Monday, February 23, 2009

Another 2 more years for Hisham?

My posting on NSTP group editor in-chief Dtk Hishamuddin Aun drew a lot of attention, particularly from former journalists. Most of them had been with the NST and some are still serving either with NST or Berita Harian.

About 90 per cent of those leaving their comments on the posting were against Hisham, Dtk Manja, Mahfar dan some seniors at NSTP.

While many did not agree should the incoming administration of Datuk Seri Najib Tun Razak give extra lifeline to the duo (Dtk Syed Nadzri, NST group editor is considered safe), a few said they should be given a second chance.

I have no personal agenda when I posted that story but as I was part of the group - growing up in BH and later at Business Times - I found it interesting as many of those who left the company were disappointed at the 'direction' they lead the Group.

However, to those who blasted Hisham, Manja and their team, the latest news may bring more disappointment.

Sources from Najib office said Hisham will get another 2-year term until 2011. Means that whatever you readers out there say or do, he is a survivor. No news about Manja, not just yet.

On my part, I got nothing to say. I like to observe things on the roll...

If its true, congratulations, Hisham. Bila boleh tambah air?

24 comments:

Anonymous said...

sdra jai,

tahniah d hishammudin aun.

kontrak you Hisham di NSTP ada dua tahun lagi, dapat sambung. syukurlah.

you hisham dah buat congak. kalau mereka tak nak sambung you, mereka kena bayar sekian-sekian RM.

ts dollah kok lanas dan d rejal arbee mesti mengeleng kepala sambil tersenyum. tak sangka pijak kepala tuan sendiri.

d kadir jasin dan d nazri abdullah mungkin mengeleng kepala juga. Lain yang diasuh lain yang naik.

d kalimullah hassan puas gembira bagai nak gila. pewaris yang dengar kata, hasil bisnes pun lumayan.

datuk jj, orang kuat bakal pm, tersengeh-sengeh sinis. ini permainan politik nombor satu.

you hisham boleh tidur lena agaknya.Ingatlah Allah jua!


Mior Adil

Anonymous said...

sdra jai,

tahniah d hishammudin aun.

kontrak you Hisham di NSTP ada dua tahun lagi, dapat sambung. syukurlah.

you hisham dah buat congak. kalau mereka tak nak sambung you, mereka kena bayar sekian-sekian RM.

ts dollah kok lanas dan d rejal arbee mesti mengeleng kepala sambil tersenyum. tak sangka pijak kepala tuan sendiri.

d kadir jasin dan d nazri abdullah mungkin mengeleng kepala juga. Lain yang diasuh lain yang naik.

d kalimullah hassan puas gembira bagai nak gila. pewaris yang dengar kata, hasil bisnes pun lumayan.

datuk jj, orang kuat bakal pm, tersengeh-sengeh sinis. ini permainan politik nombor satu.

you hisham boleh tidur lena agaknya.Ingatlah Allah jua!


Mior Adil

Cold Storage Staffs said...

Bro,

This is reality of life... bodek sikit, makse sure bagi coverage menarik... surely will get u something.

Is Hisham lucky to get this extension... when he know majority of his staffs will never respect him.

Hmm.. to some people they can live tru that momentum of hatred... well, anybody will do the same if u get paid more than RM 50,000 a month... betul tak??

Well, no worry Hisham, we will have fun talking about u.. at the end who cares siapa naik jadi boss ye tak...

Noor Hasilah Ismail said...

ini laporan terbaru www.agendadaily.com

Johan Jaafar 'bos' baru Media Prima

Datuk Johan Jaafar dilapor akan dilantik sebagai Pengerusi baru Media Prima Bhd. Beliau akan menggantikan Datuk Mutalib Razak. Dengan perlantikan itu, Johan akan mengawasi penerbitan NSTP termasuk Berita Harian dan TV3. Johan ketika dihubungi Agendadaily secara jenaka berkata, "itu baru khabar burung". - 23/2/2009

adakah berita terbaru ini akan mengubah kedudukan?

Anonymous said...

bro memanglah dia dapat two years extension but taht was by pak lah. najib is free to batalkan taht contract. but kesian hisham for all the hard work he he eh remember taht sunday article. he must ahve done a lot of research to do teh apple polishing after all the negative things which he ahd said in the past about najib and rosmah he he eh

Anonymous said...

Pak Samad - pejuang, bi-lingual, the source of inspiration for generations to come

lee siew yee - gave the world journalist-turned-cartoonist dato'lat


Nordin Sopiee - thinker

Munir Majid - anglophile

p.c. shivadas - good writer

Kadir Jasin - other thots, Kunta kinte, bi-lingual, journo thru and thru, now resident critic at astro awani

The Diarist - fun-loving politician, his column translated into bahasa by hisham

Hindu God - businessman

Hishamuddin - journalist-turned-businessman

ahmad sebi - exiled once

ahmad talib - bi-lingual but does not have kadir's analytical mind

to be continued...

donplaypuks® said...

Who cares? They are all gaji buta seat warmers who care nothing about professional, independent journalism!
http://donplaypuks.blogspot.com

Anonymous said...

Tahniahlah kalau betul. Tahniah juga buat sesiapa saja kerana ia akan mempercepatkan proses berkuburnya akhbar-akhbar NST kecuali Harian Metro. Business Time dah ditutkan ke dalam NST, Malay Mail dah dijual. Lepas ini Berita Harian pula akan di lelong. Dari besar dah jadi kecil, dari kecil akan diketotkan lagi. Entalah. Kalau UMNO tak sedar lagi, terserahlah. Kami cari makan aje, masuk kul 9.00 balik kul 5.00.Tak ada masalah pun. Suruh pegi assignment, kami pergi, suruh buat story, kami buat. Pakai ke tak pakai ke, itu bukan hal kami. Sedia mahu ingatlah kata Nabil.

MANJAKANI said...

apa nak heran, bro. hisham pun kawan baik johan jaafar yang kini jadi bos media prima.

mestilah johan akan kekalkan dia, bukan saja dua tahun tapi mungkin lagi 20 tahun.

abis la identiti umno!

EX-KAWAN said...

wops!

no confirmation yet bro. anyway, i heard johan jaafar will head media prima.

najib got to look at this very closely. nstp belongs to umno. the fact that many senior malay good journalists left the organisation, and the current picture that no senior malay is appointed to senior position, will burn the organisation sooner or later if the present management fails to recognise the fact that they need to do more to revive its image.

if hisham, manja and nadzri continue to be adament about comments posted on your blog, they will not change

MEKONG, KL said...

aku terbaca komen norhasilah ismail. dia ni rapat ke dengan hisham dan manja?

walaupun dia buat pendirian atas pagar, aku rasa dia ni pun kaki bodek bos jugak pada masa dulu...

MASIH DI BH said...

kepada semua staf BH dan NSTP yang bagi komen kat posting jai ni.

siap la korang kalau hisham dapat sambung. kena belasah korang nanti.

korang ingat dia tak kenal ke siapa yang komen hentam dia kat sini.

siap laaa!!!

anak dara BH said...

SAYA INGIN MENGUCAPKAN TAHNIAH KEPADA DATUK HISHAM KERANA DILANJUTKAN TEMPOH PERKHIDMATAN.

SAYA AKAN BEKERJA BERSUNGGUH-SUNGGUH SEBAGAI PEMBERITA BERITA HARIAN DI BAWAH NAUNGAN DATUK.

HIDUP DATUK HISHAM!

Anonymous said...

its a sad story that he is given another lifeline. for all the criticism against him and for all the blunders he made, pak lah is so blind to realise it.

however, najib will have to decide on hisham's fate after taking over from paklah next month, hoping he sees the potential collapse of NSTP under those people at the helm.

najib MUST change and improve the situation. the standard of journalism has been deteriorating ever since the group of senior malay journalists left them since 2000.

what readers get now are junks writings

kawan CONOT said...

BRO,
I BELIEVE KJ IS INVOLVED IN GIVING HISHAM ANOTHER TERM. THEY ARE GOOD PALS

BAPAK BH said...

hoi anak dara BH,

aku kenal la kau. kau memang suka bodek hisham, manja, mahfar dan mus sejak mula kau join.

sudah la tu. kau pun bukannya cantik sgt. memang la bini manja tu cun walaupun dah tua tapi kau memang tak cun langsung!

boleh blah la dengan ampu kau tu!

bujai said...

shila, kalau betul hisham dapat sambung kontrak lagi 2 tahun, tahniah la pada dia. aku takda apa-apa masalah dengan dia. tak tau la pulak kalau orang lain ada simpa apa-apa kat dia. masa aku dengan dia dulu, kami lain desk, hubungan baik. masa aku keluar pun, bukan bawah dia. cuma aku harap dia jadi lebih bagus daripada sekarang.

Anonymous said...

NSTP will go haywire klu macam ni, bang bujai.

saya masih bertugas di BH dan keadaan nampaknya tidak berapa mengizinkan untuk siapa-siapa menjadi lebih maju di desk masing-masing.

maaflah datuk hisham... tapi saya berani kata bahawa wartawan yang ada sekarang makin hilang kecemerlangannya.

Anonymous said...

AIK! sambung 2 tahun walaupun paper bh dan nst makin merosot jualan? macam mana punyer bisness ni? dalam keadaan najib nak cuba bina balik kredibiliti krajaan dan umno, ada pulak benda mcm ni! hairan bin ajaib pulak! bulan dan tahun yang mendatang akan lebih mencabar. Ini ujian bagi najib. bolehkah dia bergantung dgn hisham, manja syed nazri dan lain2 untuk kembalikan keyakinan org melayu? najib perlu org yang dah terbukti berjuang...

EX BH

Anonymous said...

bro,

hisham,kaki ampu tapi kerja tidak seberapa, buat aniaya kat mior, hafifi dan zian kerana tamakkan pangkat dan kuasa.

kalau tidak percaya, tanya tiga senior hisham tu. bagaimana hisham pintas dan menyusahkan laluan ketiga-tiganya mendaki puncak.

akibatnya moral staf menurun, BH hilang punca,hilang seri dan hilang uumpp.

Wahai Umno selamatkan BH!

Anonymous said...

NorHasilah,

Apa susah. Kalau Johan Jaafar masuk kat Media Prima, dia akan bawa kawan-kawan dia dari Utusan dan DBP.
Sekarang pun dah ramai yang rapat dengan dia balik. Khalid Mohamad, Rosli Ismail,Hanapiah Man, Rosaid dan ramai lagi bekas wartawan dan editor Utusan akan dapat tempat sama ada di kumpulan NSTP atau stesen-stesen televisyen bawah Media Prima. Tak taulah macam mana mereka nak ketepikan Manja, Mus Omar, Mahfar dan lain-lain.
Ini semua salah pimpinan NSTP hari ini yang tidak melihat jauh ke depan. Pada gua, tak ada salahnya orang Utusan masuk ke dalam NSTP.

Anonymous said...

Bro,

Should be an interesting proposal if Hanafiah Man becomes CNE or Executive Editor, Rosli Ismail the GE BHSB, Rozaid the CNE or NE 1 for BH.

Good Luck.

Ros Uu

green leaves said...

jai,
apa kata kalau hisham tu dihantar buat degree macam zam di utusan dulu. masa dia pergi sambung belajar, bolehlah orang lain jadi ketua pengarang kumpulan.

yellow leaves said...

saudara jai,
betul ke apa yang aku dengar ni - seorang ksu ditangkap berkhalwat dengan seorang pengacara tv. aku tengok seksyen hiburan mingguan malaysia (1 Mac 09) dah mula usik.