Thursday, January 29, 2009

Yeap! Disband Putera and Puteri Umno

I am in support of what Tengku Ahmad Rithauddeen said on Wednesday, that Putera and Puteri Umno should be disbanded. Why? To check on money politics and to ensure that our younger generation will pay more attention towards nation-building and not to be engrossed in politics.

Umno should look into this. As too many party positions are at stake, money politics get more rampant.

What's the purpose of having Putera and Puteri, anyway if their role is merely put to subjudice? Some described Puteri and Putera Umno members as 'GROs' to the seniors, having to become 'chaperons' at all party functions.

Now that there was a call for Barisan Nasional to become a Malaysian party instead of its each and every single component to fly their own flags and banners each time a general elections or a by-election takes place, Umno should also forego its Wanita wing.

Just make it Umno. All levels of position should be open to contest, both to men and women and youth. Those with high popularity and positive charismatic leadership talent will find out that money politics wont take a hand no more.

Less wings means lesser positions for contest. Money politics would be easier to monitor. Only then will the party regain its altitude.

16 comments:

Anonymous said...

sdra

Pada pendapat saya, TDM mewujudkan sayap putri pada masa itu adalah sebagai strategi untuk counterbalance sayap an-nisa PAS yang dilihat begitu menonjol. Ia adalah satu kaedah bagi membendung generasi muda penggundi wanita dari terus dipegaruhi oleh wanita PAS.

Ia lebih merupakan strategi ad hoc bagi menghadapi pilihanraya bukanlah satu strategi jangka panjang yang komprehensif.

Pada pilihanraya pertama yang disertai oleh puteri umno, kejayaannya amat membanggakan. Keberkesanan sayap putri menurun, malah tidak memberi sumbangan yang besar dalam pilihanraya-pilihanraya berikut.

Saya bersetuju dengan pandangan sdra dan tan sri. Usahlah kerana kepentingan politik jangka pendek, kita merosakkan generasi muda kaum melayu kita. mereka seharusnya lebih menumpukan kepada nation building sebagaimana saranan negara.

bat8

Julian Chin said...

Fair suggestion by Tengku Ahmad Rithauddeen. Hmm...

Funny, too, how my parents recognize him more than the others. I don't get to read much about him.

SIDEK, KL said...

bro,

u are a bit too much laa.. u tak patut kata puteri umno tu macam GRO atau chaperon kepada yang senior.

nasib baik u sebut 'some people say', kalau tak dah sure kena saman punya.

jangan la lebih-lebih...

Anonymous said...

YES... THEY SERVED NOTHING! BETTER BUNGKUS THEM

puteri tua, ampang said...

bang,

saya sendiri pernah nampak dua puteri umno yang saya kenal berkepit dengan MP umno di sebuah hotel di ibunegara sebelum PRU yang lalu.

bukan main intim lagi.

memang tak boleh salahkan orang lain jika ada yang kata puteri umno ni macam GRO

ketopi said...

bujai,
paklah dah cakap yang putera dan puteri umno tidak akan dibubarkan kerana pentingnya fungsi mereka di dalam petubuhan induk tu.

apa boleh buat. dah la calon yang umno pilih kalah, ni plak nak mempertahankan dua sayap yang langsung tidak menyumbang kepada pengukuhan parti.

saya dah lama ikut perkembangan putera-puteri ni. yang mereka tahu cuma meminta projek secara terus daripada kerajaan.

nak bukti? tanyalah ketua putera tu, berapa banyak projek kearjaan yang dia dah dapat. tak sampai 3 bukan jadi ketua putera, dah pakai kereta mewah.

rakyat bukan buta dan bodoh macam dulu. semuanya boleh dibuktikan

Anonymous said...

SAYA SETUJU PUTERA DIBUBARKAN TAPI TAK SETUJU JIKA PUTERI DIBUBARKAN.

PUTERA MEMANG TAK BOLEH DIHARAP.

PUTERI?.... boleh dipakai kot...

bujai said...

sidek,

tak tumbuh, tak melata.... tak sungguh, tak mengata

bujai said...

puteri tua,

lain kali bila berjalan tu, bawak kamera.

banyak gunanya.

bujai said...

ketopi,
jika sdr dapat buktikan, saya akan ikut sdr ke mana jua...

bujai said...

anon.


apa maksud 'boleh pakai' tu?

jangan disebabkan nyamuk seekor, kelambu dibakar

ketuat said...

patut rombak semula fungsi putera dan puteri jika nak dikekalkan, wahai paklah.

yang kita tau, selama ni dua sayap umno ni cuma melilau ke sana ke mari ikut senior.

betul la sdr kata macam GRO tu...

Anonymous said...

Ketua Putera UMNO ni bukan orang baik, dulu ade used car kat PJ, Fair Diversified Auto sekrg dah bungkus sebab kete kena tarik ngan Ambank, tak bayar Floor Stock.
Berapa ramai customer kena tipu, orang trade in kete pastu dia tak settle kat bank.
Boleh check dgn Shaharudin Ismail, GM HP Ambank.
Kalau nilah orang nya nak bangunkan Melayu, forget it la.
Background hancur.

Ambank staff

JomoSama said...

nope...not agree with you all.
Takkanlah kerana tindakan segelintir putera dan puteri, rosak susu sebelanga...

Kalau kita gunakan dengan betul fungsi putera dan puteri dalam parti..ianya banyak memberi keuntungan dari keburukan. Soal peribadi, itu soal lain...mereka tu manusia juga, bukan malaikat...ada fahamkah???

JomoSama said...

JomoSama rasa, yang bagi suggestion tu yang perlu di disbandkan kerana dah tua kalut..tak pakai lagi otak betagar begitu!!

budak-kom said...

putera UMNO tidak nampak lagi yang buat kerja...tidak tahu kalau mata saya ini buta melihat mata hati...puteri UMNO ada juga buat kerja...meraih undi bersama wanita UMNO..tapi masa biasa tidak tau mana fungsi Puteri..dulu ada juga buat tuisyen dan rekrut menjadi puteri UMNO..ada juga kerja sampingan...skrang...tido ke bersama dengan pemimpin atas yang sama tido...sape tido...