Wednesday, August 27, 2008

If Anwar is PM, media heads will roll...

An aide of Anwar Ibrahim, whom I met today said, "Among the first things Anwar will do if he becomes prime minister is to get rid of all the managing editors, editor-in-chief and editors of pro-BN media..."
Gulp! This means the New Straits Times, Utusan Malaysia, RTM, Berita Harian, Harian Metro, The Star, TV3 group and few more....
ALAMAK!
Anyway, hasnt that been a practice in the past BN rule... that some heads must roll? Under PR, it could be worse, I suppose!
Whatever it is, why worry? All of them are just political appointees, right?

19 comments:

lien said...

that will be a good thing to do. at least they cannot feed us with all that bullshit news again!

Conspiracy Theorist said...

bros/sis

Hopefully it wun be worst den d present..heheh..lari mulut buaya masuk mulut Naga, heheh..wat can I say..(,") apa pun PLah must be ousted frm d PM post 2gthr wth all d rotten apples...err.. DSN included..heheh..apo na dikato..(",)

SAY NO TO NWO!! SAY BYE TO AnWar & PLah!!

Anonymous said...

BERNAMA also included.BERNAMA's Chairman Anuar Zaini is the first to be removed.

Me... Only Better said...

Bang bujai,

Kite paling suka si Ah Chun tu kena buang...benci betui dia punya kutuk Islam dan Pas 24 jam...suka betui perlecehkan Islam (walaupun PAS ni pun memang nak kena tampaq...bagi Islam ni fanatical stamp...asyik2 pasai aurat, hudud, konsert...pelan2 lah tok2 lebai bebai nih! (bukan Nik Aziz...dia dgn Husam hensem je leh pakai)

lagi satu, kite rase, Umno akan begitu terdesak..terlampau banyak at stake dan mungkin Anwar tak panjang umuq...

dogol said...

bujai, kalau dsai buat demikian, sama lah dia dengan orang lain atau pemimpin Umno yang letak orang depa dekat situ. Maknanya PKR ke, DAP ke, sama lah tu, nak control flow of information. Kata nak Press freedom, tak boleh ke kekalkan orang yang sama tapi laksanakan polisi yang lebih terbuka? Bujai u jangan lupa, zaman dsai jadi TPM dia lah yang buat benda ni semua...u tak ingat ke BH selalu letak dia muka depan, muka mahathir dalam muka surat dua ke tiga, u jangan lupa zaman-zaman dsai telefon pejabat NST untuk check stories...toksahlah percaya manusia bertopeng agama ni, dari zaman umno, zaman dia di kamunting, zaman dia jadi menteri...tolonglah

Anonymous said...

rather than replacing them, it would be better for the ruling party and the oopsition to sit down and find a solution to a well-balanced reporting.

there is no point to bicker over who should control the media as it will only lead to more 'suratkhabr nyamuk' coming to the streets.

si pitak said...

bro,

why must we get rid of them? pkr, pas and dap got their own publications that throw all the support to them.

nst, utusan, rtm and bernama belong to the government and umno, just like nanyang to mca.

if anwar wants to do that, he better re-join umno.

NONSENSE!

Anonymous said...

tak payah tukar, bang. kekalkan diorang kat situ, biar kerja bawah pakatan rakyat pulak!

ex-editor said...

AKU TAK SETUJU. APA SALAH EDITOR DAN KETUA PENGARANG NI SEMUA?

DIORANG CUMA BUAT KERJA. SDR BUJAI SENDIRI PERNAH TULIS DALAM POSTING BAHAWA MEDIA KERAJAAN NI MEMPUNYAI SATU MOTO, IAITU MENYOKONG KERAJAAN MUTLAK.

WALAUPUN LIPUTAN NST, BERITA HARIAN, UTUSAN, TV3 DAN RTM ADAKALANYA MENJEMUKAN, KITA MASIH ADA PILIHAN MEMBACA AKHBAR LAIN SEPERTI HARAKAH, SINAR DAN SEBAGAINYA.

MEREKA HANYA BUAT KERJA DAN MESTI PATUH KEPADA GARIS PANDUAN KERAJAAN.

TAK BOLEHLAH SALAHKAN MEREKA 100 PERATUS, BETUL TAK BANG?

bujai said...

ex-editor,

aku setuju dengan kau. kalau diorang kerja bawah PR sekalipun, dasarnya akan tetap sama - menyokong kerajaan mutlak!

Anonymous said...

yes! kill 'em all!

AH TIONG, PJ said...

nobody should control the media. after 51 years of independence, its time to let the owner of media to pen their thought freely as long as they dont incite religous and racial sentiments.

why must you remove the heads of the media when they are just doing their jobs, abiding to instruction and the set of rule imposed by the ruling party?

this is not an era where everything should be embedded into the governmrnt's arm.

let the media move freely, instead. however, some supervisions must be applied

tetmentonet said...

mana boleh PR kacau media milik umno? ni bunyiknya lain macam je.... anwar nak masuk umno semula ke?

hanya cara ni saja dia boleh 'kacau' nst, utusan dan lain-lain.

kalau anwar jadi pm pun, dia boleh gunakan akhbar pembangkang yang ada sebagai media rasmi. media yang pro-bn sekarnag akan jadi media pembangkang la pulak.

tak susah!

Anonymous said...

bro,
u are close to all media heads. what do you personally think of it?

ShokorBotak said...

Bro

So what...nak tukar ker atau tidak sama aja...kena sokong kerjaan memerintah..
Betul Tak Bro..

joe said...

salam bro

Jika keadilan ditegakkan, keberanian tidak diperlukan lagi.

carcoon

Anonymous said...

Kenapa pulak?

kebanyakan MSM owned by political parties rather than government.

Dia mana ada kuasa. Kuasa dia hanya pada akhbar keadilan yang dia akan ada kuasa untuk terbit secara harian.

Habis kuat dia akan haramkan atau tak renew license.

Sedangkan kerajaan sekarang masih membenarkan pengedaran akhbar pro pembangkang.

Pihak pembangkang terlalu mengharapkan Anwar untuk membentuk kerajaan, dan ini sangat merbahaya kerana ini boleh menybabkan Anwar menjadi seorang diktator.

MM

Anonymous said...

Apa hampa bincang ni. Siapa nak buang semua editors ni. Yang dibuang ialah yang dok tulis macam-macam pasal DSAI je. Masa election dan masa permatang pauh bu-election. Hampa baca tak. Sebelum kita bujang mereka, kita kena buka baliklah apa yang depa tulis nanti. Ini namanya keadilan. Kalau dah tak suka, buat apa nak simpan.

Anonymous said...

If Anwar to get rid of those media heads, what make him different from the current leaders that we have now?

Anwar should let them keep the job and then the goverment will be more accountable.

Thank you. ChoonLee.