Tuesday, August 12, 2008

A note to Khalid Ibrahim...

Tan Sri,

Your calls for Universiti Teknologi Mara (UiTM) to open its door to non-Bumiputera students are good, except that it will oppose a one-way street.

Since its inception in 1956, ITM then and UiTM today has produced thousands of Bumiputera professionals in various disciplines - banking, journalism, estate management, architecture, engineering, etc.

However, your proposal is seen as politically-motivated. As you lead a state where DAP is also a member of the state assembly, you would like to please your partner with such an idea. It was good, indeed for your politics but not for the principles of UiTM set-up.

To have a multi-racial intake of students is a positive move in order to foster national unity and racial integration. We cannot separate mosques from churches, yes, but we cannot just simple revoke its standings before the community.

UiTM is a sentimental learning institute for the Malays and Bumiputeras. Let it just be like that forever, just like the Constitution. There are sound reasons why the founding fathers of UiTM wanted it to be that way. Dont you know why?

Now, let me suggest this to you. Please consider and give comments, agree or not. Let the readers judge my proposals to you:

* why not you propose that the Malays be stripped off their 2 per cent to 5 per cent discount for purchase of all types of houses;

* why not you propose for the end of the New Economic Policy so as to create a level-playing field for all Malaysians, and

* why dont you propose that the government stop giving any kind of subsidies to the Malays, and make them compete in the open market with others in enhancing their economic standing.

Dont you think its good for Pakatan Rakyat, Tan Sri? I believe it will soon come out from, if not your own mouth, from your friends in PR.


SALAM

LATEST : Paklah says Khalid has no rights to suggest on open quota system for UiTM, which will allow non-Bumi students to enrol.

LATEST: About 5,000 UiTM students held a demonstration at the Shah Alam campus entrance on Tuesday to protest against Tan Sri Khalid.

46 comments:

PEGAWAI, shah alam said...

sdr bujai,
apa yang tan sri khalid cakap hanyalah cadangan peribadi, tidak ada kaitan dengan pakatan rakyat.

saya sendiri tidak berapa setuju dengan cadagan beliau tetapi apa salahnya jika kerajaan memberi pertimbangan terhadap perkara ini?

bujai said...

sdr PEGAWAI,

jika kita sudah terlalu berani mempersoalkan satu-satunya hak pengajian tinggi bagi orang melayu, saya percaya suatu hari nanti orang macam saudara juga akan menjadi melukut di tepi gantang.

suatu hari nanti, akan ada pihak yang akan mempersoalkan bantuan kerajaan kepada Bumiputera dalam bentuk subsidi dan sebagainya.

ketika itu, di mana anak cucu sdr berada?

saya tidak pernah memikirkan malaysia ini hak melayu semata-mata tetapi selagi ekonomi dan tahap pengajian orang melayu tidak dipertingkatkan, akan terus wujud perkara yang akan membebankan kerajaan dalam menangani perpaduan kaum.

sedangkan anak-beranak dalam rumah kita sendiri pun ada yang tidak puas hati di antara satu sama lain, inikan pulak sebuah negara majmuk seperti malaysia

ex-ITM student, kangar said...

bro,
UITM MUST FOREVER BELONG TO THE MALAYS. NON-MALAYS HAVE ENOUGH HIGHER LEARNING INSTITUTIONS TO ENROL. WHY MUST KHALID CAME UP WITH SUCH A PROPOSAL? IT WILL BECOME ANOTHER RACIAL ISSUE

si pitak said...

pls leave UITM to the malays, MB! if you want to portray your universal politics, dont make UITM into an issue.

you've got many other things to do rather to incite another malay anger!

Anonymous said...

dahlah soal babi, ni nak cabul undan-undang tubuh UITM pulak.

takde keje lain ke si khalid ni?

SENSIBLE, kapar said...

GO TO HELL WITH HIS PROPOSAL. IF HE WANTS THE MALAY RIGHTS TO BE SHARED EQUALLY WITH THE NON-MALAYS, FINE, BUT WILL THE NON-MALAYS, TOO ARE READY TO SHARE EVERYTHING WITH THE MALAYS?

POJO, ipoh said...

ini sesuatu yang tak masuk akal. kita ada banyak lagi IPTA dan IPTS yang menerima semua kaum. kenapa yang satu ini - mana sudah dimaktubkan tujuan dan objektifnya - mahu diusik?

inilah akibatnya jika kerajaan terlalu berlembut dengan petualang yang cuba mengeruhkan perpaduan rakyat.

daripada isu hindraf dan majlis peguam, kerajaan hanya menyilang tangan ke belakang dan hanya menggunakan anggota polis sebagai bukti 'ketegasannya'.

apa semua ni?

ANIS, KB said...

kau ingat kau hebat sangat ke, khalid?

azlan said...

Dear Khalid,

Why not you propose to abolish SJKC and SJKT for he sake of the national unity?

=azam= said...

i got news that, people inside the state government yan propose kat khalid tu (non bumis)...so who do you think?

si khalid tu dah tahu perkara ini (uitm untuk bumiputra), tapi masih lagi nak cakap...

Anonymous said...

This is what we call, "dah tebiat nak mampus".

Baby ScarFace

Anonymous said...

Tks Bujai,

Sad to see so many my non Malay friends screamed racist to our face jest because we want to make sure UiTM belongs to Bumiputera.

Im a proffesional, product of UITM Mass Comm School. Im not racist, but I simply want UiTM the way it is - jest for the Malays.

The same the Chinese want TAR or the Indian want Tafe college...

Dont bring in quality into this debates, u can graduate from Oxford or Harvard.... tapi kalau dah bodoh tu, bodoh la jugak.

Hidup Melayu!!!

dugong_darat@9w2DGG said...

Mungkin ader rationalnya kater MB Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim tu... Dari sudut keterbukaan kerajaan dan ketelusan itu, memang harus UiTM lakukan aper yang disarankan....

Namun jika kita perhalusi the 'root' of uitm sendiri... anda akan faham kenapa cadangan ini jadi 'non sense'....

saya bekas pelajar itm dan uitm... dua zaman berbeza tapi perjuangannya tetap sama... Tun sendiri akui Melayu belum maju, kenapa nak tarik hak yang kita dan cipta untuk kita...

bukan nak menegangkan isu perkauman, tapi kita ada berpuluh universiti lai yang boleh bangsa lain masuk, kenapa UiTM nak di godam...

Nak jadi 'World Class University' kene wat camtu ker??? anda faham ker aper WCU tu... tahap pendidikan yang 'World Class', pelajar yang world class, bukan student campur-2 tu akan jadi world class university....

tgk sukan olimpik dah la... nak jadi atlit world class kene nak menang and compete kat world class event...making a world class event don't mean we have a world class atlit.... so???

bak kater nabil.... lu pikirla sendiri...

ShokorBotak said...

Bro, ini yang pengundi-pengundi Selangor mahukan. Pilihan pengundi Selangor sendiri. Nak kan pembahruan. Nah ini habuannya.

bujai said...

azlan,
waaa... kau pun berani, heh!

tapi macam ni lah jadinya kalau terlalu nak jaga hati semua orang...

bujai said...

azam,
memanglah dia kena minta pendapat semua rakannya dalam pakatan rakyat terlebih dahulu - DAP dan PAS. biasalah tu...

bujai said...

dear anon.

this is not racism. this is the pride of the malays. at its inception in 1956 - a year before Merdeka - tunku abdul rahman was quick to sense how the direction of the malays in education would have to take a long and winding road (sorry, the beattles). that's why the idea to establish ITM was mooted. if not for such a brilliant idea, many malays would still be left out today.. and that will lead to more social disorder...

so, dont politicise UiTM for it doesnt interrupt other races in terms of equal education opportunity.

bujai said...

shokorbotak.

kau bagi la komen panjang sikit. kau kan ke ahli falsafah...

ROSSIE, ex-UiTM said...

i dont agree with khalid at all. he is not sensitive to the objectives of UITM, neither does he understand why UITM has to stay that way for the interest of the malay students.

he should study the motive of UITM establishment and digest its agendas.

if he just wants to please his political partner, he better find other things to do

kepet, sg besar said...

hahahahaha!!!!

baguslah!

hari tu cadang buat ladang babi terbesar, sekarang ni nak buka UITM kepada bukan melayu.

memang cun la khalid ni, kan?

selepas ni, UITM boleh perkenal kursus ijazah penternakan babi. akan ada fakulti kejuruteraan babi dan sebagainya. khalid sendiri boleh jadi dekannya

sandy, sibu said...

this MB likes NONSENSE!

i am a chinese who understands why UiTM cannot accept non-Malay students.

why do we have to make a fuss out of it?

KUDIN, shah alam said...

khalid, stop doing unnecessary and silly things to show your partnership within pakatan rakyat.

what you have done to unisel has cause enough embarrassment to many people.

as for UITM, you better shutup!

Anonymous said...

masa dia dalam guthrie dulu, takda pulak pegawai kanannya daripada bukan melayu.

masa di PNB pun dia cuma pilih melayu.

ini apasal tiba2 nak kacau institusi pengajian melayu pulak? dia ni bukan melayu ke?

arifin, ex-UITM 1979 said...

encik bujai,
terima kasih kerana memberi perhatian terhadap perkara ini.

kami, bekas pelajar UiTM amat marah dengan cadangan MB selangor ini, seolah-olah mempertikai dan memperkecil-kecilkan wawasan penubuhan UiTM itu sendiri.

kami akan terus menentang sesiapa saja yang berani menukar arah haluan UiTM. Kami bukan perkauman tetapi inilah satu-satunya institusi pengajian tinggi melayu yang masih ada

raja, pandamaran said...

bro,

what;s wrong if non-malays are allowed entry into uitm?

afterall, it wont affect the malays.

bujai said...

sdr raja,

its nothing wrong, alrite but the UiTM is so much near to the malay like tafe college to the indians.

i am liberal but there are things which we cannot change for the good of all sectors.

hope u understand

KREOK, senai said...

bro, ketiga-tiga cadangan u memang boleh memporakperandakan negara. tapi saya rasa elok u bangkitkan sebelum ia meniti di bibir pemimpin yang tidak bertanggungjawab ini...

Anonymous said...

if khalid is a minister in korea, japan or taiwan, his house would be engulfed in fire

anak kinabatangan said...

the government made a right decision in the 1960s to limit UiTM to malay students only.

the motive is simple - the malays then were deprived of opportunities at university malaya singapore and other institutions.

the malays at that time were also wuite backward in education.

dont blame the founding fathers of UiTM... blame it on the politicians

Anonymous said...

sudah la tu, khalid.

kau tanam ubi lagi bagus! buat la benda yang menggembirakan orang melayu sikit...


kami dah sokong kau, jganlah buat kami marah pulak!

ex-lecturer ITM said...

saya sebagai bekas pensyarah UiTM amat kesal dengan kenyataan MB selangor itu.

beliau tidak wajar menyebut langsung mengenainya, apatah lagi beliau sendiri pernah menyanjung UiTM sebagai satu-satunya institusi pengajian melayu yang perlu dikekalkan, ketika beliau masih di PNB.

harap beliau masih ingat

Me... Only Better said...

MB Khalid..boleh tak hang pi settle memende lain yang lebih penting kat Selangor macam sungai2 kita yang dah nak mampos dek pencemaran..dah sampai tahap kritikal...esok lusa nak minum ayaq pun tak dapat...bab tu semua kaum..MELAYU CINA INDIAN PAKISTAN (MCM AKU) MAMAK EURASIAN, berbelang kaum (bukan berbilang) akan mati kehausan sebab ayaq nak minum dah kena racun abih...nak mandi pun tak leh...Uni lain berlambak2 lagi...sungai berapa kerat je yang ade...esok nak mandi pun tak dapat..lagi la haru...

Hang pi settle masalah kemiskinan, masalah perumahan, masalah pembangunan yg berlebih2an dari era si Toyo tuh...yang hang pi api2kan lagi sentimen kaum apsal...aku fed-up betul lah dengan PR dan UMNO ni..esok lusa aku panggil Osama bawak masuk Taliban lagi bagus....baru tau semua orang...

Anonymous said...

nak buka uitm untuk non-bumi? boleh dengan syarat berikut:-

1. hapuskan sekolah cina/india
2. hapuskan suratkabar cina/india dan medium-medium lain yang bukan kebangsaan
3. orang cina/india mesti guna nama seperti orang melayu, sama seperti orang cina/india di thailand/filipina/indonesia yang munggunakan nama thailand/filipina/indonesia bukannya nama sepert Ton Sam Pah, Ah Beng dan lain-lain
4. mahkamah shariah mempunyai kuasa terhadap orang bukan islam

Nah... kan dah jadi Malaysian

ZezzY said...

i have a 2 centz in this matter.
read it here....
http://anythingunderabovenaround.blogspot.com/

Anonymous said...

Inilah jadinya bila ada MB puppet.

Belum lagi PM puppet...

MM

hashim said...

Jai,

Tan sri Khalid is now speaking as a politician so be it. Please ignore him, he is a sore loser since he is unable to control the goden Hope and Sime Darby.

Let him say what he want.

hashim said...

Jai,

Peliklah, Tan Sri Khalid tu dah dapat kekayan disebabkan beliau seorang melayu, diberikan subsidi dalam pembelian saham-saham. Dapat lagi golden hand shake semasa meninggalkan PNB. Tetapi bila dah jadi ahli, politik terpaksa jadi barua DAP, nak jatuhkan bangsa sendiri.... orang macam ini patut hukum sunat lagi sekali....., by the way Khalid ini keturunan apa??? Melayu ke?

hashim said...

Jai,

Yuo cant balame TanSri Khalid for forgeting his root since the government is to be blame since they withdraw Tan Sri Khalid option to exercuse his right to buy over Gutrie shares. This is what you called kerana nyamuk seekor di bakar kelambu, biarlah Si Khalid terjun dengan babinya. Khalid tu bukan Melayu pun, Mamak....

Sanjeev said...

I do not understand why Naib Chancellor UiTM and ramai lagi memberikan komen yang berbaurkan perkauman.
"Jangan cabar saya, saya ada 120k pelajar, ada 300k alumni, dan berjuta ibubapa dan saudara mara pelajar dan bekas pelajar UiTM"
"UiTM is the last bastion for Malays"

Throw aside your emotion and think carefully. Apa yang disarankan MB ialah beri peluang 10% bukan melayu masuk UiTM, biar pelajar Melayu bergaul dan bertanding dengan adil dengan pelajar bukan melayu. This can only be good to the students, and dengan membenarkan 10% kemasukan pelajar bukan melayu masuk UiTM, boleh hilang Malay's last bastion?
Tak pernah Tafe college, AIMST, TARC and UTAR jadi hak bangsa india dan cina sahaja, ada saja pelajar melayu yang belajar di institusi pengajian tinggi ini dan mengecapi kejayaan membanggakan. Tapi jumlahnya tak ramai kerana banyak lagi institusi pengajiaan yg murah/percuma utk bumiputera sebagai pilihan utama.

Malaysia mempunyai peratus orang muslim ~55%, berapa % orang melayu?Mengapa disoalkan kemasukan hanya 10% org bukan melayu di UiTM? Mmg jelas peratusan pelajar melayu di IPTA lebih 60%, jumlah biasiswa JPA, Petronas lebih 70% utk melayu. biasiswa MARA, kerajaan negeri exclusively for Malays. Jumlah tax dibayar orang melayu mungkin tidak lebih 20% overall.

Saya tidak pernah mempersoalkan perlunya hak orang melayu diperihara, tidak pernah menidakkan perlunya bantuan diberi kepada yang miskin (yang rata ratanya org melayu), tapi cuma menyeru rakyat malaysia lebih rational dan berfikiran terbuka sedikit.
"Do not do onto others what you do not want other to do onto you"

UiTM, SBP dan MARA (previously) distort the real situation in malaysia where a complex multi-cultural, multi-religion, multi-lingual exist. Pelajar yang hanya dikelilingi bangsa yang sama, dengan adat dan agama yang sama sahaja akan mengalami culture shock bila tamat pengajian. Siapa yang akan memimpin graduan baru ini untuk mengadaptasikan diri dalam dunia baru mereka?

Dalam masyarakat majmuk seperti malaysia, semua kaum kena berkerjasama, bertoleransi dan saling membantu untuk mencapai keamanan dan kejayaan. Kita sebagai isi dengan kuku, memang tidak dapat dipisahkan, dan di sinilah bumi yang kita pijak bersama. Fahamilah bangsa dan agama lain sebagaimana kamu hendak difahami. Jadikan Yugoslavia, kelemahan Palestine menentang Israel kerana pertengkaran Hamas dan Fatah sebagai teladan.

Kemasukan 10% other-malaysians best brains akan meningkatkan daya saing pelajar lain, memberi peluang interaksi antara pelajar berlainan bangsa. Bukankan ini langkah baik untuk semua? Bukankan selepas 51 tahun kita Merdeka, kita boleh memimpikan Utopia di mana rakyat Malaysia buta warna dan buta bangsa?

bujai said...

apa susah sgt nak setel isu ni?

suruh khalid ibrahim buat universiti yang sama macam UITM untuk pelajar bukan melayu. dia boleh jadi pro-chaselor

bujai said...
This comment has been removed by the author.
chua, penang said...

khalid thinks he can woo support from the chinese by making such a suggestion.

no way... the chinese have got their own higher learning institutions which are much better than some IPTAs

Anonymous said...

chisss... berani kau khalid!

kalau berani, cakaplah lagi sekali!

hashim said...

Jai,

Pasal issue UITM, tu I agree with you, suruh aje Tan Sri kita tu buat Universiti baru, Selangor kan kaya...., air pun free. Jual babi, biayai Universiti, it's a good deal.

But I still think that he never use his common sense, why mentioned about this when DSAI is aiming for Permatang Pauh, is it a sabotage...., bear in mind, Permatang Pauh has 70% Malay voters. BN will surely used this is a political gains in campaigning in Permatang Pauh.

Tulah, ahli keparat nak masuk politik, well it is not easy to manage a state although you are " successful" in managing the Corporate sector.

BTW,for information of the non bumi commentators, not all students of UITM are Malays or Islam, some of them are from ethnic Iban,Kadazan, Murut, Dayak and Dusun. They are either Christian or Pagan.

And please take note that some of the students are not exempted from paying course and hostel fees. In fact when I was in ITM, I pay the course fee in full without any subsidy. After graduation I still can get a job in Chinese control bank and was a Vice President of a Chinese control Bank before opting for VSS.

You think, we lagged behind without mingling with other races. I scored CGPA 3.5 for my exyternal couse when I was in ITM. Wahat say you.

Anonymous said...

Correction UITM is for bumiputras which includes groups such as the Thai Malaysians, Muslim Indian Malaysians, Straits Chinese or Peranakan and the Kristang people of Portuguese descent.
http://en.wikipedia.org/wiki/Bumiputra

In addition, only 10% non bumiputra is suggested.
Furthermore, if the bumiputra students can meet UITM's entry requirement, I don't think they would be deprived of a place in UITM.
If DAP suggested UITM open to non bumis, DAP will kena "tembak"
Now MB Khalid sugggested, he also "kena tembak" . He is accused for listening to other PR members.What's the difference who said it ? If the protesters are already perjudice in the first place, whoever who suggested it will be labelled a traitor. What say you ?

Anonymous said...

...uitm do need foreign students so that they feel confident when working overseas in the future...