhidmatannya atau digantikan oleh calon NSTP yang masih berkhidmat

bujai said...

lazer,

sorry. i dont know who hang lekir is.

anway, i believe he must be hisham's friend... or ex-friend.

Anonymous said...

AKU SETUJU SGT2 KALAU HISHAM DAN MANJA DIGANTIKAN OLEH ORANG LAIN.

DAH LA TU... DAH LAMAAAAA DAH!

nasi beringin said...

media top positions are normally political appointees, bro.

some will stay long, some will be there on short term, some were told to leave and some were dismissed.

its part and parcel of the game.

so, hisham should realise that if his time is running out, just make necessary preparations. if otherwise, then do better.

no big deal about it. one cannot be there for life! even the prime minister's seat changes hand!

ex-pixman said...

bro, i feel like killing this hang lekir.

hisham has been a good boss. why must he be replaced?

Anonymous said...

to me, manja is the one who should be OUT of berita harian, NOT hisham!

manja serves nothing to the interest of the malays and umno!

Anonymous said...

bro, apa maksud bintang2 dalam story ni?

takut nak eja ke?

kah kah kah!

ex-sub NSTP said...

i agree that its time for hisham to leave. nstp was at its worst performance under him.

that goes for manja ismail as well. he should find another job

Hisham X Friend said...

Bro,

Lets talk fact about Hisham Aun,

1 He wuz not a grad, but lucky enuf to climb up the ladder by becoming a yes man to all the bosses.

2 Dollah Kok Lanas - put him on the ladder - that earn him more than RM30,000 a month.

3 Frop a sport writer with no real background of political writing (the real political writing - namely, kejar orang politik, pm, tpm, doing proper analysis and in depth story of politic).

3 When Rejal Arbi contract terminated in 2004, he became BH GE. Staffs were looking at him for changes... but behold-- BH start sliding down the hill.

4 when he became GEIC, a heritage left by Dollah and continued by Kalimullah... he became the puppet to puppet master.

5 He never make any decision without refering to his master.

6 He loves to talk cock and bullshit. But everybody can see his political analysis becoming worst and worst.

He became friends to politicians that grant him certain favours... and he start his wife business by taking over Casa Impian.

7 He used his position to secure RM 20 million renovation project in NSTP... well somebody in looking into the issue now.

8 He never contributed anything to help Umno to recover its image...but making its worst by putting a none political animals at news desk.

Name like Mahfar Ali, a cowars to the hilt, Azizi Othman, who know nuts about politicks, and cock suckers and a 'follow up news editors - whom never learn on how to strategised to help Umno - make BH as one of the reason why BN lost it Kuala Terengganu.

9 Worst, Hisham Aun and Manja is well known editors who can be bought easily - jest belanja them karaoke - u will have a damn good space in BH.

10 Worst of all - we are still looking where is BH going. As GEIC, Hisham Aun is very scared of NST - he didnt even dare to venture in the real issue face by the only English news paper own by Umno.

The news desk wuz controlled by the Indian - Malay agenda wuz ridicule to the highest level.

Is this the guys, Najib want to retain as GEIC and GE... well, if it is so - Umno also never learn.

rastali said...

not only hisham. manja and syed nazri also have to go. they are kalimullah's cronies.... so, get the FFF out of there!

commentator said...

it is the prerogative rights of the new government (in this case, it will be najib's) to decide who to stay and who to get axed.

those at the helm of the mainstream media must realise that they cant be like kings at where they are now.

this includes TV3, TV7 and maybe RTM as well.

accept the fact that your service is no more needed. let others, especially the young journalists, take over.

wak jawa said...

bro, i agree with HANG LEKIR and HISHAM X-FRIEND.

this huy never learnt anything. all he knows is he will remain there forever.

that manja gagap too. trying to rub shoulders with top politicians but he cant even talk properly!

however, i have no comment on syed nadzri.

musuh manja said...

TAKDA YANG ISTIMEWANYA ANAK AUN DAN ANAK ISMAIL TU. DUA-DUA TAK BOLEH PAKAI.

MASA AKU KAT BH DULU PUN DIA BUKAN PANDAI MENULIS PUN, CUMA REZEKI DIA DAPAT JOB TU.

ASALNYA ZIAN JOHARI PUNYA NAMA YANG NAIK TAPI SI TUA KUTUK KOK LANAS TU PILIH HISHAM LEPAS KENA GOSOK BAIK PUNYA. LAGIPUN HISHAM PANDAI KECEK KELATE, TU YANG TUA KUTUK TU TERPIKAT.

KALAU NAK DIBANDINGKAN HISHAM DAN MANJA DENGAN WARTAWAN BH DAN NST YANG DAH BERHENTI, DIORANG NI TERTINGGAL 50 TIANG LETRIK, UMPAMANYA.

DALAM SIAPA2 YANG MASIH INGAT WAK SAJAB, HISHAM DAN MANJA SETANDING DENGAN DIA NI LA GAMAKNYA.

Anonymous said...

bujai,
kumpulan NSTP memerlukan pasukan baru untuk menghidupkannya semula. najib patut sedar bahawa hisham dan manja dah anggap diri mereka sebagai raja di syarikat milik umno ni. apa sumbangan mereka terhadap parti? boleh dikatakan takda langsung, kecuali melahap gaji buta.

kumpulan media prima juga patut dirombak agar benar-benar bewibawa dan tidak dibenci oleh rakyat, khasnya penonton. cara mereka berpolitik begitu meloyakan. ini antara sebab umno dan BN kalah teruk dalam PRU12 yang lalu.

bos-bos media ni yang selama ini kuat sangat mengampu kalimullah wakaliwalik tu patut diketepikan demi maruah orang melayu. tak guna simpan orang yang tak tau mengenang budi ni...

reporter BH 1985 said...

gua dah sebut benda ni lama daaahhh!!!

sesiapa yang jadi barua dan tali barut kali, akan jatuh jugak akhirnya nanti.

tapi kalau najib nak simpan jugak orang macam ni, tak tau la apa nak jadi.

aku ingat lagi si manja ni, berlagak sungguh bila jadi GE BH hinggakan kawan yang selalu rapat dengan dia pun diketepikan. tak padan dengan gagapnya.

sepatutnya manja ni lebih banyak kena sekeh daripada hisham, jai. kau sendiri kenal diorang puluhan tahun, sama2 bergelumang di BH dulu. bezanya, kau dapat ijazah lambat sikit. tapi kan... hisham ada ijazah apa? kalau setakat manja ni, norhasilah ismail pun boleh kalahkan dia di segi penulisan.

tu la jadinya kalau kita letak orang bangang di tempat yang jugak banyak kebangangannya!

umno perlu lihat dan kaji dari aspek ini. menjadi ketua 'mainstream media' tidak harus diberikan kepada orang tidak berpengalaman dan secara tangkap muat je. hasilnya, kerja cincai dan tidak menguntungkan paymaster!

Anonymous said...

bujai,

aku dengar hisham nak saman kau. hehehehehe!!!!

padan muker!

tapi elok gak dia saman. kitorang akan backup kau punya!

hamid botol said...

KALI BALL-CARRIERS! KNOWS NOTHING ABOUT JOURNALISM! GET OUT OF THERE FAST, WILL YOU HISHAM AND MANJA!

Anonymous said...

Hisham tak boleh bikin kerja beb! mudah aje. His peers and subodinateb tak respect kat dia. dia tak tau apa-apa pun..

ex bh 1984

mohas said...

bro,

takut orang salah anggap pada tuan. Memang gamai yang dah tahu pasal dato hisham ni. Anyway, tuan takyah panjang-panjang cite ni.

Nak ikutkan tuan sesuai juga untuk post tu. Doa harap tuan diberikan rezeki. Jangan lupakan kawan-kawan yang sama berjuang. Dan jangan ada perbezaan dengan yang lain-lain.

Selamat maju jaya.

note: meh lah kito jumpo....

Anonymous said...

Jai,

saya lihat komen2 yang penuh emosi dalam hal ini. Ngapa gitu? cuba lihat secara rasional. Setakat ni, hisham dan manja adalah ketua yang ada di BH. mereka dipilih atas sebab-sebab tertentu. Kriteria hanya mereka dan bekas GEIC saja yang tahu. Kalau dari pencapaian, mungkin mereka perlu banyak tahun lagi untuk duduk di kerusi panas tu. Namun, mereka dipilih atas sebab mereka saja yg tinggal. Orang macam Mior dan Zian dah diberhentikan. Begitu juga dengan Hafifi. Maka apabila yang tinggal hanyak yang kurang pendedahan dan pengalaman, mereka dinaikkan taraf. Oleh sebab itulah BH hari ini jauh ketinggalan dari Utusan. BH juga tidak menampilkan isu orang Melayu. BH dah kembali kepada asal - iaitu menjadi akhbar yang penuh dengan cerita hiburan. Agenda Melayunya juga cetek (itupun kalau ada!). Saya tak setuju Hisham dan Manja dipersalahkan. Salahkan Kali dan konconya. Tetapi jika perinci, ngara Hisham dan Manja sedia terima jawatan ini jika mereka tak yakin boleh melaksanakan dengan terbaik?

ex BH 1990

Mesin Taip Buruk said...

Siap2 laa puak2 NSTP sbb lepas Mac ini boss besar korang dan suku sakat Kali akan diganti... Khabarnya pengganti Hihsam bekas orang NST jugak yng kini jadi orang kanan Najib! Akbar2 lain macam mana??? Utusan, TV3, dll???? Tunggu MAC ini!!!

Anonymous said...

hmmm...
bang. dalam dunia ni memang ada orang nak jadi raja walaupun bukan raja.

macam2 raja ada...

hisham ni raja apa agaknya...

Anti Barang Free said...

Bro,

1 Dalam hidup Hisham and Manja yang paling penting ialah karaoke dan golf free.

2 Staff tak dapat menahan senyum simpul, kemaruk menyanyi Hisham dibawa sampai bertarung pertandingan karaoka masa malam BH baru-baru ini.

3 Itu belum lagi ditibai semua barang hadiah yang fre

4 Mahfar lagi tak malu, cabut undi cabutan bertuah - dapat nama dia - dia terus rampas tv plasma... jenis boss apa yang tamakkan hadiah

5 Manja, kalau setakat nak jadikan BH suratkhabar follow up Utusan - berenti kerja aja la.

6 Sedih dah lama BH tak scoop utusan.... huhuhuh

7 Kubu BH di Johor pun sekarng sudah dirampas utusan.

8 News editors pula semua desk bound, sampai pegi Parlimen pun orang tak kenal, apa lagi pegi cover by election kat KT... masih tak nak berganjak dari kerusi. bangunla bro... apa buat analysis tak jumpa orang langsung ni.

9 Ada staf yang boleh harap, dimasukkan ke dalam cold storage.. tak boleh popular langsung dari boss.

10 Hisham dan Manja punya agenda Melayu - make sure dapat barang free (golf free, karaoke free, hadiah free) hehehehehe.

Anonymous said...

Wei bro,

kau orang cuba la cakap dengan dua-dua ekor mamat ni - analyse sendiri sama ada dia orang ni layak jadi GEIC atau GE pada sebuah akhbar media perdana.

Sampaikan nak tulis pasal Agong say thank u pada Pak Lah (pada pembukaan parlimen kelmarin) tak berani sebab takut PL kecik hati.

For first time speech Agong pun tak digunakan langsung... gara-gara last para Agong pada PL.

Utusan beat us left and right... sedih dan malunya jadi staff BH la ni.

Anonymous said...

Sdra,

Kami di BHSB teringat lagi bagaimana Datuk Hishamuddin Aun membodek dan mempengaruhi Tan Sri Abdullah Ahmad Kok Lanas, GEIC NSTP ketika itu, bagi membolehkannya menjadi GE BHSB.

Hisham bersekongkol dengan Datuk Rejal Arbee, bos lamanya, dengan memburukkan pilihan utama dan saingan terdekat yang lain.

Saingan terdekat Hisham, tidak silap kami, ialah Mior Kamarul Shahid, Zian Johari, Hafifi Hafidz dan Manja Ismail.

Bila Hisham berkuasa, sengsara rakan-rakan seniornya,Mior, Hafifi dan Zian hingga terpaksa meninggalkan BH.

Ramai wartawan lain turut jejak mereka tanda protes diam-diam.

Manja terselamat kerana Hisham memerlukannya dan begitulah sebaliknya.

Hisham, barangkali berasakan dia seorang saja pandai cakap orang putih dan editor bijak bestari, berjaya pula membodek Kalimullah.

Kalimullah termakan kata Hisham, lantas dipilihnya Hisham sebagai pewarisnya, Timbalan GEIC NSTP merangkap GE BHSB dan kemudian GEIC NSTP.

Bahagia sungguh Hisham dan Manja tapi derita akhbar2 utamanya, NST dan BH yang kini tunggang langgang.

Salam,

Wan Jantan

Noor Hasilah Ismail said...

dear jai,

aku terkejut badak apabila diberitahu jam bahawa nama aku ada disebut di sini. kalau dia tak bagitau memanglah aku tak perasan. aisayman! aku tidak ada kena mengena dengan ini cerita. macam manalah nama aku boleh naiklah pulak. kau pun tahu dan kengkawan lain pun tahu, aku bukan jenis kepoh atau masuk campur hal orang. aku kenal hisham, yelah sama-sama berjuang di unit sukan dan masa kat jb dia jadi ketua biro. aku tak pernah ada masalah dengan dia. kalau dia naik pangkat, itu rezeki dialah. aku bukanlah nak bodek. buat apa aku nak bodek. bukannya aku ada cita-cita nak kembali be BH. Cukuplah pengalaman di BH tu. Aku tak nak cakap pasal Hisham, tetapi sepanjang 12 tahun pengalaman di BH, apa yang paling jelas ialah, apabila kau seorang wartawan WANITA, pangkat paling tinggi kau boleh pegang ialah pengarang unit wanita, pengarang unit rencana, pengarang unit hiburan dan ANE. Setakat itu sajalah. Jangan mimpilah nak tengok wartawan WANITA jadi NE atau GNE atau GEIC! Kalau tidak wartawan hebat seperti Saodah Elias (kini dengan The Star) dan Jamhariah Jaafar dah lama jadi GNE! Lain-lain yang layak jadi GNE anaranya Zam Zam, Hanizam dan Norhayati- tiga WANITA berkebolehan tetapi diketepikan sebab mereka WANITA. Walaupun begitu aku tetap berterima kasih kepada BH kerana di situlah aku "bersekolah" bergurukan arwah T.S Samad, Shahrir Lembang, Adibah Amin, Datuk A Samad Said, Hamid Bendahara, Cheng Song Huat, Ahmat Wahab, Ahmad Talib dan arwah Zainuddin Bendahara. Kita tak akan jumpa editor-editor macam ni!

Anonymous said...

Jai, baru terbaca kolum ini. Tapi, dipendekkan cerita, Dato' Hishamuddin Aun memang tak ada agenda apa-apa. Dia tak tau pun apa makna agenda. Malang bagi akhbar kumpulan NSTP sebab dapat seorang pemimpin yang tak tau apa-apa. Kadang-kadang bila dia bagi rasional sesuatu keputusan yang dia buat dalam meeting, rasa nak muntah pun ada. Bezakan dia dengan Kadir Jasin atau editor-editor lain yang dapat tengok sesuautu isu berlapis-lapis ke belakang atau ke depan. Bacalah tulis Dato' Hisham, dia tak pernah kupas apa-apa isu pun. Kupas buah betik bolehlah. Jadi, sama ada suka atau tidak, dia perlu ditukar untuk masa depan NSTP dan negara. Kalau pimpinan baru simpan budak ini, atas apa alasan sekali pun, tidak ada orang yang akan hormat surat khabar dalam ini dan seterusnya. Dato' Hisham, kau perlulah juga sedar bahawa masa kau dah sampai.

Anonymous said...

SAD TO SAY THIS AND SO SORRY TO ALL WHO ASPIRES TO BE NST GEIC ... HE'S ACHIEVED HIS GOAL TO HOLD ON TO HIS JOB ... AT LEAST UNTIL 2011 ... THIS WAS CONFIRMED BY CLOSE AIDES OF THE SOON TO BE PM...

NRK-10463

bujai said...

Shila,

kau memang betul. zaman kita waktu di BH (early 80s) adalah yang terbaik. ramai guru dan tokoh wartawan yang membimbing kita.

al-Fatihah untuk guru-guru kita yang sudah meninggalkan kita semua...

Anonymous said...

Hang Tu Ahh
Hang Jee Bat
Hang Le Kir
Hang Le Qiu

Semuanya adalah pengawal diraja pada masa Puteri HANG LI POO dihantar ke Melaka oleh Maharaja Cina pada kurun-kurun yang lalu. Keempat-empat pahlawan shaolin di atas sememangnya berasal dari China, bukan Melaka, dan mereka bukan Melayu. Ini sebabnya: Jika kita lihat nama orang Cina sekarang sekarang hanya ada tiga perkataan, kecuali yang sudah murtad daripada Buddha. Nama mereka hanya ada 3 perkataan. Contoh Koh Tsu Koon, Chua Soi Lek, Lee Kok Liang, Soh Chin Aun. Semuanya tiga. Jadi Hang Tuah itu nama asalnya Hang Tu Ahh, begitu juga dengan Hang Jee Bat, Hang Lee Kir dan Hang Lee Qiu.
Hanya hang Kasturi saja orang asal Melaka. Kerana dia ada empat perkataan yang boleh disebut iaitu Hang Kas Tuu Rii.
Dan berbalik kepada Hang Lekir yang menghantar berita dalam lamat web kawan saya ni, saya rasa dia ini bukan Melayu.
Dan berbalik juga kepada cerita pasal Hisham dan Manja dan beberapa orang lagi yang kini menjadi orang kuat di NST dan Berita Harian, saya boleh katakan kepada mereka bahawa kenaikan pangkat mereka bukan disebabkan mereka pandai bekerja. Dari peringkat GEIC hingga wartawan dalam BH atau NST sekarang ini, boleh saya katakan bahawa bodoh-bodoh belaka.
Dalam BH dan NST sekarang ini, wartawan lebih besar daripada GEIC, GE, DGE, CNE, NE atau ANE. Siapa berani marah wartawan sekarang? Siapa berani mengajar wartawan bagaimana menulis berita dan mencari berita sekarang?
Bila ditanya... oooo tak boleh marah nanti mereka berhenti kerja. Itu jawapannya.
Bodoh lah...zaman pemerintahan Pak Lah ni sebab itu orang dalam MSM terutama BH dan NST pun bodoh2 belaka.
Dalam Berita Harian sekarang, jika anda pandai bodek apa lagi jika anda pandai main golf, maka anda akan naik pangkat atau naik gred. Walaupun, anda menulis berita yang bahasanya lintang pukang pun anda boleh naik pangkat. Tulis je..dont worry anda akan naik pangkat.
Kepala2 yang berada di atas sama ada GEIC, GE, DGE, EE (3 Exe editor - EE news; EE Feature (sekarang jawatan ni kosong selepas Zainuddin Ayip bersara) and EE output), NE atau ANE, semuanya pekak. Mereka meminta kita menjadi peka tetapi mereka sendiri pekak. Macam mana kita nak scooop Utusan dan The Star. Biar saya cerita salah satu cara untuk scoop berita. Masa saya bertugas dulu saya memang baik dengan pihak berkuasa. Pada suatu hari saya bertemu dengan pegawai atasan pihak berkuasa berkenaan.l Dan saya mendapat berita sensasi berkaitan 'jenayah'. Pegawai atasan pihak berkuasa ini mempunyai anak saudara yang bertugas sebagai wartawan jenayah di akhbar The Star. Saya berjumpa dengan pegawai atasan itu dan mendapat berita berkenaan. Kemudian saya MENGARAHKAN pegawai berkenaan supaya pulang ke rumah atau keluar dari office beliau. Ini dilakukan supaya anak saudaranya tidak menghubungi beliau di pejabat. Saya juga MENASIHATKAN pegawai atasan itu supaya tidak memberikan berita berkenaan kepada mana-mana akhbar. Dan pegawai berkenaan PATUH kepada ARAHAN saya.
Tetapi sekarang dalam zaman pemerintahan Hisham, Manja dan sekutunya, hancur BH. Tak ada scoop langsung. Wartawan pergi assignment, lepas tu balik tido. Wartawan dapat press release buat berita, terus diberi byline. Press release je. Ada juga ketua0ketua unit yang bila buat berita, karangan dan ejaan lebih teruk daripada budak sekolah. Nama-nama seperti Hishamuddin, Manja, Mustafa Omar, Mahfar Ali, Azizi Othman, Thili, Zaini, Azhar, Seri Intan, Yatie Said dan Zaini, ini semua kaki ampu. Memang betul apa yang dikatakan oleh seorang commentator di atas mengenai majlis makan malam. Boss-boss 'rampas' semua hadiah utama.
Sedangkan orang yang bekerja betul-betul tidak dipedulikan, sebab tak main golf, tak pegi karaoke.
Biar saya dedahkan di sini: Untuk menjatuhkan seseorang kita hanya perlu melihat kepada keburukannya, bukan kebaikan.
Ok..
Hishamuddin - Bila karaoke, minum arak, whisky. Kalau ada pompuan dia sapu juga. Tanya JJ dan Khairy.
Manja - Suka karaoke, sembahyang tak tinggal, tak minum arak tapi kalau dapat betina dia sapu juga. Benda sedap, mana orang nak marah.
Dan cerita mengenai DGE, EE, CNE, NE, ANE atau ketua-ketua unit, semua dalam tangan saya.
Kecuali Exec Editor output, Sdr Razak Rafflis - seorang yang dilihat sebagai Mr Clean. Naumn, dia juga manusia yang mempunyai kelemahan dan boleh diganggu-gugat oleh pelbagai perasaan yang dibawa oleh abang syaitan.
Saudara Bujai,
Sepatutnya, banyak lagi yang mahu
saya dedahkan mengenai kepincangan dalam masa pentadbiran BH sekarang. BH sekarang bhukan macam BH kita dulu.
Terima kasih,

Hang Kas Tu Lee

Anonymous said...

Kalau Hisham kekal, baguslah. Cepatlah NSTP tu bungkus. Dato' Seri Najib kena check berapa jualan NST dan Berita Harian sekarang berbeza dulu. Check juga Harian Metro. La ni, orang di NSTP dok cakap pasal Harian Metro saja. Depa tak cakap pasal NST dan Berita Harian..sebab malu. Tak payah bagi alasan orang tak baca surat khabarlah sebab itu alasan lama. Kalau orang tak baca surat khabar, cuba check circulation Sinar Harian. Mengapa orang beli surat khabar tu. Dah sama dengan Berita Harian dah. NST dan bawah 100k. Jawapan paling mudah - dalam NST dan Berita Harian, tak ada apa bak baca. Editor tak ada idea, asyik nak nyanyi di kareoke saja. Baca tulisan GEIC nya, semua orang naik loya. Ada ke GEIC sebelum ni tulis benda macam tu. Reporter pun tak naka tulis benda tu. Kalau nak tiru gaya Tan Sri Abdullah Kok Lanas pun, biarlah kelas sikit.

Anonymous said...

Sdra, saya ada duduk semeja dengan DKL di satu majlis pertemuan tak lama dulu. Dia kata kawan kita tu bermuka-muka orangnya, bila di depan dia puji bukan main tapi di belakang, DKL kata dia dapat tahu, kawan kita tu mengata dia. Dia cerita macam-macam pasal DKL. DKL kata, "aku yang letak dia di situ. Dia patut berterima kasih pada aku sebab aku terpaksa letak kepada aku untuk dipancung masa nak lantik dia dulu. Tak siapa kenal dia pun masa tu". Dia kata lagi, U tanya Rejal cerita tu.

Anonymous said...

jai,

aku rasa apa yang dikatakan shila tu ada juga kebenarannya.

hanizam, yati, zam-zam berkebolehan dan berpengalaman, dan juga jam apa kurang. salah seorang daripada mereka boleh jadi ketua pengarang berita (CNE) BH, malah editor eksekutif BH.

aku rasa dia orang lebih tajam akal dan tahu hala tuju BH daripada Azizi, CNE yang ada sekarang.

sori azizi. you masih budak baru belajar. ilmu di meja ekonomi belum cukup. you patut timba kerja di Harian Metro sebagai pengarang berita.

aku dengar kerana Azizi, buah hati Hisham, pengarang2 berita BH seperti Zaini, Azhar dan anak buah Samy Vellu tu, jadi serba salah.

tak hairanlah meja berita BH lemah, tempang dan terawang-awangan.

berilah peluang kepada yati atau hanizam yang masih berkhidmat, dan senior pula, di BH tu.

minta tolonglah. aku lebih sayangkan BH daripada Hisham dan Manja.


Si Murni

DonCorleone said...

Salam Abg Jai - Nama saya Saniboey Mohd Ismail (pernah berkhidmat di BH, HM and MA di antara 1991 to 2001). My 2 cents view - I'm not a political expert whatsoever but from my experience, Hisham and Manja(when they were my bosses) are very okay as a superior but then selepas meninggalkan NSTP Group ini, saya melangkah ke MediaCorp Publishing and then Finas and then TV3 and then TV9 and kemudian ke MediaCorp semula....saya sedar that they are not perfect. I take it like this lah...they are not perfect but then, that does'nt give us the rights to kutuk diorang sebagaimana banyak Anon comments yang ada di sini. We can criticize (that is not the issue at all) tapi banyak sangat kutukan menghina terhadap diorang oleh manusia-manusia pengejut seperti Hang Lekit (Lekir?) ni lah etc etc. Have some balls people! Saya tak pro Hisham nor Manja...(i actually don't give a fuck) but saya rasa kita harus fair. Itu aje. Salam.

Noor Hasilah Ismail said...

jai,
editor dulu, dia ajar dan bimbing kita. aku masih ingat masa arwah pak samad ada. kalau dia nampak kita duduk termenung di meja, dihalaunya kita dan warning jangan balik opis kalau tak ada story. kalau story kita tak bermutu, disiat-siatnya kertas di depan kita. selepas itu dia suruh buat lagi dan lagi dan lagi sehingga dia puas hati. in the process, he made us a better reporter.

datuk kadir jasin pula, editor yang menggunakan pendekatan diplomasi. aku masih ingat lagi, dia suka curi-curi lalu belakang kita dan perhati kita bekerja. aku masih ingat ketika aku sedang mengetuk story. begini ayatnya, "If i were you, I would highlight this paragraph, rather than this on. don't u agree?" caranya menegur begitu diplomasi. pastu buat syarat, sebelum pergi assignment, mesti pergi library buat homework dulu kerana dia tak mahu kita tanya stupid questions.

editor sekarang, lain. siap sedia assignment untuk wartawan. ada pulak yang tolong sediakan atau ajar wartawan apa yang perlu ditanya kepada si anu atau si polan.

but anyways, sesiapapun yang duduk di kerusi panas di NSTP tetap akan mengalami nasib seperti lembu dicucuk hidung selagi suratkhabar itu dikuasai oleh parti yang memerintah.

As for Hisham, I have nothing against him. He is a good person. Masa dia jadi ketua biro di JB pun, kami semua tak pernah ada masalah dengan dia. Tapi bila dia balik KL aku pulak dah berhenti. Sungguhpun begitu, aku rasakan memang tak patut NSTP ketepikan rakan-rakan yang lebih senior Hambali, Mior dan Zian dan kau sendiri yang ternyata jauh lebih layak.

But, as you said, wartawan-wartawan zaman 80an memang bertuah dapat bekerja dengan Otai-Otai kewartawanan. Sekarang kaupun sudah boleh dianggap Otai!

cheers!

editor-editor dulu pun tak suka berkurung dalam opis berhawa dingin dari pagi sampai petang. mereka rajin turun "padang" bercampur gaul dengan orang politik dan orang biasa, selain "turun pejabat" menjengok staf buat kerja dan sesekali minum kopi dengan staf di kantin.

Anonymous said...

HA!HA!HA! GUA MANYAK SUKA BACA KOMEN LU OLANG SEMUA...MELAYU MANYAK BOLO PUNYA OLANG. LU KASI HENTAM SAMA OLANG MELAYU JUGAK...KASI HENTAM LAGI KUAT2. LAGI BAIK LU HENTAM SAMA SEMUA OLANG MELAYU DI TEMPAT LAIN JUGAK SEBAB SEMUA BOLO PUNYA OLANG MAAA! HA!HA!HA!